Marknadskrafterna griper in

Patrik Engellau

Mot slutet av förra året började det komma reportage om slavhandel i Libyen. Det var svårt att av tidningsartiklar få reda på vad det handlade om eftersom skribenterna var så indignerade över hur världen hanterar svarta människor att fakta liksom inte fick plats.

Att folk faktiskt säljs på något som liknar slavmarknader förefaller ovedersägligt. CNN visade filmsnuttar som visserligen var otydliga men övertygade mig. Folk säljs.

Men redan där fick jag problem. Vem behöver slavar i Libyen (om nu slavarna inte skulle exporteras till Saudiarabien vilket verkar osannolikt)? Lokala jordbrukare, föreslås det i en artikel. Hm. Varför skulle en libysk bonde betala 400 dollar för en slav när han rimligtvis kan få hur många fria arbetare som helst som jobbar för samma svältlön som det kostar att hålla slaven vid liv? Dessutom är slavar, på goda grunder, starkt flyktbenägna. Det liksom ingår i systemet. Det måste finnas polis och rättsväsende och slaverilagar om de ska hållas kvar på arbetsplatsen. Det finns inte i Libyen. Jag fick inte ihop det.

Det hela blev ännu mer komplicerat när aktivistgrupper som Amnesty och Svenska kyrkan förklarade att allt är EUs fel. EU och möjligen även den italienska regeringen vill stoppa migrantflödet från Libyen (vilket är sant) och betalar därför den libyska regeringen – vad nu det är – för att förhindra migranter från att ge sig ut på Medelhavet. Det är dessa strandade migranter som säljs som slavar. Undertexten blev att vita, europeiska regimer ligger bakom slavhandeln med svarta.

Så hittade jag av en händelse en snart ett år gammal artikel i The Guardian (10/4 2017) som spred ett möjligt ljus. En 34-årig migrant från Senegal berättade att han varit på väg i flyktingsmugglarbuss från Niger in i södra Libyen. Plötsligt säger busschauffören att han inte tänker köra till Medelhavet. I stället forslar han sina passagerare till en parkeringsplats som visar sig funka som slavmarknad. Där säljs passagerarna.

34-åringen förs till ett hus av sin köpare där han fängslas och sätts att jobba. Jobbet är att 34-åringen ska kontakta sin familj i Senegal för att be om lösen på 600 dollar. Efter ett tag blir 34-åringen såld till en annan lösenutpressare som upptäckt att 34-åringen talar franska och engelska och därför kan bli ett stöd vid kontakterna med andra slavars anhöriga i exempelvis Västafrika.

Detta berättade 34-åringen för Livia Manante vid FNs International Organization for Migration, som träffade honom i Niger sedan han lyckats fly från sina slavägare. ”Flera andra migranter har bekräftat hans [34-åringens] historia”, säger Manante, ”och oberoende av varandra beskrivit en sorts slavmarknader och en sorts privata fängelser över hela Libyen.”

Man baxnar över vad marknadskrafterna kan åstadkomma. Flyktingsmugglare i sina bussar inser att de inte kommer att kunna tjäna pengar på migrantresor över havet. De utvecklar snart ett annat sätt att nyttiggöra migranterna. Migranterna är inte värdelösa bara för att det inte blir någon båtresa. I stället säljs de på en slavmarknad, som någon annan marknadskraft så lägligt inrättat, till ett antal start-ups i en blomstrande ny bransch för utpressningsentreprenörer som likaledes frammanats av marknadskrafterna.

Jag tycker för en gångs skull synd om EU. Här har Europa tagit emot långt fler migranter än de flesta mottagarländer klarar av. För att begränsa tillflödet känner sig EU tvunget att muta mindre nogräknade leverantörsländer som Turkiet och Libyen. Dessutom betalar EU stora pengar för att underlätta repatrieringen av migranter vars europaresor inte kunnat fullföljas. Men i stället för att hedras för sin finkänslighet och generositet får EU bära skulden för vad obegripligt giriga och hänsynslösa libyska företagare tar sig före.

Den libyska ”regeringen” ska vi inte tala om. Den låter sig mutas av EU men i stället för att hjälpa till med återförseln av migranterna så ser den mellan fingrarna med vad dess eget näringsliv hittar på för nya affärsidéer.

73 reaktioner på ”Marknadskrafterna griper in

 1. Bo Svensson skriver:

  Ett billigt alternativ för repatriering som inte kräver gränsbevakning, är inhysning under tillräckligt otrivsamma förhållanden för att man skall medverka till sin hemtransport och att den som vill åberopa asylskäl, får göra detta via e-mail från hemkontinenten.

  Automatiskt svar på sådan asylansökan skall vara en rekommendation att söka sig till ett närliggande land där de kan fungera som en tillgång för sina medmänniskor istället för en belastning.

  De obetydliga kostnader en sådan lösning skulle kräva, kan täckas av dem som ertappas med att ha försett illegala invandrare med bostad och försörjning.

  Gillad av 6 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Och jag återkommer till mitt osökta kriterium för legal resenär: Att ha skaffat ekonomisk garant.

   Bevis på ekonomisk garant borde fungera som globalt visum, då garanten ju alltid kan täcka kostnader som resenären kan riskera förorsaka. – Men då måste människovärdet få ett rimligt mått. – Det belopp som ger de rätta incitamenten att försöka platsa i kategorin lågriskklientelet. – Som inte är våldsbenäget, själv betalar sitt uppehälle, sin sjukvård och sin hemresa.

   Gillad av 3 personer

   • MartinA skriver:

    Har du då inga andra lojaliteter än pengar? Hade det passerat censorn hade jag kallat dig för vad du är.

    Gilla

   • Moab skriver:

    Jag vill gärna ansluta till min kommentar på dagens andra inlägg. Jag tycker det är viktigt att betänka att den nuvarande administrationen har förlorat kontrollen, så alla nya åtgärder som förutsätter någon form av fungerande kontroll skall noga övervägas för de misslyckas antagligen. Jag tror vi måste fokusera på enkla åtgärder, som kan kontrolleras: stäng gränsen, dra in bidrag (finns inga pengar så kan de inte gå till fel ändamål), skicka ut folk.

    Jag håller med om inhysning under obekväma förhållanden, det är en bra åtgärd, vi måste tänka mindre inte mer. Det enda som får kosta mer är våldsapparaten, allt annat blir bättre om vi lägger mindre pengar.

    Gillad av 3 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Ekonomisk garant…

    Vem skulle ställa upp på det,
    förvisso är inte den siste idioten född)

    Från länder där människovärdet är närmast obefintligt,
    det lär nog inte ens fungera i teorin…

    Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Det där med ekonomisk garant är alltså kopierat från den ordning som beskrivs i de isländska hävderna och som väl var det traditionella mönster för samlevnad som man var nöjd med och ville ha kvar vilket var anledningen till att man flyttade från Norge och den nyetablerade kungamakten. – Den ekonomiske garant som fick ställa upp med en kännbar mansbot, om man råkade ha ihjäl någon, var ens släkt och nivån på boten var sådan att våldet tillräckligt kunde begränsas.

    Visst kan man tänka sig släkten som garant om den är tillräckligt rik men för flertalet är ett försäkringsbolag mera rimligt.

    Rimlig nivå på människovärdet? – 23 miljoner menar trafiksäkerhetsverket. – Vad tycker ni?

    Drar man till med för mycket, blir satsningarna på säkerhet orimliga. – Lagom är bäst.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    MARTIN A, skärp dig! Lägg av med dina oförskämdheter mot personer som skriver här på DGS! Här tillkommer hela tiden nya läsare, som väl tror att halva gänget kan vräka ur sig sånt som du tar dig friheten att göra, du som inte ens kan lita på dig själv, utan litar på att någon Förmyndarcensor håller Martin Vildmannen på mattan! Du är en barnrumpa, som tror att bara du har det enda rätta receptet, Vildmansreceptet som skiljar på vän och fiende och inte accepterar något däremellan.

    Du kan inte skilja på utopi och verklighet. Visst, du har rätt i mycket, dina kommentarer är uppfriskande och ofta tänker jag som du. Men du är en etnoutopist, som i din renhetsiver inte förstår dig på människor, inte ens dig själv. Du snackar som en sagofarbror om lojalitet. Hur många är du lojal mot? Vilka kommer att vara lojala med dig? Hur många är du beredd att dö för? Vilka är beredda att dö för dig? Nämn antalet, beskriv utseendet och egenskaperna hos dem som du kommer att vara lojal mot! Jag är ärligt nyfiken på att få veta vilka som ingår i ditt ”vi”. Finns det fler där än i ditt ”jag”?

    Gillad av 1 person

  • Emil skriver:

   Bo, det du skriver är utmärkta förslag. Klarsynt, enkelt och om de som styr oss (politikerna) kunde ta dessa råd till sig så är jag övertygad om att pengar till sjukvård, skola, omsorg och polis skulle räcka till utan skattehöjningar. Det skulle även på sikt högst trovärdigt reducera ökningen av vidriga och grova sexualbrott i Sverige. Men, tyvärr så har våra politiker inte sitt eget folks och sin egen nations bästa för ögonen. De har sitt värv för sin egen karriärs framgångs skull och den är de rädda om, de tror att det är bäst att följa med strömmen och hålla sig inom den politiskt korrekta åsiktskorridoren… den dikteras av mainstream-massmedian.

   Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Lämpligen ett kompatibelt religiöst/kulturellt land…
   Till Alla(h)s trevnad…

   Vilket sannolikt underlättar INTEGRATIONEN)

   Gilla

 2. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Myntet har två sidor och skrapar man under ytan kan det ge fler förklaringar än att endast anklaga EU för en ej så generös flyktingpolitik.
  Att via vissa bloggar där kunskap finns ha förmånen att inhämta mer information är guld värt när samtlig MSM endast rapporterar ensidigt.
  Tack för god information Patrik.

  Gillad av 1 person

 3. Moab skriver:

  Just så, jag tycker återigen att Jordan Peterson är relevant, har säger ofta, och i sin nya bok, att man skall fixa till sig själv innan man fixar jorden. I följande intervju så vägrar intervjuaren att erkänna denna punkt, för det finns ju viktigare saker för unga människor att engagera sig i än att städa sina rum, klimatet och den försvinnande demokratin och allt det andra. Jordans poäng går honom förbi, tyvärr så låter JP honom komma undan med sina villfarelser. Poängen som missas är att det är ytterst få som kan se igenom komplexa problem så att de kan förbättras, det är också ytterst få som är placerade så att de måste ta ansvar för vad som sker, och att göra skillnad kräver nästan alltid hårt arbete. Men de unga aktivisterna försöker ta genvägar, alla ”vet” ju att koldioxid nu är det värsta problemet för jorden och alla ”vet” ju att Trump är ett hot mot demokratin. Dagens problem är att våra politiker och andra makthavare och journalister agerar som upprörda ungdomar och få tänker igenom alla konsekvenser, och tar därmed inget ansvar heller när det går snett. Vad har väl Alice Bah Kunke att göra med gängvåldtäkter, eller Stefan Löfven, eller Tove Lifvendahl?

  När man försöker ”fixa” ett komplext system så får det alltid oförutsedda konsekvenser, det enda man möjligen kan säkra det är första ordningens linjära effekt, exempelvis massimportera migranter, det målet kan man klara, men därigenom förstör man demokratin i Sverige, skapar slavhandel i Libyen, massdöd på Medelhavet, EUs sammanbrott och framväxande ”populism”, exploderande kriminalitet, kvinnoförtryck, gängvåldtäkter, ökande islamisering i Europa och MENA, och utarmande av FNs flyktingresurser bara som ett axplock. Men fler migranter i Europa blev det.

  Gillad av 6 personer

 4. Ett gräv med kaffekoppen i ena handen skriver:

  Patrik har idag redovisat ett viktigt journalistiskt gräv, gjort hemifrån den egna datorn. Han har inte behövt gå en enda meter. En typ av gräv som varje större redaktion med ambitioner lätt skulle kunnat ha gjort själva – medan de drack kaffe. Eller satt en färsk praktikant på.

  Med andra ord – ett stort, stort underbetyg för MSM. Och det är samma massmedia som fixerat sig vid fake news. De låter uppenbarligen aktivt vita fläckar bestå.

  För mig är det värre än fake news. För det visar att man inte önskar bringa klarhet. Ändå vill de ha mitt förtroende.

  Jag misstänker att den fake-news-app som håller på att utvecklas i Vinnovas regi kommer att innehålla algoritmer som effektivt kommer att bevaka just alla blinda fläckar, och se till att de består. Eller rentav kan utvidgas.

  Delvis med hjälp av planerad ny lagstiftning, där till och med användandet av fri information från internet, kan göras olaglig att vidareförmedla.

  För mig utgör detta tecken på begynnande, växande antidemokratiska krafter, uppbackade av media och makten själv. Någon vill cementera åsiktskorridoren – och skapa ett tänkandets stora oligopol – officiellt sanktionerad och bevakad.

  Gillad av 4 personer

 5. MartinA skriver:

  Jag tycker inte synd om EU. EU klarar inte av att skydda sin gräns. Alltså är det en meningslös och skadlig och Europafientlig organisation.
  EU har straffat ut sig och det finns ingen moralisk skyldighet att lyda en enda av EUs lagar.

  Gillad av 8 personer

   • MartinA skriver:

    haha, sk,attegränsen då? ERller byråkratgränsen? hahahahaha, EU är ett sdåligt skämt. Tack för underhållningen, herr Boberg! Hahaha.

    Gillad av 1 person

   • M Boberg skriver:

    Prova att komma från Ruski (illegalt) till landet som var gemensamt fram till 1808?
    Vi hade 2 ryssar som gick på riksdags hus trappan och knivskar sig själva.
    Påstod sig vara homosexuella men myndigheterna synade dom lite noggrannare. Visade sig vara 2 bröder (heterosexuella) som tyckte dom skulle ha uppehållstillstånd i väst men fick en enkel hem efter samarbetet med den ryska björnen var klart. Har du någon teori vad som hade hänt i den moraliska stormakten? Har mina aningar men lämnar det till din fantasi.

    Gilla

  • Moab skriver:

   Så är det, det fanns det aldrig. När jag var tonåring så förstod jag inte poängen med EU utöver floskeln att EU skapades för att förhindra krig, vad var poängen med allt ihopa, nu över 30 år senare så har jag fortfarande aldrig hört nåt annat än denna floskel. Har Schweiz kanske gått under av att stå utanför, nej istället så har dess befolkning blivit rikare relativt EU år efter år efter år, och har sitt självbestämmande kvar, man har dessutom ett försvar! Sambanden börjar bli tydliga, EU skapar fred genom att massimportera fiender och lägga ner sitt eget försvar? Man skapar demokrati genom att inte lyssna på folkets kritik och man skapar sammanhållning genom att höja priset på arbete så mycket i Sydeuropa så att det enda sätt de klarar sig är genom transfereringar från norr. Men för en grupp så har det gått bra, politikerna. Ja kanske två, Bryssel är visst prostitutionens huvudstad i Europa.

   Gillad av 8 personer

   • MartinA skriver:

    Oavsett så hatar EU oss. Det är en fiende. Fiender måste utrotas. Så hopp och lek! Låt oss sätta fars! Nu ska hela rasket rifas!

    Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Jeg sier som MOAB – ”de vill ha det så här”. Dessverre. – Soros og storkapitalen har sine planer for å knuse nasjonalstatene, og det er tydeligvis viktigere enn demokrati. Migrantene er blant midlene for å bidra til dette (kaos og skyldsetting). Og mange på veien beriker seg altså på migrantene.
   😦

   Gillad av 1 person

 6. kvellulvblog skriver:

  Detta är välkänt av alla seriösa politiker och journalister. Väl beskrivet i en bok av Loretta Napoleoni: Merchants of Men. Lätt tillgänglig som e-bok på Amazon.com
  Den stora frågan är därför varför varken politiker eller journalister beskriver vad som pågår.
  Det handlar om pengar. Stora grupper av människor som ägnar sig åt det som lönar sig bäst för tillfället: narkotika, cigaretter, sprit, prostitution med trafficing, slavhandel, kidnappning av västerlänningar, handel med kidnappappade västerlänningar, smuggling av flyktingar, vapensmuggling.
  Att tro att tolvåringar på egen hand tar sig från Afrika eller Mellanöstern till Sverige är så befängt, att man inte ens kan kalla det naivt. Några tjänar grova pengar på våra politikers agerande. Många människor går under, dör, förslavas, tvingas i prostitution. Inget av detta skulle ske, om ingen tjänade pengar på det. Pengarna kommer från västländernas skattebetalare.

  Gillad av 2 personer

 7. Emil skriver:

  Jag tycker verkligen inte synd om EU. Dessa klåpare, är de både blinda och döva? Dom, EU, förslösar skattemedel från Europas Nationer och folk på bästa ”Reinfeldt-MP-Löfvén” vis…usch. Utträde snarast ur denna idiotiska och omöjliga union av demokraturer, tack! Ju längre detta projekt fortlever desto sämre för alla inblandade.

  Gillad av 2 personer

 8. Aha skriver:

  Sant eller inte sant, osvuret är bäst, men Engellaus resonemang kring den imaginära slavhandeln låter trovärdigt. Verkligheten är alltså en annan än den riksmedia basunerade ut som jag minns det. Jag noterade bara rubrikerna (undermedvetet tyckte jag kanske att det lät för osannolikt, eller så såg jag artiklarna om slavhandeln som aktivistiska, ett sätt att av riksmedia att uppbåda sympati för fortsatta migrantströmmar till Europa).

  Artikeln kan tjäna som ett (bra) exempel på dagligt arbete inom alternativmedia, hur man ser andra infallsvinklar än riksmedia och vad PK påbjuder.

  Om hälften av Sveriges befolkning läste alternativmedia skulle mycket vara vunnet.

  Gillad av 2 personer

 9. oppti skriver:

  Vi koloniserade Afrika för 100 år sen.
  För 50 år sen frigjordes dessa kolonier och blev självstyrande.
  Ett självstyre som på flera håll visats vara svårt och konfliktfyllt.
  Nu är det Kina som drar in i Afrika som nya kolonisatörer.
  Jag tycker vi bör möta migranterna med ett alternativ till flytt från sina länder.
  Inrätta enklaver där vi kan kontrollera förhållanden så de är goda och säkra.
  Låt dessa enklaver få del av bistånd med fokus på utveckling och skolning.
  Men de behöver inte kallas kolonier.

  Gillad av 1 person

  • M Boberg skriver:

   Vilka är vi? Har dom inte som en president sa visserligen för en f.d koloni ett ansvar själva?
   Till och med en av Finlands president kandidater (Gröna hör och häpna) sa till en beslöjad kvinna att jag kan faktiskt inte hållas personligt ansvarig för vad som skett i historien utan som även Macron sa vad har ni för ansvar själva och vi kan väl inte heller tala om vad ni ska göra (gör själv) och ha ett kollektivt ansvar för all framtid med elände som föregångare har ställt till med.

   Gillad av 3 personer

 10. Moab skriver:

  En morgon i en amatör-dissidents liv. Man går upp, fixar med barnen och skolan, och klämmer iväg ett blogginlägg innan jobbet. Man tänker, idag skall jag fixa X och Y, ilskan och förundran över alla galenskaper är på topp men det kan ju inte blir värre, det är som en absurd fars. Sedan detta:

  http://www.friatider.se/mamma-v-grade-anm-la-flyktingbarn-som-sexangrep-hennes-12-riga-dotter

  Är det någon som vet ett effektivt ställe man kan nypa sig? Vem sade att männen stod för all ondska?

  Gillad av 3 personer

 11. Fredrik Östman skriver:

  Ja, repatrieringsbidrag fungerar lika dåligt som annat pengabistånd. Vad kan man köpa för pengar i dessa länder annat än européiska lyxvaror? Så här bestämmer lokalbefolkningen vem som skall få lyxvarorna. Vi måste förneka Moët-Chandon-maffian och avskaffa allt pengabistånd.

  Gillad av 1 person

 12. Hortensia skriver:

  Man baxnar, Patrik, trots att inga uppgifter om den lukrativa migrationsindustrins baksida, egentligen, borde förvåna oss allom skyldiga, icke-rasifierade nordeuropéer längre.

  Gilla

 13. uppstigersolen skriver:

  Sanningen är inget ”de goda” vill höra. Att folk i andra länder inte är som svensken, naiv och lite korkad, kan de helt enkelt inte ta till sig. När vi nu tar in dessa ”entreprenörer” så tar de förstås med sig sina sätt att försörja sig hit. Då kommer inte bortrövande personer att återföras för futtiga 600 dollar utan för betydligt högre summor. Har ni koll på era barnbarn? Har Ni kontanter i stor mängd?

  Gillad av 2 personer

 14. ...Utlandssvensk skriver:

  Tja, inget nytt under solen! Allt det här är bara i grunden samma sak som stammarna i Nordafrika har hållit på med i århundraden.

  Efter att muslimerna förlorade i Spanien 1492, fanns det väldigt länge en ganska systematisk slavhandel där berber från Nordafrika seglade upp i Västeuropa och tog slavar. De var hela vägen upp till Island. Att kräva lösen var väldigt vanligt, om det gick. En slavhandlare bryr sig inte direkt om vem som betalar och varför.

  Även många svenska sjömän togs som slavar och den svenska flottan deltog i de krig i början av 1800-talet som slutligen stoppade slavräderna. Fast de som bidrog mest var USA. Det var samma orsak där, dvs. amerikanska sjömän togs som slavar Från Wikipedia:

  ”Det nybildade USA saknade avtal med barbareskstaterna vilket innebar att mängder av amerikaner tillfångatogs på 1790-talet och att dryga lösesummor utkrävdes. Trots förhandlingar blev konflikten med Tripoli i nuvarande Libyen akut 1801 då paschan av Tripoli krävde 225 000 dollar i tribut. USA vägrade betala, med följd att Tripoli förklarade krig mot USA.

  Den första drabbningen var ett sjöslag den 1 augusti 1801 då det amerikanska skeppet USS Enterprise besegrade ett tripolitanskt skepp. Sverige som också var utsatt för utpressning ställde sig på USA:s sida, men slöt fred på ofördelaktiga villkor året därefter.”

  Sen återkom amerikanerna och besegrade slutligen berberna i ett andra krig 1815. Den berömda sången från den amerikanska marinkåren tar upp detta krig med orden ”from the shores of Tripoli”

  Det är fortfarande i grunden samma människor med samma kultur och värderingar i Nordafrika. Vi vet från historien vad som fungerar för att stoppa deras barbari. Det som saknas är vilja att tillämpa dessa kunskaper.

  Gillad av 4 personer

 15. Stefan Hill skriver:

  Samma sak när det gäller Sinai.
  Beduinerna smugglade Eritreaner till Israel. När Israel stängde gränsen blev flyktingsmugglarna arbetslösa. Lösningen blev då att kidnappa Eritreaner och begära lösensumma från deras släktingar. Ofta ringer man upp Eritreaner i t ex Sverige och förklarar situationen. Som förhandlingselement så använder man sig av tortyr som släktingarna kan höra i telefonen.

  Alltså: Upplägget är att arabisktalande muslimska rasister kidnappar, förslavar och torterar svarta afrikaner.
  Slutsatsen är att vita, kristna europeer på något sätt är skyldiga till dessa brott.

  Gillad av 5 personer

   • Utlandssvensk._ skriver:

    @ Hortensia,

    Ja, det finns mycket att lära från israel! Väldigt många uppfriskande och bra artiklar i t.ex Jerusalem Post. Det finns även mycket inspiration att hämta för de som intresserar sig för repatriering och segregering, t.ex:

    ”In 2007, then-Prime Minister Ehud Olmert echoed Begin’s act when he granted temporary residency permits to nearly 500 Sudanese asylum-seekers. But as the number of African migrants swelled in subsequent years, Israel’s receptiveness began to flag. The vast majority of the new arrivals were fleeing long-standing authoritarian regimes in Eritrea and Sudan. They chose Israel for many reasons: because it was a democracy, because it was easier to reach than Europe or — for many Sudanese — because it was an adversary of their own government. They hoped that the enemy of their enemy would look kindly on them.

    But Israeli authorities soon became overwhelmed. According to the Ministry of Interior, nearly 65,000 foreign nationals — the vast majority from Africa — reached Israel between 2006 and 2013. As the government struggled to accommodate the newcomers, many languished in poor and overcrowded neighborhoods in southern Tel Aviv. Dozens squatted in a park across the street from the city’s main bus station for weeks on end. A handful of high-profile incidents — including the alleged rape of an 83-year-old woman by an Eritrean asylum-seeker in 2012 — dominated media coverage and fueled unease among Israelis, many of whom already fretted that refugees were taking their jobs.

    By the time Benjamin Netanyahu secured a third term as prime minister in 2013, the tensions had hardened into outright hostility. That year, Israel sealed off its border with Egypt and implemented a raft of policies aimed at making life more difficult for asylum-seekers already in Israel. Then it began secretly pressuring Eritreans and Sudanese to leave for unnamed third countries, a shadowy relocation effort in which Semene and thousands like him are now ensnared.

    Israeli officials have kept nearly everything else about this effort secret, even deflecting requests for more information from UNHCR, the U.N. refugee agency.”

    65 tusen räckte tydligen för Israel……

    Artikeln är från foreignpolicy.com 2017 och heter: ”Inside Israel’s Secret Program to Get Rid of African Refugees”

    2012 gjordes det även en berömd opinionsundersökning i Israel angående deras syn på migranter från Afrika. Times of Israel rapporterade 7 juni 2012:

    ”Fifty-two percent of Jewish Israelis identify with the statement by MK Miri Regev last month that African migrants are “a cancer in the body” of the nation, and over a third condone anti-migrant violence, according to the Israel Democracy Institute (IDI) Peace Index for May 2012.”

    Gillad av 3 personer

   • Hortensia skriver:

    Tack, Utlandssvensk, verkligen intressant… men jag kan inte låta bli att undra, om inte Sverige kan vara ett förstahandsval som ”tredje land” när dessa afrikanska lycksökare omplaceras?

    Gilla

 16. Emma skriver:

  Medelålders HVB-mamma inledde en sexuell relation med ett 18-årigt flyktingbarn på sin arbetsplats
  Är själv aktiv mot sexuella övergrepp i det feministiska nätverket #Metoo
  Men när flyktingbarnet sexattackerade hennes egen dotter vägrade hon anmäla: ”Annars kan han ju utvisas”
  Nu döms flyktingbarnet – men ej mamman

  Gillad av 3 personer

 17. Jaxel skriver:

  Tack Patrik, för att du tar upp detta ur ett annat perspektiv än de ”professionella gråterskornas”.

  Hur får man då stopp på människosmugglingen och de grymheter och andra negativa saker som följer med den?

  Ett sätt är förstås att helt öppna Europas gränser. Jag tror det är extremt osannolikt att så kommer att ske inom ett överskådligt tidsperspektiv.

  Det andra sättet att stoppa människosmugglingen är förstås att klart och tydligt visa att denna inte utgör någon väg in i Europa. Detta skulle förstås, framför allt i ett övergångsskede, innebära att de aktuella migranterna får känna på hårda tag vid den europeiska kontinentens gränser. Fast får de klart för sig att det är meningslöst att försöka ta sig in på de nu använda sätten, exempelvis över Medelhavet, så slutar de förstås att försöka. Det är tämligen självklart. Den som tvivlar kan studera exemplet Australien.

  Detta sätt stoppas dock av de professionella gråterskornas aktivism. Genom att med alla till buds stående medel medverka till att på politisk väg förhindra det enda realistiska sättet att få stopp på människosmugglingen så bidrar de till att upprätthålla densamma och de därmed följande grymheterna. Men om man bara anser sig själv vara god så behöver man väl inte fundera på konsekvenserna av sina handlingar?

  För övrigt kan man undra om det är en rimlig lösning på Afrikas problem att alla afrikaner som så önskar flyttar till Europa. Är det alldeles omöjligt att tänka sig att afrikanerna kan bygga upp samhällen som de själva önskar leva i?

  Gilla

  • Johan skriver:

   Är det alldeles omöjligt att tänka sig att afrikanerna kan bygga upp samhällen som de själva önskar leva i?
   Inte alls enligt min mening. Om man anser att alla människor besitter samma kapacitet tycker jag vi i första hand ska arbeta för att de får chansen i sin ursprungsmiljö. Att inte tro på denna kapacitet utan att de måste omhändertas i Europa är enligt min mening den verkliga rasismen. Och då blir Allas Lika Värde en ihålig floskel om man inte utgår från den.

   Gillad av 2 personer

  • Palle skriver:

   Jaxel: instämmer helt. För övrigt många intressanta kommentarer till Patriks läsvärda inlägg.
   Afrika ja, jag erinrar mig en svensk journalist, som under många år varit verksam i USA och speciellt bevakat FN-arbetet. Hon beskrev att en sak hon lagt märke till var hur de flottast klädda FN-medarbetarna var de som kom från afrikanska, fattiga länder. I dessa länder är det standardbeteende att om du får någon form av politisk maktställning då är det eget berikande som gäller. Kontinentens problem är att de har för få Nelson Mandelas och för många Jacob Zumas och Mugabes. Så din slutkläm är mycket välmotiverad. I dagens pk-medias värld är ”lösningen” på varje konflikt att fråga sig hur man kan hjälpa befolkningen att fly. Tala om enkelspårigt tänkande – man kan jämföra med Mark Twains observation: ”Om det enda verktyg du har är en hammare, börjar snart alla problem omkring dig att se ut som spikar”.
   Att verkligen ta tag i problemen på plats verkar vara något man står helt främmande inför – tas saken upp i FN hindras en lösning regelmässigt av ett veto i säkerhetsrådet.
   Även jag förvånas över att EU ingenting tycks ha lärt av Australiens hanterande av strömmen av båtflyktingar.

   Gilla

   • Moab skriver:

    Jag kände en kvinna som jobbade i en juvel och ur-butik i Geneve, de enda kunderna som var värre än de afrikanska kvinnorna enligt henne (de behandlade henne som en slav) var de arabiska när den årliga bankkontoinspektionen varje sommar gick av stapeln. De ryska oligarkernas kvinnor var bara en mild västanfläkt av förakt i jämförelse.

    Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Afrikanerna i allmänhet har hittills visat sig helt oförmögna att bygga väl fungerande stater. De människor som var driftiga lämnade Afrika för länge sedan och koloniserade resten av jorden. De lataste av dem hamnade i närområdet och blev araber. Ju längre bort de flyttade desto flitigare var de. Så de som är kvar är odugliga på många sätt. Sen finns visserligen undantagen men det är inte de som kommer nu.

   Gilla

  • cmmk10 skriver:

   ”Detta sätt stoppas dock av de professionella gråterskornas aktivism”

   Om det bara var dem! När t o m svenska kustbevakningen kör charter, så förstår man att det inte finns någon egentlig vilja att sätta stopp för migrationen.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Vi störs av att hundarna under bordet slåss om de slamsor som faller ner. Vissa gäster har dessutom den dåliga smaken att slänga köttben till hundarna, vilket förstås gör att de slåss och bits ännu mer. Nu säger du att hundarna kommer att sluta slåss om vi släpper upp dem alla på bordet för att slåss om maten direkt på faten och i skålarna!?

   Gilla

 18. Ossian skriver:

  När gränspolisen omhändertar en invandrare som ska utvisas, men saknar ledig förvarsplats, så sätts denne många gånger under så kallad uppsikt. Det innebär att invandraren åläggs skyldighet att med jämna mellanrum anmäla sig till gränspolisen och berätta var han eller hon befinner sig.

  – Men det är ganska troligt, vilket vi har märkt av, att de aldrig kommer när man ger dem uppsikt för de vet att de har ett verkställighets­beslut på sig, berättar Mattsson.

  Ibland löser Migrationsverket platsbristen genom att släppa ut någon av dem som redan sitter i förvar för att på så sätt få plats med en ny omhändertagen invandrare.

  – Du förstår konsekvensen av ett sådant agerande? Då ska vi leta upp den som de släppt ut sedan. Det är ett moment 22 som inte är av denna värld, säger Mattsson.

  Totalt finns bara 357 förvarsplatser i hela Sverige, vilket Mattsson menar är alldeles för lite.

  https://samnytt.se/granspolisen-tvingas-slappa-illegala-invandrare-pa-grund-av-fortsatt-brist-pa-forvarsplatser/
  Vi förstår ju alla att dom vill ha det såhär.

  Gillad av 4 personer

 19. Göran Johnson skriver:

  ”Vem behöver slavar i Libyen (om nu slavarna inte skulle exporteras till Saudiarabien vilket verkar osannolikt)? Lokala jordbrukare, föreslås det i en artikel. Hm. Varför skulle en libysk bonde betala 400 dollar för en slav när han rimligtvis kan få hur många fria arbetare som helst som jobbar för samma svältlön som det kostar att hålla slaven vid liv?”

  Nej, ingen behöver slavar i Libyen. När jag jobbade där för drygt 10 år sedan fanns det 2-3 miljoner invandrare från länderna söder om Sahara som gjorde allt skitjobb för de 6 miljonerna libyer för svält löner. De flesta hade kanske drömmar om Europa (men inte alla) men knappast några realistiska planer på att ta sig vidare. Så förklaringen i inlägget är ju mycket intressant och trovärdig.
  För övrigt finns det inte en regering i Libyen, utan två eller tre och ingen har kontroll över landet. Så ”Libyens regering” kan inte göra särskilt mycket.

  Gillad av 1 person

 20. Per-Anders skriver:

  Det är enkelt att stoppa arbetskraftssökarna från att använda Libyen som transitland. Det ska inte göras vid kusten utan vid Libyens södra gräns. Det går endast att ta sig genom Libyens öken med fordon och vägarna är få.

  Uppgiften att stoppa dessa människor kan enkelt ges till ett privat säkerhetsföretag. Billigt och effektivt.

  Quatar hyrde in ett privat säkerhetsföretag för att sätt stopp på kapningar av skepp utanför Somalias kust. De satte stopp för nästan all kapning. Det var inte några länders (Sverige m.fl.) marina enheter som satte stopp för det. Men det får vi inte läsa om i media.

  Gillad av 2 personer

  • Göran Johnson skriver:

   Per-Anders: ”Det är enkelt att stoppa arbetskraftssökarna från att använda Libyen som transitland. Det ska inte göras vid kusten utan vid Libyens södra gräns. Det går endast att ta sig genom Libyens öken med fordon och vägarna är få.”

   Libyens gräns i väster, söder och öster är ungefär 4000 km lång och utgörs av sand- eller stenöken, ibland starkt kuperad av dyner eller berg. Det finns oändliga möjligheter att passera denna gräns utan att använda de få vägarna. Gränsen är i princip omöjlig att övervaka.

   Gilla

   • cmmk10 skriver:

    ”Det finns oändliga möjligheter att passera denna gräns utan att använda de få vägarna.”

    Fast för att komma vidare är man antagligen tvungen att använda vägarna, vilka är få. Fotvandra är näppeligen ett alternativ.

    Gillad av 1 person

 21. M Boberg skriver:

  Årets bästa om inte årtiondets eller till och med århundrades?
  Fråga hur får man ut detta i fiin media? Jag har försökt i min microvärld men blev isolerad och emigrerade.
  Själv sitter jag på behagligt avstånd och tittar, läser om århundradets största bedrägeri som vanliga (mest svenska skattebetalare) dödliiga finansierar för att vi är så goda. (läs blåsta) och det är väl promillen som får något vettigt ut ur det här. Men som sagt det finns vinnare ochså både där och här.

  Gilla

   • Moab skriver:

    Tänk att Lilla Fridolf skulle leda till detta. Eller Åsa-Nisse, tänk denna serie idag, Åsa-Nisse får flytta in till Klabbarparn för Eulalia har öppnat HVB-hem deras hus och gängat sig med en afghan eller två. Kronblom kommer hem och finner sofflocket upptaget av en flykting.

    Gillad av 2 personer

   • M Boberg skriver:

    Är Ni också nya? Du kan ringa och fråga redaktionen om du är intresserad av att veta hur länge jag sovit under stenen? Varför läser du denna och än mindre kommenterar håll dig på dom infokanalerna där dom initierade klipska håller sig istället för på sådana här p-k sidor och varför inte ha någon egen kanal om du inte redan har en så slipper du lägga ner energi på nybörjare. Du får fullmakt här på rot att kolla när jag kommenterade första gången. Gäller även MOAB och håll er på en högre nivå och spill inte tid på amatörer när Ni är i högsta ligan och säkert har mer makt än alla att ändra på saker i Sverige. Lägg all krut på att se till att ge rätt recept till makten så slipper Ni kommentera på sådana här amatörmässiga sidor som ändå inte når allmänheten. Förresten vad ska jag vända mig för att bli lika informerade som Ni två? Så jag kan göra bort mig än gång till när Ni får göra er lustiga dock skulle det uppskattas om Ni åtminstone använde något annat än alias så även andra får veta vilka oupptäckta förmågor som huserar på dom riktiga ställena.

    Gillad av 1 person

  • Moab skriver:

   Herregud vad folk var arga idag. Jag var inte ens ironisk, och jag försöker att inte vara personlig om det går. Jag tyckte själv det var det bästa jag läst när jag snubblade över sidan. Vi är nog väl medvetna om vår impotens, jag är iallafall, därav de många orden. Det finns värre fiender än vi men grannen är värst.

   Gilla

   • Moab skriver:

    Och jag syftade inte på Herr Boberg när jag skojade om Lilla Fridolf, jag fick bara en flashback till en bättre tid, när folk blev upprörda över mopedstölder.

    Gilla

   • M Boberg skriver:

    Ok. Snubblade över den här sidan för ett bra tag sedan och kommenterar sparsmakat när det finns anledning och blev för länge sedan censurerad ett antal gånger. Det med grannen stämmer dock inte arg.

    Gilla

  • Björn skriver:

   Måste va ren och skär lycka och en otrolig frihetskänsla att få lämna den hjärntvättande, inskränkta och förljugna MSM-världen, och bli avprogrammerad här på DGS!

   Gilla

   • Hortensia skriver:

    Precis, CMMK10, man blir så allergisk mot etablissemangets eviga lögner och till synes kroniska hjärnsläpp, att livet i Sverige, där man ständigt exponeras för nonsenspladdrande pajaspolitiker och deras vänstervridna PK-svans i mörkläggnings-MSM, blir närmast outhärdligt.

    Gillad av 1 person

   • Björn skriver:

    CMM10, det är naturligtvis en ytterst plågsam process, men tillfälligt övergående! För sen kommer just en period av lyckorus och frihetskänsla, men ytterligare sen, kommer den ÄNNU plågsammare insikten om att allt är för sent!

    Gilla

 22. Åse skriver:

  I Sverige ser vi samma fenomen där förmögna familjer som Wallenbergs, Bonniers m.fl. i realiteten utövar stor politisk makt. Vi ser även hur politiker öppet låter sig soulageras av oligarkernas pengar efter att ha genomfört den politik som dessa önskat. Det mest iögonenfallande exemplet på senare tid är Fredrik Reinfeldt som 2016 inhöstade en inkomst på 22 miljoner kr, bl.a. från en amerikansk bank. Många är även t.ex. de avsuttna socialdemokratiska politiker som senare hamnat på familjen Wallenbergs payroll.
  https://anthropocene.live/2018/01/23/demokratin-gar-nu-snabbt-under/

  Gillad av 1 person

 23. Anders F1 skriver:

  Vissa tycks ha oändligt med tid att tjafsa (kommentera) här på dgs. Tips: var kort o saklig. Tack, gubbar.
  F ö: hög klass, intressant att läsa. Men… KISS.

  Gilla

   • Hortensia skriver:

    Jag förmodar att du menar versaler, Anders F1, men är det inte lite gement, att bara tacka ”gubbar” i kommentarsfältet?

    KISS; Keep It Sane, Sexist! 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.