Macrons två ansikten – och de ansiktslösa

Anders Leion

En ofta återkommande beskrivning av Macrons hållning är att han är vill framstå som Jupiter, den främste guden i den romerska antiken. Han vill alltså framstå som upphöjd och distanserad.

Macron kanske inte gillar liknelsen, men han har inget emot att framstå som upphöjd. Han har talat om att fransmännen vill ha en konungalik president, att Hollande gjorde sig omöjlig nar han framställde sig som alltför ”vanlig”.

Men det finns också en annan Macron: den intellektuellt skärpte, intensive debattören som inte undviker debatt och möten med allmänheten eller dess representanter. De två hållningarna kan vara svåra att förena.

Här i början på klippet ser man med vilken förtjusning Macron tar sig an debatten med två skjutglada farbröder (som de kallades av C’est dans l’air).
(En kortare version av debatten).

Debatten mötte stor uppmärksamhet av andra än sakliga skäl: Två äldre, medvetet nedklädda journalister, som var och en skulle kunna vara Macrons far, möter Frankrikes unge, välklädde president. Endast en gång kallar de honom ”herr president”, annars använder de endast namnet, och de bemöter honom aggressivt, pläderande mer än sakligt frågande – och ändå förblir Macron snarast road. Han är inte rädd för dem. Han demonstrerar att han behärskar sakfrågorna, bättre än de, och han är snabbare i huvudet och i repliken.

Men problemet är att han blir en av dem. Han blir som en ung, debattglad student. Borta är Jupiter.

(Men han kan också trängas med folk och mitt i trängseln behålla lugnet inför mycket upprörande påståenden ”Ni har dödat oss en andra gång” säger kvinnan och syftar på hur fransmännen i Algeriet – svartfötterna, les pieds noirs, genom de Gaulles uppgörelse med de algeriska rebellerna tvingades att lämna landet. De är upprörda därför att Macron sagt att Frankrikes politik i Algeriet var ett ”brott mot mänskligheten”).

Men Macron, oavsett vad man tycker om hans politik, måste ändå hållas räkningen för att han är en verklig människa, en solid person. Han prålar inte med ytliga, snabbt tillägnade åsikter. Han kan själv försvara sin politik utifrån sin sakkunskap och sitt behärskande också av detaljer. Och han är inte rädd, varken för folk i allmänhet eller journalister.

Han har alltså två ansikten – men våra politiker har inget. De är ansiktslösa. Och de har inget ansikte, de är opersonliga, därför att de varken känner historien eller samtiden.

Det passar dem mycket väl att försvära sig åt relativiserandet, att tala om berättelser och därmed låta förstå att ingen gemensam verklighetsuppfattning, ingen etablerad sanning finns.

De är så förtjusta i Berättelsen. Med hjälp av detta begrepp försöker de förklara sammanhangen på ett sätt som samtidigt skall legitimera deras förhållningssätt: Den vinner som har tillgång till den bästa berättelsen – därför att det finns ju fler, det finns inget sökande efter sanning och en gemensam förståelse.

Ock så sitter de förnöjda och filar på sina små berättelser, samtidigt som den stora berättelsen, verkligheten, dånande rullar fram utanför deras fönster. Men de hör ingenting. De är inte intresserade. De gör sig döva.

Därför hörde de inget av allt det som människorna ute i vardagen försökte berätta för dem. I åratal blev vardagen för många allt besvärligare, som en följd av den allt för stora invandringen. Men dessa människors berättelser ville de inte höra på. Istället tvingade alla de etablerade partierna på människorna den enda sanna berättelsen, den som förklarade och ursäktade den invandring som majoriteten hela tiden var emot.

Nu är de avslöjade – av verkligheten. Men de tar det nog inte så hårt. De har ju ändå inget ansikte att förlora.

37 reaktioner på ”Macrons två ansikten – och de ansiktslösa

 1. Aha skriver:

  Jag följer inte Macron men det verkar alltså som svenska politiker, företrädesvis dagens regering, spelar i lingonserien jämfört med Macron. Jag tror t.ex. att ingen politiker i regeringen kan ta en sakdebatt om invandringens kostnader, priset för en gigantisk omgörning av Sverige.

  Sökande efter bästa berättelsen är de kunskapsfattigas sätt att försöka hålla positionerna, ett förhållningssätt som bryter mot västerlandets framgångsparametrar; logik och kunskap.

  Att låta sagoberättare besätta viktiga samhällsposter är som alla förstår inte bra.

  Gillad av 3 personer

  • kaj jakobsson skriver:

   AHA , det är ju bara(dina o mina) skattepengar
   om politikerna förslösar. Alla siffror som visar flyktingströmmens kostnader kan vara och en
   Ta fram . Men nej , De siktar på toppjobb inom
   FN EU etc. Dessutom har de ingen utbildning

   Gillad av 1 person

 2. Jan Bengtsson skriver:

  En oreserverad hyllning,
  utan total insikt o substans!

  Men han är ett Globalistiskt monster,
  skapad av Rothshields!

  BNP är deras främsta redskap, hans (fd) arbetsgivare!
  I realiteten, fortfarande Deras LAKEJ…

  Hans uppdrag är att att destruera Frankrike som Nationalstat?
  ISLAMISERA MERA!

  Judar har ingen plats, FRIZON, längre i Frankrike!!!

  Frankrike är garanterat förlorat för Västerlandet,
  inom några decennier?

  Snart börjar väl Fransmän fly,
  knappast i första hand till Sverige förstås)

  Gillad av 5 personer

 3. Gub skriver:

  Det hade varit intressant att se den samlade listan av böcker våra etablissemangspolitiker läst. Hur ser deras bibliotek ut? Vem vet mest? Vem har bäst logiska fakulteter och vem ligger högst i dominanshierarkin? Jag tror processen för att sålla ut våra ledare är fundamentalt osund eftersom den bästa inte vinner. Istället blir det som när man hyrde videofilm under VHS-eran, alla lade in sitt veto mot någon film så till sist blev det en film som ingen egentligen ville se. En sådan process är ofta närvarande också i många stora företag, de mediokras hämnd.

  Gillad av 5 personer

 4. Eva Danielsson skriver:

  Om jag har föstått rätt så pläderar Macron för en upplösning av nationalstaterna i Europa. Så oavsett om han är en självsäker och duktig debattör, så tycker jag illa om den här idén. Och jag är inte imponerad av fransk politik. Nettomottagare från EU? Stora problem med muslimska parallellsamhällen?

  Om EU kan fortsätta som ett nära samarbete av självständiga nationer med gott självförtroende, så är det det bästa. Kulturell och språklig samhörighet inom varje land med en krydda av vitaliserande rivalitet mellan länderna inom Europa, det tror jag på. Mångfald utifrån varje lands egen kultur. Inte en påtvingad federation som dessutom öppnar gränserna för invasion av muslimska migranter från Afrika. Som frustande väntar på att lägga beslag på resurserna och makten. Och på kvinnorna.

  Mångkultur fungerar inte någonstans och med islam inblandat som tar över så snart de kan och då blir det ingen kultur alls. Islam tillåter inte kulturella yttringar eller fest och livsglädje. Islam innebär underkastelse. ”Islamofobi” är en högst berättigad och adekvat inställning.

  Om Europa i en framtid utvecklas till en federation genom tätare kontakt och samhörighet på alla plan, så är det som det ska vara. Men det finns en mängd socialistiska idéer om att uppifrån införa en nationslös värld som styrs typ via FN. Och som har utplånat kapitalismen och har makt att centralt fördela jordens resurser. Klimathotsbluffen är en förövning till det scenariot. (Det vetenskapliga vet man sedan rätt länge inte håller som alibi. Kina, Indien och Ryssland m fl uppmuntrar dessa idéer och skrattar hela vägen till banken.)

  Låt Europa vara brokigt utifrån varje lands historia och varje lands egenvalda vägar. Låt EU förena och hejda farlig maktlystnad, inte bli den farligaste mest maktlystna organisationen själv. Med någon Juncker eller Macron, utan verklighetsförankring och folkförankring, vid rodret.

  Gillad av 11 personer

 5. uppstigersolen skriver:

  Kanske ungefär tre fjärdedelar av Sveriges befolkning vill inte inse detta faktum. De som bestämmer lever i en parallell verklighet. Hur ska vi komma ur detta utan att Sverige faller långt ner i avgrunden. Hur många kommer att fara riktigt illa innan detta vänder. Om vi inte tror att det vänder någonsin, hur blir livet för våra barnbarn?

  Gillad av 2 personer

 6. R.Nilsson skriver:

  Jag har tittat lite på intervjun av Macron. Upptäckte att det finns text att tillgå om vill. Mycket bra men franskan går ändå lite för fort och man hinner inte undersöka obekanta ord. Därför undrar jag om man kan hitta hela intervjun utskriven någonstans? Jag har försökt leta utan resultat.

  Gilla

 7. MartinA skriver:

  Vi är lyckligt lottade vi svenskar, där ondskan har blivit räddhågsen, småaktig och kortsiktig, stum och dum. Fransmännen har det värre där ondskan fortfarande är ung och elegant och vältalig, med sprudlande självfötroende.

  Vi kan se hur Leion låter sig charmas av ondskan i Macrons form men hur de gråa räntesökarna som sitter och gömmer sig på sina kontor här i sverige och hoppas att det inte ska rasa just när de sitter vid köttgrytorna inte har samma attraktionskraft för honom. Trots att syftet är detsamma, att ta ifrån oss vårt självbestämmande och krossa vår förmåga till att agera i vårt kollektiva egenintresse.

  http://www.friatider.se/macrons-m-l-utpl-na-nationalismen-i-europa

  Gillad av 7 personer

  • MartinA skriver:

   Jag vet ju förstås ingenting om Leions åsikter om Macron, fel av mig att påstå det. Och artikeln var mycket bra på att illustrera hur svaga våra härskare är. Och det var bra gjort 🙂

   Gillad av 1 person

   • Gub skriver:

    Jag gissar att du har rätt och det är märkligt hur också Leion tillhör gruppen som gillar allt som är bra och är mot allt som är dåligt. Macron vill ha exakt den multikulturella politik som förs i Sverige.

    Gillad av 3 personer

   • MartinA skriver:

    De allra flesta av oss människor är inte gjorda för det politiska lögnspelet. Vi är gjorda för att stödja våra ledare och kämpa på i de strukturer vi befinner oss. Det är därför förräderi är ett så fruktansvärt brott. Och det är därför samhället med nödvändighet måste byggas från små benhårda täta våldskapabla ingrupper med sina egna kontrollsystem. Som formar gruppgrupper. Som formar gruppgruppgrupper. Som formar gruppgruppgruppgrupper. När ledarskapet i toppnivån blir förrädare upplöses den nivån och gruppgruppgruppererna omformar sig till någonting nytt. Samma för alla nivåer. Ända ner till människans verkliga hemvist, den grupp som är gjord av de människor vi träffar varje vecka och vars barn känner våra barn. DÄR har vi möjlighet att bedöma förrädare. Och även om en sådan grupp vilseleds av förrädare och opportunister så återstår tusentals andra grupper som lätt omformar sig.

    I sverige har undergupperna upplösts och bara toppnivån finns kvar. Det är därför vi är så försvarslösa. Vi slutade gå i kyrkan eller motsvarande och förlorade därmed basgruppen. När bottennivån försvann har resten successivt luckrats upp tills ingenting återstår.

    Gillad av 3 personer

   • Östen med rösten skriver:

    Jo, jag har länge varit fascinerad av Japan och japanernas lojalitet, Shogun-eran och samurajerna var verkligen fantastisk som en studie i att vara fullständigt lojal, själva lojaliteten mot något större var det som gav livet mening. Det är svårare när man är lojal med diffusa strukturer som man inte ens formulerat klart för sig själv. Ännu till denna dag så kan man se rester av samuraj-andan, jag gjorde experiment med en japansk kollega med ett prov i en kärnreaktor, det blev stressat då behållaren kom ur reaktorn och då tog min kollega helt enkelt cylindern med händerna och gjorde loss den.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Jag vet inte tillräckligt mycket om Japan för att bedöma deras samhälle. Mitt intresse är den minsta relevanta enheten i samhället, hur mycket behöver människor som träffar varandra varje vecka varandra? Ekonomiskt och trygghetsmässigt och riskdelarmässigt. Jag tror att det bara är där människan finns. Allt annat blir ogenomträngligt genomkorrupt lögnspel.

    Gilla

   • Östen med rösten skriver:

    Du har rätt, jag är något av en enstöring men svenskar i allmänhet träffas väldigt lite och pratar, det är kanske därför pensionärer är klokare, de pratar en smula med varandra. Därmed så är vi lätta offer för våra ledare, skulle gärna hitta någon bok om din grupp, gruppgrupp och gruppgruppgrupp för så tänker också jag. Kaffe idag dock med god vän.

    Gillad av 1 person

  • Gösta Johnsson skriver:

   Macrons hållning är en fara för all andra nationer utanför Frankrike, Tyskland och i viss mån Italien. Han pläderar ju för mer makt till EU på bekostnad av de nationella ländernas suveränitet. Hans ide slutar ju i ett EUROPAS Förenta stater vilket utplånar de ingående länderna självbestämmande helt och hållet.
   Det är ju tillräckligt illa som det är nu. Mer och mer makt glufsar EU-maskineriet i sig på medlemsländernas bekostnad. Från EU-håll dyker ju frågan om egen finasminister överställd medlemsländernas liksom bildandet av en EU-arme!! EU som ju bildades för fredens skull och som därmed skulle förhindra en uppbyggnad av en ny egen krigsapparat.
   Nej Stopp och belägg! Swexit närmar sig om detta fortsätter.

   Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Ondskan personifierad!

   Rothshields visar till sist,
   sitt rätta ansikte!

   Det FJÄRDE RIKET är på väg!

   Man kan nästan höra stöveltrampen,
   från den repressiva EU-armén…

   Rätta och packa Er,
   hette det väl en gång i tiden?

   Gillad av 4 personer

 8. Gösta Johnsson skriver:

  Bra iakttagelse och bra skrivet. Nu kommer dock sanningens minut allt närmare. Bortförklaringar godtas ej längre. Fler och fler av Sveriges medborgare låter sig inte vilseledas av varken verklighetsfrånvända politiker – typ Annie Lööf, Isabella Löfvin, lille Fritte, lille Mollgan med flera med flera – eller PK-medieeliten typ Peter W, Thomas M eller Anders L med flera med flera – samt en hel del verkande inom Public Servicebolagen SR/SVT.
  Att lyssna på dessa personer eller läsa deras ledartexter är beklämmande. Ett eller annat korn av nästan sanning levererar de förvisso men grundbudskapen är ett myller av flummigheter och visar vilken verklighetsfrånvänd bubbla de befinner sig i och agerar utifrån.

  Gilla

 9. versaillessite skriver:

  Det var verkligen en match mellan Macrons ungdomliga självsäkerhet och entusiasm och två gamla sura aggressiva ideologer som trotskisten Plenel och den ”folklige” moralisten Bourdin. Fast man kan undra varför Macron valt dessa två när det säkert finns fräschare och intressantare franska journalister.

  Gillad av 3 personer

 10. Lennart Bengtsson skriver:

  Vem kan finna något av intresse att lyssna på dagens svenska politiker. De är en trist humorbefriad, medioker samling utan espri eller intellektuell lyftning. Vad har svenska folket gjort för bestraffas med denna erbarmliga andefattiga samling. Behövs de verkligen?
  Vilken lisa att lyssna till Macron som påminner om Palme i sina bästa dar.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Tyvärr påminner han alltför mycket om Palme. Vi borde vid det här laget ha lärt oss innebörden av att lyssna till visionärerna i politiken.

   När vältaliga politiker får visioner vet vi att de behöver kanonmat för att förverkliga dessa. Folkmord ingår s.a.s. i arsenalen.

   Den enda hållbara långsiktiga lösningen är att reducera politikernas inflytande till ett minimum. I Viktor Orbans Ungern betalar man en platt skatt på 15 %. Då finns det inte plats för så mycket politiska visioner.

   Människor med Macrons begåvning hör inte hemma i politiken.

   Det stora problemet med politikermakten är att de kan leka med andras pengar och liv hur som helst utan att ta några som helst risker för egen del. Lästips: Nicholas Nassim Talebs ”Skin in the game”.

   Gilla

 11. phnordin skriver:

  Man mà tycka vad man vill om Emmanuel Macron, men hans övertygelse och oräddhet i debatten kan man inte förneka. Det är uppfriskande att se att alla brännande frågor diskuteras inklusive att Islams ställning i Frankrike klargörs mer explicit än vad som sker i t.ex. Sverige. I vetskapen om att USA och Trump sluter sig inom sitt skal och undviker internationella engagemang träder Macron fram med större tyngd på den internationella scenen.

  Gilla

  • MartinA skriver:

   Och kräver krossandet av nationalister och bedriver angreppskrig mot ett land som överhuvudtaget inte gjort fransmännen något. Under någon påhittat anklagelse om att nåt vapen skulle ha använts på felaktigt sätt.
   Macron är en krigsförbrytare.

   Gillad av 2 personer

   • MartinA skriver:

    Anfallet på Syrien är angreppskrig. Som ej sanktionerats av FN. Precis den anklagelse som användes för att döma ett antal nazistiska ledare till döden i Nürnberg.

    Gilla

   • Ulrika skriver:

    Martin

    Attackerna på ‘gaslabben’ medförde varken döda eller skadade. De nazistiska ledarna hade fullt med blod på sina händer, vad de nu hade här att göra.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    För all del, 10 år i fängelse vore kanske ett mer rimligt straff för krigsförbrytaren Macron än hängning.

    Gilla

   • Ulrika skriver:

    Såvitt jag vet så avskaffades dödsstraffet i Europa för ett bra tag sen.
    F.ö. så lyser du med din okunskap om president Macaron. Läs på.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Varför ger du ditt stöd till en krisförbrytare? Varför ger du ditt stöd till en person som förklarat krig mot alla som värnar oss europeer?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.