En av mina finaste käpphästar

Patrik Engellau

Jag har ett helt stall med käpphästar som jag gillar att exercera då och då. Idag är det särskilt en, han som heter ”Socialtanterna har ockuperat polismyndigheterna”, som står och frustar och sparkar i spiltan och vill ut på banan.

Hästen väcktes till liv av en artikel på ledarsidorna.se av Ann Heberlein (https://ledarsidorna.se/2018/01/sluta-omka-bovar-och-banditer/). Bakgrunden är att kanslichefen i Polisregion Stockholm, Jan Evensson, offentligt genom vädjanden till de kriminella försökt beveka dem att lämna sin brottsliga bana. ”Det är jobbigt och svårt att vara kriminell”, säger Evensson. ”Vi vill hjälpa dem att komma ur detta.”

Ann blir rättmätigt rasande: ”De [kriminella] ska inte ömkas – de ska ställas till svars och avkrävas ansvar för sina felaktiga handlingar. Först då hjälper vi dem på riktigt att lämna en kriminell tillvaro: genom att behandla dem som fullt ut ansvariga för sina handlingar.”

Regionpoliskanslichefens försök att göra sig till polare med buset och vädja till busets ädla känslor och allmänna hygglighet hade varit tokroligt om det inte varit så stötande. Men hur är det möjligt att en ledande polis tillåts framföra så huvudlösa uppfattningar? Klent förstånd är alltid en näraliggande förklaring till dumheter. Men i detta fall skulle jag säga att ingen är så dum. Det måste finnas naturligare förklaringar. Och det gör det. Låt min vältränade, löddriga käpphäst göra sina konster för dig.

Under de senaste femtio åren har den svenska staten bytt karaktär. Tidigare var staten Lagens och Rättens skapare och upprätthållare. Lagen och Rätten värnades genom Våldet. Den som läst sin Hobbes känner igen Leviatan, det blixtrande monster som vid behov med ursinnig brutalitet bekämpade alla dem som, till exempel genom kriminalitet, försökte sätta sig över statens regelverk. Saknaden efter Leviatan framträder i Anns text:

Polisens uppgift är inte att hjälpa kriminella. Polisens uppgift är att stå på lagens och offrets sida. Polisen ska inte vara kamratstödjare och jourhavande medmänniska åt mördare och banditer. Polisen ska bura in dem som inte klarar av att hålla sig inom lagens gränser…

Men hur gick det till när Leviatan fick sådana som Evensson och rikspolischefen Dan Eliasson, som enligt tidningsuppgifter tror att han ska kunna stoppa gängvåldtäkter med korvgrillning och plastarmband, till ledande representanter? Det är ungefär som att outsourca driften av Folkhälsomyndigheten till Philip Morris AB. Det ska inte kunna hända. Och om det händer måste förloppet granskas i detalj så att man begriper vad som pågår i ens närhet.

Det som hände var just det maktskifte inom staten som inträffat under det senaste halvseklet. En ursprungligen rätt obetydlig och bortmotad del av staten – socialsekreterarstaten – växte och tog sig alltmer utrymme på Leviatans och den övriga rättsstatens bekostnad.

Det som skiljer dessa två – Leviatan och socialsekreterarstaten (även känd som det välfärdsindustriella komplexet) – är deras motsatta människosyner. Leviatan bedömer människor efter grad av skyldighet och bestraffar dem enligt samma skala. Leviatans klient är den vanliga, laglydiga människan som ska skyddas från att bli offer för buset.

Socialsekreterarstaten har omvänt perspektiv. Buset är klienterna. Buset är objektet för Socialsekreterarstatens omsorger. Socialsekreterarstatens uppgift är inte att hålla buset så noggrant inlåst som möjligt utan tvärtom att släppa fångarna loss – det är vår (se filmen https://www.youtube.com/watch?v=DkUqpkWmeps) för att buset ska få tillfälle att låta sina goda sidor ta överhanden.

Om detta halvsekellånga skeende i svensk politik pressats ihop till en tvåtimmars föreställning på Dramaten så hade vi fått uppleva ett tragikomiskt skådespel där Tage Danielsson och Lena Nyman så småningom muterat till Dan Eliasson och Jan Evensson och där åskådarna, svenska folket, börjar längta tillbaka till en tid när Leviatan personifierades av konstaplarna Kling och Klang.

Så långt min käpphäst ”Socialtanterna har ockuperat polismyndigheterna”. Inför publikens jubel böjer han knä, lyfter på svansen och gör respektfullt det där som hästar gör när de lyfter på svansen.

Vad jag undrar är hur långt socialtanternas värdegrundsarbete i verkligheten påverkat Leviatan. Du förstod inte ens frågan? Omformulering: har hjärntvätten fungerat? Tänker vanliga poliser numera som Eliasson och Evensson?

Jag vet inte. Jag umgås inte tillräckligt mycket med vanliga poliser för att veta. Min bänkkamrat i Södra Latin Jörgen Almblad blev chef för Rikskriminalen, men han är tyvärr död nu. Ibland undrar jag om inte den svenska polisen fullföljer kompisstrategin för att buset ska fatta undertexten: om vi låter bli att döda er så kan ni låta bli att döda oss. Live and let live.

70 reaktioner på ”En av mina finaste käpphästar

 1. Lars skriver:

  Det finns en klassisk kritik av denna eller motsvarande resonemang kring Leviatan och den moraliska infallsvinkeln nämligen frågan om moral kontra effekt av åtgärden. Jag håller ju med Patrik i den aktuella beskrivningen förutom denna antydan om socialkäringars betydelse, vilket jag i och för sig håller med om som metafor för allmän inställning (eller som Sixten skulle säga; feminiseringen av samhället) och effekten av korvgrillning och armband om att inte slå andra.

  Jag kommer så här osökt i dessa tider att tänka på Nord Korea. Denna lilla pluttstat (20 miljoner invånare) som under tjugo år manipulerat omvärlden och fortsatt utvecklingen av kärnvapen och missiler. Man har trumf på hand, man har 2000 haubitsar och raketvapen tre km från tjugo miljoners staden Söul. Man har stöd av Kina, som inte ser med blida ögon på amerikanska trupper vid gränsfloden mot Kina och Ryssland gränsar mot Nord Korea och stödjer i smyg regimen. Det är ett spel om herravälde i Nord Ost Asien. Kina flyttar fram positionerna och besätter korallrev och öar i Syd Kinesiska havet och strävar att behärska farlederna mot Malacka sundet. Det är också ett spel om att återförena Nord och Syd under Nords kommando. Syd har 50 miljoner invånare (herregud så obetydlig Sverige är i sammanhanget, men Margot kan säkert ha åsikter).

  Vad ska USA nu göra? Om man bombar med konventionella vapen så får man sannolikt ett totalt krig med vedergällning mot Söul och någon miljon döda. Visserligen kan man attackera de nedgrävda artilleri baserna, men inte alla samtidigt. Söul vill å andra sidan till varje pris undvika krig. Japan blir alltmer oroligt och rustar upp. De två ”jagare” som bär helikoptrar och är 250 meter långa ”hangarfartyg” förbereds att bära JASF 35 istället, man köper in luftvärnsbatteri och kryssningsmissiler och ändrar konstitutionen som endast tillåter försvar mot anfall.

  Åter till frågan: moral kontra effekt av åtgärd. Skulle världen verkligen beklaga om Pyonyang utplånades med en ballistisk kärnvapenladdad missil från USA eller bombning från B1-Lancer? Vad finns det för realistiska alternativ? Om mellersta östern krisen med IS kan mer eller mindre avslutas och diverse utredningar kring Trump som hämmar hans ämbete och rörelsefrihet? Skulle världsopinionen verkligen beklaga? Hur skulle Ryssland och Kina reagera? Skulle de starta ett kärnvapenkrig? Skulle Kina bli på det klara med att USA inte accepterar besättningar i Syd Kinesiska sjön? Skulle Syd Ost Asien och Nord Ost Asien övertygas om USA’s intentioner och engagemang? Skulle buset få se på fan och Nord Korea falla samman och rsterna återförenas med Syd Korea?

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Moral måste vara att göra rätt i ett längre perspektiv. Därvidlag är också den enskildes moral annorlunda än samhällets moral. Den enskildes moral är att hjälpa den som är i nöd på bästa sätt utan hänsyn till vad som är bäst för samhället.

   Samhällets moral kan ibland gå på tvärs mot vad som synes vara den enskildes. I ett längre perspektiv sammanfaller de dock mer än ofta. Den enskilde kan vara mer hjälpt av en hårdhänt behandling nu för långsiktig bättring.

   Samhällets uppgift är att se till att det finns regler för dess långsiktiga överlevnad och utveckling. Det kan ibland kallas realpolitik och blir ibland cynisk. En diktator som kidnappat ditt folk hör väl till de mer svårlösta dilemmorna. Men återigen; om det handlar om världens överlevnad eller diktatorns folks överlevnad så måste det första prioriteras. I det fallet kan det vara anledning att pröva huruvida diktatorn verkligen är beredd att trycka på knappen. Om så är fallet finns inga val kvar.

   Gentemot mindre farliga bovar bör man förhålla sig på samma sätt. De som utmanar samhällets överlevnadsförmåga måste oskadliggöras. Biill Clinton brände upp 80 personer i Texas som inte ville annat än bli lämnade ifred med sin religion, så varför ska inte vi kunna avväpna IS krigare i Tensta?

   Leviatan är nödvändig, men man måste lära sig att använda sig av hans tjänster med förstånd. Dem förutan vet vi att samhället inte överlever.

   Lärandet kan inte ske utan övning. Det finns övningsplatser i Sverige C:a 50 stycken. Sätter vi oss i respekt i ett område sprider det sig till de övriga. Utan respekt kommer Leviatan ingenstans.

   Gillad av 3 personer

   • Lars skriver:

    Hur menar du? Jag gillade Olle Reimers svar, det är i linje med mitt tänkande att system som samhällen och individer inte har samma egenskaper och i inte är summan av komponenternas egenskaper och att värderingar dvs moral skapas inom respektive system, inte är universella världen, men kan delas av många. Likaså att system försvarar sig mot att disintegreras dvs överlevnad är huvudfunktion om man ser dessa hierarkiskt. Brottslighet i Sverige bildar ett eget system med andra värderingar än övriga samhället. Det är ett hot och måste bekämpas. Som system är det löst organiserat, det ger också större möjligheter ta kål på det.

    Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Rättelse: Nord Korea har artilleripjäser riktade mot Söul ca 30 km därifrån, inte 2 km som jag råkade skriva (missar tangenter ibland)

   Gilla

 2. Alexander Zetterberg skriver:

  Instämmer fullständigt, och visst har Ann Heberlein rätt. Vare sig poliser eller någon annan bör tycka synd om brottslingar, men inte bara det, vi bör inte heller tycka synd om brottsoffren, eller om några människor överhuvud taget.

  Att tycka synd om en människa är att placera sig själv i en högre position, att se ner på henne, att förvandla henne till offer.

  Självklart skall vi vara empatiska mot våra medmänniskor, hjälpa och stötta när vi kan, men vår tendens att tycka synd om andra människor är en form av själslig onani som underminerar hela vår civilisation, och får oss att skrika efter mer välfärdsstat istället för att hjälpa de människor i vår närhet som behöver vårt stöd, där vi faktiskt skulle kunna göra en skillnad.

  Strindberg och Judas tyckte synd om människorna, men knappast Jesus!

  Gillad av 5 personer

 3. svenne skriver:

  ”Men hur gick det till när Leviatan fick sådana som Evensson och rikspolischefen Dan Eliasson, som enligt tidningsuppgifter tror att han ska kunna stoppa gängvåldtäkter med korvgrillning och plastarmband, till ledande representanter?”

  Ja, och hur gick det till när Sverige fick en sådan statsminister som Fredrik Reinfeldt? Han har ju anförtrotts olika tunga uppdrag, föreläsningar och har nu senast utnämnts till ordförande i Trygghetskommisionen!!?? Denna figur har väl gjort sitt och bör förpassas till glömskan.

  Jag har slutat att bli förvånad för vad som numera kan ske i olika sammanhang i det svenska samhället och när man ändå är igång med utnämningar så kan man väl lika gärna anställa ”Hagamannen” som sexualbrottsutredare hos BRÅ.

  Gillad av 7 personer

 4. Bo Svensson skriver:

  Under den ordning jag rekommenderar, kanaliseras skattemedlen som skall finansiera rättsordning, ”kriminalvård” och brottslighetens andra kostnader i form av generella belopp till hjälp med att skaffa sig ekonomisk garant = försäkring mot att begå brott.

  Bevis på ekonomisk garant skall då fungera som visum för resenären och som inrikespass för rätt till rörelsefrihet utanför bevakade enklaver.

  Garanterna belastas i sin tur med dessa kostnader i proportion till vad deras klienter ställer till med av förluster och bedrövelse vilket förutsätter att man sätter rätt pris på dråp och diverse andra övergrepp. – Människovärdet släpps ut ur floskelträsket och in i marknadsekonomin.

  Så långt jag kan se, får man då de rätta incitamenten för alla för normalitetens återställande och vidmakthållande.

  Med den individuelle skattebetalarens makt över sina pengars fördelning över skattefiansierade ändamål, blir ju denna hjälp med försäkringskostnaden till den grupp man känner samhörighet med, om man lever i ett multietniskt samhälle.

  Man får då tänka sig socialtanters gullande med kriminella i form av skattefiansierade satsningar på sådana det kan finnas hopp om. – Att de hjälper dem med deras försäkringskostnad så länge de trovärdigt övertygar som redliga och laglydiga och återförpassas så snart de visar minsta tecken på återfall.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   En enkel formel alltså för att de bevakade enklaverna skall vara runt det kriminella riskklientelet och inte som det annars blir, för de välbeställda medan laglösheten tilltar överallt utanför.

   Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   På tal om att mäta förluster och bedrövelse som destruktivt beteende resulterar i, kan man använda Estonia-katastrofen som enhet istället för pengar.

   Jag försökte räkna på mordbrännarpolitikens kostnader för dem som hör hemma här och landade i en Estonia-katastrof varannan vecka som aktuell kostnad men växande.

   Gilla

  • Anders F1 skriver:

   Snälla Bo! Rätt att ha en agenda, att ha patos, att ha välformlulerade ståndpunkter, men att DGS är din plattform tycks aningen handlingsfattigt. Kommentera det skrivna utan dina vanliga haranger. (Är inte säker på att vi till fullo begriper dina resonemang, hur genomtänkta och raffinerade de än är.)
   Vänligen//Anders X

   Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Jag försöker visa på ett icke konfrontativt sätt att förhålla sig till problemet. – Man behöver inte välja mellan manligt och kvinnligt, man behöver inte hata förbrytaren och hur hårda straffen skall vara, behöver det inte tyckas något om.

    Påföljderna skall vara de som tillsammans med risken att åka fast, gör att det lönar sig bättre att hålla sig till reglerna.

    Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   För den som irrade bort sig för att jag skriver för långa meningar:

   Så handlar det alltså om att tillämpa samma princip som för trafikskadeförsäkringen.

   Liksom man inte får köra omkring utan att ha en försäkring som säkrar kostnadstäckning för vad man kan komma att ställa till med

   får man inte rörelsefrihet utan att ha en garant som säkrar kostnadstäckning för vad man kan förorsaka genom brott.

   Gilla

 5. Lars skriver:

  Svårigheterna att bedöma framtiden är enorma. Man saknar information och om framtiden råder genuin osäkerhet.

  Jag minns 80-talet, jag upptäckte att min marginalskatt på brutto lönen var 75 % och min lön var inte särskilt uppseendeväckande. Man talade mycket om multinationella företag på den tiden och att de kunde hota svenska intressen. Jag satt där på min plats på det multinationella företaget och konstaterade att framtiden redan var här. De här jävlarna slår ju upp företag och filialer över hela världen utan problem redan nu! De klarar juridik och handelshinder och har gott om kapital. Framtiden är ju redan här! Jag loggade in på min terminal och kopplade upp mig mot en dator placerad i Syd Ost Asien.

  Så vad är framtiden nu som vi, som inte r med i svängen, fullständigt missar? En sak är ju att man kan styra obemannade farkoster i Afghanistan från en plats i Nord Amerika och bomba skiten ur en massa figurer. Men man kan inte behärska territorium utan markstyrkor.

  Kapitalhantering och juridik och organisationer är med säkerhet mycket mer utvecklat än på 80-talet. Globalisering, internationalisering, ett faktum och vi ser bara början på utvecklingen. Kina har större BNP än USA inom kort, men betydligt mindre BNP per capita än USA, men BNP till inköps paritet är ett bättre mått. Militärt kan man inte mäta sig, man har inte förmåga att agera internationellt.

  I Sverige, ja, vi lever i en bubbla, åtminstone våra politiker och personer i det ”civila samhället” och vi andra är ovetande. Moralpredikan är legio, man lever som om världen utanför var som på 60-talet, vet man hur det ser ut?

  Kriminaliteten? var kommer den ifrån? har den ökat? eller minskat? Åh fan, ökat? Det ”hade jag ingen aning om”.

  Gillad av 3 personer

  • olle reimers skriver:

   Det som måste återställas är moralen. Politikersamhället har tydligt visat att det har sin egen agenda som inte sammanfaller med medborgarnas. Det måste därför utmanas, motas bort och ersättas med annat folk. Utvecklingen i USA visar att det är ett närpå oändligt träsk som har bildats under de senaste trettio åren.

   Vi kan inte se in i framtiden men vi vet att utan den grundläggande moralen finns det ingen grund att stå på. Sanning, ansvar och vilja att arbeta för det gemensamma bästa; finns inte dessa tre byggstenar faller samhället ihop alternativt blir en diktatur.

   Gillad av 2 personer

   • Lars skriver:

    Jag tror väl att det inte existerar system som inte skapar värderingar för att hålla samman dvs en moral, så problemet för mig är att det politiska systemet tycks ha separerat från verkligheten och folket.

    Gilla

  • Lassekniven skriver:

   Helt rätt. USA kan inte slå varken Ryssland eller Kina i ett markslag, de är för feta och gillar mest att föra krig bakom joysticks i Pentagon (kan i och för sig vara nog så effektivt).

   Gilla

 6. MartinA skriver:

  Könen har olika uppgift. Kvinnor saknar instinkter för att upprätthåla Dura Lex Sed Lex och att försvara gränsen. Utvecklingen vi ser nu blev oundviklig i och med kvinnlig rösträtt.
  Detta sagt så var det senast en kvinna som offentligt krävde att militären skulle försvara gränsen. SDerskan som föreslog en kulspruta på Öresundsbron. Och skit fick hon.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det ironiska, framför allt för feministerna, är att de kvinnor som har anammat feminismens ursprungliga upprop, nämligen att efterhärma männen och göra som de, ta kommandot, inta kommandohöjderna, göra karriär, i stor utsträckning har lyckats med det och nu på dessa poster uppför sig som män, medan de traditionella kvinnorna, som inte ville veta av någon feminism, är de som står för de feminina aktionsmönstren, i viss mån utökade med betamales och soy boys.

   Nettoeffekten är en helt annan än ändrade sociala maktstrukturer: minskad nativitet och försämrad uppväxtmiljö för de för få barnen och därmed ett krampartat trygghetsmissbruk och ett komplett avvisande av alla former av traditionellt organiserad våld (”Leviathan”). Ett på sikt dödligt facit.

   Gillad av 1 person

  • _USX_ skriver:

   ”Utvecklingen vi ser nu blev oundviklig i och med kvinnlig rösträtt.”

   Det är troligen så. Jag kan hela tiden jämföra mellan västvärldens mest feminiserade land (Sverige) och det minst feminiserade (Schweiz) och det börjar bli väldigt klart för mig att skillnaden i utfall för dessa två länder nästan helt beror på att kvinnor fick rösträtt 50 år senare i Schweiz.

   Jag har grottat en del i frågan och även skrivit om saken på andra ställen. Mitt resonemang utgår från ganska etablerade samband inom evolutionsbiologi och jag tycker att saken är på gränsen till uppenbar. Möjligen kan vi ta en debatt om detta här i en framtida tråd, men det är ytterligare ett ”känsligt” ämne och jag tvivlar på att jag kan skriva något som vettigt förklarar saken och samtidigt går igenom. Fast jag kanske försöker ändå……

   utlandssvensk

   Gillad av 3 personer

   • MartinA skriver:

    Mitt resonemang inskränker sig till makten över centralmakten. Alltså administrationen för militärt våld. Jag tycker inte att någon social risk bör delas på centralmaktsnivå. Skattetrycket till centralmakten bör vara långt under 10%, emå.

    Ämnet är ju knöligt att diskutera. Jag har ingen uppfattning om maktmetod på lokal nivå, förutom att om social risk skall delas så bör den delas där. Det finns också exempel i sverige på socknar/häraden(?) där kvinnor hade rösträtt så tidigt som på sextonhundratalet.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Bra poäng med Schweiz förresten. Vet du om rösträttslagarna har skillt sig vad gäller lokalval och centralmaktsval i Schweiz? Historiskt och evolutionärt har ju kvinnors intelligens använts precis lika mycket som mäns men till andra saker. Och jag är nyfiken på hur kvinnors rösträtt fungerar i lokala politiska församlingar.

    Gilla

   • ..USX skriver:

    ”Vet du om rösträttslagarna har skillt sig vad gäller lokalval och centralmaktsval i Schweiz?”

    Jo, det var betydande skillnader. Kvinnor fick rösträtt federalt 1970, efter en omröstning. Det var även ett försök 1959, men då röstade en stor majoritet av männen nej. Bland de 26 kantonerna införde den första kvinnlig rösträtt just 1959, men de flesta väntade till 1970-72. Några höll ut längre och en kanton vägrade. Det blev till slut ett fall för den Federala Domstolen och de tvingades att införa kvinnlig rösträtt 1991.

    Gilla

   • lookslikeanangel skriver:

    Jag är uppriktigt ledsen att “feminism” har blivit till en snäv
    pretto och världsfrånvarande rörelse.

    (Ska man vara lite rättvis kan man kanske påminna en del “män”
    om att hen kanske inte behöver olja tofflorna VARJE dag.)

    Kanske är det också bättre för Sverige att en ekonomisk dip/kris
    kommer relativt snart än lite senare. Skärper vi oss och börjar
    prioritera då?

    Gilla

   • Gert B. skriver:

    Jag brukar, med en blandning av skämt och allvar, hävda att marschen mot avgrunden inleddes den 24/5-1919.

    Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Det finns djuppsykologisk teori och klinisk erfarenhet kring detta. Kvinnans psykologi är annorlunda än mannens – självfallet, eftersom biologin och modersrelationen är annorlunda. Jag rekommenderar varmt Mats L Winthers sajt mlwi.magix.net där man bland texterna på svenska t ex hittar den utomordentligt intressanta, långa artikeln: ”En svensk konservatism”. Hela artikeln är givande, men den som vill kan glida förbi mer mytologiska och teoretiska stycken. Gå i alla fall direkt till kapitelrubriken ”Vulgär-gnosticism”: Ungefär från sjätte stycket där finns mycket tänkvärt att läsa om kvinnans psykologi. Det är främst baserat på de kvinnliga psykologer som har vågat utsätta sig för likhetsfeministernas vrede.

   Gilla

   • ..USX skriver:

    Tack för tipset, Sixten! Jag ska läsa!

    Du kanske såg att jag var inblandad i en ganska lång debatt om kvinnlig rösträtt på Toklandet. Det var lite fram och tillbaka i många olika trådar, men en del blev ganska bra. Men en sådan debatt skulle nog vara svår att ha här.

    Utlandssvensk

    Gilla

 7. Samuel af Ugglas skriver:

  Varken lagen, politikerna eller polisen (våldet) är intresserad att skydda mitt LIV eller EGENDOM. Tvärtom de gör allt för att beröva mig det för egen vinning skull!
  Svenska kyrkan håller dessutom på med att utrangera vår Herres bud till folket. De tio budorden skall i en framtid försvinna ur ”kyrkohandboken”, den nyligen presenterade som ingen församlingsbo haft en chans att se innan politikerna tvingade ner den över huvudet på oss.

  Gillad av 4 personer

 8. Moab skriver:

  Jag tycker att Thomas Sowell är intressant för han kan diskuterar det experimentella utfallet för svarta efter en lång period av tilltagande vänsterdominans. Hans stora problem är dock att vänsterliberaler inte är empiriska och kan därför hålla liv i sina ”visioner” trots alla konsekvenser, alltmedan konservativa mäter resultatet av sina åtgärder, det är vår taktiska Akilleshäl. Han visar hur trots hela den officiella vänstervridna mediahistorien så är ALLA problem för svarta skapta av dem själva och den implicita rasismen i vänstern låga förväntningar på denna grupp. Jag tycker Sowell och de svarta i USA är intressanta för de har verkligen en lång historia av att försöka få folk av en annan kultur att bli laglydiga och produktiva medborgare. Som jag förstår Sowell så menar han, som jag, att kärnan är familjen, tidigare var svarta i USA gifta i mycket högre grad, nu föds 70% av de svarta utanför äktenskapet. Allt var bättre innan Hasse och Tage fick grepp om folksjälen. Thomas Gür skriver idag om att fängelse hjälper bakom betalvägg och detta är självklart för mig, men då måste man mena allvar med fängelser, för att göra skillnad så måste man sätta en stor del av den kriminella gruppen i fängelse, mer eller mindre permanent. Våra självklara sanningar kräver mycket statsfinansierade vänsterforskning för att blanda bort men där är vi nu på allt fler områden. Idag borde dock fängelse bli synonymt med utvisning. Sowell förklaring till hur Obama kunde bli vald: folk tänker inte efter, ännu en styrka för vänstern.

  Man skall dock akta sig för att överföra hans lärdomar till en svensk kontext, invandrarna är inte svarta amerikaner med endast en rest av en kultur utan vårt problem är importerat och den annorlunda gruppen har en mycket stark kultur som vi helt enkelt inte kan få bort även om de skulle bli lika laglydiga som svenskar. I Saudiarabien inbillar jag mig att folk är ganska laglydiga men en handfast polis, men det är inte ett samhälle jag vill leva i iallafall, det är motsatsen, Sveriges problem är inte att polisen inte gör sitt jobb även om detta skulle vara önskvärt utan att folk med ett ickekompatibel kultur befinner sig här, problemet är kvalitativt annorlunda. Mindre bidrag och mer fängelse kommer inte att få folk att överge islam och islam samexisterar inte fredligt någonstans i världen med folk av andra övertygelser, varför skulle det bli annorlunda här? Empiri, empiri, empiri.

  Gillad av 7 personer

 9. Aha skriver:

  Återigen handlar det om Sverigebilden, om den goda humanitära stormakten där buset bokstavligen ska tas om hand med vadderade händer. Möjligen skulle man kunna vara mer hårdhänta mot sådana som inte tyckar om hur Sveriges mångkultur utvecklas, SD:are och slikt. Jämför med Eliassons lust att kräkas när han hörde Åkesson prata. Det senare är extremt, det måste vara det mest ogenerade slicket uppåt som en statlig makthavare någonsin presterat mot sina uppdragsgivare, politikerna. Begreppet oväldig Leviatan har totalt förlorat sin betydelse.

  Åter till Sverigebilden; om man vill tänka utanför buren och strunta i Sverigebilden och få stopp på skjutningarna och förorts-/mångkulturkriminaliteten och hålla sig inom Leviatanrollen är en rimlig strategi att man går in för att inkapacitera de 5 000 gängkriminella. Detta görs lämpligen genom jourdomstolar där själva inkapaciteringen med fördel kan outsorcas till lågkostnadsländer. Nya gängkriminella lär väl träda till när de existerande plockas bort, så säg att en 10 000 platser behöver upphandlas. Med outsorcing torde kostnaden bli som hälften för dagens 4 000 interner. Det var det problemet.

  Man kan faktiskt också låta välfärdsindustriella systemet göra en insats, nämligen att de inverterar sitt uppdrag och vid kriminalitet i eskalerande skala
  – drar in familjebidrag
  – vräker familjen
  – utvisar familjen

  Lösningar finns. Tyvärr skulle det betyda att Sverigebilden som mångkulturens förlovade land får sig en rejäl törn, tyvärr därför det ska mycket till att etablissemanget vill ha lösningar som på ett konkret sätt visar att invandringspolitiken har varit ansvarslös (Åkessons favoritord).

  Gillad av 4 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Eliassons kräkreflexer kan vara en parallell till trollens reaktioner på solsken. Råkar han släppa in för mycket rediga tankar, sans och vett, kan han inte fortsätta vara den han är.

   Gilla

 10. Snälltåget skriver:

  Vi har alla sett det på film. Hur två passagerartåg snabbt närmar sig varandra på samma spår. Från två olika håll.

  Som publik väntar vi på kollisionsögonblicket. Den stora kraschen. Medan lokförarna och passagerarna är ovetande om vad som komma skall.

  I mycket betraktar jag samhällsutvecklingen på motsvarande sätt.

  Medan polisen och rättsvårdande myndigheter blir allt snällare – på sitt snälltåg – förgrovas kriminaliteten i det mötande tåget.

  Vad vi väntar på är den stora kollision mellan den snälla människan och den mer elake.
  De rusar nu emot varandra på samma spår. Och ingen passagerare kan kliva av i den höga farten.

  Och världen utanför tycks endast vilja se på. Och invänta den stora kraschen. Ingen tänker på att lägga om växeln. Eller slå till bromsarna. Snällismen kollision med elakhet tycks oundviklig. All enspårighet kommer till ett pris. Som stavas dumhet.

  Gillad av 2 personer

  • Moab skriver:

   Jo, det var mycket synd att någon råkade beställa bangers (nysvenska för bomber) och sedan råkade ta med dem till en skola och råkade tända stubinen samtidigt som polisen var där och hade dialog och sedan råkade kasta in dem så att polis och lärare råkade bli skadade. Två tåg som bara råkade krocka, ingens fel.

   Gilla

 11. Moab skriver:

  Idag skriver man igen på ledarsidor om våldtäkter

  http://www.gp.se/ledare/boscanin-en-skamfl%C3%A4ck-f%C3%B6r-r%C3%A4ttsstaten-1.5035666

  Jag tycker mig dock märka på senare tid att man inte ber om Dan Eliassons avgång. Vadan detta? Självklart så hade det endast gjort skillnad på marginalen för nästa polisenchef är väl också pk-marinerad, men har man gett upp om att få Eliasson att avgå? Personligen så är jag tämligen säker på att Eliasson egentliga uppdrag det är att dölja omfattningen av den invandrade brottsligheten, så han gör det han blir ombedd att göra, om poliser i fält hade börjat tala om vad de ser så hade det kunnat vinna valet åt SD så detta är nog prioritet ett. Men varför har nymornade journalister som Boscanin slutat be om hans avgång?

  Gillad av 5 personer

  • Aha skriver:

   Intressant om yrkeskategorier såsom polis, akutpersonal och lärare en masse trädde fram och berättade om sin vardag och att detta fick komma fram i riksmedia.
   Det skulle bära SD till långt över 30%.

   Ännu bättre om deras köpta fackförbund kastade av sig PK-korrektheten och visselblåste så att det blåste som bara den. Det skulle få Svetige att gira bort från det oroliga och destruktiva hav som man nu befinner sig i, ett hav som man kommit längst in i av världens alla länder.

   Gilla

 12. Sten Lindgren den äldre skriver:

  När det gäller polischefen så kan jag inte se någon annan förklaring än att det finns ett hemligt nätverk av makthavare som han tillhör. Det som binder samman personerna i nätverket är makt, pengar och politisk övertygelse. Han skulle inte sitta kvar om han inte haft beskyddare.

  Gillad av 7 personer

  • cmmk10 skriver:

   På Ledarsidorna.se har vi fått oss berättat att nätverket, för män, heter Ruben. Har för mig att DE är medlem där.

   Sedan spekuleras det i att DE sitter på en del information efter sin tid på SÄPO.

   Gillad av 1 person

 13. uppstigersolen skriver:

  De flesta högre polischefer måste bytas ut. När chefen är en mes och klagar om någon enskild polisman utför sitt polisarbete på det sätt poliser ska utföra sitt arbete så kommer alla poliser bli socialtanter. Vem ska skydda oss mot buset? Tydligen vi själva. Utan vapen.

  Gillad av 2 personer

 14. Kent Forssgren skriver:

  ”att outsourca driften av Folkhälsomyndigheten till Philip Morris AB”
  Detta har vi gjort i verkligheten, med minst en myndighet: Läkemedelsverket.
  Läkemedelsverkets uppgift är att granska läkemedelsföretagen.
  Denna myndighet finansieras, enligt Statskontoret, till 85% av läkemedelsindustrin.
  För säkerhets skull, (obs ironi) så finansieras en stor del av forskningen för att förebygga sjukdomar av läkemedelsindustrin. Den industri som tjänar mer pengar på att vi blir sjuka och fortsätter att vara sjuka, än om vi blir friska.
  För säkerhets skull (nu inte ironi) så är en forskare vid Karolinska Institutet, sakkunnig på Socialstyrelsen och driver där frågor om användningen av ett antibiotikum mot sjukdomen Borrelia.
  Säkerheten handlar inte om patienternas väl, utan om läkemedelsföretagens vinster.
  Socialstyrelsens riktlinjer för användning av antibiotika mot borrelia säger att sådan icke får förskrivas för mer än 14 dagar.
  Till saken hör att antibiotika inte dödar bakterien. Den förhindras att reproducera sig!
  Nu råkar det vara så att spiroketformen av borrelia bakterien, den som kan föröka sig, har en livscykel på 30 dagar.
  Att då använda antibiotika endast i 14 dagar – det behöver man inte vara Einstein för att förstå, att det är åt hel**** fel. Patienten blir resistent mot antibiotika. Egen erfarenhet.
  En läkare som förskriver antibiotika mot Borrelia i mer än 14 dagar riskerar att få sin läkarlegitimation indragen. Så skedde 2016.
  Men läkemedelsföretagen fick en trogen kund.

  Gillad av 3 personer

 15. Flarran skriver:

  Jag brukar kalla socialsekreterarstaten för ”Den svenska modellen”. Den kännetecknas av omsorg, förstående attityder och inkludering. En kvinnlig syn på tillvaron. Det handlar om det goda, starka samhälle som ska ta alla i sin famn. Bekräftelsen kom när polistalespersonen efter handgranatexplosionen sa att buset ”borde sansa sig”. Jag trodde han skojade. Men så var det inte. Sverige tror på fullt allvar att alla människor är goda innerst inne och att alla vill bli snälla och förnuftiga svenskar. Jag tror det blir ett skifte efter valet när S åkt ner på 23%, SD fått 26% och Löfvén avgått.

  Gilla

 16. prosperitystate skriver:

  Oförstånd i ämbetet. I den kårandan så ger riktiga poliser upp istället för att samtliga sköter sitt arbete. De som gör som sina chefer får belöning. De som gör riktigt polisarbete straffas. Ygeman hade som inrikesminister ansvar för polisiära frågor, bekämpning av terrorism, civilt försvar och krisberedskap. Meriter: vänsterflygeln inom socialdemokratin, en termin i ämnet kriminologi vid Stockholms universitet där han inte tog någon poäng, begärde efter fem dagar vapenfri tjänst och säger själv att han ”i grunden är ganska pacifistiskt lagd. Ersattes av Morgan Johansson. Meriter; Tillhör vänsterflygeln inom socialdemokratin, Ledarskribent för tidningen Arbetet, styrelseledamot Humanisterna, Folkhälsominister och ledamot av justitieutskottet. Tobias Tobée moderaterna gör anspråk på att bli Justitieminister (inte inrikes). Meriter; moderata ungdomsförbundet, tillhör de nya moderaterna flygeln, inriktning företagande och arbete, näringspolitisk talesperson, skolpolitisk talesperson ledamot och sedemera ordförande arbetsmarknadsutskottet, partisekreterare och nu rättspolitisk talesperson. Dan Eliasson är rikspolischef. Meriter; socialdemokrat. Tidigare generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan. Som jurist har han bland annat studerat EG-rätt och arbetat med frihandel inom EFTA. Kansliråd inom UD och internationell chefsförhandlare inom Justitiedepartement. Merit inom polisarbete såsom ansvarig för analys- och underrättelseverksamhet under mindre än ett år inom Säkerhetspolisen. Har varit medlem i Advokatsamfundets nätverk Ruben och Hilda.. Ansvar för omorganiseringen av polismyndigheten.. Under den pågående migrationskrisen i Europa 2015 var i september samtliga regionala gränspolissektioner tillsammans med Polismyndighetetens nationella operativa ledningsgrupp överens om behovet av att återinföra gränskontroller eftersom Schengen-samarbetet stod inför sitt sammanbrott. Eliasson gick emot dessa rekommendationer. (källor: biografier,Wikipedia)
  De måste väl anses vara väl meriterade för de ämbeten de är tänkta att sköta. Eller hur?

  Gillad av 3 personer

 17. Elisabeth skriver:

  https://www.yahoo.com/news/lawmakers-renew-immigration-effort-shutdown-looms-052356290–politics.html
  Det här är lite OT men ändå inte eftersom migrationen berör alla frågor numera. Mediastormen växer och växer men jag tror den lille mannen och kvinnan skrockar förnöjt över Trumps senaste uttalande : varför ska vi ha fler invandrare från ”skitländer” som Haiti och länder i Afrika än exempelvis norrmän? Ja, just det. Är inte det en alldeles utmärkt fråga ? Än en gång säger Trump vad vanligt folk tycker och tänker. Han känns som vanligt folks vän. Den andra sidan, Demokraterna, ser förstås det hela från ett ”upphöjt” politiskt perspektiv, det handlar om valboskap och billig arbetskraft. Varför är man fortfarande förvånad över att Trump blev vald ???

  Gillad av 5 personer

 18. O.T. skriver:

  Schweiz stoppar nu medborgarskap till alla som har levt på bidrag i landet. Förbudet påverkar alla som fått ersättningar under de tre senaste åren. Detta gäller om de inte betalar tillbaka pengarna de fått, rapporterar Daily Mail.

  Schweiz förbjuder nu medborgarskap till alla som har gått på bidrag i landet de senaste tre åren, om de inte betalar tillbaka pengarna som de erhållit från staten.

  http://www.friatider.se/schweiz-f-rbjuder-medborgarskap-f-r-invandrare-som-lever-p-bidrag
  Kommer detta att någonsin hända i den feministiska stormakten?

  Gillad av 5 personer

 19. magnusrosensparr skriver:

  ”… Kling och Klang …”

  Nej, men skämt åsido, det finns en gjutform som i alla tider skulle kunna tjäna som modell för en rikspolischef i Sverige, nämligen vår förste sådan; Carl Persson (generaldirektör och chef för Rikspolisstyrelsen 1964-1978) – den förste men också den bäste. Han föddes år 1919, och hans karaktär, personlighet och egenskaper formades under en tid när Sverige var en rättsstat med en solid ämbetsmannatradition och en mycket god högre utbildning. Den sortens karaktärer med dess egenskaper kan inte danas i dagens Sverige, medelmåttans förlovade låt-gå-land, med sin traditionslöshet och mediokra högre utbildning.

  År 1968, fyra år efter Carl Perssons utnämning, påbörjades Sveriges väg ned i avloppet och idag 50 år senare befinner sig landet i det bottenlösa träsket. För att ta sig ur detta träsk räcker det inte att hålla sig flytande, utan det krävs en total sanering av Sverige från politisk korrekthet, låt-gå-mentalitet, rättsröta, medelmåttighet, flumutbildningar, agenda och aktivistjournalistik, korruption, misshushållning och ekonomiskt slöseri, samhällsparasitism och bidragsfusk, svågerpolitik, jäv och mygel inom statsförvaltningen samt ett otal andra områden.

  50 års samhällsutveckling måste sköljas ut med badvattnet och en högkvalitativ ny statsmakt skapas. Huruvida det kan åstadkommas genom allmänna val, eller om något annat krävs, är en öppen fråga.

  Gillad av 3 personer

 20. Folke Lidén skriver:

  Hur många Evensson och Eliasson finns det inom polisväsendet?
  Mardrömmen är om det finns ett stort antal dylika bland poliserna på gatan.

  Gilla

 21. Björn K skriver:

  Vissa saker verkar väldigt svåra att ta in. Det råder en motsättning mellan de kriminellas välmående och den övriga befolkningens välmående. Om det tex. viner kulor inne på en pizzeria då mår den laglydiga delen av befolkningen mycket illa och vill att detta skall upphöra, gärna genom resolut polisarbete. De som inte förstår detta bor och vistas i allmänhet väldigt långt från dessa pizzerior.
  De som värnar om de kriminellas välmående skiter fullständigt i de laglydigas lidande så länge det inte drabbar dem själva, de är fullt upptagna av sin egen ”godhet”.

  Gilla

 22. olle holmqvist skriver:

  Fotfolket inom socialsvängen, den s k ”socialtanten” är i 40-åraåldern och säger till den
  yrkesvalsväljande dottern: Välj aldrig det här…Själv försöker hon komma därifrån.
  Allt färre söker sig till utbildningen. Det löser man traditionellt, sänk intagningskraven.
  Jurister vill bli invandringsadvokater. Nam nam. Erfarenhet från invandrarmiljö, fördel det !
  Det offentliga betalar. Inget strul med obetalt och eviga påminnelser. Ständigt nya uppdrag. Och klienten den där första gången i Sverige, fortsätter gärna med samma byrå i kommande ärenden. Win-win-win. Det har advokatsamfundets företrädare insett.

  Den som behöver juristhjälp och vill gynna tendensen väjer jurist – med – advokattitel.
  https://www.advokatsamfundet.se/globalassets/bildbank/om_samfundet.jpg?width=733&mode=crop&anchor=middlecenter

  Få juriststud vill bli åklagare. Det är brist på sådana, vilket löses genom att hyra in pensionerade. Fast i Malmö vägrar de.

  De här tendenserna kompletterar vad vi redan vet om polis och lärare. Sämre utbildade, färre till antalet….utom invandraradvokater.

  Gillad av 1 person

 23. MB skriver:

  Ett tyst krig mot Frankrikes polis och brandkår har utbrutit. ”2 280 brandmän blev attackerade år 2016 … Som resultat tillkallas polisen till vissa områden enbart för att skydda brandmännen.” – Observatoire national de la délinquance et des réponses pénales.

  Två Parisbaserade poliser som riskerade sina liv för att rädda barn från en brinnande lägenhet attackerades och stenades av en pöbel när de kom ut ur eldsvådan med barnen i famnen.

  Som vanligt marginaliserar politikerna problemet. Regeringen ser inte det stegrande urbana våldet som terrorism. Som vanligt försöker regeringen köpa sig till fred med pengar.

  https://sv.gatestoneinstitute.org/11734/frankrike-brandkar-polis
  Vad är det för slags psykos de västerländska politikerna drabbats av.

  Gillad av 2 personer

 24. Jaxel skriver:

  Det behöver inte nödvändigtvis vara fel med ”korvgrillning”. Det ena behöver inte utesluta det andra.

  Däremot tror jag att ”korvgrillning” måste kombineras med att polisen mycket tydligt bevisar vem som är starkast om det kommer till våldsanvändning. Att polisen inte är rädd för konfrontation. Något i stil med att jag är gärna juste och trevlig om du visar tillbörlig respekt – om inte blir det värst för dig själv. I så fall tror jag att ”korvgrillning” kan ha en positiv effekt, åtminstone på det yngre något mindre förhärdade klientelet.

  Om inte riskerar korvgrillning att bli rent kontraproduktiv. Polisen riskerar att visa sig som någon sorts andra socialtanter – bara mesiga. Och buset förlorar den lilla respekt de har (om någon) för polisen.

  Tror jag.

  Gilla

 25. Dan skriver:

  Jag brukar se en del program, svenska men också internationella, där man beskriver brottsligheten. Det som gör mig frustrerad är att de politiker som orsakat detta
  kaos i dessa samhällen också lyckas skapa kaos i rättsskipningen genom att göra samma tankefel. Hela tiden talar man om de kriminellas rätt och behov, vilket jag till viss del håller med om. Men det största problemet att man inte ser till att dessa kriminella hålls inlåsta för att vanliga hederliga medborgare inte ska drabbas av dem.

  Det är en aspekt som sällan eller aldrig diskuteras i sammanhanget. Om vi bortser från tanken om hämnd, inlåsning och längden på straffet, så bör man i första hand se till att kriminella som inte visar ånger eller förändring kvarstår i rättsväsendets hand.

  Om vi förutsätter att invandringen kommer att fortsätta vara på en orimligt hög nivå och med samma kriminella problem, då bör även rättsväsendet utöka straffen i samma omfattning.
  Helst vill jag se en förändring av de insatser vi gör för de länder som har behov av hjälp.
  Hjälpen bör ges i närområdet och anpassas efter de förhållanden som finns där. Det bör även göras avvägningar så att inte biståndet används till korruption eller till terrorism.
  Detta skulle vara ekonomiskt sett vara bäst för dem som behöver hjälpen.

  Sverige är inte i behov av en invandring som skapar mängder av sociala och kriminella problem.
  Låt oss åtminstone var överens om att detta, eftersom det är detta som skapar förutsättningar för en fortsatt utveckling av välfärden.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   En tanke är ju att man döms till en påföljd med en bestämd ”tyngd” och att i vilken takt man betar av sitt straff, beror på ens beteende. – Så länge man stannar kvar i en kriminell identitet, har man hela straffet kvar att beta av.

   Gilla

 26. Willy Lindqvist skriver:

  Det räcker inte med besvärjelser mot kriminaliteten i ett land som alltmer liknar vilda västern på 1800-talet. Det borde sättas upp skyltar med bild, wanted dead or alive och pris på vederbörandes huvud och låta frivilliga prisjägare sköta vad svenskt rättsväsende och domstolar inte längre klarar av.

  Gilla

 27. Samuel af Ugglas skriver:

  Undrar vad Eliasson och Evensson har för ”skit”på politikern eftersom dom inte fått sparken för länge sedan?
  Avslöja det den som törs. Svenska folket kräver snart ett svar.

  Gillad av 1 person

 28. Ossian skriver:

  Hanif Bali skriver bl.a. Möt Muhammed Husseini, den ”17-åriga” afghanska medborgare som greps vid Medborgarplatsen när han knivhögg en polis i nacken. Jag har nu läst hela förundersökningsprotokollet.
   
  Ibland får jag frågan varför jag utrycker mig så provokativt om åldersfusket – detta är orsaken. Om åldersfusket ej vore så tabubelagt av de ”anständiga” hade denna individ inte varit på fri fot i Sverige och kunna attackera poliser och misshandlat elever.
   http://mobil.thoralf.bloggplatsen.se/2018/01/12/11507377-fake-news-fran-svt/

  Enligt min uppfattning har SVT lika stor tillgång till förundersökningen som Hanif Bali och borde därmed kunnat ange mer fakta i sin artikel. Jag anser därmed att SVT har ägnat sig åt fake news enligt den definition som programdirektören vid SVT angav i Opinion live på torsdags kvällen.

  Den som gräver en grop åt andra, faller ofta själv däri!
   

  Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Ossian 12 januari, 2018 at 18:33

   Det är kusligt att vi inte kan lita på SVT och övriga public service. Men det krävs att att man ägnar en hel del tid för att ta reda på det. Hade jag fortfarande varit yrkesverksam och arbetat så hårt inom mitt kompetensområde som jag gjorde, är det osäkert om jag upptäckt sakförhållandet. Nu är jag sedan länge ålderspensionär.

   Håkan Boström, krönikör i GP och motdebattör till programdirektör Jan Helin i SVT uttryckte i torsdagens Opinion live tydligt sin misstro mot SVT, Bonniers, SvD, staten och Vinnova, som vill strypa det fria ordet. Boström har också skrivit om saken i en ledare i GP den 2018-01-04.

   http://www.gp.se/ledare/det-fria-ordet-%C3%A4r-hotat-%C3%A4ven-i-sverige-1.5006055

   Gilla

 29. Lassekniven skriver:

  Vad är det med er gossar blå? Ni verkar vara rädda för kvinnor, har ni inte hår på bröstet. Har ni inte skit under naglarna?
  Ni verkar vara som muslimer i förskingringen, rädda för att deras kvinnor skall förföras av västerlandets lockelser. Vilket givetvis efter hand kommer att ske. Invandrarkvinnorna är styrkan.
  Ni skriver långa haranger och analyserar och diskuterar men någon syntes ser jag inte
  En riktig karl får en en kvinna dit han i alla lägen (även om hon är feminist).
  För övrigt gillar jag Bo Svenssons kommentarer, vilka de flesta inte verkar förstå eller ignorerar.
  Hans summa summarum är ( om ni inte redan har begripit det): ”smakar det så kostar det”.
  För övrigt anser jag att Cartago bör förstöras (PK-systemet upplysningsvis) samt
  Tanem est laudanda voluntas.

  Gilla

  • Lars skriver:

   Bo Svensson ekonomiskt orienterade haranger förstår jag andemeningen av, men samtidigt är de verklighetsfrämmande och går inte att genomföra. I det här fallet som handlar om brottslighet så är det problemet med fri passagerare som finns i alla system som inte följer spelreglerna utan lever på andras bekostnad. Frågan är hur man identifierar dem, bevakar dem, lagför dem, straffar och gör dem handlingsinkapabla? Några lagligt tillägnad egendom har de vanligen inte, att lägga kostnader på dem. Någon annan som skulle ta ansvar för dem finns inte. De har ju ställt sig utanför samhället.

   Generellt är det ju enkelt att såga sådant som t.ex. att man borde anpassa löner nedåt för att inom en fast valutaunion anpassa priser om de har stigit så mycket att bytesbalansunderskott uppstår (inflation). Visst. Man trodde ju man kunde hantera inflation med lag om prisstopp och försökte med det i USA och Sverige på 80-talet men misslyckades. Vad berodde det på? Precis som för brottsligheten, det finns ingen mekanism som kan tvinga människor och företag att följa sådana administrativa åtgärder.

   Lite långt stycke, men jag undrar över vad du uppskattar med Bosses inlägg, ville förklara varför jag tröttnat. Men han har rätt till sina åsikter, men man undrar varför han inte förstår och mot argumenterar mot invändningar som framförs?

   Gilla

   • Lassekniven skriver:

    Jag håller med att Bo Svensson är en klurig man. Ibland uttrycker han sig dunkelt och man funderar på om det är dunkelt tänkt också men om man läser ett par gånger och funderar så ligger det mycket bra i hans tankar, men som du säger, i detta PK-samhälle helt orealistiskt att genomföra förutom hans förslag att sätta upp läger vid flygplatser och andra gränsövergångar.
    Bosses tankar och förslag kan kanske komma att tillämpas inom en inte alltför lång väntan. Jag menar då PK-bastionerna har fallit.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Jag tror inte problemet med Bosses teorier är PK samhället utan avser alla kapitalistiska samhällen som vi känner dem. Ta exemplet på hans tänkande kring en värld utan valutor. Vad är en valuta? Hur upprätthåller man förtroende och värde? Behövs inte valutor och det mått på värde det innebär för att underlätta varu- och tjänsteflödet? Vem kan garantera, påverka värdet? Krävs det inte en centralbank för det och en stat som kräver in skatten i denna valuta? Idag har vi u en fascinerande bubbla som växer på valutaområdet med Bitcoin och andra statsoberoende valutor, men värdet bestäms av växelkursen mot statsunderstödda valutor och av ren spekulation i stigande priser. En tulpan bubbla som på 1600-talet där man i Holland drev upp priset på tulpanlökar till astronomiska belopp.

    Skiljer sig ståndaktighet från envishet? Kanske i att ståndaktighet är ett försvar mot andras åsikter och att inte ge efter, medan envishet är att driva en fråga och en teori trots de oklarheter och svårigheter verifiera som finns och att man kan hamna utanför dvs den skillnad man far efter avser hur mycket plats Verifiering tar i agerandet och motsatsen att man betonar Anknytning och accepterande av konsensus.

    Gilla

  • Lars skriver:

   PS: Om kvinnor….jag har inte ditt kvinnotycke, men jag blev uppriktigt förvånad denna dag i livsmedelsbutiken där först en blond kvinna i kön ser uppriktigt intresserad ut och sedan den varmt leende kassörskan…vafalls, tänkte jag, men de såg väl en snäll gammal nallebjörn kan jag gissa,,, helt ofarlig.

   Men jag ser inte kvinnornas inträde i arbetsliv och beslutande församlingar som problem i sig, inte pga någon biologisk natur, men jag tror de inte frigjort sig från den traditionella kvinnokultur som funnits tidigare och inte förmått förändra den och jag tror särskilt feministerna slår bakben på sig själva. Jag kan inte se att kvinnliga läkare, sjuksköterskor inte skulle vara kompetenta och klara av att vara både kvinnor och professionella samtidigt, men jag gissar att bakom #metoo finns en mängd kvinnor som inte förstår behovet av professionalitet i sin yrkesroll och naturligtvis enstaka gubbar som inte heller gjort det, men det kan inte motivera drev i media och panikåtgärder hos arbetsgivare och ingen samtyckeslag som kräver ett noggrant specificerat kontrakt innan man tar av sig kalsongerna…
   DS

   Gilla

   • Lassekniven skriver:

    Lars
    Både du och jag vet hur kvinnor skall behandlas. Med respekt, ömhet och humor (kan man inte få en kvinna att skratta är man rökt) och ibland lite hårdare tag. Du vet vad jag menar.Den blonda kvinnan och kassörskan visste nog inte vilken luring som gömde sig i björnpälsen.
    Uppskattningsvis är väl minst nittio procent av den kvinnliga populationen helt normal och riktiga kvinnor. Sådana som kvinnorna i din och min närhet. Våra döttrar, hustrur, mammor, systrar och nära kvinnliga vänner. Dessa skrattar åt idiotfeminismen och är bara positiva till den positiva delen av #metoo. Feministiskt initiativ avskyr de.
    Sedan gäller det ju jämställdheten. Om våra kvinnor blir orättvist bedömda trots bevisad kompetens och erfarenhet blir ju vi förbannade, eller hur, och take action rent av.
    Till slut ett sant talesätt om du ursäktar franskan:
    Det är bara kåta karlar som får någonting gjort.

    Gilla

 30. olle holmqvist skriver:

  Lite farbroderlig allmänbildning :
  ” if a variable is extreme on its first measurement, it will tend to be closer to the average on its second measurement—and if it is extreme on its second measurement, it will tend to have been closer to the average on its first”
  https://en.wikipedia.org/wiki/Regression_toward_the_mean

  Dvs återfall i medelmåttighet. Formuleringen har – av okänd anledning – blockerats
  av PK-media.

  Men tänk om det finns oväljbara skilnader mellan han och hon, dvs mellan ”hen” och ”hen”.
  Tänk om ”hen, typ a”, nää det blir diskriminerande, ”hen typ 1” – lika illa, ”hen ena typen” – det blir väl icke-diskriminerande-neutralt ? Jamän, då då blir det ju inte informativt, berättar inte…
  Jomän, det var ju just det som var meningen…

  Anderssonskans Kalle…som lämnar över medicin-professuren till Flitiga Lisa

  (obs forskningsfusk på Kar-loska Inkvisitionen)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.