Antikalifen möter Jeremiah Karlsson. Socialsekreteraren som detektiv

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen pratar jag med författaren Jeremiah Karlsson (8/2). Jag har precis läst hans andra roman Sorgens kammare (2014) och blev väldigt berörd. Det är en spännande detektivroman, snarast en thriller, med fängslande karaktärer, starka känslor och stilla vemod. Där finns det moderna folkhemmet och dess byråkrati mot en fond av mörka skogar som ruvar på gåtor och forntida gravar. Det som gör Sorgens kammare så speciell är att huvudpersonerna inte är poliser utan socialsekreterare. Det känns nästan förbjudet att få tjuvkika in på kontoren hos detta hemlighetsfulla skrå. Författaren Karlsson, född 1986, är själv socionom och har delvis byggt sin skildring på egna erfarenheter.

Berättelsen kretsar kring den sjuttonåriga flickan Mirjam från en white trash-familj som blivit gravid med en kille från ett finare skikt. Ska hon göra abort eller inte? Edvard på socialtjänsten får uppgiften att utreda hennes situation. Där finns också black metal-killen Gabriel och hans vän Torvald som dras in i våld och vansinne. Jag och Karlsson pratar om romanen, men också om hur den verkliga socialtjänsten med dess svenska medelklassvärderingar ska hantera det nya, mångkulturella Sverige. Jeremiah Karlssons hemsida hittar du här

https://soundcloud.com/antikalifen/antikalifen-moter-jeremiah-karlsson