Några tankar runt ett majestätsbrott

Jan-Olof Sandgren

Jag tar inte ställning till vilka man bör skämta med, det är förstås ett personligt val. Vissa personer och företeelser är helt enkelt roligare än andra. Andra kanske man inte skämtar om därför att man gillar dem. Det jag vill ta upp är när skämtet blir ett brott. Ett brott mot staten, eller någon annan auktoritet som kan utdöma straff. Det underliga är att ”brottet” nästan aldrig handlar om själva skämtet, utan mot vem det riktar sig.

På fritidsgården i min förort finns en inhägnad med två vietnamesiska hängbuksvin. De heter Daniel och Viktoria, uppkallade efter kronprinsessparet. För hundra år sen hade det betraktats som ett majestätsbrott, men idag skulle kungafamiljen knappast protestera. Och gjorde den det, skulle det utlösa ett gapskratt över hela Sverige.

Som jämförelse kan nämnas att under 70-talet hade kungen själv en hund, som han döpt till Ali. Namnvalet utlöste våldsamma protester bland annat i Pakistan, där man uppfattade det som en skymf mot en av Mohammeds släktingar, som också hette Ali. Det slutade med att kungen tvingades döpa om hunden. Ett modernt och mycket svenskt majestätsbrott, med kungen på de anklagades bänk.


Jag har en tes (som jag hoppas en dag kommer att bli vetenskaplig standard) och den lyder: Aggressionsnivån, hos den som utsätts för skämt, står i direkt proportion till kvoten ”Reell makt” / ”Legitim makt”. Låt oss kalla det ”RL-kvoten”. Med reell makt menar jag den makt som utövas i praktiken. Med legitim makt menar jag den makt som stöds av det allmänna rättsmedvetandet (förhoppningsvis återspeglad i lagstiftningen).

Som statschef har kungen otvivelaktigt en hög legitim maktposition. Hans reella makt är dock starkt beskuren, vilket gör RL-kvoten lägre än för många av hans undersåtar. Därför kan man ostraffat mobba honom, som i det här klippet. Hade samma skämt gällt någon i Mohammeds familj, misstänker jag att Google tagit bort det.

Gruppen muslimska länder har å andra sidan stor reell makt, eftersom de sitter på världens oljetillgångar. Extremistiska grupper med kopplingar till islam har dessutom ett våldskapital, som inte minst i Sverige skapar en fruktan för terrorism. Muslimers legitima makt (i egenskap av muslimer) är däremot liten, eftersom vi lever i en sekulär stat. Detta får RL-kvoten att skjuta i höjden, och man skämtar helst inte om Islam. Lars Vilks försökte, men alla uppskattade inte hans roliga hund.

Att driva med ”svennar” är långt tryggare. Välfärdssamhället har till största delen byggts och betalts av ”svennar”, svennar är den grupp som har störst kulturell och historisk förankring, deras utbildnings- och kompetensnivå är högre än hos flertalet invandrargrupper. Maktpositionen svennar befinner sig i har alltså hög legitimitet. Av politiska skäl avstår vi dock från att utöva den makten i praktiken, särskilt inom rättsväsendet. Det placerar oss i samma pinsamma sits som kungen. RL-kvoten rasar till ett minimum.

Lägst RL-kvot av alla har Gud. Allsmäktig eller inte, hans reella makt är närmast obefintlig. Du kan håna honom hur mycket du vill (så länge ni är på tu man hand). Marken kommer aldrig att öppna sig under dina fötter.

Högst RL-kvot finns istället hos Guds företrädare. Eftersom de representerar Gud behöver de ingen egen legitimitet, men den reella makten (som blir resultatet) är deras egen. Skoja gärna med Gud, men aldrig med hans profeter.

En grupp man heller inte skojar med är de kriminella. Möter man den lokale droghandlaren i samspråk med Hells Angels på pizzerian, avhåller man sig från att fälla lustiga kommentarer om deras klädsel. Förklaringen är enkel. Deras legitima makt är noll, men deras reella makt (i varje fall i just då) betydande. RL-kvoten är med andra ord skyhög.

I Sverige har etniska minoriteter visserligen samma legitima rättigheter som andra. Men många menar att det är förenat med så stora nackdelar att inte tillhöra majoritetskulturen, att det bör kompenseras. Till exempel genom särskilda villkor när det gäller arbete, politisk representation, boende eller utbildning. Identitetspolitiken, som den tillämpats i Sverige, har haft stor förståelse för den typen av argument. Enligt många bedömare är Sverige det land i världen där minoriteter har störst reell makt.

Det har fått RL-kvoten att öka dramatiskt, ibland till alarmerande nivåer. Så här reagerar Adam Tensta på att Louise Andersson Bodin (i ett mycket välvilligt skämt på YouTube), råkar säga n-ordet.

På 1970-talet var samhället mer stabilt. RL-kvoterna fluktuerade inte lika mycket mellan grupper och man kunde skoja om det mesta. Även om inte alla hundar fick heta Ali, kunde man i alla fall höra Povel Ramel framföra ”arabvisan”.

26 reaktioner på ”Några tankar runt ett majestätsbrott

 1. Lilla fröken PK skriver:

  Det är märkliga tider vi lever i. Vi får åtminstone i teorin skoja med och kritisera en religion/ideologi, men inte med dess anhängare. Nudge, nudge -Know what I mean?
  Då kan det bli Hets mot folkgrupp, som konstigt nog endast gäller i ena riktningen.

  Gillad av 4 personer

 2. Östrahult skriver:

  Tankeväckande tycker jag. Vad man skulle kunna lägga till är att det också finns något slags lättkränkthetskvot. Generellt har känsligheten då man känner sig kränkt ökat dramatiskt. Det tyder på något slags ängslighet och/eller aggressivitet eller grälsjuka eller vad man vill kalla det. En teori kan vara att det i mänskligheten byggs upp aggressioner som så småningom når en punkt då våldsamheter i värsta fall i form av krig uppträder.

  Gillad av 1 person

 3. Christer L skriver:

  Skickliga bondfångare saknar den hämning som medkänsla orsakar, därför kan de ohämmat spela på medkänsla. Man ser ständiga exempel på hur offer för bondfångeriet inte förmår stå emot så länge bondfångarna exploaterar offerrrollen och spelar på medkänslan. Allt från några kronor i en pappmugg i snålblåsten utanför ICA till miljardernas flöde ur skattekistan i namn av Sverige som Godhetens företrädare i världspolitiken.

  Utan invandrings-showen skulle DÖ-partierna inte ha mycket att komma med. Utan projektionen på SD skulle de framstå som just bärare av detta som projiceras: ytligt taffligt fördomsfullt chauvinistiskt elakt falskt. Utan migrationspolitiken, om vi kunde slippa den typ av politiker som nu häckar i riksdag och regering, skulle Sverige gå som på räls, knappast behöva några reformer. Problem med en åldrande befolkning kunde åtgärdas rationellt och på samma gång moraliskt: främja kvinnan som moder, främja familjen.

  Gillad av 12 personer

 4. Fredrik Östman skriver:

  Minns en diskussion i svensk agitpropteve, det var väl på åttiotalet, om de första propåerna om att man borde säga ”afroamerikan” i stället för ”neger”. Jörgen Weibull frågar Cyndee Peters: ”Men varför skulle det vara bättre att kallas afroamerikansk neger”?

  Gillad av 3 personer

 5. Til IT goes click skriver:

  Som Fredrik redan noterat ovan, när man tolererar de intoleranta så har man redan förlorat, men så har det så klart inte alltid varit, det är delvis för att förhindra detta att man uppfostrar sina barn och en kultur skapas, där någorlunda ordning kan råda. De nuvarande rådande principerna som folk försöker leva efter bryter mot all gammal lärdom om hur man kan bygga stabila samhällen, Bibeln varnar oss, vi bygger Babels torn, vi skapar Sodom, vi låter Kain styra, allt är fel och kommer ofelbart att kollapsa. Tecknen blir mera extrema dag för dag, våldtäktsligor är offer, djurplågare förföljer pensionärer, vi lägger blommor när flickor lemlästas. Vi är varnade och detta kollapsar ofelbart.

  Gillad av 10 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Den sista domaren är tiden. De samhällen som undviker misstagen går inte under. Vår civilisation har bakat in varningarna i sin kultur sedan 5000 år eller mer. Det är dessa varningar, denna värdegrund, Jordan Peterson pekar på. Det borde ha varit Påven som gjorde detta, men det spelar ingen roll så länge vi lyssnar och överlever som kultur. Ett okänt och oräkneligt antal alternativa kulturer har redan dukat under. Jared Diamond har beskrivit några i Collapse. Vi måste besinna vår sårbarhet och avveckla vår hybris, vårt bygge av Babels torn.

   Gillad av 7 personer

 6. Eva Danielsson skriver:

  Jantelagen fostrar till undfallenhet och feghet. Och till att knyta näven i fickan.
  Minoritetens terror gäller i högsta grad, alltifrån veganerna på middagsbjudningen till nyhitkomna minoriteter med rätt ideologi som omhuldas extra av pk-väldet.
  Bristen på humor och frispråkighet är deprimerande.
  Det mesta är allvarligt, anklagande och politiserat numera. Så trist.

  Våld fungerar alltid.
  När man fostrats till socialistiska identitetspolitiska skuldkänslor och med jantelagen och till att man inte ska prata om obehagliga saker, politik och sånt, så har man ingenting att mota framfusighet och våld med.
  Den här RL-kvoten är intressant. Nyhitkomna borde varken ha reell makt och har förstås inte legitim makt. Men några av våra makthavare gör sitt bästa för att ge dem en icke korrekt legitim makt. Högöjudda företrädare för minoriteten tar sig reell makt med fräckhet, påhejade av aktivister. Och kommer undan med det. När de möter försynta svennar som är vana att bli förlöjligade och plundrade, inte minst av de egna makthavarna.

  Om staten behöver skydda minoriteter i andra länder så är det tvärtom i Sverige. Majoriteten skulle behöva skydd mot minoriteter. Och mot staten självt.

  Gillad av 8 personer

 7. oppti skriver:

  Fritt fram att driva med Ryssland.
  Tom i Parlamentet så får Storbritanniens Moder Teresa anklaga dem för brott som de bör erkänna innan en väldigt kort tidsfrist går ut.
  St Petersburgs trollfabrik kanske bör få upprättelse. Det är vi i väst som behandlar Ryssland som pest.
  Är man inte oskyldig tills skulden bevisats?

  Gillad av 1 person

 8. O.T. skriver:

  DET ÄR INTE DIG DET ÄR FEL PÅ
  Pinocchio har sin näsa.
  Justitieministern har sina ständigt rodnande kinder.
  https://www.expressen.se/…/bottensiffran-tva-poliser-pa-10…/
  Prussiluskan har sin tokiga hatt.
  Socialministern har sin falska matematik.
  (…och sin ständigt förorättade uppsyn.)
  https://www.expressen.se/…/annika-strandhall-jobba-langre-…/
  Jag vet.
  Det är svårt att tänka kritiskt när personer på ledande poster ljuger så lätt och skamlöst; utan att blinka.
  Till slut blir man osäker på om man SJÄLV är vid sina sinnens fulla bruk.
  F.ö tror jag att många kriminella gnuggar händerna åt dagens iögonfallande siffror i Expressen (se ovan).
  Om svensk glesbygd är ett smörgåsbord för kriminella ligor nu…
  …gissa vad som händer när regeringen måste börja tvångskommendera poliser i glesbygd till framför allt huvudstaden för att hålla fortet.

  Gillad av 6 personer

 9. Jeff skriver:

  .Läst på bloggen Fnordspotting Journalister ligger i kamp mot det fria ordet Under parollen ”KRITIKEN MOT GOOGLE” drevar Expressen sedan en tid tillbaka mot den amerikanska sökmotorjätten.

  Kritiken (som för övrigt till allra största del är Expressenjournalisternas egen sådan) rörde inledningsvis främst Youtubekanalen ”Granskning Sverige”, men har sedan denna för några dagar sedan stängdes ned fokuserat på Googles sökresultat.

  Att flera tunga politiker med Morgan J i spetsen, men även falskspelaren Kristersson M som kallar Google: ”En obehaglig påminnelse”,
  har förutsägbart redan reagerat på precis detta sätt borde få alla varningsklockor att ringa.

  Det hela kan i princip bara sluta på ett sätt, nämligen att vår tillgång till information försämras. Antingen som en följd av nya faktiska regleringar, eller som en följd av någonting Google gör ”frivilligt” för att desarmera hotet om nya regleringar.

  Idag präglas journalistkårens agenda inte endast av de vänsteråsikter som så länge har genomsyrat nyhetsrapporteringen. De ser sina möjligheter att styra informationsflödet och inte minst sin födkrok hotad.
  Det gör de allt mer hätska och irrationella utspelen begripliga.

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Patrik brukar ju skriva att han frågar herr Google. Men det finns ju fler sökmotorer. Skulle jag uppleva att Google inte hittar det jag letar efter så kollar jag med en annan sökmotor. I värsta fall får man väl lära sig Darknet och andra tricks.

   Gilla

 10. Östanskog skriver:

  Enligt lagen i Finland är det kriminellt att håna Gud. Detta är det ultimata beviset av Guds existens. Riksdagen är väl inte så dum att den kriminaliserar något som är omöjligt att göra?

  På det profana planet gäller detta även Storsjöodjuret som länsstyrelsen fridlyste som vilket djur som helst.

  Gilla

 11. Olle Reimers skriver:

  RL-kvoten blir givetvis en klassiker; åtminstone till dess den nämns i förarbetena till den förändrade HMF-lagen där omnämnandet av sagda kvot blir ett uttryckför h-t i samma utsträckning som n-ger och i -lam.

  Gilla

 12. Olle Reimers skriver:

  I Thailand är Leise Majeste en viktig hörnsten i samhällsbygget.

  Det framstår allt tydligare att de som har intresse av att lagen upprätthålls med stor stränghet (som också är fallet) är de makthavare som inte grundar sin makt på kunglig legitimitet. Tolkningen av lagen är reserverad för dem som har den reella makten. De förstår och uppmuntrar maximal RL- kvot.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.