Samtal och förklaringar

Patrik Engellau

En av mina största utmaningar har numera blivit att förklara svensk invandringspolitik för min misstänksamma portugisiskafröken i Rio de Janeiro (PF):

PF: Vill svenska folket verkligen att Sverige tar emot så många migranter?

PE: Nej, det verkar inte så. Det finns en del opinionsundersökningar sedan flera år tillbaka som visar att folket är ganska skeptiskt till projektet.

PF: Men varför fortsätter då ”projektet”, som du kallar det.

PE: Ingen vet. Det har med politiken att göra. En del säger att Sverige inte kan göra något annat än vi gör. Vi är bundna av internationella överenskommelser att släppa in alla som söker asyl.

PF: Men det är ju inte sant, det vet till och med jag. Jag har läst på det där om första asylland och Sverige är väl aldrig första asylland. För övrigt måste man inte ge asyl åt alla som söker. Era politiker måste gilla projektet av någon anledning och den anledningen är tydligen inte en beställning från folket.

PE: En annan förklaring är att invandringen är bra för Sverige. Folk har flyttat hit i århundraden och det har gynnat utvecklingen här.

PF: Hurdå?

PE: Till exempel kom det ett gäng metallurgiskt kunniga personer från ungefär Holland på 1600-talet som vi kallar valloner. De fick fart på gruvdrift och metallbearbetning och sådant där.

PF: Men vänta, vallonerna kunde tydligen något som svenskarna inte kunde. Det kan jag begripa var berikande för Sverige. Men folk från MENA? Har de några kunskaper som Sverige behöver?

PE: Politikerna menade det. De sa länge att migranterna hade hög utbildning. Många var läkare, andra var ingenjörer.

PF: Var det sant?

PE: Det verkar inte så.

PF: Men det måste väl i så fall politikerna ha märkt för åtskilliga år sedan. Varför fortsatte projektet i alla fall? På mig känns det som om era politiker hade andra bevekelsegrunder.

PE: Jag vet inte om politikerna märkte något. De var väl inte ute på asylanläggningarna och intervjuade migranterna om deras kompetensprofil. I vilket fall så har uppfattningen om migranternas goda kompetens och stora potentiella nytta varit förhärskande fram till rätt nyligen.

PF: Det är något som inte stämmer. När migranterna gav sig ut på arbetsmarknaden för att börja jobba måste man väl ha upptäckt om de hade så där mycket kunskaper?

PE: Nja, där har vi det där med svenska folkets rasism och fördomar.

PF: Va? Jag har en barndomsväninna som blev kär i en svensk och flyttade till Malmö där hon jobbar som tandläkare. Hon säger att svenskarna är det minst rasistiska folk som kan tänkas.

PE: Vi hade en integrationsminister som hette Sahlin som sa att svenskarna är sådana rasister att de inte vill anställa till exempel syrier efter kompetens. Därför finns det, hävdade Sahlin, en massa syriska hjärtläkare och ingenjörer som jobbade som taxichaufförer och städare.

PF: Ursäkta, men det här blir underligare och underligare. Era politiker driver ett invandringsprojekt som inte verkar ha något särskilt folkligt stöd. Så försöker politikerna övertyga sina väljare att det är bra för väljarna att det kommer fler migranter eftersom migranterna har så mycket viktig kompetens. Sedan visar det sig att migranterna inte har någon särskild kompetens och då övergår politikerna till att skylla migranternas svårighet att hitta jobb på att svenskarna skulle vara rasister.

PE: Ungefär så.

PF: Jag skulle bli rasande om jag vore svensk. Först driver politikerna ett projekt utan mycket demokratiskt stöd från folket. Och när projektet misslyckas skyller de misslyckandet på folket. Förlåt att jag säger det men det låter lite som när Hitler startar ett krig och sedan skyller på tyska folket för att han förlorar kriget.

PE: Jag tror många svenskar nu för tiden delar dina känslor.

PF: Men ändå kvarstår frågan varför era politiker med sådan beslutsamhet drivit det här projektet.

PE: Det kanske är för att Sverige är en humanitär stormakt.

PF: Du menar att det är för att politikerna ska kunna känna sig goda? Sådana där som gör förment goda gärningar bara för att kunna känna sig förmer ska man akta sig för. Nya Testamentet handlar om hur sådana människor tog livet av Jesus. De kallades fariséer. Ditt land verkar styras av fariséer.