Gästskribent Lars Hässler: En dag i en svensk skola

Häromdagen var jag på Bessemerskolan i Sandviken, ett kommunalt yrkesgymnasium där cirka hälften av de 1 200 eleverna har utländsk bakgrund. Skolan har ett stort urval av yrkeslinjer, bland annat vårdlinjen, och det var dessa elever jag höll några lektioner för.

Anledningen var att jag på Facebook skrivit, och delat, inlägg om problemen i vissa skolor, bland annat Angeredskolan i Göteborg med stress, misshandel, våldtäkter, vapen och allmän oordning. En bekant till mig som är lärare i Bessemerskolan hade läst inläggen och utmanade mig att komma till Sandviken, hålla några lektioner och se hur verksamheten bedrivs. Jag antog utmaningen.

Eleverna var i 14- till 18-årsåldern med olika bakgrunder. Jag hade inga som helst disciplinproblem, alla var artiga och uppmärksamma under de 60 minuter långa lektionerna (även om några manliga elever kroknade på slutet, dock utan att störa).

Vad talade jag om? Förutom en kort presentation av mig själv och mina världsomseglingar berättade jag om världen medelst ett bildspel. Det blev en snabb resa genom världshistorien: från människans uttåg ur Afrika för 100 000 år sedan, jordbrukssamhällets början för omkring 10 000 år sedan med den första civilisationen i staden Ur mellan Eufrat och Tigris (flera av eleverna hade rötter i Irak). Genom att städer och riken skapades, började också krigen mellan nationer. Filosofernas intåg följde för omkring 2 500 år sedan (Platon, Aristoteles, Buddha och Konfucius), de första riktigt stora rikena för cirka 2 000 år sedan (romerska, persiska och kinesiska). De tre världsreligionerna (kristendomen, judendomen och islam) uppstod sedermera i Mellersta östern.

En berättelse om världen måste också innehålla Afrikas utforskande (Livingstone och Stanley), Asiens utforskande (Marco Polo och Sven Hedin), polernas erövring (Amundsen), polynesiernas och vikingarnas sjöfärder, världshavens utforskande (Magellan och James Cook), islams frammarsch och européernas kolonialisering av i princip hela världen.

Jag visade ett antal olika kartor: Europa- Amerika- och Asiencentrerade. Alla med Mercators projektion – som inte visar de rätta storlekarna på länder och världsdelar – och jämförde med Peters projektion som visar de rätta proportionerna. Som jämförelse visade jag Grönlands storlek. På Mercators projektion är Grönland och Afrika lika stora, medan på Peters projektion blir Grönland bara en mindre del av Afrika, ungefär som som kärnan i en avokado.

Jag avslutade lektionerna med att beskriva globaliseringen med bland annat fri handel av varor och tjänster och flödena av varor runt jorden i enorma containerfartyg som numera kan lasta 18 000 containers. Även lite om FN och dess 200 medlemmar. Globaliseringens fördelar är att vi konsumenter får tillgång till billig elektronik och modekläder, men till priset av miljontals förlorade jobb i västvärlden.

Slutligen uppmanade jag eleverna att ta tillvara den fantastiska förmånen med fri undervisning i moderna lokaler och gratis luncher. Enda vägen till framgång – om man inte är världsledande artist som Lady Gaga eller entreprenör som Spotifys Daniel Ek – är nämligen utbildning.

Det var en intressant och givande dag. Skolan, med sina motiverade lärare och rektor, som var trevlig och modern, verkar fungera utmärkt. Jag såg inte skymten av stress, bråk eller tjafs i korridorerna, ej heller kvinnliga elever i burka eller ”skynken” även om en del hade schaletter runt huvudena. Enligt läraren Lasse Davidsson har Sandviken visserligen problem med gängrelaterad kriminalitet men man har, i princip, lyckats hålla det utanför skolan. Nästan alla elever får jobb omedelbart efter avslutat skolgång.

Kanske finns det hopp om framtidens pensioner i alla fall?

Lars Hässler är jur kand med en Master of Comparative Law från USA och ett år vid Institutet för högre internationella studier i Geneve. Under 1980-talet arbetade han som råvarutrader för Boliden i Schweiz. Lars är flerfaldig jorden runt-seglare, har skrivit nio böcker och publicerat artiklar på bland annat Brännpunkt i SvD. Han har alltid följt med i politiken men överlåtit skötseln av landet till politikerna tills nyligen då Lars blivit alltmer frustrerad över vart Sverige är på väg.