En svart man och jag

Patrik Engellau

En kväll passerade jag en svart man, troligen somalier, som grävde i soptunnor efter petflaskor och pantburkar. Förutom oss två var det tomt på gatan. Jag slogs av två frågor.

Den första frågan gällde det etiska. Är det rättvist att den ene – i detta fall den svarte mannen – gräver i soptunnor för sin överlevnad medan den andre – i detta fall jag – är rätt välmående och aldrig grävt i en soptunna i hela mitt liv (även om jag tidvis haft det nog så snålt)?

Det är vanskligt att tala om individer som somaliern och jag, men man kan tala om samhällen eller kulturer. Då blir frågan om det är rättvist att Sverige är en välmående kultur medan Somalia, om han nu var från Somalia, är en kultur som må ha avsevärda kvaliteter, men som inte är känd för att producera välstånd.

Är det alltså orättvist att jag råkar vara uppvuxen i en välmående kultur och somaliern kommer från en fattigare kultur? Det beror på.

Jag tror att kultur, till skillnad från gener, är något som den enskilde i stor utsträckning själv styr över. Man kan välja till vilken kultur man hör. Det är inte lätt, men det går. Jag tror att det gäller även somaliern vid soptunnan. Det betyder att jag tror att somaliern, om han vill, kan lämna den föga utvecklingsfrämjande somaliska kultur ur vilken han framsprungit och i stället ansluta sig till den erkänt mer framgångsrika svenska kulturen.

Nu kanske du invänder att somaliern inte alls kan skriva in sig i den svenska kulturen eftersom svenskar är rasister och därför inte släpper in honom. Det låter sig sägas – och Mona Sahlin sa det – men jag tror inte på det. Det är enligt min uppfattning fullt möjligt för en somalier, om han anstränger sig, att anpassa sig tillräckligt till svenska vanor, synsätt, traditioner och beteenden för att han ska kunna bli funktionellt svensk.

Detta tycks mig fundamentalt. Om somaliern måste leta burkar i soptunnor för att vi svenskar inte släpper in honom i vår framgångsrika klubb med alla dess delvis underliga särdrag – tilliten, konflikträdslan, viljan till likriktning, midsommarsillen, känslan för solidaritet och så vidare – då är det orättvist. Då förnekar vi honom chansen att lämna sin somaliska kultur som troligen dömer honom på livstid till sopletning eller motsvarande.

Men om Sverige står öppet för den utlänning som verkligen vill anpassa sig och bli som en av oss svenskar, vilket jag tror att Sverige gör, då är det inte orättvist att det råder ekonomiska skillnader mellan mig och somaliern. Han väljer ju att stanna kvar i en kultur som inte skapar ekonomiska framsteg. Valet är hans. (Även jag kan välja, till exempel att ansluta mig till den somaliska kulturen, men det gör jag inte. Däremot kan jag erkänna att när jag som sextonåring bodde i USA var det bra nära att jag valde att skaffade medlemskap i den amerikanska kulturen.)
Det finns, vad jag kan komma på, två, kanske tre, rimliga invändningar mot mitt resonemang.

Den första invändningen är att det är mycket svårare än jag vill erkänna att bli funktionell svensk. Kanske, men egentligen är det inte så mycket som begärs. Man ska ta i hand, man ska komma i tid, man ska uppfylla sina löften, man ska anstränga sig, man ska inte gräla med sin nästa eller ligga honom till last plus lite annat.

Den andra invändningen är att den svenska politiken motarbetar försvenskningen av inflyttade genom sin mångkulturpolitik. Genom en välfärdspolitik som gör det möjligt för migranter att slippa närma sig den svenska arbetsmarknaden och genom statsstöd till etniska föreningar som bekämpar försvenskningen gör politikerna vad de kan för att sätta stopp för en utveckling som annars kanske hade fungerat.

Den tredje kanske rimliga invändningen är att migranterna eventuellt inte vill försvenskas. Vad vill de då? Låta sin kultur fortleva på svenskarnas bekostnad? Ta över kommandot?

Den andra frågan som slog mig när jag passerade somaliern vid soptunnan var varför han inte rånade mig. Han var större, starkare och yngre än jag och hade han bara visat minsta lilla kniv så hade det fungerat. Jag vet inte svaret på frågan – och jag hoppas att han inte ställde den själv – men jag kan alltså av egen erfarenhet förstå om folk i ökande grad oroar sig för sin säkerhet. Sedan kan rikspolischefen säga att jag oroade mig i onödan eftersom jag inte blev rånad. Det är sant, men det hjälper inte.

61 reaktioner på ”En svart man och jag

 1. Myran skriver:

  Nej, somaliern kan aldrig bli en del av oss och vår kultur, och vi svenskar har heller inte något som helst ansvar för vare sig somalier eller andra främmande folks välfärd – punkt slut. Idén är så pervers att man baxnar men samtidigt ett bevis på hur förkrossande effektiv den statliga propagandan och hjärntvätten har varit.

  Gillad av 9 personer

  • Anders skriver:

   Mycket bra! Huvudet på spiken. Samma tankefel görs vad gäller de ”ensamkommande”. Det behövs inga åldersbestämningar. Vi har ingen anledning att ta hand om någon från fjärran kontinenter oavsett ålder. Vare sig de är 10, 20 eller 30 år ska de härifrån.

   Gillad av 6 personer

   • richardlindlind5 skriver:

    Ja precis , och om barn rymmer hemifrån skall dom genast återsändas. Det är det naturliga . Om ett svenskt barn skulle dyka upp utanför Sverige skulle vi ju inte acceptera att barnet blev kvar i det främmande landet.

    Gillad av 2 personer

  • Erik Svensson skriver:

   Nja, nog kan en somalier genom ansträngning lyckas bli en del av vår kultur. Däremot stämmer det att ”vi svenskar har heller inte något som helst ansvar för vare sig somalier eller andra främmande folks välfärd”.

   Och den sjuka agendan med massinvandring och mångkultur gör att frågan blir helt ointressant. Den intressanta frågan är hur vi ska göra för att att snabbast och billigast repatriera.

   Gillad av 4 personer

 2. Björn G skriver:

  LO, dvs arbetarnas organisation i Sverige har nog svaret på din fråga.
  Deras valfilm ”En historisk uppgift” visar att du inte behöver oroa dig, då det inte finns några mörka hot här.

  Gillad av 2 personer

 3. Elof H skriver:

  Letar han tomburkar så är han knappast en rånare. Han förefaller inställd på att jobba för sina pengar. Problemet infinner sig är när det välfärdsindustriella komplexet kväver honom med bidrag och omsorg och därmed släcker flitens låga hos honom. Jag är dessvärre övertygad om att möjligheterna till bidrag snart kommer att strypas betydligt av ekonomins krassa verklighet. Då kan det nog i ren desperation bli rånare även av din burksamlare …

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ”Letar han tomburkar så är han knappast en rånare.”

   Antagligen tror han att han blir straffad om han rånar någon. Den dagen han blir medveten om polisens effektivitet och de ev. straff som väntar om han blir gripen; då blir Patrik rånad.

   Gillad av 1 person

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Sedan kan rikspolischefen säga att jag oroade mig i onödan eftersom jag inte blev rånad. Det är sant, men det hjälper inte”.
  I denna lilla bitte meningen gömmer sig gåtan hur en medborgare missbrukar ”makten” oavsett om han är rikspolischeef eller ännu värre politiker.
  FÖRAKTET FÖR FOLKET!!!

  Gillad av 1 person

 5. Aha skriver:

  Jag tror att Somalierns predikament är att han saknar förutsättningar för att kunna klara av de svenska funktionella kraven och då tänker jag mer på avsaknad av adekvat utbildning samt personens förmåga att tillgodogöra sig sådan utbildning och mindre på dennes förmåga att som Engellau skriver, att anstränga sig, komma i tid etc.

  Vad beträffar den ineffektiva integrationspolitiken innehåller den ett felslut av enorma proportioner; att etablissemanget inte satsade på assimilation. Det försenar avsevärt somalierns möjlighet att få kvalifikationer för att kvala in. Ett annat än värre felslut som gör integration vs assimilation till en icke fråga, är valet att ge permanent uppehållstillstånd/PUT. Om man nu är flykting är väl ändå grundtanken att man återvänder när oroligheterna upphör?
  Ett motiv till givande av PUT har varit att det skulle vara mer motiverande för flyktingarna att anstränga sig att göra något nyttigt.
  I samklang med ovanstående gigantiska felslut ligger riksdagsbeslutet 1975 att Sverige skulle bli en mångkultur. Ingenstans är ju mångkultur en framångsfaktor.

  Tre felslut som lett till en tillbakagång relativt andra länder. Penningmössigt torde notan överstiga tusen miljarder.
  Invandringspolitiken må ha nyktrat till men än är det långt kvar till de riktiga rejäla omtagen, att riva upp ovanstående felslut.

  Gillad av 2 personer

 6. svenne skriver:

  Utdrag ur Mimersbrunn den 2003-05-19:

  ”Vad kan man göra för att få det bättre i Somalia?

  – För att man skall kunna få det bättre i landet så måste inbördesstriderna upphöra.
  – Det är viktigt att ge barnen en bra utbildning så därför måste skolorna utvecklas mycket mer. –
  – Även utbildning riktat till vuxna människor i att bruka jorden, boskapsskötsel m.m. är nödvändigt.
  – Sjukvården behöver bli bättre. Man måste hjälpa landet med att bygga upp en sjukvård som är duglig och med att informera befolkningen i de olika sjukdomarna t.ex. AIDS.
  – En annan viktig sak är att bygga ut vägnätet, järnvägen och båttrafiken. Bra kommunikation är en förutsättning för att industrin och handeln skall kunna utvecklas.

  Allt det här klarar inte landet själv, utan man måste få hjälp av de rikare länderna i världen.”

  Sammanfattar man dessa förslag så går inget av dem ut på att det skulle ske en förbättring om delar av den somaliska befolkningen emigrerar till Sverige – eller något annat civiliserat västland. Alla ovanstående åtgärder är av den typen att ”hjälp bör ske på plats” och ingen annanstans.

  Jag tror att de flesta svenska medborgare inser att det är den bästa lösningen. Detta därför att en helt outbildad analfabet som kommer till ett högteknologiskt land de facto kommer att hamna i arbetslöshet och hänvisas till att rota i soptunnor om han vill utöka sin inkomst utöver de bidrag som han har tilldelats. Med den nu förda politiken så kommer situationen i Patriks beskrivning att vara bestående under oöverskådlig tid.

  Gillad av 1 person

 7. Moab skriver:

  Aha här kom den svarte mannen! Jag tycker är,alldeles uppenbart att han är resultatet av en utopisk önskan finansierad på medelklassen ekonomiska rygg och godkända av medelklassens indoktrinerade sinne. Jag tipsade igår om boken Green Tyranny där Sverige figurerar, jag tror tyvärr att vi började ledas ner för en väg där det stod ”utopia” på vägskylten och vi svenskar märkte det inte ens. Det tog nog fart på allvar under 70-talet, våra politiker förväxlade Sveriges framgångar med egen förmåga och inget man lärde sig om detta är sant, vi bor i ett land byggt på lögner. Man fick lära sig att USA och Sovjet var lika goda kålsupare (den lilla skillnaden att Gulag endast fanns i Sovjet fick man inte veta), vi fick lära oss att religioner var som maträtter, man kan ha olika smak, det spelar ingen roll vilken man väljer, vi fick östeuropeiska tecknade filmer på TV, pannkakan. Roland Huntford fick man inte höra talas om, men Sverige var helvetet på jorden, man hade byggt en maskin för att uppfostra robotar. Inte ens Viggen och Draken är vad man trodde, mycket av teknologin kom från USA, via bakdörren. Stasi hade stort inflytande och andras länders arkiv är öppna men så klart inte i Sverige. I närtid, 500 svenskar dör i Thailand och regeringen kommer inte ens upp ur teaterstolen, för helskotta, Italien hade ett flyg i luften direkt! Eller Estonia, det är fortfarande förbjudet att dyka där, varför? Alla vet att när lögn läggs på lögn så kan snart ingen hitta sanningen, ta Palme-mordet, vem har inte känslan av mörkläggning där? Jag tror de som kom till makten tog medelklassen, alla de som genererar skatt och ordning i Sverige, för givna. Vi var som solen, vi gick alltid upp på morgonen och gick till jobbet, så oss kunde man alltid räkna med.

  Jag tror verkligen att Sverige är en stormakt, vi är en stormakt som förfinade de totalitära ideérna i marxismen med feminism och massinvandring, och vi förfinade nazismens totalitära ekologism och indoktrineringen lyckades så väl att man kunde bygga en totalitär utopi utan våldsapparat, man fick alla att marschera i takt utan en pistol i nacken. Detta är det mest deprimerande av allt, Sverige har blivit ett land med robotar, eller marsvin och får som man kan utföra vilka sociala experiment som helst på.

  Gillad av 6 personer

  • Moab skriver:

   Jag tror därför att somaliska män är en logisk följd av Vilse i pannkakan och den skolgång och medieindoktrinering jag och andra utsatts för sedan 70-talet. Socialdemokraterna tog bort svenskarnas immunförsvar så vi kan få vilken sjuka som helst och det finns nu INGET politiskt parti som inte är socialdemokratiskt och i grunden totalitärt i sitt tänkande, alla partierna tror sig ha rätten att testa sina ideér på befolkningen och eftersom vi inte bits så fortsätter det bara. Det hade inte förvånat mig om det kommit fram att vi får östrogen i dricksvattnet medvetet tillsatt, eller är det lösningen på förortens problem? Tillsätt östrogen.

   Det är den miljöpartistiska kvinnan som man tog sig för pannan och hånade igår i Omars kolumn som är den som agerar efter förutsättningarna. Det är istället oss själva vi skall skratta åt, hon har fattat, hon simmar med strömmen, vi är så dumma att vi FORTFARANDE tror att strömmen är på andra hållet, vi inbillar oss FORTFARANDE att det bara är det felet och det felet sen är allt ok, inte att ALLT är fel. Våra ledare skrattar åt oss, eller rättare, deras kollektiva medvetande skrattar åt oss. Vi är som Sovjetmedborgare förpassade till ett mentalt Gulag och går och inbillar oss att allt är till det bästa, bara man får nya miljövänliga skor när man skall ut och gräva diken i -20C.

   Så vi är en befolkning helt utan immunförsvar och det yttersta beviset är att man nu till och med har skadat våra mest basala instinkter, att skydda våra kvinnor och barn, vi ser stillatigande på när våra barn placeras i skolor där de nu inte bara skall indoktrineras i genus och socialism, utan samtidigt också utsättas för våld och kulturellt förakt, inklusive kvinnoförnedrande sådant, hur skall dessa svenska flickor bli mentalt när de växer upp? Transrättigheter på lektionen och tvingad till att suga av på skoltoaletten efter? Fler och fler blir våldtagna, och när det inte räcker så blir barn våldtagna, och när det inte räcker, gängvåldtagna.

   Gillad av 2 personer

   • Moab skriver:

    Och efter denna långa analys som jag ödmjukt hoppas kommer med så tänker jag att i ett land där befolkningen går med munkorg frivilligt så krävs det inte många hundar utan för att styra, och med 8 miljoner med munkorg och 2 miljoner utan så är det tämligen uppenbart vilken väg Sverige kommer att gå.

    Vad skall man göra när man accepterar att det inte kommer något nytt miljonprogram och ingen sanningskommission? Vad är det moraliskt riktiga att göra?

    Gillad av 2 personer

 8. Nyfödd skriver:

  Att få grepp om kultur som företeelse kan vara knepigt. Ett sätt är att mer generellt iaktta och följa de olika utvecklingsstadier varje nyfött barn genomgår upp mot vuxenheten. Människan har, som biologisk varelse, en mycket lång och utdragen bardom. Det tar tid att utveckla alla hennes förmågor. Hon genomgår olika utvecklingsstadier, med olika psykologiska fönster som öppnas och stängs. Blottat i exempelvis språkinlärning och i leken. Den personliga färden blir till stora delar – icke reversibel. Vi utsätts ständigt för en miljöpåverkan som vi inte är herrar över. Den mer logiska hjärnan hos män anses inte som färdigutvecklad förrän i 25-årsåldern. Ett par år tidigare hos kvinnor. Unga män är också mer riskbenägna. Även i trafiken.

  Gillad av 3 personer

 9. Nyfödd skriver:

  Det finns parallellt med individen också ett mer sociologiskt kulturbegrepp. Hur det stora kollektivet växer in och ur varandra. Där ingår hur vi förhåller oss till andra människor. Växer vi upp i ett klansamhälle, blir klan till något som starkt påverkar vardagsvalen. Även de mer emotionsstyrda.

  Man socialiseras i steg. Inifrån och ut, under många år. Skikt på skikt tillkommer. Man kläs in i gemensamma värderingar och i ett emotionellt förhållningssätt till andra. Kulturell hemvist går in via porerna. Från ens inre och vidare ut i periferin. Där andra människor befinner sig.

  Livsresa blir samtidigt personlig och kollektiv. Och ingen livsresa kan göras ogjord. Det är så vi utvecklas till en kulturvarelse. Vi får en fast inre kärna. Och med ett lösare yttre lager.

  Kulturell tillhörighet går därför inte att ”backa bort”, som vi byter kläder. Egen uppväxt ligger där den ligger. Skapad och frambringad genom en lång och utdragen process – tillsammans med andra – som bygger tillvaro. Och olika tillhörigheter kan – naturligtvis – krocka med andras. Kultur i sig bär på djupa inlåsningseffekter. Det är väl det vi lite yrvaket börjat upptäcka.

  Gillad av 2 personer

 10. Anders skriver:

  Det är fel att tro att man kan skilja kultur från gener. Generna ger ramarna för kulturen. Olika folk har olika kognitiva egenskaper och därför blir kulturerna olika. Se vad boerna lyckades skapa. Inget afrikanskt folk har kommit ens i närheten,

  Gillad av 2 personer

  • richardlindlind5 skriver:

   Boerna gjorde misstaget att acceptera invandring från andra delar av Afrika i syfte att få billig arbetskraft till jordbruk och gruvor . Med facit i hand skulle dom valt en långsammare ekonomisk utveckling och satsat på lite invandring av goda människor från deras egen kulturkrets.

   Gillad av 2 personer

 11. Törnrosa skriver:

  Jag ställer inte upp på ditt resonemang om
  den flaskplockande somaliern.

  Vad ska vi då göra våra flaskplockande svenska fattigpensionärer till? Har flera gamla grannar som letar efter sin ”vardagsguldkant” på det förödmjukande sättet.

  Det skulle dock vara ännu mer förödmiukande mot dem om jag försökte ge dem en slant. mvh

  Gillad av 2 personer

 12. Hosianna skriver:

  Hur vet vi att somaliern inte letade efter sin kniv, eller något annat tillfälligt undanröjt vapen, i soptunnan, Patrik?

  Ingenting förvånar mig längre när det gäller de hitresta och deras generellt häpnadsväckande kriminella livsstil.

  Gillad av 1 person

 13. Moab skriver:

  Ett annat exempel, jag läste att man tagit till sig kritiken med de öppna valsedlarna och att vi inte skyddar valhemligheten, så man skall ändra systemet, dagen efter valet. Var är protesterna? Jag får ibland känslan av att vara kejsaren av Kina där alla andra män har sina kulor i en påse runt halsen.

  Gillad av 2 personer

 14. Hovs_hällar skriver:

  Har Patrik aldrig sett en svensk pensionär rota efter flaskor och burkar att panta? Det har jag däremot. Flera gånger.

  Och DET anser jag säger något om Sverige! Ett Sverige där du har det sämre ställt som svensk fattigpensionär än som socialbidragsberoende asylinvandrare.

  Gillad av 3 personer

 15. oppti skriver:

  Det är väl när man ser pensionärer gå och leta i papperskorgar som man börjar bli bekymrad.
  Eller varför inte -återvinning är ju på modet.
  I dagens Sverige borde ingen tvingas till detta , ej heller sitta och tigga.
  Ändå ser vi det dagligen. Är det ett bevis på vår onda eller vår goda värld?
  Somliga vill ha bort tiggarna från gatorna för deras egen skull.
  Vad som helst men inte tigga.
  Kanske leta burkar i papperskorgar?

  Gillad av 1 person

 16. Johan skriver:

  Jag har mött massor av vita som grävt i soptunnor, många av dem sannolikt fattigpensionärer.
  Om vi inte ger svenska f.d. skattebetalare en ärlig chans att överleva pga allehanda flyhänta experiment tycker jag försörjningen av världsmedborgare kommer i andra hand.

  Gillad av 3 personer

 17. MartinA skriver:

  För att förstå vad som är rätt och fel räcker det med att lyssna på vad media demoniserar mest. ”att skilja på vi och dom”. Och ”rasism”. Och ”universiella värderingar”. Media hatar oss och vill utrota oss. Därför demoniserar de vad vi mest behöver. Gör tvärtom från vad media kräver så är du ok. Det är nämligen så media kommit fram till sina värderingar.

  Sen tillhör PE en samhällsklass för vilken det kanske är logiskt att alliera sig med invandrarna. Personligen kan jag inte riktigt förstå logiken i det men etablissemanget har uppenbarligen trott det. Personligen tänker jag att den som har mycket egendom att skydda hellre ser ut över ett hav av avundsjuka människor som åtminstone har genetisk nytta av att du finns till. Än ett hav av avundsjuka människor som anser din existens helt och hållet värdelös, och din egendom värdefull.

  Gillad av 4 personer

 18. Petrus skriver:

  Jag tror inte att det spelar så stor roll om somaliern anpassar sig till den svenska, europeiska eller västerländska kulturen. Snitt-somaliern blir ändå, på det ena eller andra viset, sannolikt en belastning på samhället.

  Även om han gör sitt bästa och faktiskt får ett jobb, vare sig det nu är ett litet finare jobb som tolk eller ett sämre, som städare, så tränger han sannolikt bara undan en landsman eller någon annan som bor i Sverige (om vi talar om den sistnämnda typen av jobb).

  Blir han kulturellt en västerlänning blir han sannolikt inte en envis försvarare av västerländsk demokrati och yttrandefrihet av äldre typ utan han formas snarare av dagens västerländska kultur med dagens mainstreammedia, Neocons, George Soros o s v. Det är således mer sannolikt att han blir en ny Tobias Hübinette än en ny Bechir Rabani. Så jag ser ingen större vits i att rycka loss honom från hans ursprungliga kultur. Men visst, vardagslivet flyter kanske aningen smidigare med assimilering. Det blir också mindre kvinnlig könsstympning o dyl.

  Det viktiga för mig är att man lyckas övertyga somaliern i fråga om poängen i att inte plocka hit fler av hans landsmän. Norska Statistiska Centralbyrån SSB har räknat ut att snittkostnaden för det norska samhället för en somalier under hans livstid blir 9 miljoner norska kronor (”Finansavisen med nytt innvandrerregnerskap:- Hver somalier kostar staten 9 millioner kroner”, ABC Nyheter, 2013-09-07).

  Gillad av 3 personer

 19. Petrus skriver:

  När jag läste Engellaus artikel kom jag också osökt tänka på den typiske snittmoderatens lösning på problemet med somaliern vid soptunnan. Hans lösning på problemet är att dra ner litet på bidragen.

  Och det tycker figurer som Ulf Kristersson och Anna Kinberg Batra är en bra lösning. För det är de som har lärt honom att detta är lösningen.

  Följden av detta blir att fler somalier får slåss om samma tomburkar och PET-flaskor. Och när de upptäcker att tomburkarna och PET-flaskorna inte räcker åt dem alla och ser en figur typ Patrik Engellau gå förbi så kan det hända att de slår ner honom och tar hans plånbok. Så går det till USA där bidragsnivåerna generellt är lägre. Där tas kostnaden i stället via utgifter för att hålla folk i fängelse.

  Låga offentliga utgifter funkar bäst i samhällen med få fattiga, som t ex Schweiz. Där är kriminaliteten och antalet skjutningar lägre än i Sverige trots klart mer liberala vapenlagar. Men med många fattiga människor och låga bidragsnivåer blir konsekvensen högre kriminalitet, som i USA.

  Det verkar också som om moderaterna håller på att lyckas i sin avsikt att lura tillbaka röster från SD. Mer moderatmakt innebär inte påtagligt minskade invandringsvolymer. Det är mer sannolikt att bidragen kapas litet. SD borde låta (m)-avhopparen Reslow företräda partiet i TV-debatterna. Det hade varit bra ur pedagogisk synvinkel. Om inte ens en moderat riksdagsledamot tror på partiets omsvängning, varför skall då vanliga väljare tro på denna omsvängning?

  Gillad av 5 personer

 20. Lassekniven skriver:

  Ta en titt på nedanstående länkar som är intressanta:

  https://iq-research.info/en/page/average-iq-by-country/so-somalia
  Add.: högt IQ är tydligt korrelerat till rika länder. Eller blir länderna rika för att invånarna har högt IQ? Emellertid är det väl kanske inte så lätt att mäta IQ på illitterater. Men flera MENA-länder har ju goda ekonomiska möjligheter och förutsättningar men ligger ändå på 80-85.

  https://www.bing.com/search?q=hur+m%C3%A5nga+somalier+har+jobb&form=EDGSPH&mkt=sv-se&httpsmsn=1&refig=a081faf90dc54eb7ae44e2c4f0b10492&sp=-1&ghc=1&pq=undefined&sc=0-25&qs=n&sk=&cvid=a081faf90dc54eb7ae44e2c4f0b10492

  Det finns cirka 65000 somalier som inte är födda i landet och cirka 25000 födda i landet (wikipedia). Troligtvis har max 20 procent riktiga heltidsarbeten. Är denna etniska grupp då närande eller tärande?

  Min upplevelse av somalier på stan är att de är arroganta, men andra här tycker kanske annorlunda. Ordförande i somaliska ungdomsförbundet ger ett väldigt stöddigt intryck när han visar sig på Public service. Rent intuitivt känner jag att han gärna vill ha sharialagar i Sverige, men det blir ingenting av med det. I varje fall om vi får bestämma här på DGS och andra Sverigeälskande sidor, exempelvis samnytt.se et al. Övriga svenska folket är ju så djävla sömniga att de kommer att vakna när det kanske redan är för sent.

  Det vore intressant att IQ-testa alla olika etniska grupper i Sverige, borde rent av vara obligatoriskt. Asiaterna kommer nog högt upp (på grund av sin etnicites inneboende stora flitighet).

  PE, det var nog ingen somalier du såg som rotade efter burkar utan säkert en rom. En del av dessa är väldigt mörka i skinnet. Jag tror inte att det ligger för muslimer att göra sådant.

  Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Lassekniven –
   En spørsmål jeg har når det gjelder visse MENA-land og påstått (reell?) lav IQ:
   I Mesopotamia/Sumer/Perserriket var det en høykultur mens vi her oppe i nord knapt var kommet ut av steinalderen som jegere og samlere. Det stemmer neppe med dårlig IQ og manglende evne til samfunnsbygging. Hva skyldes eventuelt nedgangen? Islam som kveler selvstendig tenkning (evnene atrofierer)? Innavl? Andre faktorer?

   Ville være interessant om du hadde noen tanker angående dette!

   Gillad av 1 person

 21. Petrus skriver:

  Ytterligare en reflektion angående assimilation:

  Ponera att somaliern vid soptunnan och andra somalier i Sverige blir assimilerade och börjar käka falukorv och fira midsommar, alltså ungefär som svarta amerikaner käkar äppelpaj och hamburgare och firar nationaldagen 4 juli precis som vita amerikaner.

  Vad löser detta?

  Är det mindre farligt för en vit svensk att gå in i ett amerikanskt, svart äppelpaj-ghetto i Detroit eller Chicago än i Rinkeby?

  Eller är det islam som är problemet? Antalet muslimer är minimalt i ghettona i Chicago och Detroit.

  Gillad av 2 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Petrus 10 februari, 2018 at 13:46

   För migranter till Sverige är det är ju knappast hudfärgen som ger de stora integrationsproblemen. Det är språket, kulturen, bristen på utbildning som utgör huvudproblemen.

   Gillad av 1 person

   • Petrus skriver:

    Eeeh, verkar som om du försöker blanda bort korten och eventuellt indirekt misskreditera mig. Men det var ju tur att du inte var ute efter att misskreditera SD som Hortensia i tråden nedan utan mig:

    https://detgodasamhallet.com/2017/12/07/ratt-att-erkanna-jerusalem-som-israels-huvudstad/

    En likhet mellan er båda, förutom stilen, är orsaken till att ni båda ogillar mig.

    På något sätt får jag intrycket att det du försöker säga att det jag menar är att svartas kriminalitet mot vita beror på något slags ociviliserad genetisk programmering. Alltså ungefär något typ det Hortensia hävdar. Jag vill här påpeka att svartas kriminalitet mot vita i USA inte var något större problem på 20-talet när det var glasklart vem som var boss i det amerikanska samhället. Kom en vit rörmokare in i ett svart kvarter med sin fru och de frågade efter vägen så sade den svarte ”Yes Sir” och ”Yes Ma´am”. Då var det kanske snarare i viss mån vitas kriminalitet mot svarta som var ett problem. Om en svart man bussvisslat efter rörmokarens fru så fanns risken att han skulle bli upphängd i närmsta träd eller lyktstolpe. Men efter att Civil Rights-demostrationerna börjat under efterkrigstiden så steg frekvensen för black-on-white-brotten exponentiellt, speciellt fr om 60-talet. Fr o m 60-talet hade USA börjat likna länder som Sverige. Där allt idag är vitas fel och svarta är offer o dyl. Folk är inte dummare än de uppfattar signalerna. De förstår vilken väljargrupp ledningen helst vill skall försvinna.

    Gillad av 1 person

   • Hosianna skriver:

    Men, Petrus, vem är det som egentligen som försöker misskreditera andra? Om du läser mindre mellan raderna och mer vad som verkligen skrivits i de kommentarer du hänvisar till lär du upptäcka, att den enda som konsekvent uttalar sig nedsättande om SD är du:

    ”Den vanlige SD:aren som gapar om islam är i regel inte speciellt klyftig.”

    ”Det känns nog jobbigt längst inne i garderoben även om en supersmart, kinesisk, kristen datoringenjör skaffar barn med ens eget barn för standard-typen av SD:are.”

    Gilla

   • Petrus skriver:

    Hosianna:

    ”Men, Petrus, vem är det som egentligen som försöker misskreditera andra? Om du läser mindre mellan raderna och mer vad som verkligen skrivits i de kommentarer du hänvisar till lär du upptäcka, att den enda som konsekvent uttalar sig nedsättande om SD är du:

    ‘Den vanlige SD:aren som gapar om islam är i regel inte speciellt klyftig.’

    ‘Det känns nog jobbigt längst inne i garderoben även om en supersmart, kinesisk, kristen datoringenjör skaffar barn med ens eget barn för standard-typen av SD:are.’”

    Kort svar:

    Jo, du har kanske en poäng där, ha, ha, ha.

    Skulle vilja lägga till en sak apropå det där med att vara boss. Israel påminner i viss mån om USA på 1920-talet. Skulle tro att det är rätt ovanligt att araber på Israel-kontrollerat territorium törs utsätta judiska kvinnor för oönskade sexuella närmanden. Låt oss också gå ännu längre tillbaka i tiden, till 1820-talets USA. Då kunde den vite slavägaren knalla in i den svarta slavfamiljens stuga, ta med sig tonårsdottern till ett svart par och sätta på henne i vedbon trots hennes protester och sedan efter några år sälja hennes unge på slavmarknaden. I och för sig hade väl en svensk piga i praktiken ungefär samma nivå på sina rättigheter visavi en storbonde eller godsägare. Skillnaden var väl att storbonden/godsägaren inte själv kunde sälja ungen. Däremot hade han rätt att bjuda på ungen vid en fattig-auktion där den som tog minst betalt fick inhysa ungen och andra medelslösa.

    Gilla

 22. lookslikeanangel skriver:

  Det fanns en tid

  då jag och andra lade tid och kraft och “prestige” för att hjälpa bra och duktiga personer som av olika skäl kommit till Sverige.

  Kanske gjorde vi fel. Många gav ändå upp och flyttade till länder där ambition och social anpassningsförmåga verkligen uppskattades (och var ett absolut krav).

  I Sverige premieras inget sådant. Normen är mer och mer den motsatta.

  Vi är många, inte minst väletablerade invandrarvänner, som ställer sig starkt frågande.

  Själv har jag nog slutat mitt engagemang. Man kommer till en punkt, när det inte längre känns meningsfullt.

  PS Men rensat från socioekonomiska faktorer så kan jag väl ta det lugnt. DS

  Gillad av 1 person

 23. Ossian skriver:

  Nyanlända som genom anvisningslagen placerats i Täby demonstrerar på Täby torg med banderollen: ”Vi vill ha våra rättigheter och Täby kommun är rasist”

  Rättigheter???

  Gillad av 2 personer

 24. Hedvig skriver:

  ”Jag tror att kultur, till skillnad från gener, är något som den enskilde i stor utsträckning själv styr över. Man kan välja till vilken kultur man hör. Det är inte lätt, men det går.”

  Verkligen ingen enkel sak, men visst går det i gynnsamma fall. En somalisk kvinna eller man som kommer från en inflytelserik och förmögen klan och utbildar sig i väst, brukar ibland kunna klara sig bra i våra moderna demokratiska västländer. Jag har själv sett flera exempel.

  Men för fattiga, outbildade somalier som kommer till västländer i vuxen ålder är oddsen sämre än för många andra migranter från MENA-kulturer.

  Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Etter hva jeg har hørt, ses somaliere (og afrikanere i det hele) sterkt ned på av arabere og andre folkeslag fra Midt-Østen. Her utøves det virkelig rasisme!

   Gillad av 1 person

 25. Lars Odlen skriver:

  Bra reflektion Patrik
  Du sår frön till klok dkskussion. Dessvärre faller en del i önskescenariornas infertila jord och integrationsdebatten avbryts av ett kategoriskt ”släng ut dem”.
  För att återgå till din kloka reflektion:
  Vill mannen integreras? En del tyder på det t.ex. att han söker tilläggsinkomster utöver de ”generösa” bidrag han sannolikt får. Följaktligen vill han förbättra sin livssituation. Då blir följdfrågan just den du ställer ”hur blir man svensk”? Alice Teodorescu är en invandrare som kämpat hårt för att bli svensk och att kunna göra sig hörd. Hon berättar hur svårt det var att få veta hur man gjorde för att bli svensk. Bland annat läste hon Heidenstam, Strindberg och Moberg, för att strax inse att ingen av hennes jämnåriga läst sådana böcker.
  Du beskriver hur vi i omsorg om invandrarna stöder deras kulturföreningar och klumpar ihop dem i etniska enklaver med påföljden att de undanhålls tillgång till svenska förebilder.
  Du är en av de få som ser sambandet. Den dag vi får en klok debatt som behandlar integration är mycket vunnet.
  Lars O

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.