Kungen står på folkets sida

Patrik Engellau

Förklaringen till Sveriges problem är att den sunt tänkande medelklassmajoriteten av folket tror att dess egna mentala vanor tillämpas även inom politiken och den mediala värld som uttrycker politikerväldets världsbild. Den sunt tänkande medelklassen tror att politikerväldet saknar korrekt kunskap om diverse förhållanden, till exempel när det gäller skola och migration, och att om man bara plockade fram information så skulle politiken ändras. Medelklassen föreställer sig att politikerna egentligen står på medelklassens sida men av politiskt nödtvång eller dåliga rådgivare förleds att fatta dumma beslut.

Jag har läst att ryska folket genom tiderna har varit besatta av motsvarande tankefigur, att det onda som drabbade dem berodde på att tsaren var förd bakom ljuset av illvilliga krafter och att om den förtryckte muzjiken bara fick komma till tals med tsaren – som också kallades Lillefar för att ytterligare understryka den ömma respekt som folket riktade mot överhuvudet – så skulle allt ordna sig. Även massmördaren Josef Stalin omvärvdes av sådana stämningar och kallades även han mycket riktigt för Lillefar av sitt tacksamma folk.

Svenskar är nog inte riktigt så devota inför överheten som ryssar, men även hos oss har det funnits starka föreställningar om att kungen var klok och rättvis och stod på folkets sida mot diverse mäktiga folkfiender som i kraft av sin makt ofta stod kungen nära. Kungarna har ofta uppfattats som folkligare än adeln (vilket, inbillar jag mig, de ofta också var). De karolinska enväldeshärskarna (enväldeshärskare betyder diktator) Karl XI och Karl XII är typexempel.

Institutionen ”att gå till kungs”, till exempel att bönder begärde rättelse hos majestätet när de kände sig uppskörtade av den herreman som ägde jorden de brukade, har funnits i alla tider.

Jag vet inte om den här föreställningen om statsöverhuvudets rättrådighet finns i andra kulturer eller om den är knuten till länderna i det nordiska vitspritsbältet, alltså de samhällen där folk gillade att bli jättefulla på brännvin eller vodka. Men det spelar ingen roll. Föreställningen finns här och det är illa nog.

Ibland tar sig medelklassens fromma undergivenhet inför politikerna lite annorlunda intryck. Medelklassen vill tolka allt en politiker som de gillar säger till det bästa. (Motsatsen gäller också: allt en politiker de ogillar säger tolkas till det sämsta.) Det räcker med att statsminister Löfven säger att Sverige anpassat asylmottagandet till ”EUs miniminivå” för att många ska tro att politiken har tvärvänt fastän det i verkligheten bara skett en kosmetisk förändring. Det räcker med att moderatledaren Ulf Kristersson formulerar några fraser – ”migrationspolitiken blev naiv”, vi behöver ”långsiktiga reformer för en hållbar migration i en besvärlig värld” – för att många medelklassare ska anse att moderatpartiet stakat ut en helt ny kurs.

Det vore fel att säga att politikerna har skapat alla de problem som medelklassen oroar sig över, men det känns rätt att hävda att politikerna inte gjort några seriösa och trovärdiga försök att lösa dem. Det beror inte på att politikerna inte varit medvetna om problemen. Det beror på att hela det tänkande som de tränat sig på under hela sin politikerkarriär syftat till att bygga upp en politikerstyrd välfärdsstat med de två verktyg som politiker har i sin verktygslåda – budgetpengar samt lagstiftningsmakt – och att detta tänkande inte duger till att hantera de oönskade och för det mesta oförutsedda problem som välfärdsprojektet medfört. Om politikerna inte ändrar sitt tänkande – PK-ismen – i grunden kommer de aldrig att slippa ur den trollcirkel där de sitter fast idag och som innebär att de är dömda att bara kunna göra mer av samma och därmed förvärra problemen.

Se bara på skolan. Den har haft uppenbara problem i decennier. Det spelar ingen roll vilket parti som får tillsätta utbildningsminister. Alla gör ungefär samma sak och tillbakagången fortsätter i sin egen takt. Samma med utanförskapsområdena.

Jag tror, trots att politikerföraktet verkar tillta, att medelklassen fortfarande är alltför undergiven sina valda ombud. Ombuden har fortfarande anledning att tro att det räcker med välformulerade klyschor. Det är medelklassens fel. Vi har bara oss själva att skylla.

90 reaktioner på ”Kungen står på folkets sida

 1. Lilla fröken PK skriver:

  Politikerna är uppenbarligen handlingsförlamade och försöker besvärja de växande problemen, ”utmaningarna”, som de själva skapat, med slagord och floskler. De drar sig inte heller för rena lögner, och kommer undan med dem genom att media inte ifrågasätter och exponerar dem. Vad gäller Lillefar CG, så är han reducerad till en Plym, för att använda Olof Palmes karakteristik. Hans makt sträcker sig inte längre än att i konselj tillkännage namn på sistfödda barnbarnet och dess medföljande ”hertigdöme”.
  Skillnaden mellan politikernas skönmålade karta och verklighetens terräng måste väl ändå nu vara uppenbar för allt flera svenskar, och man får hoppas att detta ger utslag i det stundande valet.

  Gillad av 4 personer

  • He was a man who loved the outdoors, and bowling. skriver:

   Handlingsförlamade? Jag tycker de verkar handlingskraftiga, allt de gör bidrar till att det blir värre för den betalande medelklassen.

   Gillad av 3 personer

  • Olle Reimers skriver:

   Jag tror inte alls att de är handlingsförlamade. Det går ju precis som de vill. Demokratin har berövats allt innehåll. Numera råder full demokratur när det inte ens finns självständiga och rättrådiga tjänstemän och domare.

   Gilla

 2. A skriver:

  PE, de tjänar på att ha problemen kvar. De skapar nya och vårdar dem ömt. De är guld värda.
  Jag har inte tid att utveckla detta, utan ska nu förflytta mig till min arbetsplats och dra in mer resurser till denna charad.

  Mvh A.

  Gillad av 8 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Självklart. Men det fråntar inte eliten dess moraliska skuld för att den har förrått förtroendet. Vi kommer i framtiden att behöva inrätta en sanningskommission som utdömer hårda straff. Enom till straff, androm till varnagel.

  Gillad av 10 personer

 4. Mohammed skriver:

  Välformulerade klyschor är vad som den här bloggen producerar mer och mer av. Mer PK för var dag som går. Tvärtom mot ledarsidorna som känns spänstigare för var dag som går.

  Gilla

  • Olle Reimers skriver:

   Det där lät konkret och övertygande. Precis som en riktig klyscha ska vara utformad.

   Ledarsidorna och DGS går hand i hand. Den enda märkbara skillnaden är att kommentatorerna på DGS ägnar lite mer tid åt själva formulerandet. För min del tror jag att det beror på att det är lättare (rent fysiskt alltså) att kommentera på en blogg än på FB (där de flesta kommentarerna hamnar).

   Gilla

 5. Peter skriver:

  Om du anser dig tillhöra medelklassen så är fullt ut skyldig till det sönderfall vi ser.
  Jag har i många år hävdat att demokrati är den styrelseform som legitimerar den intellektuella klassens styrelse av landet.
  Då den intellektuella klassen avsäger sig ansvaret för landets ledning och i stället koncentrerar sin intelligens och sin bildning på att berika sig själv får vi naturligtvis ett sönderfall, en degenerering av statens funktioner.
  Milton Friedman flyttade det högsta goda från att vara samhällets ledare till att maximera den personliga förmögenheten, resultatet ser vi i samhället idag.
  Från den av allmänheten respekterade positionen, förtroendeposten, till egoistens ensamma maktposition, Bill Gates.
  Vänstern kan naturligtvis inte officiellt ta till sig MFs idéer men på den privata nivån har de helt slagit anammats, maximera egennyttan på andras bekostnad.
  Högern däremot har genom nyliberalismen helt omfamnat MF. Egennyttan framför allt, den nya Graalen, lösningen på alla problem, girigheten.
  De som verkligen svikit sin plikt mot samhället är intelligentian, endast förakt är de värda.
  Jämför gärna tiden före Hitlers makttillträde, intelligentian skrattade bakom hans rygg.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Milton Friedman hade inte denna makt. Däremot pekade han ut många felaktigheter i socialismens ekonomiska teorier. Det är inte socialismens nedgång som ligger bakom våra problem, utan dess fortsatta tillämpning trots vetskap om dess ondska och felaktighet.

   Gillad av 3 personer

   • Peter skriver:

    Nej, Milton hade inte själv den makten.
    Han förde fram teorier som av de psykopatiska egoisterna togs som intäkt för att girigheten var drivkraften och det högsta goda i samhället.
    Denna tolkning blev sedan den allmänt rådande inom nyliberalismen.
    MF har inte själv skuld i denna tolkning trots han ofta framförde liknande argument.
    Jag har en käpphäst och det är att humana religioner haft en hämmande verkan på de giriga psykopaterna och att religionernas tillbakagång samt den av MF inspirerade nyliberalismen har legitimerat dessa psykopaters empatilösa egoism, en egoism som sätter det enskilt bästa högt över det allmänna bästa.
    Något som polariserar samhället och förstör den social tillit som håller ihop vår kultur och vårt samhälle.
    Något som förmodligen endast kan ske i ett överskottssamhälle där motståndet från det allmänna är begränsat och resurserna utan alltför märkbara konsekvenser kan omfördelas till de fås fördel. Den kokta grodan, de små stegens tyranni.
    Det handlar om konflikten mellan det faktum att vi människor är sociala varelser som inte fungerar utan gruppen, och nyliberalismens grundbult: var och en sin egen lyckas smed.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Som jag ser det är problemet med liberalismen inte dess avfärdande av kommandoplaneekonomin och statismen, utan det obegrundade antagandet att min lycka och min livssituation inte är helt och hållet avhängigt min omgivnings, mina grannars och landsmäns. Det är en del av livet att ha synpunkter på andras beteende, det vi kallar moral.

    Gillad av 1 person

   • Peter skriver:

    Jag anser som du att det inte är socialismens nedgång som gett oss problem.
    Det är att både socialism och nyliberalism stärks och vinner mark i samhället som ger de motsättningar vi ser. Bägge ideologierna baseras på girighet.
    I kampen mellan dem kommer socialismen, i en demokrati, helt klart vinna eftersom den vädjar till våra för samhällsbygget sämsta egenskaper, avundsjuka och girighet.
    Ju sämre levnadsstandard desto fler röster på socialisterna, socialisterna har allt att vinna på att importera låginkomsttagare och sänka levnadsstandarden för infödda svenskar.

    Gillad av 1 person

  • He was a man who loved the outdoors, and bowling. skriver:

   Jag följer Bill Gates och andra av de superrika på linkedin och det är helt patetiskt, hela deras tid går till att dölja att de i grunden är egoister, Gates är väl gammal nog nu för att börja med blodtransfusioner som alla rika tydligen sysslar med för att leva till de blir 100 eller mer.

   Gillad av 1 person

  • Per-Anders skriver:

   Kan inte ni socialister formulera er på ett vettigt sätt så att det ni säger åtminstone blir lite intressant att läsa än att stapla en massa definitioner med tom innehåll efter varandra.

   Gilla

  • Olle Reimers skriver:

   De ligger mycket i vad du säger. Min personliga erfarenhet är att den s.k. intelligentsian har lagt ner mer krut på att kalla visselblåsare för konspirationsteoretiker och sedan applåderat varandra när man hitta en lyckad hånfull formulering.

   Gilla

 6. Jan Bengtsson skriver:

  Mohamed Omar är saltet, på denna site)
  Den biten är inte ledarsidorna.se lika vass på!

  Det enda som kan rädda den svenska skolan,
  vore om SD fick styra över den biten…

  Helt överlägset bäst skolpolitik!

  (M)er av (S)amma misslyckade,
  blir inte ett dugg bättre!

  Idag är Kungen ett menlöst mähä,
  (S)om är styrd…

  An expendable pawn!

  Gilla

 7. Eva Danielsson skriver:

  Jag tror att du i det stora hela har rätt. Men med tillägget att under pk-ismen som täckmantel har delar av häskareliten passat på att utnyttja läget. De, som inte drar sig för att tillämpa Machiavellis ändamålet helgar medlen, och utan skrupler avsiktligt låter problemen växa. T o m eldar på läget. För att nå sina politiska syften med ökad och befäst makt. Alltså en mer totalitär variant på statlig makt.
  Som vi ser tecken på i grundlagsändringsförslag och annat som vill strypa yttrandefriheten i namn av att skydda befolkningen. Särskilt ny befolkning.
  Och där samhällsoro, brottslighet och anorektiska kärnverksamheter blir det förväntade. Så att vi inte ska börjar kräva saker.

  Typsvensken, medianmåttet, är ekonomiskt i Europas botten, fast svenskar fortfarande tror att vi är ”rika”. Medelvärdet är högre beroende på att vi har många ”snuskigt” rika numera.

  Nåväl, övriga inom politikerfrälset ångar på som vanligt, säger de rätta sakerna och gör väljarna trygga. Så att medelklassen i större städer kan fortsätta tro att allt nog inte är så farligt. Politikerna ser nog vad som ska göras och gör sitt bästa. Och annorlunda folk blir nog som vi efter ett tag. Typ.
  För få frågar sig vad vi får för pengarna och vart tog pengarna vägen egentligen?
  Och vart tog tryggheten och friheten vägen? Den viktigaste frågan.

  Gillad av 7 personer

 8. svenne skriver:

  ”Jag tror, trots att politikerföraktet verkar tillta, att medelklassen fortfarande är alltför undergiven sina valda ombud”.

  Politikerna försöker nu att förstärka undergivenheten med hjälp av en censurlagstiftning som skall förhindra att deras oduglighet öppet ventileras på nätet. Men detta kommer knappast att dölja den otrevliga verklighet som grinar medborgarna i ansiktet varje dag, och denna kan inte spacklas över genom att förneka fakta.

  Gillad av 7 personer

 9. Aha skriver:

  Uppdraget blir alltså att väcka medelklassen, att de slutar vara så naiva att de t.o.m. ger de politiker som misslyckats med invandringspolitiken förtroendet att försöka rätta till den.
  Reinfeldt hade också rätt, det handlar inte bara om naivitet utan också om att man inte bryr sig, man sover. Så länge det rullar på med villa, bil, utlandssemester och jobb låter man sig vara.

  Vad skulle enklast kunna få medelklassen att vakna? Skulle inte ett media styrt av de medelklassare som vaknat kunna få de andra att också vakna?
  Rimligen är det så.
  En verksam insatts vore alltså att befrämja tillväxten av medborgjournalistik på nätet.

  Gillad av 2 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Då är de tre första uppgifterna som skall göras:
   1) Sluta att betala TV-licensen
   2) Prenumerera inte på MSM
   3) Gå ur Svenska statskyrkan

   Med detta gjort har Du minst 8 000 kr/år att stödja alternativa medier med.

   Bo Adolfsson, Hjo
   Internflykting och dissident sedan 2009

   Gillad av 2 personer

  • Per-Anders skriver:

   Medelklassen kanske är så pass vaken att de har insett dårskapen och att det är meningslöst att blanda sig i den och lämnar landet när tiden är inne för det.

   Gilla

 10. oppti skriver:

  När politikerna blir extrema i sin välvilja så blir väljarna mindre välvilliga.
  Vad gör en väljare som inte har något annat än sin förmåga att klaga då?
  När politikerna inte lyssnar på dem som för fram folkets röst så blir det lätt lite frustration i ledet.
  Men hat-det är väl upp till politikerna att tolka.
  Står nån på din tå och inte flyttar sig så vill man ha lite större uppmärksamhet!

  Gilla

 11. Elöd Szanto skriver:

  Nej Patrik, företeelsen är inte nordisk. I central och Östeuropa är det mycket vanligt med folksagor och berättelser om de goda kungarna som ibland behövde uppträda inkognito för att avslöja orättvisorna som folket fick utstå.
  Traditionen har levt vidare och jag har hört åtskilliga gånger folk säga att ”om Ceausescu bara visste”.
  Man vill inte tro att den högste ledaren av folket kan vara slug och medvetet sätta annat än folkets bästa i första rummet.
  Till och med i religiösa sammanhang återkommer beteendet. Gud måste vara god och rättvis, men de som är runtomkring hindrar honom. Detta illustreras av ett ordspråk som fritt översatt från rumänska lyder ”tills man kommer till Gud blir man uppäten av änglarna”. Sannolikt finns liknande uttryck på svenska också ty ordspråken är oftast utsprungna ur folkens allmänna rättsmedvetande oberoende av geografin.

  Gillad av 1 person

 12. Christer Carlstedt skriver:

  Om man antar, som Patrik antyder, att politikerna inte ser sämre än alla andra att vissa saker inte utvecklat sig på ett, som de flesta torde anse, mindre önskvärt sätt och att man de medel man har till buds inte gör något för att rätta till bristerna, så måste det rimligen finnas ett skäl för det.
  Det flaggas nu hej vilt från politikerhåll att pensionsåldern måste höjas eftersom systemets pengar annars inte räcker. Helt plötsligt har ”Proppen Orvar” som hindrade unga från att få vettiga jobb blivit önskvärd. Undrar hur det gick till?
  Det där om att pengarna inte skulle räcka har knappast varit något överraskningsmoment eftersom våra politiker accepterat en dränering av finanserna för att hålla migrationen under armarna. Man vägrar dessutom med en dåres envishet att göra något för stoppa utflödet.
  Varför då?
  Enkelt käre Watson! Någon tjänar på det.
  Vi blev matade med en lögn att migranterna var en källa till välstånd för landet eftersom de redan var utbildade och Sverige alltså kunde dra nytta av deras färdigheter utan att behöva betala för utbildningen.
  Att det i verkligheten förhöll sig på rakt motsatt sätt var heller ingen överraskning. Då hade länderna dessa människor kom från inte sett ut som de gör.

  Vad har man då gjort?. Jo, man har sett till att ICA-handlarna (förlåt utpekandet, men det är egentligen menat mer generellt) har fått en mycket större konsumentbas. Det konsumeras mer och det tjänas mer (av vissa).
  Advokatsamfundets medlemmar har fått en stabil inkomstkälla.
  Vissa arbetsgivare skall nu få ta del av skattesubventionerad arbetskraft, vilket kanske kan vara trevligt. Den här arbetskraften kanske inte kommer att tjäna några förmögenheter, men eventuellt tillräckligt för att köpa en begagnad skruttbil, så dessa får ett värde de annars inte hade. Om inte annat så skapar de utrymme för nybilsförsäljning, genom att försvinna ut ur lagren.

  En afrikan i Afrika eller en afghan i Iran eller Afghanistan är fullständigt odugliga för Sverige så länge de är hemma hos sig.
  Här blir de livslånga konsumenter av varor och tjänster.
  De flesta kommer dessutom endast att konsumera och dessutom göra det för pengar som annars inte skulle ha kommit varu- och tjänsteproducenterna till gagn. Den skattebetalande Svenssons sparkapital gör ju ingen nytta i samhällsmaskineriets smörjhall.
  Och tänk så fiffigt – pressen på bostadsmarknaden gör ju att alla som redan köpt egen bostad får se det nominella värdet stiga på sin investering. Landets samlade förmögenhet ”stiger”.

  Leve importen av konsumenter! Eller????

  Gillad av 2 personer

 13. He was a man who loved the outdoors, and bowling. skriver:

  Nej du har fel Patrik, din tro på demokratins ofelbarhet är missriktad, det är det bästa av ett antal dåliga system, det gläder mig dock att du landar i att de vill ha det så här, men nu tror du att politikerna inte har någon makt, inte ens om de alla tycker och gör samma sak (men låtsas vara oeniga om petitesser)? Det hänger inte ihop, en chef eller CEO har betydligt större möjlighet att göra skada, och allt som oftast kan göra mycket litet gott, hans huvuduppgift är, eller borde vara, if it’s not broke, don’t fix it. Men, på ett ögonblick så kan en chef, eller politiker göra enorm skada, och köpa Nuon. Visst så kunde folk har röstat bort de som styr oss, men vad skulle de röstat på i tid? Vårt etablissemang har satt de självkorrigerande mekanismerna som gör att demokrati är bättre än diktatur ur spel genom att media och administration och ett enormt växande VIK blivit en del av etablissemanget. Visst så kan man klaga på medelklassen men det är lite som att klaga på slavarna som byggde pyramiderna, de har fullt upp så skatten kan betalas. Nej, det eliten vi skall anklaga, politiker, författare, journalisterna, höga administratörer, höga chefer och rika entreprenörer. Det är dessas fel, de har undanhållit adekvat information, se bara på denna blogg, så att i övrigt kloka personer tror att slöjan väl inte kan skada så mycket, eller att skolan kanske visst är bra för det såg han en gång när han besökte den en dag.

  Politikerna kan göra vad du beskriver ovan för att de tagit bort redskapen så vanligt folk kvantitativt kan bedöma verkligheten: EUs lägstanivå, men vi tar ändå emot flest i EU och långt mer än alla andra jämförbara med en faktor 10-10000. Etablissemanget har satt vanligt folks sunda förnuft ur spel, därför så kan de endast bedöma verkligheten från deras egen erfarenhet, när sonen blir misshandlad, mormor rånad eller inte får vård, dottern våldtagen eller när klimatet (som man kan se med egna ögon) inte ändras märkbart under hela ens livstid.

  Gillad av 4 personer

 14. Lassekniven skriver:

  Patrik
  Jag gillar dina tankar i dagens krönika.
  Den svenska medelklassen och de svenska politikerna är geléhallon- och skumbanan- människor. Så ock var jag.
  När jag var ung och stark och ända upp mot pensionsåldern jobbade jag hårt, 50 till 60 timmar per vecka och hade varken tid eller lust att sätta mig in i systemet. Jag brydde mig inte, orkade inte utan var en mjukis som trodde på politikerna. Ack vad fel detta var. Jag gick på sossarnas locktoner: ”bra har ni det och bättre skall ni få det. Tänk inte i politiska banor. Vi tänker åt er.”
  Det är först nu när jag har fått tid som mina ögon har öppnats och jag skådar ett kaos i fonden.
  Så som jag ser det har vi ett stort problem då vi inte har någon STARK ledare inom synhåll.
  Vladimir Putin är en sådan, jag är en stor beundrare av honom och en stark motståndare till NATO. Jag röstade för EU som sakta men säkert har tagits över av globalisterna. Det var inte så jag tänkte mig ett EU som skulle stå för intern europeisk fred, frihandel och med minimal överstatlighet och med EU-visum och snabbgenomgång exempelvis på flygplatserna. Nu har det blivit tvärtom därför vill jag inte vara kvar i EU. Min dröm är en nordisk 5-stats union på lika villkor.
  Jag tror vidare på ett återvändarprogram för migranter och flyktingar, ett värdigt och lagligt program. Dessa människor behövs ju i sina hemländer för respektive länders återställande till det normala.
  Jag tror också på ett program för återgång till gammal svensk kultur som började vittra sönder 1968. Samma fina känsla som man bara kan se när Sverige spelar landslags matcher i fotboll eller ishockey.

  Gillad av 3 personer

  • Lassekniven skriver:

   Följande sidor läser jag:
   Ledarsidorna
   Pettersons blogg
   Samtiden
   Samhällsnytt
   Fria tider
   Nya tider
   Nyheter idag
   Julia Ceasars blogg
   Merit Wagers blogg
   Karl-Olof Arnstbergs blogg
   samt INTE MINST DET GODA SAMHÄLLET
   Även om jag försöker vara kritisk hittar jag inga lögner eller falska nyheter på dessa bloggar.

   REDAKTIONEN:
   Ett stort problem är givetvis att innehållet i dessa bloggar når en liten grupp av läsare jämfört med MSM.
   Hur når man lika många av medelklassen som exempelvis läser SVD, DN, Expressen och Aftonbladet samt ser på SVT och lyssnar på SR.
   Jo, genom en egen attraktiv TV-kanal som drar medelklassens alla schatteringar till sig. Kanske går det till 2022.
   Det är sex månader kvar till valet, tiden rinner iväg. SD behöver upp till 30 procent av väljarna för kunna påverka på riktigt.

   Gillad av 4 personer

   • Bo Adolfsson skriver:

    AfD i Tyskland skall nu starta egna mediekanaler. De har anlitat Steve Bannon, som gjorde Breitbart News stort.
    Steve Bannon är nu på missionsresa i Europa.
    Se mitt tidigare inlägg härovan hur alternativa medier kan finansieras! Du har 8 000 kr/år om Du inte betalar TV-licens, prenumererar på MSM och går ur Svenska statskyrkan.
    Alla dessa institutioner motarbetar Dig så varför stödjer Du dem?

    Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Vad säger dina vänner? Alltså de människor du träffar i verkligheten? Jag försöker att omvända de som inte är helt förlorade. Jag gissar att dina vänner inte direkt bor i Rosengård. Om vi idag är 20 % som röstar på SD så räcker det med att varannan av oss lockar en till så blir vi 30 %.

    Gilla

   • Per-Anders skriver:

    Ett problem är att många inte känner till de tidningar eller bloggar som räknas upp.

    Jag tro på att klistra upp löpsedlar på stan, så att fler ser att alternativ media existerar.

    Alternativ media kan hjälpa till med att göra artiklar tillgängliga i pdf-format. Då kan man skriva ut dem och dela ut dem.

    Gillad av 1 person

   • Lassekniven skriver:

    @UPPSTIGERSOLEN

    Flera av mina vänner är vänsterliberaler. Intelligenta, bildade samt trevliga på kalasen men så insnöade och indoktrinerade av sitt eget crap att de inte förstår sitt eget bästa. De kallar mig för bakåtsträvare, bara en sådan sak, när jag är framåtsträvare. Jag brukar reta dem genom att säga att jag skall rösta på SD. Då blir de alldeles bleka.

    Gillad av 7 personer

 15. Cloud skriver:

  Den durkdrivne frasmakaren Engellau är åter i aktion.Vilket folk talar Engellau om?Inte det svenska i alla fall.Nog istället det folk som Engellau själv tillhör-”det centraleuropeiska”.G 16 ättling till folkmördaren Jean Baptiste som orkestrerade den första systematiskt genomförda europeiska genociden 1793-94 i Vendée-provinsen där de över 160.000 offren var etniska fransmän som motsatte sig den infernaliska revolutionsregeringen.Jean Baptiste folkmördaren som köpte den svenska tronen genom ett löfte om en gigantisk muta till den dåtida svenska feodala överheten i syfte att kompensera de genom det förlorade svensk-ryska kriget förlorade inkomstmöjligheterna.Jean Baptiste folkmördaren , mutgivaren och bestickaren som av Skjöldebrand-amiralen- beskrivs så här:”Juif de la nessance et avec la bonnet rouge.Mais non!Mais non!Parblue!”.Ättlingen till mutgivaren , bestickaren och folkmördaren Jean Baptiste nämligen den permanente Bilderbergaren G 16 – tror verkligen den durkdrivne centraleuropeiske frasmakaren Engellau att han bryr sig ett skvatt om de etniska svenskarnas väl och ve?Knappast.Det G 16 -folkmördarättlingen- egentligen bryr sig om är ett effektivt genomförande av det svenska folkmordet genom den nogranna implemeteringen av Kalergi-planen och ett kväsande av all nationell opposition mot detta nu pågående folkmord.Engellau bör skyndamt dels intensifiera sina studier i historia och lära sig respektera sanningen.

  Gillad av 1 person

 16. Cloud skriver:

  Tillägg:Två sista textraderna bör vara:”Engellau bör skyndsamt dels intensifiera sina studier i historia,dels lära sig att respektera sanningen”.

  Gilla

 17. Lars skriver:

  Första delen är nog riktig, men andra delen av artikeln inte. Svenska folket vill tro de styrande om väl, men det tänker annorlunda och vet precis vad de gör pga de vill ha ett välfärdsindustriellt komplex. Ska vi försöka falsifiera tesen? Om man vill ha ett välfärdsindustriellt komplex så måste man försöka bevara det och inte utsättas för sås tora påfrestningar att det måste monteras ned eller hur? Det är då rimligt sätta en gräns mot de som unte är medborgare i landet, men det gör man inte. Case Closed. Vänstern är korkad och högern vet vad de gör.

  Gillad av 1 person

 18. Lars skriver:

  Patrik, jag har aldrig hört talas om någon bank som lånat ut hursomhelst utan att fundera på risken för konkurs pga fallerande lån och bristande soliditet, har du? De amerikanska och Europeiska bankerna fram till 2008, säger du då. Men de visste ju att staten skulle rädda dem om det blev kris, säger jag.

  Vilka politiska schatteringar har drivit avreglering av bankväsendet och finansiell industri i världen? Nyliberal höger tillsammans med finansindustrin.

  Olika enheter inom välfärden då? Pensionsmyndigheter, nej de driver inte mot inställda betalningar. Sida? Nej, de vill ha biståndspengarna från staten och sedan tror de, eller lurar sig själva tro på vad de håller på med. Sjukvården? Lider av brist på pengar. Socialförvaltningar? Har sparbeting och sliter ut personalen. Migrationsverket? Följer statens riktlinjer. Polisen? Lider brist på pengar och personal.

  Man kan konstatera att alla enheter optimerar sin egen verksamhet och är beroende av staten och skattemedel. Vem bestämmer över statens medel? Riksdag och regering. Var tas de viktiga besluten? Riksdag och regering. Vilka står för migrations politik som medför att ”det välfärdsindustriella komplexet” kommer att stå utan pengar? Sjuklövern och de borgerliga partierna och deras maktorgan i media.

  Nyliberalismens ideologi ÄR att minska välfärdsstatens omfång. Vilka partier i Sveriges riksdag är uttalat i ideologi och praktik? De borgerliga partierna. Bengt Westerberg då? Ekonomen. Borg? Ekonomen. Rheinfeldt? Ekonomen. Kunde de inte räkna? Förstod de inte att kostnaderna skulle öka och möjligheten fördela medel till pensionärer, sjuka, Sida mm skulle minska? Tja, de hade kanske gått på Handelshögskolan och lärt sig att räkna med dynamiska effekter? Lafferkurvan?

  Gilla

 19. Lassekniven skriver:

  LARS
  ….och högern vet vad de gör.
  Jag antar att du menar Deep State högern i Sverige. Den politiska högern har väl inte pejl på någonting utan verkar ha samma styvhet i ryggraden som nykokt spagetti.
  För övrigt är du månne LPS?

  Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Jag menar de ledande skikten inom partierna och deras nätverk inom näringsliv och media. Vad nivån under dvs vanliga riksdagsmän tycker är rätt egalt. Moderaterna är ju kända för toppstyrning. Så när gubbarna träffas hos Odd Fellow eller Rotary, ja då vet vi ju hur valserna går, det avspeglar de flesta kommentatorer här på DGS. Allt är socialismens och socialisternas fel.

   Vad står LPS för?

   Du drog ett exempel på Lafferkurvans analytiska styrka, att vid noll skatt blir det inga intäkter och vid 100 % skatt blir det inget arbete. Har du tänkt till? Noll skatt är den totalt privata staten och 100 % är den kommunistiska. va, säger du, va? Men konsumtionen då? Tänkte inte på det, man måste ju fördela ut konsumtionsmöjligheter också… Inka riket klarade sig utan pengar med arbetsplikt och reciprocitet, man bytte förmåner (en massa käringar med). Det gick bra några hundra år.

   Gilla

   • Lassekniven skriver:

    LARS
    Du är egentligen en elak djävel, men kul och kunnig. Egentligen förstår jag inte vad du gör här på DGS då du mest hittar fel. Det måste väl finnas bloggar som svarar upp mot dina kunskaper och ditt intellekt. I hate to admit it men jag lärt mig mycket från dina kommentarer.
    …”det avspeglar de flesta kommentatorer här på DGS. Allt är socialismens och socialisternas fel.” Är det inte det då? Fråga Fredrik Östman.
    LPS är Lars Pålsson Syll.

    Tanem est laudanda voluntas.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Varför jag skriver? Det är kul att studera kommentarer, men framförallt, det är viktig kritik för det svenska samhället förfaller och det är intressant hur förfallet tolkas. Det är viktigt att folk börjar reagera. Det är inte bra om någon form av yttersta höger tar kommandot och rider på frågorna. Det skulle vara bra om kritiken hamnade ”rätt” på något sätt och avspeglade reala förhållanden i samhället, det blir, tror jag, mer effektivt då. Att bara skälla på socialister, ja dels är det inte en korrekt bild av Sveriges utveckling och dels blir det egentligen bara en spegelbild av det ”PK samhälle” som utvecklats och dels stöter man bort mer än halva väljarkåren.

    Näeh, jag är inte elak, jag är en sådan där genomsnäll person, men visst kan jag bita till och det är ofta så att de intressanta och kreativa diskussionerna kräver lite konflikt för att bli produktiva, det skapar möjlighet till analys och lösningar.

    Gilla

  • Lars skriver:

   Jag är ju van vid data behandling och du förstår, det är svårt förstå abstraktionernas värld och den praktiska, handfasta analysen. Vad du ser på en skärm t.ex. är ett gränssnitt, men under ytan ligger en ny nivå med programmerarvänliga programspråk som hanterar maskin och databaser och annat, men under den nivån ligger andra programspråk på lägre nivå och under den ligger maskinspråk med 0 och 1 i en följd och under den nivån ligger integrerade kretskort (analogt med hjärnan hos en människa) med en mängd elektronik för att hantera binära tal på olika sätt. Motsvarande för kommunikation har man OSI protokollet mm https://sv.wikipedia.org/wiki/OSI-modellen

   Poängen med detta resonemang är att det motsvarar en emergent värld där påverkan uppåt och nedåt i skikt utgör världen, där basen är hjärnan, elektronikkretsarna, men att funktioner på högre skikt använder funktioner på lägre skikt dvs på högre nivå är det en slags macro funktioner som inkluderar operationer och mekanismer på lägre nivå, men kapslat så att man aldrig ser dem eller hur de agerar.

   Ur systemsynpunkt arbetade jag med IT på den översta nivån dvs systemutveckling dvs i ett gränsskikt mot verksamheten, som skulle analyseras mha modeller och metoder dvs funktionsmodellering, datamodellering, problemanalys mm och sedan skulle det översättas till funktionsbeskrivningar som blev delar av program och datamodellerna till datatabeller och sedan implementeras i databaser och maskiner i olika programspråk.

   Den här typen av uppdelning ÄR ett exempel på emergenta system analogt med, troligen, hur människan fungerar, dock på en annan typ av ”kretskort” med andra ”bearbetningsregler”. Att det är en självprogrammerad värld är inte i sig märkvärdigt (men hur det fungerar är märkligt och okänt, troligen binärt i någon form, men med en mängd olika inblandade signalsubstans, hjärnområden, korskopplingar, parallell bearbetning mm)

   Det är inte märkligare än att det finns en subatomisk värld med strängar, kvarkar etc som vi inte ser. Vi är medvetna om en nivå i människans uppbyggnad, den funktionella nivå där vi relaterar till andra.

   Vad är medvetandet? Ett mysterium som inte kan förklaras. En av naturens krafter?

   Gilla

   • Lars skriver:

    Den mänskliga mekanismen behöver naturligtvis inte programspråk utan arbetar direkt på ”kretsnivå” utan mellanled (som en del datamaskiner en gång i tiden, de första skötte man genom att koppla ledningar). (Men psykologer som Steven Pinker tror det behövs programspråk…).

    Gilla

  • Lars skriver:

   Å andra sidan…I dom abstrakta psykologiska teorierna på papper finns uppdelningar och sammanslagningar och antaganden gjorda utifrån som en halv taskig gissning av en karta över Sverige i skala 1:100000000000 och dessutom finns inga sådana avbildningar där inne, utan vätska som ständigt sköljer processor och hårddisk, en ojämn veckad svamp av vävnad som gör att man får mera plats i gropen och massor av blodkärl och nervceller. Hela konkarongen bygger på att elektrokemiska signaler är i gång, där en elektrolys på elektron nivå + och – sköter inkommande och utgående post, impulser som åker i väg och aktiverar och inhiberar det styr don som är aktuellt, samt har fri tillgång att utbyta kontakt med milliarder andra nervceller i syfte att förbättra och utväxla budskap på kemisk elektronisk nivå.

   Den grå barken som man ser innehåller allt vi behöver för att tänka och känna, minnas mm, med milliarder olika variationer. Och som en autopilot sköter den om allt utan ens vår vetskap i stort sett hela tiden vi levt, en materia uppbyggd för överlevnad propp full med information och exekutiva funktioner i allt vi företar oss natt och dag.. Den vita delen inuti hjärnan är nervtrådar omslutna av myelin, ledningar för utgående och ingåendet info. ( om man nu inte har krökat varje dag och tagit kål på apparaten) och ju äldre man blir ju smartare blir man, för hjärnhalvorna börjar sträva efter att kommunicera allt mer med varandra på gamla dar.
   Kanske hjälps dom åt på ålderns höst.

   Gilla

   • Lassekniven skriver:

    LARS

    Jag hoppas att det gick fram att jag raljerade lite i min närmaste kommentar ovan. Det är klart att jag inte menade någonting med elak djävel. Vi känner ju varandra inte, tyvärr för vi kunde säkert ha många intressanta diskussioner och åsiktsbrytningar, så jag kan ju inte veta om du är elak eller snäll och därmed inte tala om det (ref. Wittgenstein).
    Eftersom de flesta människor är snälla så är ju sannolikheten högre att du är snäll än elak. Vilket du ju också säger och det köper jag. Att kunna bita ifrån sig när man känner att det är läge för det är ett adelsmärke.
    Det är ju helt klart att du eftersträvar sans och balans i diskursen.
    Jag trodde faktiskt att du var nationalekonomi i botten med matematik som delintresse.
    När jag läser stycket ”Den grå barken…..ålderns höst” ler jag lite i mjugg,
    Jag är nämligen neurokirurg med cirka 40 års erfarenhet, numera pensionär.
    Dina tankar och synpunkter är intressanta. När det gäller psykologin så är det neuropsykologi/psykiatri som ligger för mig. Analys passar inte så bra i mitt jobb (undantag är smärtfallen) men jag fascineras av Rollo May och Viktor Frankl.
    Rollos Love and Will är ju mest berömd men han har ju skrivit en massa annat bra också.
    Wertheimers Gestaltpyskologi är urintressant men men jag har inte tillräckligt djupa kunskaper.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Jag förstod, men det är bra du konfirmerar, för jag har nåt någons slags insikt om betydelsen av människans som ”cybernetiskt system” dvs som balanserande (emotionellt, kognitivt, social motivation, psykisk och fysisk förmåga) där den kognitiva processen innehåller vad jag kallar åtgärd – feedback.

    Jag har intresserat mig för och läst fem, sex hyllmeter psykologi med betoning på terapi, begripit mer eller mindre, men fastnat för en systemorienterad syn, förgrundsgestalt https://www.adlibris.com/se/bok/steps-to-an-ecology-of-mind-9780226039053, som ledde till
    systemisk terapi, som finns i individuell form och familjeform.

    Framförallt tänker jag att mycket av KBT och Objektrelationsteori kan inlemmas i ett konceptuellt schema på övergripande nivå ur vilket man kan generera hypoteser, jag tänker man måste skilja på metod och modell över människans psyke, betona psykiska oförmåga, men vara mycket ödmjuk inför bristen på etiologi och att det alltid är klienten som är den som egentligen vet och är tvungen skaffa sig en förståelse, men med hjälp av terapeuten så är det möjligt få en bekräftelse på relevansen i tankarna. Att det gäller frigöra sig från auktoriteter med viss ödmjukhet och inse osäkerheten i livet och i den egna förståelsen.Jag tror inte på de stadieteorier man byggt utgående från de tidigaste åren utan, hypotetiskt vill jag tro att problem snarare uppstår tidsmässigt nära det observerbara, att det snarare är den ökande komplexiteten i livet och den snabba tillväxten i förstånd som ger problem.

    Jag har en kompis som är psykolog och vi diskuterar rätt mycket, så jag har haft en möjlighet att konfirmera att tankarna inte är helt åt fanders.

    Det är rätt kul käfta lite med en professor i neurokirurgi! Väl medveten om skillnaden i kunskaper. Rollo May begrep jag inte mig på, han är mer existentiell i sin psykologiska syn och jag har upplevt existentiell terapi mer som sidospår vid sidan av bekymrens natur och utan koppling till den sociala världen/systemen tycker jag. Viktor Frankl gav en massa insikt. Hans beskrivning av betydelsen av mening, vilket jag tolkar som förståelse, är bärande för min begreppsbildning. Om psykiatri är det väl närmast Jan-Otto Ottosons lärobok som var av intresse och kanske Cullbergs, men jag har inte trängt in, Tog rätt stort intryck av Bentall https://www.adlibris.com/se/bok/madness-explained-9780140275407.
    Damazios böcker klargjorde en del om oss människor.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Jag föreställer mig att man skulle kunna se människan utifrån konceptuella modeller på olika nivåer, olika skikt, nivåer som kan beskrivas funktionellt och påverkar upp/ned.

    1) Den samhälleliga systemnivån, (inte hierarkiskt utan relaterande med gränser ).
    2) Individ kontra sociala system/grupper/familjer/teoretiska ur informationssynpunkt (språk/känslor/språksystem/interaktion/kommunikation)
    3) En neuropsykologisk nivå
    4) Den biologiskt-medicinska nivån

    Tror det är konstlade motsättningar mellan medicin och psykologi, att människan måste förstå sig själva och andra.

    Gilla

   • Lars skriver:

    De olika nivåerna sedda ungefär som ett timglas. En oerhört komplex biologisk nivå, avsmalnande till neuropsykologins funktioner och till psykologiska mekanismer individ – sociala system och så allt ökande komplexitet i de sociala systemen med allt från vetenskaper, religion, poesi, produktion, distribution, politik, stater osv.

    Gilla

   • Lassekniven skriver:

    LARS
    ”..kognitiva processen innehåller vad jag kallar åtgärd – feedback.”
    Feedbackbegreppet har alltid fascinerat mig. Exempelvis hjärnans autoregulation med avseende på blodtryck. Hjärnan strävar alltid till att hålla trycket över 80 mm Hg, så länge som det går, om pulsen till exempel skulle falla .
    Jag skulle kunna tänka mig att lägga till kompensation, alltså åtgärd-feedback-kompensation. Jag har seglat en del men inte så mycket numera utan det blir en bullrig motorbåt men det är bekvämast. Jag har funderat på att skaffa mig en mini-tolva.
    Jo, när man sitter där med pinnen i handen och slörar, länsar, seglar bidevind eller kryssar så leder ju en åtgärd till feedback och behov av kompensation och eventuellt till en ny åtgärd. Så tänker jag mig hela livet.
    Tack för bokreferenserna, skall skaffa böckerna omgående. Adlibris är smidigt.
    Det är ju nästan alltid så att det är individen, om intellektet finns, som har den största kunskapen och insikten om sig själv och sin problematik och behöver då en ”mentor” som på ett intelligent, kunnigt och ödmjukt sätt, som du skriver, kan styra in kognitionen om vad som är fel till nya beteenden.
    Etiologin är väl multifaktoriell i många fall.
    Jan-Otto var min lärare i psykiatri. En stor man på alla sätt och dessutom behaglig. Han började tidigt med ECT tillsammans med professor Giacomo d´Elia, emeritus i Bergen och klinik i Linköping. En högt begåvad karl och tillika behaglig.
    Jag hade också möjlighet att få klassisk psykoterapi för många år sedan, jag behövde det i viss mån då men det rörde ju sig om en affär över fyra år och jag kunde inte ta det av praktiska skäl. Synd, livet hade nog sett lite annorlunda ut idag.
    Av Antonio Damasios trilogi har jag bara läst Descartes´s Error, men måste ta tag i mig själv och försöka läsa de andra. I varje fall looking for Spinoza. Du kanske har läst dem?
    Det var för övrigt högt i tak hos linssliparen Spinoza.
    Till sist kommer jag osökt in på Artificiell Intelligens, apropå psykologi. Du har säkert tankar och funderingar om AI och om detta blir någon dödskult för det mänskliga psyket eller om det överhuvudtaget kan bli aktuellt med hard core AI. Hur gör man med intuition? Finns det några prototyper till kvantdatorer?

    Gilla

   • Lars skriver:

    AI? nej, vet ej. Har släppt IT och landets alla programmerarverkstäder. Är pensionerad. Man kan säga att dessa ‘sociala system’ inte är särskilt akademiska och intellektuella, trots personal som utvecklar logisk och analytisk förmåga mer än i andra yrken på ett konstruktivt sätt. Någon form av ‘forskning’ om trender och utveckling sker endast i mindre stabsfunktioner och i förlitande på stora leverantörer av mjukvara och hårdvara. Det mesta handlar om ett ständig harvande med relationella slitningar mellan verksamhet och IT och inom IT med instabilitet, ständig förändring, obsoleta kunskaper och ständigt tillkortakommande i mening att man skulle behöva så mycket mer av kunskap om IT och verksamhet. Härav utbrändhet, som inte är tekniskt betingar utan beroende av sociala relationer och chefskap och skilda förväntningar och olika bakgrund. Det handlar mycket om förmåga att ta sig fram i dessa miljöer och leda och styra och arbeta metodiskt för att nå uppsatta mål i en turbulent miljö pressad av tidskrav, ekonomi och bemanning.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Läste denna av Damasio:
    https://www.adlibris.com/se/bok/descartes-error-emotion-reason-and-the-human-brain-9780143036227
    och:
    https://www.adlibris.com/se/bok/self-comes-to-mind-constructing-the-conscious-brain-9780307474957

    Jag känner mig dock inte övertygad om att motbevisar det grundläggande misstaget i Descartes tänkande om ”Cogito ergo sum” utan hävdar nog både med och utan Roy Bhaksar att om inte omvärlden finns så kan inte vi finnas.

    PS. Jobbade i de olika yrkena programmerare, systemerare och projektledare (mindre men komplexa och osäkra/riskabla delprojekt eller projekt eller andra uppdrag, ofta ca 10 i den direkta projektgruppen, tio iblandade med specifika temporära uppgifter och tio intressenter i periferin på ett ungefär). Man använder ordet projekt lite off topic i många fall, men det avser en temporär organisation med specifika mål och sträcker sig tvärfunktionellt över organisationen. Inget projekt om det inte skapas organisation och finns medarbetare. En förstudie är exempelvis av annan karaktär, mer en utredning där man tar fram mål för eventuella projekt. Förvaltning avser linjearbete. Andra uppgifter än direkt projektrelaterade avser utredning, koordinering, granskningar mm. Syftet och betydelsen för verksamheten är oftast större och mer ekonomiskt väsentligt än de direkta projektinsatserna. Vanligen har man mindre kompetens än medarbetarna på olika avsnitt, man behöver en pallet av olika personligheter och kunnande. Ja sägare är inget att ha. Generellt är det väldigt problemorienterat dvs förmåga att problematisera men med lösningsfokus är nödvändigt och oftast är området nytt för deltagarna om än utvecklingen i organisationer normalt är evolutionär snarare än revolutionär, dvs det bygger på vad man tidigare byggt, och det är absolut nödvändigt med verksamhetskunskap och aktivt arbete i projektet och att förankring högre upp i styrgrupper (som koordinerar med verksamhet och stämmer av strategiskt). IT människor har begränsad kunskap om verksamheten och vanligen även om de olika applikationerna, då de inte arbetar dagligen med dem i verksamheten. IT är oftast bra på struktur och metod och naturligtvis verktygen och bidrar med det i arbetsgrupper – hur man kan analysera och bryta ned krav till logiskt sammanhängande modeller. Många projekt fallerar ute i företagen och vanligen är resultatet mycket svårmätbart då andra faktorer spelar in.
    DS

    Gilla

   • Lars skriver:

    PSS. Om projekt ska jag tillägga att det vanligen är mycket informationsintensiva sett till kontakterna mellan medarbetare vilket gör att en arbetsgrupp knappast kan vara större än 6-7 personer (och en arbetsgrupp är inte ett projekt. Det gör att alla riktigt stora projekt måste delas in i delprojekt och om vi har en situation med ett helt företag som ska byta ut stora delar av sin systemflora så får vi snarare tala om program dvs inom ramen för ett flexibelt program får man definiera projekt som har operativa mål och starta upp dem efterhand.

    Om vi jämför med exempelvis ett byggnations projekt så skiljer det sig framförallt i att de olika leveranserna av olika enheter och underleverantörer kan definieras och avtalas och följas upp och styrningen av arbetet sker helt av inom enheten och centralt behövs endast koordinering. Liknande styrmetoder finns hos stora programvaruleverantörer som Sony Ericsson, Microsoft m.fl. dvs det är avgränsat till enheter vad som ska göras med projektledning avser avtal och uppföljning och koordinering och det handlar om massproduktion dvs enheterna massproduceras och programvaran kopieras. Det gäller ju även Ericssons olika produkter som växlar, routrar, kommunikationsutrustning mm. Inom administrativ databehandling är det vanligen enstycks tillverkning, skräddarsydd sådan, men en stor mängd generella standard applikationer har kommit fram och då handlar arbetet dels om masstillverkning, men även om ett stort arbete med införande och anpassning till olika organisationer.

    Intressant tyckte jag det var att vid t.ex. utvecklingen av Digital Equipments (senare HP) Vax datorer så utvecklades operativsystemet av en grupp om ca 30 personer och vi talar då om miljoner rader kod och spridning av produkten över hela världen. Liknande gäller t.ex. Unix, där Linux är en variant som utvecklades av en liten grupp individer.
    DSS
    PSSS. Skönt slippa ifrån skiten!
    DSSS

    Gilla

   • Lars skriver:

    PSSSS: Om kunskap och kompetens och projekt infann sig en minnesbild av nomenklaturen för systemutvecklingspersonal på 80-talet. Jag vill minnas att fyra underställda i kategori 0704 motsvarade 10 underställda i kategori 0705 eller något liknande. Kunskap och kompetens värdesattes i sig och stod i relation till uppgiften. nuförtiden är nog det rätt urholkat skulle jag tro. Medan vissa företag kräver lång erfarenhet av systemering och programmering dvs skit under naglarna, så befordrar andra upp nyexaminerade.

    Generellt kan man väl säga att IT oftast inte har en bred bas av utförare på samma sätt som t.ex sjukvården har en kader sjuksköterskor och biträden, men samtidigt ser vi ju utvecklingen i samhället där basen av mindre kvalificerade minskar bl.a. genom att IT tar bort behovet av mellantjänstemän. Man ser av statistik inom EU att mängden lågkvalificerade arbeten minskar medan tillväxten sker inom mer krävande yrken. Hur rimmar det med Rheinfeldts ord om att vi behöver fler enkla arbeten? Inte alls skulle jag vilja hävda.
    DSSSS

    Gilla

 20. Christer Hanefalk skriver:

  Jag tror att alla som kommenterar inlägg om politiker och dessa kvalitéer skulle vinna mycket på att djupstudera professor Elliot Jaques (1917-2003) teorier. Elliot (…söker du på Google så får du omkring 380.000 träff på honom…) forskade under 55 år på det han kallade ”human capability” (…som väl närmast kan översättas till ”mänsklig förmåga”). Han skiljer noga på intelligens – sådant som vi anger i form av olika grader av IQ – och förmåga. En person kan ha hög IQ och samtidigt låg förmåga – och tvärtom. I förmågan ligger att kunna hantera uppgifter över tid, att förstå tid (exempelvis hur tid påverkar en uppgift/ett projekt) och att kunna hantera komplexitet. Att förstå och kunna hantera seriella processer och till och med parallella seriella processer. Att förstå orsak-och-verkan-samband (…INTE Trumps bästa gren!) och att kunna leda längre, komplicerade processer över tid.

  Jaques kom fram till att cirka 80 procent av alla individer har ”capability” att hantera uppgifter som har ett tidsspann på 1 dag till 1 år och att 19,65 procent har förmågan att hantera seriella och parallella processer som har ett tidsspann som ligger mellan 2 och 5 år. 0,35 % av en genomsnittlig population (i vårt land alltså drygt 30.000 individer) kan hantera längre processer och dessa har också det Elliot Jaques kallar ”konceptuell förmåga” – dvs de kan hantera uppgifter som inte är konkreta när uppgiften ges. I hans referensmaterial ingår cirka 500.000 individer i fyra världsdelar som har studerats under längre tid. Oavsett var i världen han arbetade, fann han att samma fundamenta återkom.

  Är detta bra eller dåligt? Ja, det är nog bra att 80 % är relativt kortsiktiga eftersom också drygt 80 % av alla arbetsuppgifter är det. Men – det är mindre bra att kortsiktiga individer lägger sin röst när det gäller långsiktiga problem. Det är då man röstar på en Trump! Eller på Brexit!!

  Och nu – äntligen – kommer min poäng efter denna långa inledning: Våra politiker befinner sig på en alltför låg nivå för att leda ett land! Deras förmåga räcker inte – även om de gör sitt bästa. Vilket jag faktiskt tror att de gör. Det spelar ingen roll om de går kurser i att leda – saknas förmågan så kan du gå hur många kurser som helst. Det hjälper inte!

  Så – ytterst handlar det om att rätt människor måste stimuleras att välja politikerbanan. Och så är det definitivt inte idag. Idag är ett högt politiskt ämbete i många fall ”tack för lång och trogen tjänst” och inte ett resultat av skicklighet och hög förmåga.

  Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Belöningssystemen inom svensk näringsliv, förvaltning och politik mao. Vem lyfts fram? Ledarskap? Ja, men hur är det med kunnande och kompetens och resultatutkrävande?

   Gillad av 1 person

  • Olle Reimers skriver:

   Politken handlar i mångt och mycket om helt andra saker än att kunna göra långsiktiga bedömningar av följderna av vissa politiska beslut.

   Politikerna är i första hand inblandade i ett maktspel som handlar om vem som ska få förfoga över visthusnycklarna. I detta spel finns förvisso mängder av strategiska beslut som handlar om vad som leder fram till denna situation. Men det var nog inte långsiktiga bedömningar av det slaget du tänkte på i första hand.

   Dina valda exempel om Brexit och Trump vittnar i första hand om dina egna fördomar i betydligt större utsträckning än din långsiktiga bedömningsförmåga.

   Gilla

 21. Elvin skriver:

  Emmaboda kommun har också fått enormt mycket pengar från Migrationsverket i ersättningar för asylsökande och de kostnader som uppstått i kommunen framförallt för ensamkommande unga män. Kostnadsutvecklingen har varit dramatisk de senaste två åren. Under 2017 uppgick ersättningarna till hissnande 92 miljoner kronor.
  Ökning sedan 2012 är mer än 1 000 procent. Från 8 miljoner kronor 2012 till helt sanslösa 92 miljoner kronor under 2017. Kom ihåg att det handlar om våra gemensamma skattemedel.

  Om jag summerar de nämnda kostnaderna så blir den totala summan drygt 120 miljoner kronor under 2017 för att hålla igång invandringen under ett enda år enbart i Emmaboda kommun innan kostnaden går över helt och hållet på kommunens skattebetalare. Emmaboda kommuns skatteintäkter var under 2017 ca 390 miljoner kronor, det innebär att kostnaderna för invandringen under 2017 motsvarar ca 30 procent av skatteintäkterna.

  Om Emmaboda kommun skulle finansiera hela invandringskostnaden under 2017 självt skulle kommunen varit tvungna att höja kommunalskatten med ca 30 procent. Det vill säga från dagens 21,71 kronor till ca 28,20 kronor. En höjning med ca 6,50 kronor. Till detta skall givetvis även landstingsskatten läggas på 11,37 kronor.

  Totalt i kommunal o landstingsskatt närmare 40 kronor per hundralapp! Och då är kyrkoskatten inte inräknad.

  Gillad av 1 person

 22. Lars skriver:

  https://www.expressen.se/tv/politik/bara-politik/tino-sanandaji-jag-tror-de-rodgrona-gor-ett-katastrofval/

  Se och lär. Tino Sanandaji viker ned sig. Nu uppstod den psykotiska reaktionen i Sverige kring invandring 2010 när SD stack fram som en reaktion mot ”rasismen” och nu börjar förnuftet återvända!

  Vi som varit med lite längre vet ju att problemen började bli synliga i slutet av 80-talet och var allmänt känt med Lucia beslutet 1989, som upphävdes av den borgerliga Bildt regimen och den politik man sedan fört ledde till SD’s entre på arenan, inte tvärtom!

  Tino är moderat, Iransk överklass (men problematisk uppväxt i Sverige). Pro amerikan, pro kapitalist, moderat, nyliberal. Han har gjort en strålande insats att sammanställa befintlig information (som var känd sedan sekelskiftet åtminstone med välkända nationalekonomer som framställt problemen som professor Söderberg, Ekberg m.fl. Nu är det tydligen, precis som för den med arbetaklassbakgrund religiösa teologen, vad hon nu heter, dags att omfamna de ”moderata värderingarna”, som vad jag förstår är primitiv Micro ekonomi att var och har sig själv att skylla och var och en ska ha sin inkomst baserad på sin produktivitet! Övriga skiter vi i, även om de är psykiskt sjuka!

  Så Tino applåderar nu att svensk media med Expressen i spetsen försöker strypa informationsflödet hos google och internet och tycker att main stream media, det är de vi ska lyssna till.

  Jaha. Det är inget konstigt med det. Makt och pengar vinner i längden. Men som alla vet på DGS, det är sossarnas fel! (Medger att de inte får min röst, nu sk ju Löven fixa en ny skattereform utan SD, dessa satans rasister, nazister, fascister, som Arnhold är expert på…)

  Bara att ge upp och konstatera att många har tyckt sig kunna ta sig fram på invandringskritik de sista åren…fram till köttgrytorna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.