Varför är vi så bra?

Patrik Engellau

Ursäkta att jag ältar samma fråga hela tiden, men den är grundläggande och avgörande och den verkar inte besvaras särskilt övertygande, eller ens ställas, av samtiden. Frågan är varför Sverige varit, och kanske fortfarande är, så framgångsrikt bland världens nationer.

När jag gick i folkskolan och vårt land lite yrvaket uppmärksammade sig själv på sina märkvärdiga framsteg så trevade man efter förklaringar av typen fördelaktiga naturtillgångar, till exempel malmen, vattenfallen och skogen.

Numera är det ingen som tror på sådana tolkningar. Det finns tillräckligt med länder, se på Singapore och Schweiz, utan naturtillgångar som klarat sig utmärkt och tillräckligt med länder som blivit alldeles särskilt välsignade med naturliga rikedomskällor, exempelvis Kongo och Brasilien, som inte lyckats vända detta till sin fördel för att argumentet ska ha förlorat all beviskraft.

Sedan kom en andra generationens förklaringar som gick ut på att framgångarna ska ha berott på politikerväldets skickliga styrning, till exempel enhetsskolan, allmänna tjänstepensionen, arbetsförmedlingen och jobbskatteavdraget (kom ihåg att Anders Borg hyllades av Financial Times som en av världens mest framgångsrika finansministrar).

Det där tror vi inte längre på. Men vad tror vi på? Vi tror inte längre på någonting. Vi söker och trevar. Fältet är fritt.

En del tror att vi svenskar är intelligentare än andra folk. Här är en bild som vill troliggöra att svenskar tillsammans med tyskar, spanjorer, kineser och några andra har högre IQ än andra folk.

Jag har svårt att tro på det där. Såklart har jag ingen vetenskaplig grund för att inte tro på vad som påstås vara vetenskapligt, men det är så mycket som påstås vara vetenskapligt, klimathotet till exempel, som förefaller skakigt, att jag ändå inte tror på det. Jag har aldrig märkt att folk utomlands skulle vara systematiskt mindre intelligenta än svenskar.

Men fakta är fakta. Sveriges BNP per capita är jämförelsevis hög och det måste förklaras. Om du inte gillar BNP så kan du jämföra på andra sätt, till exempel barnadödlighet, förekomsten av vattentoaletter, förväntad livslängd och fungerande centralvärme. Sverige ligger bra till.

Jag tror att våra framgångar beror på att vi har ett slags nationell gemenskap. Det kändes tydligast i lumpen. Grabbarna gillade kanske inte varandra sådär särskilt, men plötsligt hade vi ett gemensamt problem och då fick vi bita ihop och försöka lösa det tillsammans. Man fick lita på sin nästa även om man inte tyckte om honom. Bättre det än att tillsammans låta sig överväldigas av problemet.

Jag tror att det är detta som inom arbetarrörelsen kallades för solidaritet. Men vad arbetarrörelsen eventuellt missade – och borgerligheten inte gillade att framhålla – var att den känslan av ödesgemenskap faktiskt gällde över klassgränserna. Vi var ett folk. Som Lorentz Lyttkens så träffande beskrev det reste vi i samma tåg mot samma mål även om en del åkte i första klass och andra i andra eller tredje klass. Om något oävet inträffade under resan hade vi ett gemensamt problem som vi fick lösa tillsammans, om det över huvud taget skulle bli löst.

Denna märkvärdiga gemenskapskänsla är inte medfödd. Den är inte naturlig för barn som bråkar i sandlådan. Den är en följd av en märkvärdig och ovanlig kultur som på något obegripligt sätt tvingats på oss svenskar utan att vi riktigt fattat vad vi hållit på med.

Numera är detta självklart och vi har fått ett ord för den företeelse som vi aldrig tidigare har besvärat oss med att benämna (utom då med otillräckliga ord som solidaritet), nämligen tillit. Som vanligt är det amerikanska tänkare som upptäckt det vi redan visste utan ord, till exempel professorn vid Harvard Robert Putnam som blivit världsberömd för att han upptäckt fenomenet ”socialt kapital,  vilket betyder tillit.

Jämför detta självklart svenska med Mona Sahlins infantila uttalanden om att svensk kultur bara är töntiga midsommardanser.

146 reaktioner på ”Varför är vi så bra?

 1. Bengt Lif skriver:

  Allt detta kan förklaras med att Sverige fick en stor kristen väckelse. Med Jesus i hjärtat förvandlas människor och sammhällen. Solidariteten växer fram. Före väckelsen i Sverige var det missär och fattigdom. Hört talas om lortsverige?
  Vi lever fortfarande på frukterna av denna väckelse. Men den håller på att klinga av.

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   BENGT LIF – ”Lort-Sverige” skrevs på 1930-taket. Väckelserörelsen har långt djupare rötter än så. Men visst kan kristendomen ha en viss roll. Liksom arbetarrörelsen. Liksom att vi har en lång historia av självägande bönder, som även var representerade i landets styrelse – Bondeståndet.

   Sverige har helt enkelt varit ett mycket stabilt och etniskt homogent land, där man av den orsaken har haft ett högt socialt kapital. Detta sociala kapital håller makthavarna nu på att systematiskt förstöra genom den huvudlösa asylinvandringen.

   Alltsammans organiserat av PK-sekten med dess onda agenda.

   Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!

   https://sv.wikiquote.org/wiki/Tobias_H%C3%BCbinette

   Gillad av 8 personer

  • Lassekniven skriver:

   Vi behöver en modern kristen väckelserörelse bland annat som motrörelse mot islam och dess lömska övertagande av landet. Islam passar inte i Sverige anser jag och många andra svenskar. Mångkultur ger inget.
   Såg ni för övrigt Dokument utifrån igår på SVT 2. Kusligt är bara förnamnet.

   Gillad av 6 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Ang Dokument utifrån. Om muslimerna vill slå ihjäl varandra i mellanöstern har jag inga synpunkter på det. Helt OK för mig. Det är när de kommer hit och breder ut sig och förolämpar mig och mina vänner som jag blir upprörd.

    Gillad av 6 personer

  • Peter skriver:

   Jag tror att vi med en god religion som kulturellt fundament kan hålla både socialisterna och nyliberalerna stången.
   Utan det moralisk etiska ramverk religionen ger släpps alltför starka nedbrytande krafter fria, den otyglade girigheten och avundsjukan, förstörelseglädjen.
   Vi behöver starka humana ramverk, sådana som inte kan bevisas men som vi intuitivt känner är goda för samhället.
   Kristendomen är en av de goda religioner som skyddar samhället mot ondskan.
   Troligen ser vi snart en ny väckelserörelse som reaktion på samhällets och kyrkans förfall.

   Gillad av 2 personer

  • Lars skriver:

   Vi behöver en modern kristenväckelserörelse som gör upp med religionens krav på att vara Guds ord och bygger på ett mänskligt behov av samvaro, ritualer, gemenskap och moral och en stilla förundran över livet och döden och vår plats på jorden. Utan Gud. Med respekt för historien. Med insikt om myternas historiska karaktär.

   Gilla

  • Per-Anders skriver:

   Jag förmodar att din beskrivning sträcker sig många hundra år bakåt i Sveriges historia. Men kristendomen ligger inte bakom att folk i Norden hjälper varandra. Det är de hårda livsbetingelserna som har gjort att vi har varit av nöden tvungen att hjälpa varandra.

   Den lutherska tanken att man ska arbetar hårt är ett bidrag som väver in kristen tro. Men den statliga kyrkan i Sverige har varit väldigt mobbande mot de som velat stå utanför den statliga kyrkan och förföljt dem på alla möjliga sätt. På 1800-talet försökte man hindra så kallade avvikande från att få jobb eller bli av med sina jobb.

   Det svenska kynnet är det som ligger bakom att Svenskar i är framgångsrika. De svenskar som flyttade till USA har byggt upp bland de mest framgångsrika samhällena i USA. Överallt där svenskar bosätter sig, lever de inte i fattigdom eller i botten på samhället.

   Tino Sanandajis bror, Nima Sanandaji, har forskat på detta och vill man ha en djupare förståelse kan man läsa hans forskning.

   Gillad av 2 personer

   • Peter skriver:

    Nej kristendomen ligger inte bakom nordbornas samarbetskultur.
    Däremot har vi kristendomen att tacka för att de besuttna klasserna har i någon mån hämmats i sin girighet.
    Men då först socialisterna avkristnade Sverige och sedan Milton Friedman välsignade girigheten fick vi på bara några år skenande inkomstklyftor och raserad tillit i samhället.
    Inte bara i Sverige utan i hela den fria världen har samhällsgemenskapen urholkats.
    Socialister och Milton F. i samarbete blev till en riktig häxbrygd och samhällsförstörare.

    Gilla

 2. LJ skriver:

  Intressant att du tar upp IQ.

  Kontroversiellt ämne, men sannolikt så mest eftersom det går emot mångas ideologiska övertygelser om ”oskrivna blad” och ”socioekonomiska faktorer” etc

  Viss omstridd forskning som antyder ett IQ sannolikt är den viktigaste variabeln avseende hur väl ett land utvecklas ekonomisk, även om metodologin har blivit kritiserad:

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality

  En personlig favorit är Jordan Peterson som aldrig viker en tum och skiter totalt i om det han påstår är obekvämt.

  Han har blivit mer i hetluften på senare tid men har en del ändra dragningar om just betydelsen av IQ, exempel i videon nedan.

  IQ under 87 och det finns i princip inga jobb för dig i ett högteknologiskt land.

  Den gränsen lär också flyttas uppåt snabbt framöver i och med att AI blir allt vassare.

  En konsekvens blir att man frågar sig hur t.ex. Sveriges somaliska befolkning (med sannolik genomsnittlig IQ på en nivå som i princip gör dem oanställbara i ett högteknologiskt land som Sverige, och då har vi inte ens nämnt de kulturella och språkliga problemen) någonsin ska bli annat en en gigantisk nettobörda för samhället?

  Vore de inte avsevärt bättre för både dem och oss om de bodde i ett mindre utvecklat land där det finns en RIKTIG efterfrågan för det deras kompetens och kognitiva kapacitet?

  Ett återvändarverk vore en myndighet jag gärna skulle se.

  Absolut ingen (förutom politiker och skattefinansierade aktivister) tjänar på att en massa människor saknar meningsfull sysselsättning.

  Gillad av 14 personer

   • LJ skriver:

    Bra video 👍

    När man lyssnar på riktiga vetenskapsmän inser man hur sjukt Sverige är.

    Istället för att ge mediautrymme åt skarpa människor med erfarenhet och förståelse ges spaltmeter åt kändisars käslodrivna tryckeri och kognitivt handikappade politikers populism.

    Gillad av 10 personer

  • Per-Anders skriver:

   ”IQ under 87 och det finns i princip inga jobb för dig i ett högteknologiskt land.” Under den nivån ligger i princip alla arabländer. I princip innebär det att det är en liten del av araber som klarar av ett högteknologiskt jobb, dvs. de araber som har ett högre IQ än 87 och kanske uppemot minst 100.

   En förklaring till att araber är så brottslig är lågt IQ. Det har visat sig att svenska brottslingar generellt har ett IQ på samma nivå som en brottslig arab. Så säger vissa. Hur det är med det vet jag inte direkt.

   Det har även visat sig att inavel leder till lägre IQ. Mycket kusingifte gynnar inte en släkts IQ över tid.

   Gilla

  • A skriver:

   Jo visst LJ men du svarar dig ju själv med att: ingen utom politiker och aktivister tjänar på detta.
   Det säger väl allt.

   Mvh A

   Gilla

  • Johan skriver:

   Har läst en kritisk recension och lyssnat på en kritisk dito på SvD-TV. Båda två oändligt infantila. Skrattretande dåliga. Avfärdar Peterson med en gemensam IQ på 12…
   Huvudproblemet i dagens Sverige är den massiva diskrepansen mellan det privata och offentliga samtalet. Dom har inga likheter överhuvudtaget. Detta är döden för en kultur som fortsatt vill vara högtstående…

   Gillad av 1 person

  • Alexander Svensson skriver:

   Tycker inte ett folk som låter landet fyllas med invandrare från 3:e världen utan att göra minsta motstånd är ganska ointelligent. Dessutom röstar man för det….Hur smarta är egentligen svenskar?

   Gillad av 2 personer

  • MartinA skriver:

   Jordan Petersson är en hycklare i ett alfabetiskt elfenbenstorn. Som till exempel när han slängde ut Faith Goldy från en panel om yttrandefrihet.
   Jordan Petersson vurmar för indianskt ursprung men hånar de som förespråkar att värna sitt europeiska ursprung. Och den dåren predikar dessutom individualism för oss europeer som redan är de mest individualistiska i hela världen.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Nej, det är inte märkligt. Många följer charlataner, utan att ifrågasätta. Utan att tänka själva. Utan att sätta i perspektiv. Följarna skyddar sina sektledare. Väljer bort när ledarna gjort våld på sina påstådda principer.

    Gilla

 3. Fredrik Östman skriver:

  Du har kanske lagt märke till att Sverige har grannländer, som också har grannländer, och att alla dessa länder är ungefär lika rika och framgångsrika som Sverige? En förklaring måste alltså gälla Europa. De var dessutom till nyligen (drygt hundra år) rikare än Sverige. Vi har dragits med. Den gemensamma kulturen är kristen och bygger på en kedja av civilisationer som går tillbaka till de första lantbruken i den Bördiga halvmånen för 10’000 år sedan.

  Gillad av 12 personer

 4. Petrus skriver:

  En komponent jag saknar i Engellaus artikel är makt-IQ eller politisk IQ.

  Kanske saknas den eftersom svenskar i regel saknar den typ av makt-IQ eller politisk IQ jag talar om. Hade Engellau själv haft någon påtaglig makt-IQ eller politisk IQ så hade han satt frågan om behovet av fler invandringskritiska partier längs höger-/vänsterskalan på dagordningen. Nuvarande ordning med bara ett parti innebär att höginkomsttagare som är mot invandring inte har något självklart alternativ och att låginkomsttagare och bidragstagare (speciellt sjuka) alltför lätt kan skrämmas att rösta på sossarna eller vänsterpartiet i stället. I det här sammanhanget räknar jag inte MED (som jag inte litar på) och AfS.

  Man kan också fråga sig var makt-IQ:n och den politiska IQ:n finns hos de begåvade människor med prestigeutbildningar som leder Alternativ för Sverige (AfS). För mig framstår profilen på deras parti som idioti om syftet är att locka många borgerliga väljare. Men kanske är det så att smarta människor tror att de har rätt direkt utan att tänka efter litet. AfS kräver att folk med permanent uppehållstillstånd som kommit efter år 2000 skall sparkas ut ur Sverige även om de inte begått något brott. Sådant tycker vanligt folk är stötande. Man kan också jämföra med Sydafrika och Zimbabwe där ANC och Mugabe före maktskiftet lovade att de vita skulle få behålla sina farmer men sedan ändrade sig. AfS döljer dock inte att man vill sparka ut folk med PUT. ANC/Mugabe-varianten förefaller slugare.

  Gilla

   • They pissed on My Rug man skriver:

    Dessutom så har Trump visat att det kan löna sig att öppet formulera vad ens intentioner är, i synnerhet om det går etablissemanget emot, men visst i Sverige så är riskabelt som röstfiskande taktik, men jag tycker det är bra om partierna kan vara ärliga.

    Gillad av 1 person

   • Petrus skriver:

    Fredrik Östman:

    ”AfS är kanske inte i alla delar ett bra parti, men du brukar ju hylla mångfalden?”

    Svar:

    Hmm, ”brukar hylla mångfalden”? Vill du få nytillkomna läsare att tro att jag är för invandring? Jag är trött på dina glidande vantolkningar av mina inlägg som leder in läsare (en del) på fel spår. Däremot är det väl sant att jag förespråkar alternativ ekonomiskt till höger resp vänster om SD så att att man kan fånga in ett bredare spektrum av väljare vid valurnorna. Ett enda parti kan omöjligt täcka in hela den ekonomiska höger-/vänsterskalan. Man förlorar oundvikligen 15-20 % vid ytterändarna. Med 3 partier kan man man minska dessa förluster till max 3-5 % vid resp ytterände.

    Felet med AfS är att detta parti inte främst innebär en breddning längs den ekonomiska höger-/vänsterskalan. Intrycket av AfS blir i stället ett parti längre ut på nationalist-extremistskalan, d v s en dimension som väljarna i regel skyr. Även SD är för de flesta väljare för ”extremistiska”. Så fort Rapport och Aktuellt ger bilden av att moderaterna blivit litet invandringskritiska så strömmar 5 % tillbaka från SD till moderaterna. Och detta även om Ulf Kristersson samtidigt i DN öppet säger att man inte alls blivit invandringskritiska. Folk längtar så förtvivlat efter att få rösta på ett ”legitimt” parti. Det är ett tillräckligt stort problem att förklara för väljarna att moderaterna inte alls är ett invandringskritiskt parti och att de bör rösta på något annat även utan AfS radikalism.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Re mångfald: jag vägrar att låta dem ta orden ifrån mig. Jag talar inte jargong. Med mångfald menar jag mångfald och inte t.ex. enfaldig massinvandringspolitik.

    Re Alternativ för Sverige ser jag inte det radikala. Du får väl anmäla ditt intresse som marknadsföringsexpert eller driva din egen linje i mångfaldens sinne. Mitt intryck var att AfS har kopierat ett bra partis tre programpunkter och sedan böjt sig dubbelt baklänges för att göra dem pratigare, mildare och mer avgränsade. På sätt håller jag med om det fördelaktiga i att inte skriva alla detaljer och implikationer på folks näsor. Risken att fastna i avledande detaljdiskussioner är överhängande. AfS har i sin ambition att vara normalt råkat fånga upp det digressiva drag som dominerar Döskalliansens alla delar. Det tyder inte på en översvallande talang.

    Gilla

  • Anders skriver:

   Så här skriver AfS: ”Personer som saknar medborgarskap kommer att utvisas om Återvandringsverket finner att de ljugit eller mutat sig till uppehållstillstånd, levt på bidrag en ansenlig del av sin vistelse, inte lärt sig svenska eller varit kriminella”.

   Har mycket svårt att tänka mig att ”vanligt folk” skulle finna detta stötande.

   Gillad av 11 personer

   • Petrus skriver:

    Anders:

    ”Har mycket svårt att tänka mig att ”vanligt folk” skulle finna detta stötande.”

    Svar:

    Komisk kommentar med tanke på hur lätt det varit för moderaterna att locka tillbaka SD-väljare genom att låtsas vara litet invandringskritiska, eller, som på senare tid, låta Rapport och Aktuellt tuta i folk detta. Men du får tydligen många ”gilla”-röster ändå trots avsaknaden av elementär verklighetskontakt. Det säger kanske en del om läsekretsen. Ändå kommer antagligen många av dem att på valdagen rösta på moderaterna (eller kanske möjligen MED). Någon konsekvens i tänkandet finns antagligen inte.

    Gilla

  • Lassekniven skriver:

   Petrus
   Kan du utveckla varför du inte litar på MED eftersom säkert många är attraherade av deras politiska program. Jag har en känsla att de rent personellt eventuellt kan vara lite lösa i köttet.

   Gillad av 1 person

   • Petrus skriver:

    Lassekniven:

    ”Kan du utveckla varför du inte litar på MED eftersom säkert många är attraherade av deras politiska program. Jag har en känsla att de rent personellt eventuellt kan vara lite lösa i köttet.”

    Svar:

    Ilán Sadé & Co tog över Borgerlig samling (och bildade sedan MED) när det stod klart att Kasselstrand & Co sparkats ut ur SD och sannolikt skulle starta ett nytt parti ekonomiskt litet till höger om SD. Just när detta hänt kommer alltså Ilán Sadé & Co på att det behövs ett invandringskritiskt parti ekonomiskt aningen till höger om SD. Vilket sammanträffande. Varför kom de på detta just då? Kan det möjligen ha något att göra med att Kasselstrand & Hahne i en Aftonbladet-artikel protesterat mot SD:s alltför markerade Israel-vänlighet och motstånd mot en tvåstatslösning och att Ilán Sadés far är jude, att Sadé är född i Israel och har bott där en del tid? Detta behöver inte vara något sammanträffande. Men risken finns. Och risken finns att motståndet mot invandring i det här sammanhanget är av högst underordnad betydelse.

    Man bör också kom ihåg att mjuknationalistiska partier och även vanliga borgerliga partier i Tysklands riksdag år 1933 röstade för att göra Hitler till rikskansler. Detta anses vara orsaken till att de svenska judarna generellt röstade på sossarna fram tills dess Palme började med sitt Palestina-kramande.

    Till detta kommer MED:s Livets Ord-liknande figurer för vilka man kan anta invandringsmotståndet är av högst underordnad betydelse eller rent ljug.

    Gilla

  • Bo Adolfsson skriver:

   AfS säger att de som fått uppehållstillstånd på felaktiga grunder skall utvisas. Inte alla efter år 2000!
   Se gärna på SwebbTV:s intervju med partiledaren Gustav Kasselstrand 5 mars!

   Gilla

  • MartinA skriver:

   AFS är bara ärliga med vad som krävs för att bevara ett sverige som går att känna igen som svenskt i någon mån. Vad du kräver är lögner och omksrivningar. Personligen har jag fåt nog av sånt.

   Gillad av 1 person

   • Petrus skriver:

    MARTINA:

    ”AFS är bara ärliga med vad som krävs för att bevara ett sverige som går att känna igen som svenskt i någon mån. Vad du kräver är lögner och omksrivningar. Personligen har jag fåt nog av sånt.”

    Svar:

    Alltså, jag tror inte på retroaktiv lagstiftning för att häva redan beviljade uppehållstillstånd. I och för sig fanns möjligheten att häva uppehållstillstånd som beviljats på felaktig grund genom att asylsökaren/invandraren kommit med felaktiga/missledande uppgifter fram till 1984/85 (därefter exploderade invandringen ”konstigt” nog). Möjligen skulle AfS kunnat få litet mer legitimitet för sin hållning genom att hänvisa till den äldre lagstiftningen. Ändå gör man inte detta. Man skiter totalt i hur legitimt folk uppfattar att deras förslag är. Och när det gäller retroaktiv lagstiftning finns inget äldre exempel i utlänningslagen att hänvisa till.

    Sedan måste man också hålla invandrarnas sannolika motreaktion i minnet. Invandrare kommer att uppfatta den här attityden som något typ svarta sydafrikaner uppfattar det faktum att apartheidregimen efter att ha spöat upp Steve Biko så pass att han fått hjärnblödning satte honom i en ambulans som fick köra en lång, meningslös tur med honom på en skumpig grusväg tills hjärnblödningen förvärrats så pass att han avled. Det tog visst någon timme att ta kål på Biko på det viset. Idag skördar Sydafrikas boer frukterna av apartheidtiden. Svenska invandringsmotståndare kommer också i framtiden att få skörda vad de sår idag.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Det finns ingen rättvisa. Bara makt. Det som görs mot Boerna beror inte på Apartheid. Det beror på att Boerna förlorade makten.

    Gilla

   • Petrus skriver:

    MARTINA:

    ”[- – -] Det som görs mot Boerna beror inte på Apartheid. Det beror på att Boerna förlorade makten.”

    Svar:

    Det är nog sant att boerna sannolikt hade blivit utsatta för ungefär samma sak om de varit hyggligare mot de svarta. Möjligen skulle ledarna för den svarta majoriteten ha varit litet mer benägen att vilja förhandla fram en lösning där bistånd fått betala för boernas gårdar och att boerna med en sådan här lösning getts möjlighet köpa gårdar någon annanstans, t ex i Sydamerika, Ukraina eller Ryssland. Man hade kunnat använda biståndspengar till detta. Nu verkar man i stället söka mer brutala lösningar. När det inte funkat skrämma iväg boerna genom mord och våldtäkter så ändrar man grundlagen. Det är möjligt att precis, exakt samma sak hade hänt även med ett ”snällare” vitt styre. Men helt säkert är det inte. Man kan ju notera att de vita lantbrukarna i Zimbabwe fick 20 år på sig innan man började plocka av dem jordbruken. I Sydafrika började man med dödspatrullerna mot lantbrukarna redan från start. Men konfiskationspolitiken har man hittills dröjt 25 år med. Man kunde ju i Zimbabwe ha slagit till med konfiskation direkt efter apartheid-grannen i Sydafrika avvecklats 1994. Men man väntade några år. I Sydafrika kunde man ha slagit till med konfiskationer lagvägen i princip direkt. Men man väntade. I Zimbabwe föreslog regeringen när Morgan Tsvangirai bildat en koalition med Mugabe att den brittiska regeringen skulle kompensera landets vita jordbrukare.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Du lyssnar för mycket på vad folk säger. Istället för att lyssna på varför de säger det. Ingenting som händer i Sydafrika har någonting med hur Boerna styrde. När du upprepar dessa villfarelser så legitimerar du folkmordet.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Vidare, under Apartheid femdubblades de svarta afrikanernas befolkning, främst genom invandring från resten av Afrika. Så Boernas styre var uppenbarligen mer attraktivt än övriga Afrikas styre. Ändå försöker du bara legitimera mordet på vita boer. Hade du inte drivits av hat mot Boer/Vita så skulle du väl hetsat för mord på andra folkgrupper i
    Afrika?

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Varför hetsar du inte mot Kakwas (Idi Amins folk)? Men hetsar mot Boer?
    Den enda förklaring jag kan se är att du är anti europeisk.

    Gilla

   • Petrus skriver:

    Svar till MARTINA igen:

    Du extrapolerar det jag säger och konsekvenserna av det jag säger rätt friskt, minst sagt. Men det är ju sant att det inte hade funnits några garantier för att boerna hade blivit bättre behandlade om de handlat annorlunda eller kanske t o m lagt sig redan 1948.

    Det säkraste sättet för boerna att få ett bättre utfall hade väl varit att låta staten lösa ut deras gårdar allteftersom under några årtionden och sedan koncentrerat sig till ett mindre område. Så gjorde man dock inte. Antagligen för att apartheidstaten tolererades ett tag av Väst för att hindra sovjetiskt inflytande och för att utgöra tillfällig vaktstyrka åt familjen Oppenheimer (diamantgruvor) och liknande figurer från en annan etnisk grupp.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Det säkraste sättet för boerna att få det bättre hade varit att skapa en etnostat när de hade möjligheten.

    Gilla

   • Petrus skriver:

    Jo, den enda lösningen för boerna om de velat trygga sin tillvaro hade väl varit en etnostat för boer. I alla fall för den del av boerna som hade någon slags mer uttalad gruppsjälvbevarelsedrift eller etnocentrism. Upplägget skulle väl påminna litet om hur den mer etnocentriska delen av judenheten byggde upp en egen stat i Palestina. Den sistnämnda etnostaten är idag en helt accepterad konstruktion i Väst även om det fanns ledande personer i Truman-administrationen (utrikesmin George Marshall och försvarsmin James Forrestal som mystiskt avled 1949) som motsatte sig idén att bilda en stat på palestiniernas bekostnad.

    Mitt intryck är att när det stora massinvandringsprojektet till Sverige som påbörjades på allvar år 1985 med den nya utlänningslagen, som drastiskt underlättade för att folk att få permanent uppehållstillstånd p g a påhittade skäl, så var man ytterst medveten om problemet att separatistiska stämningar så småningom skulle kunna dyka upp i delar av landet om dessa var relativt opåverkade av invandringen. Det är väl i ljuset av detta vi skall se den s k hela-Sverige-strategin som innebar en medveten strävan att placera ut invandrarna i minsta byhåla, även där det inte fanns några jobb, och där befintliga invånare flyttade ut. Hade man velat få invandrarna i jobb hade det varit litet mer realistiskt att bygga fler bostadsområden av miljonprogramstyp i närheten av storstäderna och hålla nere invandringsvolymerna. Men man prioriterade den väljardemografiska aspekten.

    Gillad av 1 person

 5. Fredrik Östman skriver:

  Du har uppenbarligen inte förstått de redovisade skillnaderna i IQ. En liten skillnad i genomsnittet märks inte i vardagen. Nästan alla människor är spridda runt genomsnittet betydligt bredare än skillnaden i genomsnittet. Skillnaden blir avsevärd i de yttersta spetsarna. Tio gånger fler genier i en population gör stor skillnad i de långsiktiga resultaten.

  När det gäller fattiga länder med mycket lägre IQ gör de stora kulturella skillnaderna att mätningen blir svår, både för psykometrikerna och för dig och din magkänsla. Dessutom träffar du som rik resenär inte på den stora fattiga och korkade massan. Aggregatet talar för att mätningarna är riktiga. De har haft alla chanser i världen.

  Gillad av 5 personer

  • Peter skriver:

   10 ggr fler imbecilla gör också stor skillnad, det krävs mycket lite intelligens för att riva ner det bygge de smarta byggt, och ävenså betydligt mindre resurser, några gevär och machete kommer man långt med. Exemplen är otaliga.

   Gillad av 2 personer

  • Rolf Wasén skriver:

   Var i Namibia med min bror i höstas. Vi besökte en fattig kåkstad i utkanten av Omaruru där vi har släktingar. Inte mycket kriminalitet och man kunde skilja på ditt och mitt. Av en lärare blev vi bjudna till kyrkan. Där svängde de sig med både engelska och afrikaan under den tre timmar långa högmässan. Ibland också med de lokala språken damara och herero. Minst tre körer. I skolan hade man en schackklubb, men ville ha hjälp med att ordna pingis. Vi besökte aldrig skolan men förmodar att ordning råder i den. Här finns alltså en viss bas för hyggligt liv. En kulturell bas alltså. Säkert svårmätbart, men de har i princip grunden för tyska, svenska, flamländska och holländska. Inte så många som har det. Syns nog i språktester.

   Gillad av 2 personer

   • osmond skriver:

    Jag var i en by i Småland häromåret och många talade engelska och verkade både händiga och ärliga, så att att lantisar är dumma stämmer inte heller.

    Gillad av 2 personer

   • Rolf Wasén skriver:

    Småländska företagsamheten och sparsamheten är vida känd (IKEA, Huskvarna, Gnosjö, Kosta m m). Vilhelm Moberg skriver om folkskolans betydelse i Småland, som ju har fostrat flera framstående författare och forskare som Carl von Linné. Engelska talar man överallt i Sverige, men vi är inte så bra på engelska som i de länder där det är det officiella språket. Kunskaper i tyska är väl tämligen sällsynta, men inte oviktiga med tanke på hur mycket vi handlar med Tyskland, Österrike och Schweiz. Nederländerna eller Belgien (flamländska) är inte heller oviktiga.

    Den kristna kulturen och skolväsendet säkert viktig för Småland och Sverige också. Det hände att präster i Småland ritade skolhus ideellt för att de ansåg att folkskolan var så viktig. Annars är det nog många faktorer som spelar in för hur det går för ett land. Jared Diamond pekar i sin bok ”Collapse” på grödor, klimat, miljöfaktorer, motståndskraft mot sjukdomar, hanteringen av problem förorsakade av överbefolkning med mera. Tillgång på attraktiva råvaror kan ibland till och med hämma utvecklingen.

    Hur det går i framtiden beror säkert på många kulturella faktorer som organisation utan överorganisation, civilstat utan alltför mycket korruption och kriminalitet. Om samhället någorlunda men inte alltför mycket marscherar i takt och på frånvaron av kvävande totalitära system. Av vilket slag de än vara månde.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Jared Diamond pekar framför allt på att samhällen mycket beredvilligare och obönhörligen anpassar sig till förbättrade livsvillkor än till försämrade. Det senare sker då i stället försenat i form av en kollaps som inte sällan leder till samhällets totala upplösning och utdöende. Jordan Peterson, på Eliades och Fryes axlar, påpekar att denna samma historia är koderad i överlevande, framgångsrika civilisationers myter, från Babylon via Gamla Testamentet till oss. Nassim Nicholas Taleb har populärvetenskapliga och matematiska beskrivningar av hur volatilitet och varians påverkar komplexa system och hur risk och sannolikhet är sättet vi kan beskriva och hantera detta.

    Gilla

 6. richardlindlind5 skriver:

  Fredrik Reinfeldt / Mona Sahlins olika uttalanden borde normalt gjort dom alldeles omöjliga.
  T.ex. FR:” att sverigedemokrater blir utsatta för våld är inte så konstigt eftersom dom sprider hat ”
  Det börjar kännas som i Syd Afrika där redan 70 000 vita mördats sedan ANC kom till makten.
  Den nya , av ANC , tillsatta polisen utreder inte ens mord på vita.

  Gillad av 12 personer

 7. Johan skriver:

  När isen smälte för 10,000 år sedan började tillblivelsen av Sverige…Tuffa djävlar som sov under granar.
  Att överleva dessa hårda vintrar krävde planering och samarbete…Den som bröt löften, förlorade tilliten, han gick under. Utslagningen måste varit massiv de första 5,000 åren. Evolutionärt måste något radikalt ha skett med våra gener. Intelligenta förvisso…men även andra saker. Kan man mäta t ex mäta ärlighet i vår genbank?
  Denna evolution gjorde Sverige till en stark och homogen nation.
  De senaste 50 åren har Svenska ”progressiva” fått för sig att experimentera… Varför riskera en välfungerande nation, som tog en evighet att kulturellt utveckla, med radikala vansinnigheter?
  Detta kommer jag aldrig begripa. Varför ändra något som verkligen fungerar?
  En riktigt bra kultur är sällsynt i världen. Den ärvs och måste vårdas för nästkommande generationer…Inte postmoderniseras bort.
  Kom och tänka på alla Domus som byggdes i Sveriges småstäder för 45 år sedan…
  Om 50 år kommer historieskrivningen gå hårt åt det senaste halvseklet. Personer kommer fördömas… Tyvärr kommer alla namngivna skyldiga vara döda. Det grämer mig så inihelvete…Det blir ingen hämnd, gott folk…

  Gillad av 14 personer

  • They pissed on My Rug man skriver:

   Precis så, tilliten är det kulturella guldet, se på Japan, eller Sverige förr. Jag kan se det på nära håll nu i internationella företag med folk från alla världens hörn, folk litar inte på varandra helt enkelt. Tilliten är som en skånsk spättekaga, den kan byggas mycket mycket stor men är spröd och slås itu hur lätt som helst och är omöjlig att pussla ihop igen. Ett multikulturellt samhälle kan aldrig skapa mellanmänsklig tillit och kräver därför en drakonisk stat, precis som de vill ha det.

   Gillad av 10 personer

  • Krymta skallar och intelligens skriver:

   Såg nyss i en dokumentär hur en sydamerikansk indian berättade för en forskare om idéen och tekniken bakom krympa skallar. Han satt inne med all kunskap. Samtalet var intelligent och välartikulerat. Nyss betecknades exakt samma indian som en vilde av en del. Nu berättade han i kloka ord om sin egen kultur och hur vissa traditioner måste ges upp.

   Man skall akta sig för att koppla ihop kultur och evolution på ett enkelt och direkt sätt. Människans förmåga att skapa och bygga kultur har evolutionärt byggts och selekterats fram ytterst långsamt genom någon årmiljon eller mer. Den egna kulturresa börjar när man som nyfödd och skrikande klämts ut i världen.

   Arv och miljö utgör komplexa ting. Att söka raka samband mellan arv och kultur är extremt vanskligt. Och bör göras med yttersta försiktighet.

   Sverige är fullt av adopterade barn, från olika kontinenter, nu vuxna, som rentav blivit svenskare än den blågula fanan själv. Deras gener har inte färgat deras förmåga eller kulturella potential.

   Kultur tillägnar man sig i och via en personlig långsam socialiseringsprocess. Gener däremot simmar extremt trögt genom epoker av tid.

   Gillad av 1 person

  • Björn skriver:

   Visst är det tragiskt, allt det du Johan skriver om! Men det där; ”Om 50 år kommer historieskrivningen gå hårt åt det senaste halvseklet”, är jag skeptisk till! Är muslimer verkligen intresserade av ”nutidshistoria”, kommer de att bry sig om hur landet såg ut tidigare….?

   Gilla

  • Jeff skriver:

   Jag skyddar våra arbetare, sa Donald Trump på presskonferensen i veckan.
   Vem har hört Löfven eller någon från etablissemanget säga samma sak?

   Gillad av 1 person

 8. Rune imberg skriver:

  Återigen visar sig den traditionella svenska religionsblindheten. Patrik – kolla detta blogginlägg gentemot World Values Survey resp. korruptionsindex (TPI) och vilket mönster framträder? Det är kanske dags att återigen damma av gamle Weber! Varför är det så förtvivlat svårt i Sverige att diskutera politik, kultur och religion – samtidigt?

  Gillad av 3 personer

 9. They pissed on My Rug man skriver:

  Ja det här är ju uppenbarligen så minerat så att Patrik ser sig föranledd att argumentera som den värsta pk-ist, ”det är så mycket som påstås vara vetenskapligt”. Nej, antingen håller man tyst om IQ eller så angriper man det så ärligt man kan. Sambandet med klimatet är ju att precis samma grupp som så ivrigt vill peka på mänsklig uppvärmning är just de som förnekar en ojämn fördelning av IQ. Kartan är extremt bestickande, den kan ju ses som spridningen av en liten grupp genetiskt lika individer, vita och asiater enkelt uttryckt (som båda har inslag av Neanderthalarna) som där de slagit sig ner har lyckats bättre än de som blev i Afrika.

  Frågan är ju HUR dessa kulturer där folk var bättre på att samarbeta har uppstått? Det verkar vara dels så att medelvärdet i dessa populationer var bättre på att samarbeta och dessutom att det fanns ett större antal, men ändå mycket få, extremt intelligenta individer, likt Mäster i ”Det var en gång”, det gamla barnprogrammet.

  Jag anser denna diskussioner avgjord, även om nazismen gjorde att detta forskningsfält blev tabu i väst, men jag kan lova er att de talar öppet om det i Kina, Korea och Japan. Den intressanta frågan tycker jag istället är hur det kan vara så att de muslimska länderna i arabvärlden har misslyckats så kapitalt, då de genetiskt är lika de framgångsrika nationerna. Detta verkar vara islam som är förklaringen.

  Gillad av 6 personer

  • Elof H skriver:

   ” Den intressanta frågan tycker jag istället är hur det kan vara så att de muslimska länderna i arabvärlden har misslyckats så kapitalt, då de genetiskt är lika de framgångsrika nationerna. Detta verkar vara islam som är förklaringen.”

   Inavel är en trolig förklaring.

   Gilla

  • Johan skriver:

   För enkelhetens skull kan vi säga att vissa små grupper började lämna Afrika första gången för 100,000 år sedan.
   Genom årtusendena skapades nya hudfärger, ansiktsdrag, hår och kroppsformer (jfr en inuit med en massaj). Allt detta genom evolution…mänsklig utslagning. Survival of the fittest. Vi fick nya folkslag anpassade efter klimat och natur…Inte konstigt att man överlevde kalla vintrar utan grönska om man var en intelligentare och planerande människa. Utslagningen måste varit massiv för att olika raser kunnat utvecklas på så kort tid.
   De som blev kvar i Afrika kan ju rimligtvis inte ha genomgått samma evolutionära utslagning.
   Slutsatser får ni dra själva…Näthatsgranskarna lutar i vassen…

   Gilla

 10. Petrus skriver:

  Nu antar jag att någon mot min förra postning kommer att invända ”jamen, ha, ha, ha, kolla på den levnadsstandard shona- och ndebele-folken i Zimbabwe har och den levnadsstandard zulu-, xhosa, khoi- och san-folken har i Sydafrika jämfört med svennarna”.

  ”Och i framtiden, om 200 år, hö, hö, hö, kommer nog shona, ndebele, zulu, xhosa, khoi och san inte ha så mycket bättre levnadsstandard.”

  Och vilken levnadsstandard kommer då svennarna att ha om 200 år, smartskalle? Svar: Den kommer inte att vara mätbar. För svennarna kommer inte att finnas kvar som grupp. Det kommer inte att gå att ställa sig frågan ”varför är vi så bra?”. För ”vi”, de som invandrarna kallar svennar, kommer inte att finnas till längre. ”Vi” som stat kommer sannolikt också att ha upphört. ”Vi” som språklig grupp riskerar också att ha gå samma öde till mötes som tornedalsfinskan. Eller korniskan.

  Men hmm, tja, några få kommer kanske att finnas kvar ute i skogen (det finns ju typ 10 indianer kvar på Kuba). Dessa människor, som kommer att representera den sista kvarvarande resten av ”ondskan”, kommer dock att vara lika utlämnade åt majoritetens åsikter om vad de skall ha för nivå på sin levnadsstandard som de boer i Sydafrika som kvoterats ut från sina jobb och idag lever på soptippar på samma nivå som de svarta eller lägre.

  Ingen kommer att ha något behov av svennar i framtiden. Ingen kommer att sakna dem. Behöver man en ingenjör är det bara att plocka in en kines. Kineser har i snitt högre IQ än svennar.

  Gillad av 4 personer

  • Elof H skriver:

   Sverige är ju inte beboeligt utan ”svennar” eller motsvarande nordeuropeer. Fast det är ju ganska vanligt att parasiter tar död på sin värd för att sen själva gå under om de inte hittar en ny värd att parasiterar på.

   Gillad av 1 person

  • Peter skriver:

   Ja, den vita rasen har gått från att, för ungefär 150 år sedan, vara ca. 1/3 del av jordens befolkning till att nu endast utgöra en näst intill försumbar del, och snabbt minskande.
   Evolutionen har helt klart valt bort oss till förmån för de asiatiska och afrikanska folkslagen.
   Vår kultur är en återvändsgränd på evolutionens väg.

   Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Eller så behöver vi inte vara så många för att återta befälet. Varför ha en massa dökött?

    Gilla

   • Björn skriver:

    Det är den vita rasens läkekonst och ”U-hjälp” som satt den naturliga utslagningen ur spel! Svårt att komma runt detta faktum!

    Gilla

 11. They pissed on My Rug man skriver:

  Sedan, tittar man på kartan så kommer vi lätt runt IQ-förklaringen på ett helt annat sätt, nämligen Spanien-faktorn. Det är den känsla av att inte ha lust att göra något arbete alls när det är över 30 grader varmt när man är på semester i Spanien, att bara sitta får en enorm lockelse. Där det är kallt så organiserar sig folk, där det är varmt, inte. Argentina och Chile verkar tyda på detta.

  Gillad av 2 personer

 12. Johan skriver:

  Socialt kapital omsluts av en gemenskap. I den slås det numera in kilar. Men med ökat motstånd. Som i en gammal tjurig vresig stubbe. Stubben är det svenska folket. Vad som är yxa och kilar vill jag helst inte tänka på. Men särskilt intelligent är det inte.

  Gillad av 4 personer

 13. Eva Danielsson skriver:

  Tillit och trygghet är att veta ungefär vad man kan vänta sig av en situation och av andra människor. Och det är möjligt om man ingår i samma kultur och kan tyda tecken och koder. Med erfarenhet sedan av att gemensamma spelregler och normer gäller, så kan man bli trygga med varandra och samarbeta om det behövs. Man har en gemensam kultur som grund.
  Undantaget är s k psykopater och sociopater som ständigt manipulerar och utnyttjar andra och situationer och som bryter mot alla normer och spelregler. De finns säkert i alla kulturer med lite olika utrymme för sitt agerande. Dem blir man aldrig trygg med eller kan samarbeta med.

  Om folk har helt andra normer och spelregler och tecken och koder än vad man själv har, inte för att de är psykiskt störda, utan för att de kommer från en helt annan sorts kultur, så är det också svårt att bli trygg och kunna samarbeta.

  Kultur handlar om allt man har med sig genetiskt (IQ om man vill), alla livserfarenheter, språk och värderingar osv. Svensk kultur har säkert mycket gemensamt med övriga kulturer i västvärlden. Influerat mest av kristendom men också av att vägra kuvas av religion. Europas städer och små länder har haft utbyte med varandra både i krig och fred och tävlat med varandra under århundradena om att bli rika och göra avtryck vad gäller vetenskap och konst osv. I ett kallare klimat måste man också utveckla framförhållning och teknik.

  Svensk kultur har väldigt lite gemensamt med kulturer i Mellanöstern och Afrika. Inte så konstigt att den blandning av kulturer som våra makthavare har skapat här de senaste två decennierna, ger stor otrygghet och inget naturligt samarbete. Kulturer blandas inte frivilligt, det är ju som att ge upp sin identitet, så utan ens krav på att nyhitkomna ska försöka så kommer det inte att ske. När man klarar sig ändå. Man är tillräckligt många för att fortsätta sitt sociala liv i sina egna klaner och kan räkna med att bli försörjda av det arbetssamma och godtrogna svenska folket.

  Själv kommer jag inte heller frivilligt att ge upp min svenska kultur och anamma en medeltida religiöst präglad klankultur. Jag är kulturrasist på det viset.

  Gillad av 9 personer

  • Peter skriver:

   Svensk kultur är inte bara svensk, den är Europeisk men framförallt Nordisk.
   Sveriges etablissemang och MSM gör vad de kan för att förstöra vår specifikt svenska kultur.
   Våra grannländer blir de kulturella genbanker eller reträttposter vi måste förlita oss till.

   Gillad av 1 person

 14. svenne skriver:

  En anledning till att Sverige har varit så framgångsrikt som land har ju ibland förklarats med att vi från början har haft att kämpa mot ett kärvt klimat som tvingat fram innovationer som i sin tur ger spin-off effekter på andra områden. Om man för sin överlevnad under lång tid har tvingas till kreativt tänkande så borde väl detta verka stimulerande på hjärnfunktionen.

  Många av de arbeten som genomfördes skedde ju gemensamt därför att många av insatserna var av sådan kaliber att man inte klarade detta på individnivå, och detta ledde ju till att man hade att förlita sig på varandra och då måste ju fientligheter läggas åt sidan. Av självbevarelsedrift var man tvungen att gemensamt skapa förhållanden för ett drägligt liv.

  Att vi är framgångsrika, och har blivit innovativa, tack vare en tidig kamp mot hårda yttre förhållanden som krävde tillit och samarbete kan jag inte bedöma, men förklaringen låter inte helt osannolik.

  Gillad av 4 personer

 15. Jan skriver:

  Evolutionen är det enda faktum som skulle kunna bevisa en skapare eller högre makt över vår planet – den goda kraften. Går man emot evolutionen har man valt en annan sida.

  Det finns två framträdande och omfattande anti-evolutionära experiment som utförts – det ena är när nya amerikaner reste till Afrika för att kidnappa de allra, fysiskt, bästa exemplaren av Afrikanska människor, lät de sämsta av de bästa dö under transporten till Amerika och sedan lät de allra bästa para sig för att avla fram de bästa slavarna. Evolutionen visar aldrig några markanta resultat i de färre antalen men kan visa sig mer markant i de större antalen och en tendens vi har sett är att Afro-Amerikaner har haft framträdande positioner inom de flesta sporter som kräver styrka i den form som skulle göra slavar starka, uthålliga och snabba.

  Det andra experimented är när de allra sämsta männen i arabvärlden undermedvetet insåg att om kvinnor fritt kan välja den bästa mannen som en bra levnadspartner och far till deras barn kommer deras genetiska gren dö ut, och använde då religionen för att säkra sin fortplantning. Den sämsta mannen har altså haft möjlighet att föröka sig ohämmat under mer än tusen år. Resultat av detta visar sig i det stora antalet genom minimal innovativ förmåga, låg eller dubbel moral, en tendens till avsaknad av empati för allt levande och en förmåga att alltid hitta utomstående syndabockar för deras genetiska tillkortakommanden.

  Gillad av 4 personer

   • Jan skriver:

    Nej, det kan endast fördröja den, evo vinner alltid till slut. Det tråkiga är bara att vi har ett livsspann på bara max ca.100år vilket gör att det ser ganska hopplöst ut när politikerna fördröjer det hela med hundratals år genom att förflytta folk som normalt sett aldrig skulle kunnat erövra eller befolka de länder de söker sig till och därefter m.e.m. uppmanas att fortsätta anamma den ideologi som degenererat deras utveckling.

    Gilla

 16. Jan skriver:

  Man skulle kunna säga att socialismen också har ett anti-evolutionärt förhållningssätt när de mest framgångsrika i ett fritt samhälle ska hållas tillbaka för att ge plats till de av socialismen utsett goda människorna som ska ta framträdande positioner i samhället utan att ha bidragit produktionsmässigt eller innovativt. Utan naturliga prestationskrav ska dessa uppbära inkomst som är skattefinansierad. Genom detta lär man sedan sina barn att om man bara är trogen ideologin så kan man säkra sitt uppehälle, inte genom prestation eller innovation.

  Gillad av 4 personer

 17. Jan skriver:

  Hej granskaren, jag var lite slarvig med stavningen då jag skriver på ett främmande tangentbord och började manuellt korrigera de tecken som inte finns på svenska.

  Gillad av 1 person

 18. Lassekniven skriver:

  Rejält intelligenta människor, exempelvis kommentatorerna och redaktionen här på DGS, blir inte politiker.

  Kan ett land som Sverige styras under längre tider av opolitiska teknokrater och meritokrater under en algoritm ”bäst för hela Sverige”? Hur ser denna algoritm ut i så fall? Max-min-ekvation? Denna kan i varje fall i grova slängar tillämpas på skatteuttaget? Alltså vid vilket skatteuttag får staten in mest pengar (Laffer). Jo, där derivatan på kurvan är noll. För de kommentatorer som kan ekonomi är dessa rader givetvis flum beroende på att mina kunskaper i ämnet är rudimentära men för mig verkar det dock vara sunt bondförnuft
  Vad jag försöker säga är att det verkar vara vårt största problem i landet att politikerna inte har ”bäst för hela Sverige” framför ögonen. Medel IQ på dem verkar inte precis ligga på Mensa-nivå.
  Politiker tjafsar och tramsar på en personlig nivå. Det är så lågt. I en mätning skattar folket Margot Wallström högst. Vad har hon åstadkommit. Vad bryr sig Trump och Putin om henne. På sista plats kommer Fridolin och Lövin. Hur stor skada har inte deras parti gjort.

  Varför är politikerna villiga att lägga 250 miljarder per år ( docent Jan Tullberg) i reda skattekronor på migration och flyktingmottagning när nödvändiga och livsviktiga samhällsfunktioner skriker efter resurser.

  Kan man skatta ett helt lands intelligens? Jag har läst detta någonstans och minns att Indien och Italien är smartast. Är det en tillfällighet att tyskarna säger Die dumme(n) Schweden och att på supermarkets i USA heter kålrot swede.

  Gillad av 5 personer

  • Peter skriver:

   Och varför i hela fridens namn skall staten maximera skatteuttaget?
   Skatt har i sig inget egenvärde, det är först när gemensamma projekt är mer av samhällets medborgare motiverade än privata som uttag av skatt är försvarbart.

   Gilla

  • Lars skriver:

   Lafferkurvan ritade Laffer upp på en servett. Det är ungefär vad som ligger bakom den i form av vetenskaplighet. Det är ett slagord utan substans. Hade det varit sant i den mening Laffer och Reagan (utbudsekonomin) lade på konceptet så hade de nordiska länderna och de väst europeiska kollapsat för femtio år sedan, men det har de inte utan de har kombinerat tillväxt i samma grad som USA (som inte har någon produktivitetstillväxt att tala om de senaste 15 åren). men det var populärt att hänföra till Laffer. Men för att travestera Rheinfeldt, brann julgranen ned, hade ni mat på bordet…..

   Hela tanken bygger på personliga incitament, dessutom i en idetradition att arbetslöshet är frivillig dvs man väljer vara arbetslös för att ersättningen är för låg (Chikagoskolan).

   Bortsett från detta så var 80-talets skattetryck absurt, marginaleffekterna absurda, och än idag är lönsamheten och meningen med arbetslivet låg, än lägre då de stora förmögenhetsskillanderna för vanligt folk skapats på bostadsmarknaden, antingen inne eller ute, antingen född på 40-tal eller senare. Det är den verkliga hämskon för arbetsviljan idag, ändå arbetar folk. Vad skulle Laffer säga om det? Humlan flyger ju?

   Gillad av 1 person

   • Lassekniven skriver:

    ”Lafferkurvan ritade Laffer upp på en servett.”

    Apropå servetter, skrev inte Leif Silbersky fakturor till Göteborgs stad på sådana?
    Men något ligger det väl i Lafferkurvan då 0 % i skatteuttag ger 0 kronor in, och 100 % i uttag ger också 0 kronor in eftersom det då är meningslöst att arbeta, om man inte är slav då det också är hopplöst eftersom piskan viner över ryggen.
    Mekaniken bakom humlans flykt när numera vara klarlagd.

    Gilla

   • Lassekniven skriver:

    ”Hästskitsteoremet”: Ge hästen mer mat så skiter den mer och extra korn de pickande gråsparvarna.

    Add.: härvid gives det då dessutom tillfälle att studera hästskitens inverkan på gråsparvens benbyggnad.

    Gilla

 19. Valter skriver:

  Jag tror det härstammar från tiden före vikingatiden, som sedan utvecklats. Självverksamma bönder som inte lät sig bli livegna, som i många andra länder. En stor del hade genom vikingatåg utomlands fått både medel, självförtroende och förmågan att ta egna initiativ som fördes över i generationer. Dom vågade göra uppror mot danska fogdar och svenska kungar,mot höga skatter och annat förtryck. Ända till Gustav Vasas dagar, då han urskillningslöst slog ner på alla upprors försök, sedan han själv blev kung. Därefter har många krig och nödår fostrat en bya gemenskap som var nödvändigt för överlevnad. Man låna mat och verktyg av grannar, hjälpte varann på byggen och på åkrarna, med barnafödslar m,m. Byarna var tätt sammanbyggda både för skydd och gemenskap med en förmodligen stark vi känsla. I det laga skiftet som pågick hela 1800 -talet tvingade folk att flytta ut från byn. Husen skingrades för att de skulle hamna på egna marker. Avslutades i norra Sverige ca 1890. Så orsaken till gemenskap minskar hela tiden, men ännu finns det kvar nån spillra i sättet att tänka av en tusenårig påverkan för överlevnad skull.

  Gillad av 4 personer

 20. Å skriver:

  Patrik skriver att ”känslan av ödesgemenskap faktiskt gällde över klassgränserna”. Detta är nog en träffande beskrivning av en naturtillgång, som är väl så viktig, som skog och malm för Sverige. Mångkulturen och det därmed sammanhängande avskaffandet av värnplikten, är förödande.

  Gillad av 4 personer

 21. Esmaralda skriver:

  Den goda tiderna är förbi, bara att inse. Intressant är hur själva språket återspeglar upplösning och oordning. Språket liksom annat förfaller och därmed omdömesförmågan. Det inte genomtänkta väller fram driftartat och förgiftar samhällsklimatet. Men DGS är lite av en svenska språkets oas där duktiga skribenter verkar trivas. Patrik Engellau, Du leder en blogg jag inte kan låta bli att läsa. Tack för alla stimulerande lässtunder!

  Gillad av 4 personer

 22. uppstigersolen skriver:

  Jag kan samarbeta med vem som helst. Så länge jag känner att den personen vill samarbeta och gör sitt bästa. Alla kan inte göra allt möjligt. Men om jag känner att den här personen som jag ska montera upp ett hus med inte fattar hur man gör och ständigt gör fel och när jag för femte gången säger, men för h—e, ta i då. Då förlorar jag mitt tålamod och säger kom igen när du kan göra det någorlunda riktigt. Vad som händer då är att personen inte dyker upp nästa dag. Personen är ”sjuk”. Kanske har jag begränsat tålamod. Men jag har fått mycket gjort tillsammans med många som gjort sitt bästa.

  Gillad av 1 person

 23. Soho skriver:

  En av orsakerna till att Sverige tidigare var ett stabilt och framgångsrikt land var just det som Harvard professorn omtalade som socialt kapital, dvs tillit. Idag råder det brist på tillit, den postmoderna identitetspolitiken har mycket medvetet slagit sönder allt som har med det att göra. Migrationen till Europa är en produkt av en ideologi som politiker använder dig av och som har till syfte att slå sönder alla stater till oigenkännlighet. Idag har vi politiker som är av sämsta klass, de har anammat denna ideologi och på så sätt lyckats förstöra det som en gång var Sverige. Det sker nu en upplösning av värden som solidaritet, gemenskap och tillit. Istället sker en stark polarisering mellan folk i Sverige, många tänker sig väl en framtid någon annanstans, då den utstakade vägen här, stavas mångkultur och är en väg av ondo för alla.

  Gillad av 6 personer

 24. Bo Svensson skriver:

  Framlängesutveckling som resulterar i avancerad civilisation får man, där kamp om rang och välstånd är genom att fungera som en tillgång för sina medmänniskor: duktig och trevlig.

  För att det skall bli så, krävs rättsordning: Regler för samvaron som gör att det går den redlige väl men inte den som mördar och stjäl.

  Framlängesutveckling globalt har man, där det är genom sina förtjänster man vinner terräng på de inte lika förtjäntas bekostnad.

  Där det istället är genom att vara för dum, för slö eller för stridslysten eller för att man skaffar fler ungar än det finns försörjning till som berättigar en att breda ut sig på andras bekostnad, där är kursen satt mot avgrunden.

  Nettobefolkningstillväxten i Afrika är nu 100 000 per dag. – Syriens befolkning är visst sju gånger vad den var på 50-talet. (Skall kolla igen).

  För att det goda spelet skall fungera väl, krävs också en sorts arena där man blir sedd och kan vinna uppskattning.

  Gillad av 5 personer

   • Lars skriver:

    Kan du vänligen föra en diskussion om vad en rättsordning innebär? Redan Romarriket införde en rättsordning, judarna, grekerna, perserna, araberna, Inka indianerna, aztekerna, kineserna. Det finns ingen civilisation utan rättsordning. Word, Word, Word….

    Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   När krubborna är tomma,
   då bits hästarna!

   Överbefolkningen är problemet,
   Islam förvärrar det,
   då man är befallda att fylla upp Jorden,
   med ännu fler Muslimer…

   Gilla

 25. Artur Bross skriver:

  Du har bara din egen utfallsvinkeln; man måste fråga andra för se klart. Svenskarna är tråkiga, tänker som barn och säljer vapen. Där har du din BNP… Dässutom så är Svenskarna rädda för muslimer och ger bort sitt land och kultur, bara för att vara ifred. Det får du höra om du frågar andra nationer om Sverige.

  Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   Dina argument om barn och tråkiga och vapen avslöjar bara din illvilja.
   Att vi svenskar inte är bra på kulturell kamp beror på vår historia. Du kan inte förvänta dig att en nordeuropeisk folkgrupp kan vara lika bra på kulturell kamp som en grupp ifrån mellanöstern.

   Gilla

 26. leif stern skriver:

  Jag har en gammal bekant som var professor i neurologi. Han berättade om sina försök med nyfödda försöksmöss. Han delade kullarna i två lika stora delar, och placerade dem i olika burar.
  Den ena buren hade maten lätt tillgänglig. i den andra fanns en komplicerad labirint som ofta ändrades som mössen måste passera. Försöket slutade med att han dödade mössen för att kunna studera den inverkan deras olika livsbetingelser gett på deras hjörnor. Han förklarade att det fanns en mycket stor skillnad på strukturen av de hjärnor som fått anstränga sig och de andra.
  Vi kan se resultatet av detta idag. Den svenska skolan har inga krav på faktainlärning som tränar hjärnan. Forna tiders utantilllärning av tex psalmverser var hjärngymnastik.
  Kinas utomordentliga expansion grundar sig på det kinesiska skriftspråkets komplicitet, en hjärnträning alla barn tvingas gå igenom.
  Se också på judarnas kultur där utantillinlärning av texter har stor vikt. Många nobellpristagare är judar.

  Gillad av 6 personer

 27. Aha skriver:

  När det gäller att förklara varför Sverige var så bra, vi tappar i jämförande undersökningar, vill jag slå ett slag för ingenjörsmentaliteten som jag tror var mer utbredd förr och nådde sin topp på sextiotalet. Välfärdstjänster såsom fritidsledare sågs med misstro. Vaddå, barn kan väl leka själva?

  Det var kort om en svunnen jordnära ingenjörsmentalitet. Nu över till ”lumparhistorier”;
  Som gruppchef i infanteriet delade jag min militära vardag med ett tvärsnitt av svenska befolkningen, arbetare, bönder och akademiker. Sportiga såväl som soffliggare. Praktiker vs teoretiker. Minns inga slitningar eller mobbningar (det sista kanske ändå inte är sant om alla fick göra sin röst hörd).
  Precis som Engellau skriver gick man in för att kollektivt försöka göra det bästa av situationen. Inga bråk, inga skrik. Minns att jag tänkta att svensken blir nog en effektiv soldat i sin lugna rationalitet. Det gäller bara att väcka upp stridsviljan.

  Och det gäller väl fortfarande; att väcka stridsviljan mot den nedbrytning som sker när det gäller tilliten i Sverige. Medborgarkontraktet är under gungning; vad fan får jag för skattepengarna är en fråga som medelklassen måste börja ställa sig.

  Hur dum, hur frånvarande kan medelklassen vara?

  Gillad av 5 personer

 28. UlfH skriver:

  Alla är vi påverkade av Luthers ande på ett eller annat sätt, på gott och ont. Därför tror jag att Luthers ”kristendom” har haft ett enormt inflytande över samhällsutvecklingen i vårt land.

  Gillad av 2 personer

 29. Elisabeth skriver:

  Jag tror att Luther och ett bistert klimat har bidragit till både disciplin, innovationslust, samarbetsförmåga och ärlighet/tillit. En bra grund att stå på. Sådana var också de fattiga svenskarna som anlände till USA på 1800-talet för att bidra till det nya landets välstånd. Jag tror dock att Patrik Engellau har ett rätt urbant, borgerligt perspektiv. Jag känner väl till förhållandena på den skånska landsbygden eftersom jag växte upp där. Man såg både materiell nöd, klassklyftor och motsättningar mellan stad och land. Det går inte att komma från att den unga socialdemokratin av Per Albin Hanssons och Gunnar Strängs märke bidragit till mycket av det vi nu ser som svenskt. Det blev självklart att gå i skolan, förkovra sig och se en framtid, den fattige lantarbetarens son kunde drömma om att bli ingenjör osv. Staten höll den strävsamme om ryggen , gör din plikt, kräv din rätt. Allt detta har urvattnats. Det var nämligen något helt annat än det skadliga rättighetstänkande som florerar nu och som underminerar vårt samhälle.Jag går inte in på allt som bidragit till detta. Men jag är säker på att Per-Albin och Gunnar skulle läxat upp den socialdemokrat som i gårdagens Agenda stod och sa att utifrånkommande har rätt att gå före i bostadskön, få livstidskontrakt på bostad och allt betalt av Svensson. Läxat upp, förresten ? De skulle slängt ut henne.

  Gillad av 8 personer

 30. Sixten Johansson skriver:

  Ett gott samhälle är ett organiskt och mekaniskt välfungerande maskineri, som producerar kvalitet. Det växer fram när de psykosociala förutsättningarna finns. Det innebär ömsesidigt utbyte och att tillräckligt många är villiga och kapabla att gå in som levande maskindelar och fortlöpande underhålla och förbättra det synliga och osynliga maskineriet.

  Vi kan nu urskilja sju basala komponenter eller dimensioner. Motsvarigheter finns även i ett framgångsrikt företag, t o m i ett gott individuellt liv. Alla delarna växelverkar. Dynamiken mellan individ och kollektiv är alltid helt central. I vår tid har en klyfta uppstått just där, både individualiteten och det kollektiva har förändrats. När dessutom tilliten försvinner raseras grunderna och ingen samhällelig kvalitet kan produceras:

  1. Sanningssökande och sanningssägande. Sanningen = verkligheten, som kollektivt utforskas. Därför är lögnaktighet i alla former det största sveket.

  2. Fri vilja. Yttrandefrihet och andra friheter, optimalt avgränsade och villkorade.

  3. Polaritet, ständig yin-yang-liknande brottning. Motverkande, men komplementära krafter.

  4. Förebilder, hierarkier, social topografi, meritokrati, tävlan.

  5. Produktion av kvalitet. Förbättringssträvan, även mer skönhet, godhet, moral.

  6. Bred och djup social gemenskap med historia och sammanhang + ”lagom” individuellt svängrum.

  7. Andlig eller annan vertikal dimension som ljuspelare och hög riktpunkt, både för social sammanhållning och för individuell inre förstärkning.

  Gillad av 3 personer

 31. Hosianna skriver:

  Tack, Patrik, men påfallande intelligenta och driftiga människor, som du själv, tenderar att grovt underskatta betydelsen av en välutvecklad – och eftertraktad! – individuell tankeförmåga, som i kombination med framåtanda, medmänsklighet och kulturell prestigelöshet hos den breda allmänheten torde vara en överlägsen framgångsfaktor i alla klimatzoner.

  Gilla

  • Lars skriver:

   Varför skulle det vara en bärande framgångsfaktor för ett land? Är det inte smartare att förse sig själv med rikedomar och förslava andra?

   Gillad av 1 person

   • Hosianna skriver:

    Om det vore smartare att berika sig själv genom att förslava andra, borde väl individer med en ännu existerande förslavande mentalitet och livsstil, som den framgångsrikt islamistiska, generellt ha en mätbart högre IQ än vad hyperciviliserade, humana nordeuropéer med fredliga, kulturkristet sekulära livsval generellt förväntas prestera?

    Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Statistik är komplicerat. Man kan utan vidare hitta små lokalsamhällen i Sverige där invandringen är hög med låg arbetslöshet bland invandrare och låg kriminalitet. Stefan Fölster tog det en gång som intäkt på att det inte fanns ett samband mellan invandring och kriminalitet eller arbetslöshet i någon debattartikel för Svenskt Näringsliv. Nu är ju statistik i stora populationer sådan att man med självklarhet kan finna avvikelser i delmängder av denna.

    Jag håller väl med om att intelligens etc är viktigt i ett framgångsrikt samhälle, men inte att det är en bärande förklaring även om det är en av förklaringarna, men med stor sannolikhet är intelligens ungefär lika fördelat jorden över, men utsatt för mätfel (och kusinäktenskap mm) och bristande skolgång och yrkesliv, vi ser det av att intelligens som man mäter det tycks öka över tid i västländer.

    Jag tror nog inte att diktatorer i Afrika som förser sig i korrupta samhällsystem är så ointelligenta generellt, det är bara det att de hittat mycket enklare vägar att berika sig själva. Att samhällena går åt fanders pga. korruption ger de tusan i. Sverige då? Om du menar att våra politiker är ointelligenta är jag beredd hålla med.

    Gillad av 1 person

 32. Anders skriver:

  IQ är den mest undersökta och bäst validerade av alla personlighetsvariabler. IQ är den faktor som bäst korrelerar med framgång i yrkeslivet. Ärftligheten förklarar 60-80 av skillnaderna i IQ. Övriga skillnader beror huvudsakligen på påverkan under fosterlivet. Uppfostran och uppväxtmiljön spelar mycket liten roll. Undernäring och parasitsjukdomar, som ju är relativt vanliga i Afrika kan däremot ha en viss betydelse, och kanske förklara en del av den låga uppmätta IQ-nivån i afrikanska länder. Men i USA, där undernäring knappast är ett problem, är IQ-gapet mellan svarta och vita 15 enheter, eller en standarddeviation, och denna skillnad har varit konstant sedan IQ började mätas i samband med mönstringarna under första världskriget. En studie på adopterade svarta barn, The Minnesota Transracial Adoption Study, https://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota_Transracial_Adoption_Study, visar att uppväxtmiljön saknar betydelse för individens slutliga IQ.

  Man kan inte välja att ”tro” eller inte tro på olika ting. Vetenskap är inte tro. Att jämföra kunskapen om IQ med klimatalarmismen är absurt. Den förra är baserad på en mängd observationer, den senare är spekulationer om framtiden.

  Nu misstänker jag att PE trots allt kanske inte är främmande för att det föreligger IQ-skillnader mellan befolkningarna i olika länder, men att han inte vill skriva det, eftersom han då skulle få sig påklistrat epitetet racistfascistnazist. För varför visar han annars upp en bild över IQ fördelningen? Då hade det ju räckt med att i en kort mening avfärda denna kunskap, och sedan ge sin egen förklaring.

  Gillad av 3 personer

  • Lars skriver:

   Som sagt ska man inte tro på allt man hör. Vad avses med IQ och vad mäter man? Mönsterigenkänning och logisk förmåga. Det är något man kan träna och man har sett att IQ ökar i olika länder. Det hänger samman med utvecklingen till industrialiserade länder. IQ korrelerat med framgång ? Ja även utbildningsnivå är korrelerat med framgång och där visar det sig att 40 % av framgång i studier på universitet inte är korrelerat med IQ. En stor oförklarad del. Utbildning är däremot i hög grad korrelerat med framgång.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Det kan du föreslå, men det ändrar inget av vad jag sa. Hur man mäter ger resultat efter hur man mäter och att genetiken skulle ha betydelse tvivlar jag inte på, men uppväxt och förhållanden spelar stor roll. Om du ser på läkare så är de vanligen intelligenta, balanserade yrkesmän med 5.0 i snitt från gymnasiet (gamla skalan 1-5) och det förefaller att gymnasiet i deras fall betygsätter på ett adekvat sätt om man ser till yrke och förmåga, men motsvarar intelligensen nivå 5? Jag tvivlar inte på att den ligger på 4, men nivån 5? Särskilt mycket av kreativitet och forskning fordras ju inte för flertalet? Och inte fungerar vården i Sverige och det slarvas alltmer. Missförstå mig inte, jag menar att läkare är intelligenta, men jag ifrågasätter mätmetoder efter vad man vill visa av förmåga och det gäller även intelligenstest. Hur meningsfullt tror du det är att i ett Afrikanskt land välja ut bybor att känna igen logiska samband och mönster i diverse figurer på ett papper? Tror du det är engagerande? Saknar de träning i matematik och formell skolning i abstrakt och logiskt tänkande?

    Gilla

  • MartinA skriver:

   Å andra sidan är afrikaner mycket mer framgångsrika att uppfylla livets mening än nordeuropeer. De tar över större och större områden och de ökar sin numerär.
   Så det där med IQ verkar inte vara en viktig egenskap.

   Gilla

   • Anders skriver:

    Du har en poäng, men med samma resonemang är ju insekter mest framgångsrika. Och afrikanernas prolifiering är ju helt ett resultat av att vi tillåtit den.

    Gillad av 2 personer

   • MartinA skriver:

    Insikter konkurrerar inte mot oss. Dessutom måste vi respektera evolutionen. Våra instinkter är att känna tillfredsställelse när vår egen grupp sprider sig. Även om vi teoretiskt skulle kunna gratulera oss över att fylla upp universum av någon organism som vi delar några få gener med. Men det blir en ashberger analys, en meningslös sifferexcercis.

    Gilla

   • osmond skriver:

    Nja, du gillar historia, är det inte första gången detta sker? Det är för att vänsterliberalerna antar att de är så överlägsna folk från MENA att de aldrig kan utgöra ett hot, men vi vet ju inte hur det slutar. Det troliga är att den västliga kulturen samlar sig, förpassar vänsterliberalerna till historiens sophög som punkarna eller hippies och återställer balansen som alltid gällt, dvs att de mest intelligenta styr för de är bättre på att ta livet av de andra. Vi lever i en anomali.

    Gillad av 1 person

 33. Christer Carlstedt skriver:

  Om man betänker att Sverige fram till ungefär mitten på 1800-talet var ett lusfattigt land, givetvis med vissa undantag, men som rike betraktat, så är det kanske där man bör försöka se vad som hände.
  Det faller sig ganska naturligt att stanna till vid 1848. Riksdagen beslutade då om allmän folkskola. Givetvis fanns det skolor dessförinnan. Inte heller var det så fantastiskt att en fungerande skola uppstod bara för att riksdagen beslutade så. Det var många om och men på vägen.
  Kring sekelskiftet kom så småningom vad man kan kalla en gemensam skolplan för riket.
  Bland annat gjorde man i stort sett rent hus med det gamla katekesrabblandet. Man bygger inte ett land eller maskiner med kunskap om att någon i Juda rikes barndom hette Levi och någon annan Isaskar. Man satte P för vad som skulle kunna jämföras med dagens (och gårdagens) koranskolor, då detta inte tillförde något. Man brukar inte köra framåt och ha all koncentration riktad mot backspegeln (även om det kan vara bra att veta varifrån man kommer).
  En gemensam kunskapsgrund skapar förutsättningar för ett gemensamt samhällsbyggande.
  Eller om man så vill – en gemensam kultur.

  Det fanns säkerligen andra faktorer som spelade in väl så mycket i det som blev landets framgång. Det är dock så att om individerna i ett samhälle inte har en någorlunda gemensam uppfattning om rätt eller fel, var man kommer ifrån och vart man vill, så blir det kaotiskt och definitivt ingen framgång för gruppen som helhet.
  Man blir seriens sämsta fotbollslag om man inte kan skilja på det egna och motståndarlagets mål.

  Gillad av 4 personer

 34. MartinA skriver:

  Förmågan till gruppidentitet är medfödd och finns hos alla flockdjur.
  Att pojkar bråkar i sandlådan betyder inte att de saknar gruppidentitet med varandra. Tvärtom har vi människor utpräglade ingruppsbeteenden, både för konflikt och konkurrens. Och utgruppsbeteenden.

  Att gruppidentiteten går vid just sverige har hsitorie-politiska orsaker. Även om maktcentret i Uppland är mycket gammalt. Hursomhelst är det den svenska gruppidentiteten som är den som är mest tillgänglig för de flesta svenskar. Även om det funnits mindre identiteter tidigare, såsom smålänning eller man från Möre. Och större identiteter såsom skandinav, german, europe.

  Sen, vilken sorts samhälle som just vår gruppidentitet skapar är mest biologiskt betingat, emå. Långa vintrar, svaga invasionshot, fattigdom, långa inhomhusperioder är faktorer som påverkat vår biologi och kollektiva identitet. Det finns en CARTA föreläsningsserie som heter ”culture – gene interaction” som är en fruktbar angreppsvinkel.

  Gillad av 1 person

 35. jörgen skriver:

  De nordiske länder var hög-tillit länder med homogen befolkning, protestantisk moral, bra regeringer, stark arbetsetik, social sammanhållning, små inkomstskillnader. En kultur, kort sagt.
  Också hos efterkommarna av nordiska emigranter i USA ser man effekten i form af en cirka 50 % bättre ekonomi än amerikanskt genomsnitt.
  Nima Sanandjis bok ”Debunking Utopia. Exposing the Myth of Nordic Socialism”, visar att nordisk unik kultur var betingelsen för välfärdsstaten. Och ekonomin.

  Gillad av 2 personer

 36. Bromma1214 skriver:

  Varför är vi så…….Ja, listan är lång. För 150 års sedan var vi fattigaste i Europa.
  Mina förslag: folkskolan 1842, klimatet, planerade du inte så dog du.Lågt barnafödande
  ( in på senare 1900 talet).En vilja att få det bättre,speciellt f barn o barnbarn.
  Viljan att göra rätt för sig. Slutligen: folk samarbetade,inga stam/klanstrider

  Gilla

 37. Lars skriver:

  Socialt kapital enligt Putnam är tillit byggd på en väv av interaktioner och ömsesidighet som innehåller engagemang i samhälle och lokalsamhälle och skolor och arbetsplatser och i familjer. Det går bakåt i USA enligt Putnam, interaktionerna minskar, engagemanget minskar, skolresultaten försämras, inkomstskillnaderna ökar. Det har mycket att göra med inkomstfördelning och värderingar. Det är också en tanke som ligger bakom studier kring hur framgångsrika samhällen har relativt jämn inkomstfördelning vid sidan av att efterfrågan därvid blir hög och jämn och avser väsentliga produkter.

  Gilla

 38. A skriver:

  Jag tycker att intelligenssnacket är kraftigt överskattat. Det kan nog vara riktigt när allt annat är lika. Men så ser det inte ut. Jag tänker att den viktigaste faktorn är vad den dominerande makteliten vill. Särskillt om den är närmast totalitär, det är oerhört kraftfullt. Jag håller helt med om konstaterandet att ”de vill ha det så här”, men tror det gällde även Sveriges ekonomiska uppgång. Då ville de ha det. Nu vill de ha detta vi ser idag. Makteliten ger folket en riktningen. Påbjuden riktning. Såg ni gårdagens dokumet utifrån om politisk islam?? Samma sak igen. Verktyg för makteliter. Ingen spontan utveckling.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 39. Jörgen Bergmark skriver:

  En viktig orsak till att det gick så bra är att när svenskarna slutade jobbet för dagen så gick de inte till puben eller på cafe för att tillbringa kvällen där.

  Istället gick de hem och fortsatte arbetet hemma med att bygga och förbättra, arbetade i sin egen skog mm mm. dessutom var de sparsamma och brände inga pengar på bjäfs och krams.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Men det är ju inte bra att sitta hemma istället för att umgås med folk. – Det är ett perverst skattesystem numera som gör att det är rimligare att laga mat hemma istället för att äta på krog. – Att maten lagas av folk som har det som yrke, måste ju vara mera resurseffektivt.

   Det går faktiskt att få till ett skattesystem med enbart fördelaktiga styreffekter.

   Gilla

 40. Är svenskarna autistiska? skriver:

  Det känns som att allt som är förbjudet i Sverige är tillåtet i alla andra länder och tvärtom.
  Vi är så förbaskat egocentrerade att vi tror att vi har rätt hela tiden och om vi överhuvudtaget ska låta oss influeras av andra länder så är det enbart dåliga saker.

  Jag hade idag mycket hellre önskat såhär i efterhand att även Sverige hade varit ockuperat under andra världskriget. Då hade den nationella sammanhållningen förmodligen varit bättre och vi hade kanske sluppit oavbrutet socialistiskt styre.

  2010-talet måste vara det sämsta årtiondet någonsin i Sveriges historia. Identitetspolitiken har fullkomligt dödat det här landet. Om någon hade satt en diagnos på det svenska folket så hade nog varit autismen.

  Gillad av 1 person

 41. Anders F1 skriver:

  Jag är också alltför intelligent och lärd för att bli politiker. Ja, ni ser/hör själva hur bakvänt det blir? Vanligen har man de äldsta o klokaste gamla att leda flocken.

  Gilla

 42. Lars skriver:

  Intelligenta människor tänker ofta inte eller tänker fel eller drar fel slutsatser. De är otillräckliga. En del av dem tror på Gud, fullständigt ointelligent. En del startar krig. En del sitter i svensk riksdag och i svenskt näringsliv. Ericsson är fullt av intelligenta människor, men går knackigt. Trettio tusen jobb har försvunnit på tio år i Sverige. Astra Zeneca tror inte på svensk läkemedelsforskning. Pharmacia såldes och slaktades. Volvo såldes till Ford och Saab till GM och det gick inget vidare.

  70 % av den vuxna befolkningen i Sverige röstar på sjuklövern. Uppenbarligen är de ointelligenta och har varit i decennier. Moderaterna får 23 % av rösterna, men få av de som röstar på dem har nytta av det.

  Samhällen styrs inte enbart av intelligens. Det ligger många faktorer bakom hur framgångsrika samhällen uppstår. Det är mänskligt söka en och endast en orsak till något, men verkligheten kan bättre illustreras med en mångdimensionell matris av krafter/mekanismer och tendenser i en värld där genuin osäkerhet råder. Institutioner och system är väsentliga och skapar ordning i samhället. Många system har utpräglat styrande och reglerande funktioner t.ex. polis och militär, skola, juridik, parlament, bank, företag, förvaltning. Det är här man kan söka förklaringar.

  Alla samhällen som fungerar måste bygga på en viss grad av tillit och acceptans och en upplevelse av rättvis fördelning. Vi får annars revolter, oro, korruption, brottslighet, ineffektivitet, maktfullkomlighet, utnyttjande, osäkerhet, revolter, revolutioner, flykt, övergrepp mm. Totalitära stater har i längden inte fungerat väl. Det kommer det knappast heller att göra i Kina eller i ett USA där finansintressen tar över eller i ett Ryssland. Men det kan ta lång tid.

  Gillad av 2 personer

 43. Björn i Bromma skriver:

  Det rör sig naturligtvis om en helhetsmässig kombination, inklusive uppfinningsrikedom och entreprenörsskap samt äganderätt.

  Gilla

 44. Sixten Johansson skriver:

  Ett väldans tjat om IQ. Glöm gångna tider och förmågor. Vilken IQ-nivå förklarar att ett infantiliserat Sverige under hela 2000-talet har stått på knä med byxorna nere? Vilket multi-Q förklarar att Sverige hela tiden tappar i kvalitet på nästan alla områden och inte klarar av kriser, inte ens snöoväder? Ideologi-Q? Politiskt PQ? Om infantila ideologier sätter sig så hårt i miljoner välnärda hjärnor är det väl rimligt att anta att hjärnorna redan varit inställda på en infantil inmatningsnivå.

  På någon global, odefinierad Q-skala står majoriteten av dagens svenskar helt enkelt på nivån utvecklingsstörning. I verkligheten behövs en måttstock som även graderar psykisk mognad, kollektivets roll, realitetstestningen och överlevnadsförmågan. Det handlar inte om vilka låtsasvärderingar folk tror sig ha och kryssar för, utan om deras faktiska förmåga att uppfatta och hantera verkligheten.

  Större delen av etablissemanget kan säkert få normalvärden på IQ-test, men det är ju helt uppenbart att hela denna inbilska ”elit” är verksam i skyddade verkstäder: massmedia, kulturen, politiken, universiteten, myndigheterna, hela surven. De lever på bidrag utan att kunna prestera något av kvalitet. Robotar kan redan generera lika förutsägbara schablontexter som produceras av en överväldigande majoritet av dem som jobbar i dessa Samhall. På en global överlevnads- och realitetsskala skulle menaiterna utan vidare överglänsa de svenska babbelianerna och miljoner andra.

  Gillad av 2 personer

  • Lars skriver:

   Någon av dagstidningarna hade ett kort exempel på Mensas intelligenstest för ett tag sedan och jag gjorde det, men förstod inte tidsbegränsningen, så rätt var det var så tog tiden slut. På det jag svarat på hade jag alla rätt, men det blev förstås bara en nivå på 84, så jag förstår att jag precis är kapabel att klara av att öppna en dörr.

   Gilla

 45. O.T. skriver:

  Janne Josefsson har länge stått upp för åsikts- och yttrandefriheten i Sverige. Men han är nu en av dem som inte vågar eller vill uttala sig om Bonniers krig mot alternativjournalistisk och annat oönskat material på nätet.
  http://www.friatider.se/h-r-flyr-janne-josefsson-och-andra-experter-v-grar-uttala-sig-om-bonniers-krig-mot-yttrandefriheten

  Bonniers censurhets
  * Regeringens löfte i SVT: Ska hjälpa Bonnier censurera internet

  * Efter Expressens häxjakt – Fabian Fjällings döttrar hotade med att ”knullas”

  Bonnierkoncernen kör fram som en ångvält mot åsiktsfriheten på internet. Senast igår lyckades mediejätten få Google att censurera sin egen söktjänst och ta bort hemsidor som Expressen listat som ”hatiska” och ”antisemitiska”.

  Gillad av 2 personer

 46. Alexander Svensson skriver:

  Sverige börjar också bli framgångsrika på censur och begränsning i yttrandefriheten. Och svensken sover som vanligt, pratade med några vänner om detta och de förstod inte ett skvatt, ”Öhhh Sverige är väl typ ett av världens bästa länder” blev väl ungefär svaret.

  Gilla

 47. fakafones skriver:

  Förklaring till varför är det så bra i Sverige är väldigt enkel: alla länder med få medborgare har det bra. Och det gäller bara ekonomi. Ingenting annat. Undersökningar visar klart att psykisk hälsa i ”väst länder” är skrämmande dålig…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.