Tokvänstern och nånannanismen

Porträtt 18 nov 2017
Mohamed Omar

För mig kommer Paolo Roberto alltid att vara värstingen i Stockholmsnatt (1987). De som på den tiden kallades värstingar, skulle kallas änglar idag. De senaste sju åren har, bara i Sveriges tre största städer, 131 människor skjutits till döds och 520 har skadats i 1500 skjutningar. Och inget tyder på att det kommer att bli bättre.

Men Roberto fortsätter att vara värsting – på sociala medier. I november förra året stängdes han av Facebook för ett olämpligt skämt om #metoo-kampanjen. Hans reaktion: ”Avstängd från FB efter mitt skämt… Rätt allvarligt när tokvänstern försöker tysta meningsmotståndare”.

Och tokvänstern fortsätter med sina tokerier. Onsdag den 24 januari uppmärksammade Roberto på Twitter ett uttalande av Hanna Lidström, ordförande i Grön Ungdom. Han hade hört henne i radioprogrammet Studio Ett dagen innan: ”Att sluta flyga eller inte”.

I programmet försökte Lidström förklara varför hon, som inte tycker man ska ta flyget, själv flyger till Kap Verde-öarna på semester. Så här twittrade Roberto:

”Att Hanna Lidström språkrör i Grön ungdom flyger till Kap Verde på solsemester är inte hennes ansvar. Utan det är ett kapitalistiskt system skapat av vita män som tvingar henne… vissa saker måste man läst genusvetenskap på Södertörn för att förstå…”

Och Roberto följde upp sin kommentar med ett klipp ur nättidskriften Kits intervju med bland andra Lidström den 19 januari: ”Skäms du för att du flyger nu igen?”

Att Hanna Lidström också är språkrör för Grön ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund, förändrar inte saken. Hennes pojkvän bor nämligen i London och ska de ses krävs det att någon reser till den andra.

Det här handlar inte om Hanna Lidströms liv utan ett stort ekonomiskt system som mäktiga och rika män bestämmer över.

Hon mår inte dåligt över det.

Hanna Lidström.

– Det viktiga är inte vad jag gör. Jag förstår att när jag säger det här till dig kommer det höras i alla debatter. Då kommer jag säga ”fuck you”, det är ett fegt sätt att angripa mig.
Men hennes egna resor handlar inte bara om pojkvännen – i december flög hon på solsemester till Kap Verde.

När du var där, tänkte på att du flugit dit?

– Ja, jag tänkte på det, sen kom jag på att det här handlar inte om Hanna Lidströms liv utan ett stort ekonomiskt system som mäktiga och rika män bestämmer över. Sen vilade jag en vecka i solen.

Det är de mäktiga och rika männens fel att Hanna flyger på semester till Kap Verde. Själv har hon inget som helst ansvar. Det påminner om en annan vänstertänkare, Lars Ohly, som när han anklagades för att sextrakka, skyllde på ”strukturer”.

Nu lever jag i de rika och mäktiga männens system, tycks hon resonera. Då måste jag flyga. Men en vacker dag, efter revolutionen, när de mäktiga männens system har krossats, då kommer flygplanen att smidas om till plogbillar.

Varför inte sluta på en gång? Har hon hört talas om uttrycket ”leva som man lär”? Börja bygg morgondagens utopi redan idag. Bli den förste i den nya mänskligheten. Stanna hemma.

I Lidströms nya Sverige behöver man inte ha någon självkontroll. Staten kommer att se till att du väljer rätt. Genom hårdare beskattning kommer sådana som Lidström att avhålla sig från att flyga. Det påminner om när Göran Greider, en annan vänstertänkare, krävde mer skatt på socker, för att han inte skulle äta för mycket godis och bli ännu fetare.

Enligt tokvänstern har man inget eget ansvar. Jihadisterna slaktar otrogna för att de lever i ”utanförskap”, tafsarna tafsar för att de är fast i patriarkala strukturer och miljövännerna skräpar ner och bidrar till den globala uppvärmningen för att männens ekonomiska system har gjort det för billigt och bekvämt att flyga. Tokvänstern har upphöjt nånannanismen till överideologi.

Man ska inte skämmas för att man flyger, om du frågar mig. Flyget är en av den vite mannens många fantastiska uppfinningar som gjort världen bättre. Men man ska skämmas för dubbelmoralen. Att säga en sak och göra något annat. Som Mona Sahlin, som sade att det är ”häftigt att betala skatt”, bara för att åka fast för skattefusk. Man skulle nästan kunna misstänka, inte att de bara har svag tro, utan inte ens tror på sina idéer. Om Lidström verkligen trodde på den globala uppvärmningen och att jorden kan gå under när som helst, skulle hon då verkligen flyga till Kap Verde och ligga där och sola i lugn och ro. Var är klimatångesten, Hanna?

Det är detta som kallas godhetssignalering, att uttala de rätta och goda åsikterna utan att tro på dem och utan att själv tillämpa dem. Det ska låta bra, så att man vinner prestige. Politiken som pose.

Lidström är bara 24 år gammal, men under sitt korta liv har hon bidraget till mer utsläpp än många vita, medelålders män som inte har råd att flyga till Kap Verde.

Om Lidström verkligen var bekymrad för att folk flyger för mycket, så borde hon inte vara med i ett parti som propagerar för öppna gränser. För öppna gränser kommer att innebära att väldigt många människor som bor i fattigare länder kommer att flyga hit för att söka lyckan. Det är det som är så underligt med den vite mannen. Han är så ond, men har samtidigt lyckats bygga så pass bra samhällen att massinvandringen blivit ett problem.