Hård europeisk front mot migration

Stefan Hedlund

Efter nästan sex månader av intensivt politiskt manövrerande kommer Tyskland nu åter att få en fungerande regering. Medlemmarna i det tyska socialdemokratiska partiet, SPD, har valt att rösta för att åter ingå i en stor koalition med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater (CDU). Det var säkert inget lätt beslut. Erfarenheterna hittills av koalition har varit så stora förluster i väljarstöd att partiet befinner sig i en existentiell kris. De som pläderat för ett nej menar att det bara är i opposition som SPD åter kan finna sin själ och därmed återfå de förlorade väljarnas förtroende.

Merkels drift att sitta kvar som kansler var dock så stark att hon inte bara överlät de tunga posterna som finans-, utrikes-, justitie- och arbets- och socialminister åt SPD. Hon har samtidigt tvingats lämna posten som inrikesminister åt Horst Seehofer, från bayerska systerpartiet CSU. Efter lång tid av mycket skarpa motsättningar dem emellan i migrationspolitiken, kommer det nu att bli han som får ansvar för avgörande frågor om migration och integration.

Den enda verkliga vinnaren är det starkt migrationskritiska partiet Alternativ för Tyskland, AfD, som i en mätning i februari blev näst största parti, större än SPD. Under en förnyad stor koalition kommer AfD att framstå inte bara som det största utan för många också som det enda oppositionspartiet. Och man kommer att rikta blåslampan mot inrikesminister Seehofer.

Även om Merkel lyckats säkra en fjärde mandatperiod, kan det inte råda någon tvekan om att hon nu befinner sig i den värsta krisen under sina hittills tolv år som kansler. Detta är dessutom en kris som är i hög grad självförvållad, en konsekvens av det eviga vinglande och kompromissande som av så många har uppfattats som politisk skicklighet.

Merkels framgångar i att klamra sig kvar vid makten har grundats i en envis vägran att visa tydligt politiskt ledarskap. Givet den tyska ekonomins inneboende styrka var det länge möjligt att hoppa från tuva till tuva. Men i förbundsdagsvalet i september 2017 gick det inte längre. CDU noterade sitt sämsta resultat sedan 1949. Enda tröst var att det gick ännu sämre för SPD, som noterade sitt sämsta resultat sedan kriget.

Det tyska politiska haveriet kommer att få omfattande konsekvenser även för Europeiska Unionen. Fram till sammanbrottet i Merkels första omgång av regeringsförhandlingar, med liberalerna och de gröna, var den gängse, optimistiska bilden av framtiden för EU att hon, i nära samarbete med den nyvalde franske presidenten Emmanuel Macron, skulle rivstarta ett omfattande europeiskt reformarbete, i syfte att lösa många av unionens till synes olösliga problem.

Det enda som behövde fås överståndet var ”supervalåret” 2017. Då det visat sig att Geert Wilders inte vann valet i Nederländerna, att Marine Le Pen inte vann presidentvalet i Frankrike, och att AfD inte fick så många röster man befarat i det tyska förbundsdagsvalet, kunde man höra en kollektiv utandning av lättnad. Den tysk-franska axeln tillskrevs sådana förhoppningar att man närmast fick intryck av en avancerad Formel 1-bil med rusande motor, redo för start. Utfallet blev punktering på alla fyra hjulen redan i första kurvan.

Om det faktiskt hade gått till nyval i Tyskland skulle den enda förändring man kunnat räkna med varit att extrempartierna till vänster och höger, Die Linke och AfD, vunnit ytterligare mandat, något som knappast skulle stärkt fru Merkels hand.

Dessa insikter kommer att prägla europeisk politik, i en situation där kommissionen i Bryssel har att hantera inte bara Brexit, som kommer att efterlämna ett gigantiskt hål i den gemensamma budgeten; den brittiska ekonomin är faktiskt lika stor som de 20 minsta EU-ländernas ekonomier sammantagna. Man står också inför en lång rad andra interna kriser som pockar på snart lösning. Ingen av dessa kriser kan dock jämföras med den akuta migrationskrisen.

Det Merkel nu straffas för av tyska väljare är sin aktiva roll i att provocera fram denna kris. Det var hon som under parollen Wir schaffen das! ensidigt åsidosatte både Dublinförordningen och Schengenfördraget, och som därmed öppnade slussportarna för en massiv våg av migranter, varav mycket få skulle visa sig ha asylskäl. Tyskland har nu väl över en miljon asylsökande, och tyska domstolar kämpar med 400 000 överklaganden av avslag, som blockerar rättsapparaten.

Under tiden sedan det tyska förbundsvalet i september har dessutom flera andra europeiska nationer visat tydligt missnöje med den asylpolitik Merkel har etablerat. Parlamentsvalet i Österrike i december vanns av Sebastian Kurz, på ett skarpt migrationskritiskt program. I slutet av januari vann Tjeckiens president Milos Zeman omval, även här på en tuff hållning till migration. I helgens val i Italien vann migrationskritiska partier en jordskredsseger.

Det finns nu en hård front av migrationskritiska regeringar som sträcker sig från Baltikum via Polen, Tjeckien och Ungern in i Österrike, Italien och tyska Bayern. Trots detta framhärdar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i att driva en politik av fördömanden mot de länder som anser att den förda migrationspolitiken har varit i grunden felaktig. Priset för denna vägran att ta medborgarnas oro på allvar är att populismen kommer att stärkas och att annan politik blockeras.

Angela Merkels öde innehåller viktiga lärdomar även för Sverige. Statsminister Stefan Löfvén har följt tätt i hennes fotspår. Det har varit samma moraliserande retorik om att ”flyktingar är välkomna”, samma moraliserande krav på andra måste tvingas att ”ta ansvar”, samma vinglande mellan retorik om att de som inte har asylskäl måste utvisas och en betydande ovilja att tillse att myndigheter faktiskt verkställer lagliga utvisningar.

Det Merkel nu upplever är att moraliska fördömanden av väljare som hyser fel åsikter straffar sig i valbåsen. I takt med att den fulla innebörden av Sveriges migrationskris blir allt tydligare, kanske även Stefan Löfvén kan få anledning att begrunda sina insatser och sin benägenhet att moralisera snarare än att agera.

48 reaktioner på ”Hård europeisk front mot migration

 1. Aha skriver:

  Det är märkligt att partier benämns populister för att de ifrågasätter realismen i slagordspolitik som ”i Sverige bygger vi inga mur”, ”Wir schaffen das”, ”bara invandrarna får jobb blir det bra”, ”utan invandrarna stannar Sverige”, ”gilla olika”. Det är ju uppenbart tvärtom, de enkla lösningarna byggda på slagord fungerar inte. Det är m.a.o. de etablerade partierna som är populistiska.

  Stefan Hedlund använder i sin i övrigt intressanta exposé, populism i denna felaktiga mening. Detta är dock en västanvind från public service i detta avseende.

  Public service har genom åren, i decennier förminskat folkliga protester och deras yttringar genom att benämna dem som populistiska.
  Att Stefan Hedlund gör ett felsteg spelar mindre roll men public services decennielånga nedsmetning av politik som man inte gillar är fullkomligt oacceptabelt.

  Min åsikt är att det viktigaste DGS kan göra är att sikta in sig på public service. Det ger störst nytta relaterat till insats.

  Gillad av 16 personer

  • PerH skriver:

   I var och varannan mening från MSM beskrivs all folklig opposition nedvärderande som populism.
   Som tidigare medarbetare inom MSM instämmer jag med Nils Lundgren.
   Citerar här ur artikel i DGS där Lundgren för 3 år sedan under rubriken :
   Populism vad är det egentligen ?
   ”…….Historiens första populister var folktribunerna i antikens Rom, Tiberius Gracchus och grabbarna.
   I 50-talets svenska gymnasier skildrades de som hjältar……(därefter )…Populist har blivit ett allmänt skällsord, som vilken politiker, ledarskribent eller journalist som helst kan dra till med utan att behöva precisera sig. Denna intellektuella slapphet döljer frågor som är fundamentala för Västerlandets samhällsutveckling och hindrar en nödvändig politisk förnyelse. Och det är nog också syftet med att använda uttrycket som ett okvädinsord i stället för att analysera de underliggande frågorna ………”
   https://www.google.se/amp/s/detgodasamhallet.com/2015/06/04/populism-vad-ar-det-egentligen/amp/

   Gillad av 2 personer

  • Elisabeth skriver:

   Precis, AHA. Public service aktiviteter måste synas i sömmarna.
   Snart är det bara radions poetiska sjöväderrapport som jag inte irriterar mig på.

   Gillad av 4 personer

  • Jaxel skriver:

   @AHA
   Du har så rätt så. PK-ismens anhängare bland politiker och massmedia driver i alla högsta grad på för en förenklad verklighetsbeskrivning och enkla lösningar, typ öppna gränser. Här har vi några som verkligen skulle förtjäna att kallas populister.

   Gillad av 2 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Tre viktiga saker:
   1) Betala inte TV-licens
   2) Prenumerera inte på MSM
   3) Gå ur statskyrkan

   Vips har Du minst 8 000 kr/år att satsa på motståndet, t ex alternativa medier.

   Bo Adolfsson, Hjo
   Internflykting och dissident 2009

   Gillad av 12 personer

  • Johan skriver:

   Public Service har format Sverige de senaste 4-5 decennierna. Alla vet hur…
   Diskrepansen mellan det offentliga samtalet (public service) och det privata samtalet är massiv.
   Om jag vore politiker skulle jag driva denna fråga oavbrutet. Utan ändring av SVT/SR kommer Sverige bli en mycket sjukare patient.
   Enkel lösning (utan extra kostnader) hade varit att Rapportredaktionen blev oberoende vänster (typ Aftonbladet) och Aktuellt fick en liberal/konservativ redaktion. Det skulle vara hederligare än idag.
   Kan ge mig fan på att Aktuellt skulle vinna den matchen överlägset…

   Gillad av 2 personer

  • Mikael Birk skriver:

   AHA, Helt rätt, den moralistiska invandringsdebatten har mer likheter med ett självrättfärdigt drev. Det är symtomatiskt att de som anfört fakta och statistik trumfats av moralistiska känslo-argument. Är man trosvisst övertygad om sin godhet spelar faktaunderbyggda motargument ingen roll. Att Riksrevisionen riktat svidande kritik mot bristen på konsekvensanalyser av den förda migrationspolitiken, demaskerar att den moralistiska politiken bestått i att ”sjunga med änglarna”.

   Retoriken har präglats av moralisk självrättfärdighet, denna självrättfärdighet är faktaresistent till sin natur och anser sig inte behöva möta sakargument i en seriös diskussion – all eventuell kritik är i den trosvisses ögon bara ondsinthet och måste per definition vara uttryck för de mörkaste motiv. Det djupt tragiska i Sverige är hur journalisterna i Sverige svek och i många fall fortsätter svika genom att ge upp sitt uppdrag som en självständig tredje statsmakt.

   Nu visar det sig dessutom att statsministern tydligen ärvt en lagstiftning som han av någon outgrundlig anledning inte kunnat göra någonting åt under 4 års tid, utan med Miljöpartiets hjälp varit tvungen att dessutom förvärra och slutligen urholka asylbegreppet; därigenom fullständigt skjuta asylrätten och fundamentala rättsprinciper som likhet inför lagen i sank.
   Löfvén liknar därmed i all sin skamlöshet en fullfjädrar populist, då han uppenbarligen utan problem tror sig om att kunna skriva om historien och med ett fuktat finger i luften principlöst
   drapera om sin retorik när den i samhället av honom själv påbjudna rätta läran förlorat sitt ofelbara skimmer.

   Gillad av 5 personer

  • L1 skriver:

   Tittar på Agenda och undrar om det bara finns 2 partier i svensk politik, socialdemokraterna och moderaterna eftersom dessa båda partier ALLTID har sina representanter medverkande i ämne efter ämne. Blir sedan direkt illamående när jag sett inslaget om hotade politiker. De som blir mest hotade är ju Sverigedemokrater men som vanligt lyser någon representation från SD med sin frånvaro. Hela inslaget hade en illaluktande vinkling mot att det är de sk högerextrema som står för allt hot och hat när det i själva verket är vänsterextremister som är de som står för den överlägset största andelen av hot och hat mot politiker. Vinklingen från den sk justitieministern mot Google och Youtube som skitnödigt efter påtryckningar från Häxpressen och DN fick Granskning Sveriges samtliga konton stänga gör mig spyfärdig.

   Gillad av 3 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Aha 13 mars, 2018 at 06:04

   Trots att jag funderat mycket på saken har jag aldrig förstått motivet bakom Angela Merkels ”Wir schaffen das”, eller Fredrik Reinfeldts ”Öppna era hjärtan” eller Stefan Löfvens ”Europa bygger inga murar”.

   Vad tänkte de egentligen? Vad ville de?
   När det gäller Fredrik Reinfeldt har min preliminära slutsats ända sedan augusti 2014 varit, att han lurade svenska folket med en dold agenda. Kan Angela Merkel och Stefan Löfven tänkt i samma banor?
   Jag gillar inte politiska konspirationsteorier, men hur ska man annars tänka?

   I Sverige har de två senaste statsministrarna under tolv år accelererat demonteringen av vår fredliga demokratiska välfärdsstat. Var det just det som var meningen?

   Gillad av 1 person

 2. Johan Karlson skriver:

  Tacksam och nöjd över att Tyskland lyckades skapa en ny koalition. Angela Merkel har vi mycket att tacka för. Ett föredöme.

  Gilla

 3. Rikard skriver:

  Hej.

  Vad gör du som politiker när gränsvärnets underrättelsetjänst meddelar att miljoner afrikaner, araber och afghaner är i rörelse på väg mot gränsen?

  Det är den frågan du har att hantera.

  Alla som gjort vaktprov bör kunna svaret.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 8 personer

  • Carl Gustaf Gilbert skriver:

   Mycket bra fråga. En ännu bättre fråga är:

   Vad gör du som chef för rikets kontraspionage och krigsmakt när du märker riksdag och regering aktivt iscensätter och understödjer den pågående afrikanska, arabiska och afghanska invasionen och ockupationen av Sverige?

   Bonusfråga: Vad gör du som enskild operatör eller grupp av operatörer?

   Gillad av 5 personer

  • Johan skriver:

   Har lyssnat igenom Mike Duncans podcast ”History of Rome” – 179 avsnitt. Underbar lyssning. Somnar bredvid antiken…
   Romarriket hade likheter med EU/västvärlden. Mest påfallande är de ständiga attackerna från fattigare och mindre utvecklade grannar. Goter, Vandaler, Allemaner osv.
   Skillnaden mot idag är att Rom gjorde allt för att skydda sina ”limes” – yttre gränser. De använde allt våld nöden krävde…Idag använder vi inget.

   Gilla

  • Björn skriver:

   Vi har ju en skaplig ”vallgrav” runt i stort sett hela Sverige, så med rätt inställning skulle det egentligen inte va nåt olösligt problem….

   Gillad av 2 personer

 4. Eva Danielsson skriver:

  Ledarsidorna.se skriver idag om hur man kuppat igenom Martin Selmayr som ny generalsekreterare för EUkommissionen. Han har varit Junckers högra hand, känd som hårdför karriärist och övertygad federalist och står Merkel nära.
  Inga positiva vibbar, precis. Inget hopp om en vettig reformation och krympning av EU.
  Inget förnuft i sikte för att kunna stoppa migrantströmmarna till EU och starta återvandring. Och kräva assimilation av dem som kan få stanna.
  Inget förnuft i sikte hemma i Sverige heller. S och övriga till vänster vill ha det så här. För maktens skull.
  Och den s k oppositionen vill ha det så här i namn av glimrande globalism. Och av bekvämlighet.
  Så vill man, hela politikerväldet, ha gräddfil inom rättsväsendet för stackars politikeradeln som blir så utsatta för hot och brott. Ojojoj.
  Och gemensamt monterar man ner demokratin med hjälp av grundlagsändringar och försök till censur av internet. Och stödjer islamiseringen av Sverige med pengar och politiska poster.

  Själv har jag en jättelång lista på vad politiker borde göra i vårt land. Men inget av det jag tänker verkar finnas med någonstans som ärligt menad politik. Allt pekar i fel riktning inom landet och inom EU.

  Jag längtar efter en ny Thatcher i st f mutti Merkel. Eller åtminstone en egen Trump.

  Gillad av 3 personer

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  I stället för att ta itu med konkreta problem sysslar politiker, media och samhällsdebatt med pseudofrågor och semantik. Politiker bedöms och graderas efter deras retoriska förmåga eller oförmåga och inte vad de faktiskt uträttar. Migrationspolitiken skulle fungera bra om man i första hand såg till att få hit personer som verkligen behövs och inte bara passivt låta människor vandra in från hela världen med hänvisning till ” asylrätt” eller barnkonvention eller vad det nu är.

  Vad man måste göra klart för sig är att en viss lagstiftning har kommit till i en speciell kontext. När kontexten blir helt annorlunda måste man självfallet också ifrågasätta vad som kommit till i en sådan kontext. Samhället måsta ha kraft att ändra på sådant som är fel annars kommer samhället förr eller senare att sluta fungera rationellt. Sverige är farligt nära en sådan gräns idag.

  Att Europa och även Sverige har ”populism” är helt enkelt en följd av att medborgarna tydligt ser vad överheten inte förmår se. Även om landets etablerade partier manövrerar febrilt för att dölja en icke-fungerande migrationspolitik hjälper detta inte mycket om de inte levererar de konkreta åtgärder som medborgarna begär. De har blivit förledda länge men nu har man nått vägs ände. Så enkelt är det.

  Gillad av 2 personer

 6. KristinaF. skriver:

  Än har jag inte märkt att Stefan Löfven har lärt av Tyskland och Merkel.Jag hoppas dock att motståndet mot invandring som Sverige inte kan hantera ökar.
  Är det fler än jag som blir upprörda när det ena äldreboendet efter det andra här i Stockholm läggs ner, för att ge nyanlända en bostad? Några exempel är Vasen i Vasastan, Vintertullen på söder, ett i Hammarbyhöjden och nu senast Enskededalen.

  Gillad av 5 personer

 7. EMIL DEN GAMLE skriver:

  I Tyskland tror man alltså att två förlorare tillsammans blir en vinnare. Säger mycket om det politiska läget i Europa och kan mycket väl hända även i Sverige i september.

  Gillad av 4 personer

 8. Hosianna skriver:

  Tack, Stefan, låt oss innerligt hoppas att ”även Stefan Löfvén kan få anledning att begrunda sina insatser och sin benägenhet att moralisera snarare än att agera” genom väljarflykt i höst.

  Undrar om ens Johan Westerholm kommer att vilja välja S i höst? Själv kommer jag att rösta mot fler fysiska, psykiska och ekonomiska våldtäkter på svenska folket i vårt enda egna land…

  … och för Swexit så fort tillfälle, förhoppningsvis, ges!

  https://ledarsidorna.se/2018/03/efter-brexit-hur-tyskland-kapade-eu/

  Gillad av 3 personer

 9. shut up donny skriver:

  Jag tror att Stefan inte ser detta tydligt, han ser inte Babels torn, jag tror detta baserat på att han beskriver de nya partierna som ”extrema” när det istället är de andra partierna som är extrema. Alla befinner sig fler kilometer upp i Babels torn och tycker att de som står kvar på jorden är ”extrema”, men för de som står kvar så är det uppenbart att tornet lutar, men det kan man inte se från våning 3011.

  Det verkar på mig dom mycket få ser detta, jag kommer att tänka på relativitetsteori, eller bara att sitta i ett tåg och titta ut och tro att man rör sig när ett annat tåg lämnar perrongen. Eller bättre, vi befinner oss i en accelererande hiss och när ”de extrema” sveper förbi så verkar de vara just det, ända tills man når botten.

  Gillad av 3 personer

 10. Leif Nilsson skriver:

  Tack SH för en utmärkt analys av den för Europa förödande politik, som Merkel och hennes svenska knähundar har fört – och fortsätter att föra!
  Dock! Som boende i Tyskland har jag haft förmånen att få rösta på AfD åtminstone i kommunalvalen. Att använda epitetet extremparti för Die Linke har ju sakliga grunder, men att kalla Alternativ för Deutschland extremt, saknar saklig grund.
  AfD som ofta kallas professorspartiet, är det enda parti, som förutom CDU, har balanserade och realistiska lösningar på de akuta hoten mot Europa – både hoten mot vårt gemensamma kulturella arv och hoten mot det europeiska samarbetet.

  Gillad av 4 personer

 11. Lennart Göranson skriver:

  Populism är en benämning som bäst passar för de partier som vädjar till känslorna, vare sig de handlar om att ”öppna sina hjärtan” eller att sätta stopp för en hotande ockupation. Alternativet är en ansvarsfull politik, som nämner problemen vid deras rätta namn, och som ser till vad som är bäst både för vårt land och för de människor som på olika sätt är drabbade i sina hemländer. I den bemärkelsen finns många populistiska partier i Sverige. Men det finns också alternativ. Som det här: https://www.medborgerligsamling.se/app/uploads/2017/10/migrationspolitiskt-program-for-medborgerlig-samling.pdf

  Gillad av 2 personer

 12. Monica Eliasson skriver:

  Ja, Tyskland med Merkel som ledare står nu allt mer ensamt i EU. Genom hennes brist på ledarskap, ja vägran att ta ansvar i Europa, har hon förlorat många vänner/allierade: Storbritannien (Brexit), Visegradländerna, resten av Östeuropa samt även det tidigare trogna och pålitliga Österrike, som ju närmat sig grannarna österut. Frankrike och Tyskland (eventuellt BeNeLux-länderna) får nu försöka lösa EU:s gigantiska problem. Vid närmare skärskådande blir det ganska tydligt att Frankrike och Tyskland har mycket olika förutsättningar och intressen. Därmed är vi tillbaks på ruta ett: den urgamla konflikten mellan dessa två länder på Europas kontinent.

  Gillad av 2 personer

 13. Die Welt skriver:

  kanske även Stefan Löfvén kan få anledning att begrunda sina insatser och sin benägenhet att moralisera snarare än att agera. Inget denne klarar utav, så glöm det

  Gillad av 1 person

  • Sune Mangs skriver:

   Du måste förstå att han ärvt en lagstiftning som han inte kunnat göra någonting åt under 4 års tid. Det här är naturligtvis mycket olyckligt och inte okej. Tvärtom har han varit tvungen att försämra lagstiftningen, det måste man som medborgare förstå. Han har med andra ord inte ansvar för någonting.

   Gillad av 1 person

 14. Å skriver:

  Om man lägger märke till vad Die Linke verkar undvika att säga, kan man lätt få intrycket att de inte är de största motståndarna till den migrationspolitik AfD vill se.

  Det som glädjer mig mest med händelserna i Tyskland är det Martin Schultz fått erfara. Från från EU hemkallad hjälte, som skulle leda SPD till seger, till total förlorare. EU-byråkraten har kanske nu förstått att intrigerandet i Brysselkorridorer inte har något med demokratiska val att göra.

  Gillad av 2 personer

 15. Lars-Olof Svensson skriver:

  Detta är en beskrivning av verkligheten som det inte finns mycket att invända mot. Ändå hade den varit omöjlig att kunna publiceras i msm. För min del har jag idag sagt upp ett över 40-årigt förhållande med SvD och DN. De är så offside att det är obegripligt.

  Gillad av 1 person

 16. Ola Byfält skriver:

  Mutti Merkel fick sig en läxa i och med att Horst Seehofer blev inrikesminister. Då Viktor Orban nyligen besökte Bayern behandlade Seehofer honom med den värdighet som tillkommer en statsman. Gott sei Dank!

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Framför allt viktigt att den mycket farlige Thomas de Maizere fick avgå. Vad Seehofer kan uträtta återstår att se. Hatet mot katolikerna sitter djupt sedan Trettioåriga kriget, inte minst hos en sådan som Merkel. Kombinationen kommunism och protestantiska tendenser bildar ett slags kätteri.

   Ondskan styr ännu i Tyskland.

   Gilla

 17. EYE skriver:

  Hoppet när det gäller upplösandet av EU-monstret står ej att finna hos bekväma svenska medlöpare,opportunister och kappvändare som fortfarande girigt sörplar sin Gulasch-soppa antingen betald av Staten-den svenska,Eurokommissionen-den EUiska eller familjen Gutkind-Hirschel med det påpassligt redan väl 1802 stulna suggestiva franska nationalhjältenamnet Bonnier (efter den franska nationalhjälten Antoine Bonnier mördad den 28/4 1799 av österrikiska soldater vid Rastadt-förhandlingarna).Hoppet står till USA och bl a tariffhöjningarna vad avser stål,aluminium och bilar.Ett krig mot EU-parasiterna och folkmördarna inte med kulor och krut utan med tariffer och tullar.USA:sändebud till EU uttrycker det hela kort och enkelt:”EU has overstepped its obligations.I have dealt with the crushing of the former USSR-now its time for another evil empire,the EU”.Lycka till Ted Malloch!Sätt igång genast.Krossa hydran innan det är försent.Greetings from the Cesspit.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.