Lärare som inte kan svenska

Mohamed Omar

Kristdemokraterna balanserar på fyraprocentsspärren. Det är ett parti som är svårt att placera. Det skickar blandade signaler. Häromdagen, den 11 april, skickade Jessica Schedvin en signal på Twitter. Om man är sverigedemokrat ska man inte få jobba som lärare, menade hon: ”Det går inte att vara sverigedemokrat och lärare”.

Jessica är ingen stolle i Kristdemokraternas periferi. Hon är politisk tjänsteman på KD-riks. Nu har visserligen Kristdemokraternas officiella konto kontrasignalerat Jessica på Twitter, så hennes åsikt är inte sanktionerad. Signalerandet och kontrasignalerandet på Twitter säger onekligen något om partiets identitetskris.

Det är märkligt att Jessica väljer att ge sig på just SD:are, som ändå står KD ganska nära. Både partierna är till exempel demokratiska och säger sig bry sig om det kristna kulturarvet. Jessica bekymrar sig inte över att kommunister jobbar som lärare. Eller islamister. Eller lärare som inte kan svenska.

Två dagar efter Jessicas signal på Twitter, den 13 april, publiceras en varningssignal på Aftonbladet Debatt. En lärare som kallar sig Kim berättar att han (eller hon) har kollegor som inte kan svenska: ”Kaos i skolan när lärare inte kan prata svenska”. Ja, lärare på en svensk skola kan inte svenska.

”Lärarnas språkbegränsningar leder till att eleverna inte förstår vad de ska göra och i många fall mynnar lektionen ut i kaos.”

Kim berättar också att i det är svårt att rekrytera lärare till det ”utanförskapsområde” där skolan ligger. Därför får man nöja sig med invandrare som kommit via ”snabbspåret”. Detta sänker i sin tur området ännu mer:

”Det är just i sådana områden vi behöver ha de lärare som har störst möjlighet att utveckla elevernas svenska.”

Jag skulle inte bli förvånad om samma bleka medelklass som inte tycker att det är tillräckligt fint att jobba i den mångkulturella förorten samtidigt gillar massinvandring av ”humanitära” skäl.

Varför skriver Kim under pseudonym? För att det finns en åsiktskorridor i Det Nya Sverige som gör att man helst inte ska säga vissa saker. Gör man det kan man få problem. Om du är lärare kanske din anställning blir ifrågasatt. Du har inte rätt Värdegrund.

 

Det stora problemet för kristdemokraten Jessica är sverigedemokratiska lärare, inte att vi har lärare som inte kan svenska. Kim ska inte behöva vara anonym. Man ska kunna yttra kritik utan att frukta repressalier. Hur ska vi annars kunna förbättra oss?

Värdegrundsmobbningen och åsiktskorridoren leder till att problem inte kommer upp till ytan.