Det svenska klansamhället

Jan-Olof Sandgren

Småland tidigt 70-tal. Framför kyrkan, vackert belägen på en liten kulle där vägen delar sig, fanns en busshållplats med byns enda lyktstolpe. 300 meter därifrån en nerlagd skola, tillfälligt ockuperad av traktens raggare – lite eufemiskt benämnd ”ungdomsgård”. Inredningen bestod av två pingisbord, en secondhandsoffa, kassettbandspelare, nedbrunna blockljus och ett berg av porrtidningar. Riktigt mysigt, tyckte jag och mina 14-åriga kompisar.

Under veckosluten kunde man handla öl och vodka direkt från bakluckan på Åkes Volvo. Priserna var rimliga, även om sortimentet var något begränsat. Åke tog hand om sina klienter. Ibland hade han med sig 20-åriga tjejer i bilen, och vi kollade på dem medan de kedjerökte.

Idyllen stördes en kväll när en okänd figur dök upp under lyktstolpen framför kyrkan. Det var en kraftig kille i grön sportjacka, och det var uppenbart att han inte väntade på bussen. Någon trodde sig veta att han hette Rickard och kom från centralorten Nybro. Ryktet förtäljde vidare, att han sålde hasch. Åke hade fått konkurrens.

Vi samlades runt Volvon, förutom jag 3-4 andra mopedkillar, Åke och ett par av de kedjerökande tjejerna. Inte många ord yttrades men alla tittade bort mot Rickard, som tittade tillbaka. Han hade en psykologisk fördel, eftersom han såg oss från en höjd och avtecknade sig i lampljuset. Det gick en dryg kvart innan Åke tog av sig jackan, hängde den över backspegeln och började gå mot lyktstolpen. Vi följde varje steg, väl medvetna om att något stod på spel. Något som inte direkt hade att göra med våra nyss inköpta starköl, utan mera handlade om… heder.

Till slut var det bara tio meter kvar. Åke fortsatte att gå, Rickard fortsatte att inte röra en min. Avståndet krympte till fem meter och sen hände det mycket snabbt. Plötsligt svängde Rickard runt och flydde hals över huvud, som när man flyr för sitt liv. Han kom aldrig tillbaka.

Så gick det till när knarkhandeln stoppades i min hemby. Med dagens ögon sett, hade det ju varit enklare att skicka ett mess till polisen och tipsa om att någon säljer droger utanför kyrkan. Men ingen av mina kompisar kom på den tanken. Det hade varit en annan sak om det gällt inbrott eller cykelstöld, då är det klart man polisanmäler. Men hur skulle polisen kunna lösa de territoriella tvisterna mellan Åke och Rickard?

Denna händelse dyker upp i mitt minne när jag läser om klanstrukturer i förorten. Inte så att min småländska hembygd var någon no go-zon, men om en främling dök upp och krävde utrymme, kunde det utlösa försvarsmekanismer hos den lokala maffian. Även om denna maffia bara bestod av en handfull raggare med vidhängande mopedpojkar.

Vi tänker ofta på klansamhällen som ett primitivt utvecklingsstadium, något vi lämnade bakom oss under vikingatiden. Och därför omöjligt kan förstå. Men riktigt så civiliserade är vi inte. Den villkorslösa tilliten till staten är inte urgammal, och börjar redan naggas i kanten. Innan dess var lokala, etniska, religiösa eller andra nätverk viktiga för att vi skulle känna oss trygga.

Vet inte om det är ett bra eller dåligt tecken, men jag tror det svenska klansamhället kommer tillbaka, i någon form. Ju sämre myndigheterna blir på att förebygga brott, desto mer måste vi lita på ”alternativa auktoriteter”. Grupper kommer att formera sig mot grupper, precis som i många andra länder.

Däremot tror jag inte på någon tydlig frontlinje, mellan vita etniska svenskar och mörkhyade invandrare. Den konfliktlinjen må vara vänsterns och nazisternas sista hopp – men förhoppningsvis är det hoppet förgäves.

61 reaktioner på ”Det svenska klansamhället

 1. boerje2 skriver:

  Om polisen hade burat in Åke och raggarna plus Rickard och hans pundarkompisar i en stor cell och serverat dem en stor gryta mat som bara innehöll 1000 kcal per man och dygn. Hur kunde det ha slutat då? Fred och allmän viktminskning?

  Börje Fors

  Gilla

  • Magnus Ström skriver:

   Det hade inte slutat så bra. Hade Åke och raggarna och pundarkompisarna däremot agerat dödspatruller, ägnat sig åt gängvåldtäkter och hedersmord så hade inlåsning på obestämd tid fungerat väldigt bra.

   Gillad av 1 person

 2. Fredrik Östman skriver:

  Jonathan Haidt har beskrivit hur ”liberaler” har förlorat stora delar av sitt sunda förnuft och verklighetssinne, eller kanske aldrig haft något, till skillnad från ”konservativa ”, som har sitt kvar. En konservativ person har inget som helst problem att veta precis vad för ena brohuggare schariazonernas vaktmästare är. Kanske kan en dag forskning i Haidts efterföljd ge oss en bot på liberalism. Men först måste vi överleva deras missgrepp. Vi måste exponera liberalismens irrationalitet.

  Gillad av 4 personer

 3. Peter skriver:

  På Ledarsidorna finns en artikel, som på ett utmärkt sätt förklarar klanmentaliteten:

  https://ledarsidorna.se/2017/12/efter-samhallskontraktet-ulstermodellen/

  Är det någon som på fullt allvar tror att svenska politiker kommer att använda sig av New York-modellen (”Det handlar om ett brett spektrum av åtgärder, effektiv polisiering, hårdare straff, deportationer, full transparens från myndigheters och mediers sida, där medborgarna på ett sakligt och heltäckande vis kan hållas informerade om vad som sker i deras bostadsområden, vilka det är som ligger bakom det hela och vad som görs för att komma till rätta med problemen”) som beskrivs i ovanstående artikel?

  Ni som har sett Det goda samhällets intervju med Hans Jensevik (https://www.youtube.com/watch?v=xkrvNxpaT20&t=717s) kommer kanske ihåg att Jensevik berättade att han hade bott i Zimbabwe under flera år och fick se hur ett relativt välfungerande samhälle förstördes av klanmentalitet (1:55 in i intervjun). Han sade också att samma sak sakta men säkert håller på att hända i Sverige, och att läget kan bli värre här än i Zimbabwe eftersom det handlar om religiösa (läs: islam) undertoner i många fall.

  Gillad av 4 personer

  • Hans Jensevik skriver:

   Visst finns klaner i olika former idag och vi tolererar dem i den mån som de inte är invasiva på vår kultur eller säg kärnvärdena i vår kultur. Exempelvis judar vill ju leva lite för sig men flyter in i vårt samhälle på ett smidigt sätt. Så också i viss mån romer även om de lägger under sig olika platser. Jag skriver platser för klaner har platser de vill dominera i olika grad. För en ursvensk är rumsuppfattningen en yta och för en klanmänniska ett nätverk av platser. För mig är ytan en kartbild av hela Sverige med ett rättssystem för alla kvadratmeter inom Sveriges gränser. Så är det inte för en klanmänniska. Den mentala bild vi har av nationer med nationsgränser finns inte hos klanmänniskan. Där gäller nätverk av platser och den som är i flertal bestämmer och äger för tillfället platsen. Därför möts svensk polis vid besök i utanförskapsområden av kommentaren, ”Detta är inte Sverige”. Muslimska klaner är invasiva i den meningen att de nu i Sverige bygger klanplatser som ingår i ett internationellt nätverk och i dess gäller deras rättssystem. De är invasiva i den meningen att de utvidgar sin ”kultur” att gälla utanför sina klanplatser genom att kräva olika förmåner, så som halalmat i skolor, halal tider i bad, osv. De islamiserar vår kultur på ett sätt som andra grupper med klanföreteelser inte gör. Våra politiker förstår inte att detta är led i en medveten islamisering av Europa. Ska vi i Sverige ha expanderande nätverk av platser som snabbt kan omvandla sig till kalifatplatser med vad det för med sig? Den där tron som våra sju partier har att det kommer att ske en anpassning till svensk kultur från det muslimska majoritetssamhället kommer att visa sig vara fel. Vi bygger idag miljon-programområden åt dem som det blir lätt för dem att omvandla till nya klanplatser när vi egentligen bara skulle bygga villaområden. Alltså, ställen där muslimer som vill leva sekulärt som vi gör kan flytta till för att komma från klanens kontroll. Vi gör tyvärr allt fel i vår brist på kunskap och erfarenhet om islamisk kultur.

   Det är som du säger, det kommer att sluta på ett av tre sätt, (1) Sverige får en politisk ledning som inför så mycket ”satan perkele” i polisen och statens rättssystem att de kan konkurrera framgångsrikt med klanernas rättssystem, (2) nummer ett sker inte utan det blir en civilrättslig fråga för borgargarden och NMR & Co och (3) svensken fortsätter vika ner sig och klanerna tar över Sverige.

   Det finns mycket kunskap och erfarenhet om klan-kulturer som skulle behöva föras in i debatten. Tror att begreppen invasiva och icke invasiva klan-kulturer kan vara dörröppnare för en sådan angelägen debatt.

   Gillad av 6 personer

   • worlpresscomsite skriver:

    Tack Hans Jensvik.
    Förvirringen angående ”klanstrukturer” är enorm vilket inte förvånar mig.
    En familj, typ den klassiska, ofta romantiserade, italienska är en klan med mellan fem och 40 medlemmar. En somalisk klan kan ha över 1000 medlemmar och ha en militär del. Att kalla en svensk kärnfamilj för en klan är att missa målet.
    Spannet är stort men det som är gemensamt är att de skyddar sina intressen och ställer upp för varandra i allt.
    En klubb eller ett politiskt parti kan ses som en klan men skillnaden här är att medlemmarna inte ställer upp för varandra i alla livets vindlingar.
    Det jag vill komma fram till är att när vi pratar om klaner så är det viktigt att klargöra vilken typ av klaner man talar om – är den militant/ religiös där uteslutning eller att lämna innebär döden, eller är det syföreningen där man ställer upp i allt för varandra.

    Gillad av 1 person

   • Moab skriver:

    Jag kan märka en tendens (inte speciellt riktat till Hans) att det är politiskt korrekt att peka ut klanen som ett problem, men inte islam. Detta riskerar att leda oss fel, det är inte i klanens namn som alla terrordåd begås, klanen är ingen kultur.

    Gillad av 5 personer

  • Albin Klara Bert Karlsson Månsson Blunder Morson Blandson U skriver:

   Hans e en bra informatör. tragiskt att ingen lyssnar på honom – med allmän makt då

   Gilla

  • Lev Barkland skriver:

   Tack för tipset om artikeln på ledarsidorna. Ulstermodellen, hmm. Inte önskvärd men bättre än Hans Jenseviks tredje alternativ ‘att vika ned sig’. Jag har också funderat på hur lång tid det kommer ta innan ‘svenskarna också’ kommer att börja vedergälla. Som i det bizarra exemplet på hur en svensk våldtagen flicka sonas med två somaliska liv. Kommer svenskarna att kunna lära sig det beteendet? Vi har nog en pedagogisk resa att göra. En omskolning. Plötstligt fick Mona Sahlins ord en innebörd för mig, de fick en vettig mening:

   ”Svenskarna måste integreras i det nya Sverige”

   Gillad av 3 personer

  • Hans Jensevik skriver:

   En klan är mer ett alternativ till en nationell välfärdsstat. Medlemmar i en klan har klanen som skydd och trygghet. Man har skyldigheter till klanen och man har rättigheter. Mina medarbetare i Zimbabwe jobbade hos mig i ett SIDA-projekt som gick ut på att införa den svenska kommunmodellen i landet. Gruppen förnyades hela tiden och jag fick reda på att olika stammar till klanerna Shona (Mugabe) och Ndebele (Enkomo) delade på projektpengarna genom att medlemmar deltog några månader och sedan försvann. Lojaliteten mot klanen var starkare än lojaliteten till Zimbabwe som nationell välfärdsstat. Hade man en gång hamnat på lönelistan så fick man lön vare sig man deltog i arbetet eller inte. Få dem att förstå att en nationell välfärdsstat var överlägsen en klan-modell gick bara inte. De såg det som vad de ”vita” håller på med. Det var ju också så att delar av den lön de fick förfogade klanen över och skulle trygga klanens fortlevnad på olika sätt. Vi såg och ser U-hjälp som investeringsmedel och de ser det som medel för löpande konsumtion. Min bedömning är att av 10 medarbetare så förstod 2 -4 fördelarna med en nationell välfärdsstat och 6 av 10 var ute efter lättvindig försörjning. Det svenska kommunbegreppet är geografisk en yta med gränser och det blev inte så där nere utan platser där klaner som var i flertal hade makten, allt enligt deras föreställning. Ni kan ju tänka er vad det innebär här i Sverige där ägandet är så svagt och vi skryter med allemansrätten. Det passar klanerna precis.

   Gillad av 4 personer

 4. larslindblog skriver:

  På hästskjutsarnas tid fanns det stråtrövare . Att vara misstänksam mot främlingar är sund överlevnadsinstinkt. Innan den nye släpps in i gemenskapen måste man veta vem han är och vad han har för avsikter.
  Att som Sverige släppa in 2,3 miljoner främlingar utan ID , utan karantän , utan referenser , mm
  är rent vansinne.
  Jag hoppas att dom ansvariga kan lagföras. – Någon gång i framtiden vill jag se en ” sanningskommission ” som ordentligt utreder hur det kunde bli så här och utreder ansvarsfrågan.

  Gillad av 13 personer

  • Jonas Nilsson skriver:

   Jag tror huvudförklaringen var tanken om att vi avskaffat allt vad klan och gräns är, det ”gränslösa” folket skulle gestaltas.
   Delförklaringen är att man ville driva på upplösningen av folkhemmets klanmentalitet. Det främmande skulle vara lika bra som det kända.
   Huvudförklaringen är utopi som gracerar i alla sammanhang. Långsamt identifierar vi olika onda inslag som vi uppfattar/definierar som hot. Problemet är att vi inte ens har någon riktningsgivare kvar, vad skulle egentligen vara fel/hot?
   Kristen tradition associeras till de gamla buden men inte ens där tycks tanken f.n. bära.
   Vi har dominerats av nihilistisk samhällsuppfattning – allt skulle vara lika bar/dåligt. Problemet är väl att vi är i baktakt med Europa. Framgångssagan har redan varit (folkhemmet).
   Nuvarande mediala signaler om att arbetsmarknaden skulle vara så förträfflig förefaller vara ett tunt och skört budskap men allt görs för att stävja oron inför valet. Klara sossarna/Sverige att återetablera visionen – men vilka tror egentligen på den en gång till?

   Gilla

   • Jonas Nilsson skriver:

    Fel av mig. Sossarna seglar vidare. Det är SD som försöker återetablera drömmen nu med invandringen som hotet. Folkhemmet hade den gamla världen som hotet.

    Gilla

 5. Peter skriver:

  Rickard löpte, men Ahmed ringer sina bruschor.
  Inte riktigt samma sak, inte riktigt lika engelskt sportsligt.
  Nya tider, andra kulturer.
  Skiljelinjen i samhället är kultur, inte nationalitet eller hudfärg.
  Som oftast vinner den brutalaste kulturen, den som inte viker ner sig, Åke har nog inga bruschor som saklöst ställer upp på hans sida.
  Åke har bara den svenska kulturen, normerna men inte samhällets makt på sin sida, något Ahmed och hans klan föraktar och skrattar åt.
  Tillsammans med de goda jagar Ahmed bort Åke.

  Gillad av 8 personer

 6. Lars skriver:

  Ingen frontlinje mellan ”vita etniska svenskar och mörkhyade invandrare”. Denna eviga fokusering på hudfärg. Om vi reducerar meningen till ”etniska svenskar och invandrare” kommer vi nog närmare var frontlinjen kommer att stå. Uppriktigt sagt tror jag de flesta som ogillar ett mångkulturellt samhälle inte i första hand tänker på hudfärg utan på beteende. Hudfärg är en bedräglig markör för för de kulturer vi påtvingas av våra politiker.

  Gillad av 5 personer

 7. Petrus skriver:

  Risken finns att det blir alla mot svennarna (och de som påminner om svennar) ungefär som i en del storstadsförorter. Alltså något typ Sydafrika. Alla medier, politiker och andra opinionsledare torgför på det ena eller andra viset subtilt eller explicit budskapet att etniska svenskar har någon slags skuld och att det generellt är vita som är dumma mot andra. Framlidne Bechir Rabani varnade för mer omvänd rasism och att Sverige skulle kunna bli mer likt Sydafrika i framtiden. Den här typen av omvänd rasism kommer att upplevas som en legitim kamp mot rasismen eller som legitim hämnd av något slag ungefär som när de etniska tyskarna som bott där i hundratals år drevs ut ur Östeuropa 1945 och när 10 % av boer-bönderna i Sydafrika dödats samtidigt som presidenten sjungit ”kill the boer”. Detta kommer att upplevas som antirasism, ungefär som ”positiv särbehandling” upplevs som antirasism.

  Det enda argumentet för att det inte kommer att bli något typ Sydafrika är väl att detta inte kommer att behövas. Jag tror det hela kommer att gå rätt smidigt. Jag tror det kommer att bli en rätt smidig övergång till något som delvis kommer att påminna om Brasilien.

  Jag vill också påpeka att Allianspartierna står för samma politik som de vänsterinriktade partierna. Bildt rev upp Lucia-beslutet 1991. Reinfeldt öppnade gränserna på än mer vid gavel tillsammans med (mp). De två senaste (m)-ledarna har båda tidigare krävt fri invandring. De är ännu värre än sossarna. Centern påminner om (mp).

  Gillad av 7 personer

 8. Elisabeth skriver:

  Ja, det är fler som tror detta. Läs om danske historikern Torben Hansens analys i länken nedan. Han diskuterar New York-modellen eller Ulstermodellen som möjliga utvägar/resultat när samhällskontraktet krackelerar. För så är det ju, det mödosamt konstruerade och byggda svenska folkhemmet faller nu sakta ihop. Ödets ironi att det sker under socialdemokratisk ledning även om det var moderaterna som satte släggan i väggen.
  https://ledarsidorna.se/2017/12/efter-samhallskontraktet-ulstermodellen/

  Gillad av 3 personer

 9. Rune skriver:

  Att traktens raggare skulle vara någon slags klan är ju förstås en missuppfattning.
  Nej, de verkliga klanerna i Sverige och Europa var ju några helt andra. Det var Adeln som upprätthöll de verkliga klansystemen i Europa. Fortfarande finns rester av deras klananda kvar.
  T.ex. var det mycket viktigt för en adlig att gifta sig med en annan adlig (inom klanen). Klanen fick inte skingras! Egendomar, politisk makt, militär styrka mm. var det mycket viktigt att hålla inom adelsklanerna. Dessa fick inte skingras och läggas i händerna på vanbördiga.
  Detta var de verkliga klanerna i Europa med makt. Vi vanliga vanbördiga stod i stort sett utanför deras system.

  Gilla

  • Kristina von Heland skriver:

   Jag ber att få framhäva följande. Det är en man av börd som gifter sig med en välbärgad borgardotter. Pengarna har en tendens att sina så ädlingen bidrar med sitt blåa blod medan borgardotterns far skjuter till sekinerna. Vips har man klättrat ett pinnhål högre.
   Du glömde bort skråväsendet i hastigheten. Fria bönder, indelta soldater. Prästänkeboställen, den stackars unge prästen fick gifta sig med den gamles änka som överlevde sin kyrkoherde.
   Det går an fick vi läsa på skolan. Som vanligt la vi till ett par ä prickar och nu på slutet. Passande

   Gillad av 1 person

 10. Moab skriver:

  Vad den sista passusen baseras på vet jag inte. Alla skiljelinjer förstärks, de kriminella klanerna är just klaner, och alltid etniskt baserade. Jag ser istället det som ganska självklart att konflikterna blir etniska, det blir det alltid, det är barnsligt och historielöst att förvänta sig något annat. Man kan önsketänka detta men det gör det inte mera sant, jag känner personligen ingen samhörighet med araber eller afrikaner, varför skulle jag göra det? De måste visa sig värdiga förtroendet och motsatsen är vid detta laget grundligt bevisat. Visst finns det undantag från regeln men fördomar och generaliseringar uppkommer som försvar. Jag lär min barn vem de inte skall lita på, att göra något annat anser jag vara något av det fegaste men kan göra, man sätter sina pk-utopier över sina egna barn, för sådant känner jag bara förakt.

  Gillad av 10 personer

 11. Rikard skriver:

  Hej.

  I verkligheten ser det ut som så att Rickard har gott om kusiner och bröder som ställer upp och hjälper honom.

  I verkligheten hade det du beskriver kunnat gå till som så att Rickard bankat den bruna såsen ur Åke, och ni hade inte lyft ett finger. Ni hade blivit kompis med vinnaren.

  Hade ni verkligen haft den sammanhållning som klantänkandet ger hade ni gått fram till Rickard allihop, och hoppat på honom allihop utan kommando. Ni hade undermedvetet förstått allt det som hört klantänket till.

  I verkligheten, kommer de flesta som läser här rösta för mer islam, mer invandring och mer klansamhälle – för att ni antingen ljuger för er själva om att SD kan ni inte rösta på; de är ju också socialdemokrater, eller för att ni inte törs rösta på annat än de sju regeringspartierna.

  I verkligheten, står den svensk som gör som Åke helt allena.

  Ni andra väntar på att se vem som vinner.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 9 personer

  • Albin Klara Bert Karlsson Månsson Blunder Morson Blandson U skriver:

   Ja verkligheten verkar vara 13% nötter som försöker försvara alla som inte vill bli gruppvåldtagna, som vill ha utbrända bilar till frukost, som inte vill höra böneutrop på kvällen, som i sin särart vill kunna bada naken i vilken sjö som helst och dansa och fira jul och midsommar och ta vara på att naturen är det bästa och vi människor måste leva med den. inte som svin som sitter och tigger, knarkar och pekar finger -där går 13% brunsmet

   Gillad av 2 personer

 12. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Sverige har nog inte haft inslag av klan-samhälle sedan mycket lång tid. I dag är det uteslutet att skapa något som bygger på klantillhörighet bland svenskar. Detta av flera skäl såsom:

  • Släktskap vårdas inte längre som en följd av omflyttningar, skilsmässor, avkristning mm
  • Alla klaner och stammar bygger på manlig överhöghet, funkar inte i Sverige

  Däremot har Sverige importerat en omfattande klan- och stamkultur som de flesta troligen inte begriper konsekvenserna av. Stammar och klaner finns överallt söder om Medelhavet och närmare än så i vissa fall. Klaner och kriminalitet är ingen bra kombination, titta på Angered eller Södertälje.

  Bland svenskar kommer inte släktskap att vara grund för personliga skyddsåtgärder men däremot blir det en stark skiktning i boende beroende på socioekonomiska faktorer.

  Gillad av 2 personer

 13. Per-Anders skriver:

  Idag hade följande skett. Richard hade sprungit till polisen och polisen hade åkt ut och arresterat Åke. Richard kan återvända och sälja sitt knark.

  Det är precis det som är problemet. När civilsamhället löser problem kommer polisen och vill göra dem till brottslingar.

  Ska jag vara konspiratoriskt tror jag att bland annat politiker eller polisen inte vill att civilsamhället löser problem. Det innebär att politiker eller polisen blir överflödiga eller att civilsamhället ser hur inkompetenta de är.

  Nu uppstår det verkliga problemet för politiker eller polisen. De kan bli av med jobbet. Oordning i samhället är själva motorn i deras verksamhet. De kommer aldrig att åtgärda det. Vari ligger intresset att göra det?

  Gillad av 2 personer

 14. Mikael Steinwall skriver:

  Svenskens svar på den importerade brottsligheten blir troligen varken jättelika demonstrationer på gatorna eller fysiskt våld. Svaret blir i stället gated communities.

  Gilla

 15. Gunnar skriver:

  Det finns ett antal återkommande element som ständigt återkommer i nästan alla typer av motsättningar och konflikter. Alla djupt förborgade i den mänskliga biologin, om än transformerad till olikartade kulturella fenomen. Och det är territorium. Territorier kan både vara fysiskt och mentalt. Hierarkier består huvudsakligen av mentala territorier. Och deras effekter kan ofta vara större än de mer fysiska. Till territorier kopplas även makt. Makt kan utövas i en mängd former. Bland annat över kvinnors sexualitet. Undertonen handlar då om gener. Vems och vilkas gener skall skyddas och föras vidare mot framtiden. I klansamhällen blir detta mycket tydligt. I detta maktens spel är även resurser viktiga. Hur och på vad sätt de uppkommer och fördelas får en avgörande betydelse, om vem eller vilka som faller ut som vinnare. Något som också ständigt manifesterar sig genom olika typer av allianser. Även det handlar i grunden om makt över territorier, fysiskt och psykologiskt, och hur och på vad sätt resurser, effektivast kan fördelas mellan rivaliserande grupper. För människan är en social gruppvarelse. Det är huvudsakligen ur kollektivet hon hämtar styrka. Inom grupper, stora som små. Det är alla dessa mekanismer de PK-trogna nu har släppt lösa och ut – utan att egentligen veta om det. En kittel, en potentiell smältdegel har nu skapat i det en gång så homgena Sverige. I allt detta spel faller även kvinnlighet och manlighet ut något olika. Om detta verkar mer rabiata feminister tämligen okunniga. De har helt och hållet koncentrerat sig på maktens män, och vill nu stå vid deras sida. En naivt ensidigt synsätt vi alla kommer att få betala priset för när molnen blivit mer än mörka. För den yttersta makten har alltid vilat på vapen. Och där har kvinnor, barn och gammal alltid fått krypa in i skydd, under de som hållit i dem.

  Gillad av 5 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   Jag såg en bra definition. Ett land med en homogen befolkning som bildar ett gemensamt samhälle med lagar och förordningar, med en gemensam värdering på saker och ting. En kultur.
   Ett territorium är mark där alla möjliga bor utan gemenskap enligt ovan. Det är väl dit som Sverige är på väg eller? Jag flyttade för jag kände mig inte hemma i mitt eget land, det blir ett territorium utan gemenskap. Min man sa, förr stannade man om en bil med motorhuven uppe stod efter vägen, man ville hjälpa till. Idag varnar polisen för att stanna! Det glider inpå en som hustrumisshandel och alkoholism. I Sverige är man konflikträdd, man undviker att möta motsånd. Våldtäkterna är ett hån mot den svenske velourmannen som är tkastrerad av vänsterfeministerna, vi tar ert land och vi föraktar er så vi tar era kvinnor med våld för att visa vilka ynkryggar ni är, no cohones.

   Gillad av 5 personer

 16. Peter skriver:

  All makt grundas på våld i någon form, utan våld ingen makt, eller snarare underkastelse under den som brukar våld och vinner makt över oss.
  Feminismens makt grundas på kvinnors våld och mäns defaitism.
  Något egentligt motstånd mot feminismens maktövertagande har inte funnits.
  Demokratins makt vilar på statens våldsmonopol, om den inte nyttjas då samhället hotas förlorar demokratin sin ställning och ersätts av den starkes rätt.
  Den som mest brutalt och med starkast övertygelse nyttjar våld är den som vinner makten.
  Sveriges etablissemang har bjudit in våldet och vägrar möta det med annat än samtal och korvgrillning, vem vinner då makt och vem förlorar den?
  När pendeln svänger och det blir en direkt konfrontation mellan svensk kultur och importerad kommer ett våld vi inte sett på århundraden släppas fritt.
  En av de verkligt stora förlorarna blir då feminismen i alla dess former, modesta och extrema.
  Även vår demokrati och vårt civilsamhälles värderingar går då under, oberoende av vem som vinner kraftmätningen.
  Vår kultur vilade på tillit, plikt, rättskänsla och fredlig konfliktlösning, värden som alla går förlorade i en våldsam kulturkamp, en kamp där vi svenskar har etablissemanget mot oss.

  Gillad av 2 personer

  • Sven skriver:

   ”En kamp där vi Svenskar har etablissemanget emot oss” Och så föds kanske en svensk gerilla rörelse som till sist tar saken i egna händer.

   Gilla

 17. Svenne Dufva skriver:

  Hur imbecill och lurad får man vara.
  Läs på¨om det nordeuropeiska klantänkandet och du kommer att se de diametrala skillnaderna mellan nordeuropeisk och och MENA:s klankultur. Egentligen all klankultur utom det muslimska ”tänkandet”..
  Det första du kommer att se är att man ALDRIG gifte sig inom egen klan. O.s.v., o.s.v.. o,s.v.
  .

  Gilla

 18. Armageddon skriver:

  Det liberala samhället förlorar mot klansamhället, om klansamhället är ‘tillräckligt’ stort relativt det omgivande liberala, vid konfrontation. Liberalismen är ‘intellektuellt’ baserad, öppen, inkluderande och samarbetssökande. Klansamhället är emotionellt/genetiskt baserat och möjligen också religiöst homogent, exkluderande och konfrontativt. Dessa ‘värden’ har starkare laddning än de liberala, därav min bedömning.I Sverige motarbetas vi primärt av islam som har samma karakteristika som en klanbaserad diaspora. Inget land har kunnat integrera en stor muslimsk diaspora. Islams grund är separatism och senare överhöghet. När blir denna diaspora ‘tillräckligt’ stor? Snart tror jag. Sveriges räddning kan då bli
  storskalig deportation och/eller polisstat, när det kommer till att försöka stoppa välfärdsstatens slutliga undergång. Det är kort tid kvar att radikalt ändra politisk grundinriktning i Sverige.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.