En julbetraktelse

Patrik Engellau

Eftersom jag normalt bara gnäller och klagar på saker så tänkte jag ägna en av årets dagar åt att vara tacksam, nämligen denna julafton. Jag kastar mig nu hejdlöst ut i tacksamheten.

Jag lever ett enastående behagligt liv fast jag vet inte riktigt vem jag ska vara tacksam emot.

Tack till exempel för att jag inte är en utsliten betjänt som måste gå upp klockan fyra på morgonen för att fylla på kakelugnarna med ved så att folk slipper vakna till frystemperaturer. Tack förresten för att jag slipper kakelugnar och eldstäder över huvud taget. Hos mig finns ett annat system som jag inte begriper, men jag behöver inte begripa eftersom det funkar, nämligen bergvärme. Jag gör ingenting.

Vi har vattentoalett hemma hos oss. Det tackar jag för. Förr i tiden hade jag varit tvungen att använda en äcklig potta eller gå ned till de stinkande dassen på gården. Kanske trevligt att träffa grannarna på morgonen, men nej tack i alla fall. Riktigt hur den där toaletten fungerar vet jag inte. Jag bara drar i en spak, så spolar det och ajöss med problemet. Det bara tas om hand på något sätt.

Jag tackar också för att snälla människor bär hem två morgontidningar åt mig. Jag trivs med att läsa papperstidningar till morgonteet även om det jag läser ofta gör mig på dåligt humör. Man får ta det onda med det goda.

Nästa grej jag tackar för är så märkvärdig att jag knappt hade trott på den om jag inte sett den. Den funkar hela tiden. Om jag till exempel vill ha mjölk i teet behöver jag inte gå ut i lagårn och mjölka en ko. På samma sätt behöver jag inte gå ut och nacka en höna i hönsgårn om jag bestämt mig för att laga höns med ris och curry till middag. Det där sköts enligt ett sinnrikt system som nog ingen kan överblicka i alla detaljer, men det funkar. Jag behöver inte ens ha jättelika förråd med mjölk och kycklingar och andra livsmedel hemma för det finns en som heter Ica som håller ständigt uppdaterade mellanlager där jag kan gå och hämta. Det är jättebekvämt och funkar jämt. Tack Ica.

Sådär, med rätt små variationer, håller det på. Omständigheter som jag inte behärskar samverkar på ett beundransvärt sätt för att göra mitt liv så behagligt som möjligt. Lite konstigt är det. Ibland undrar jag om det är någon konspiration som ligger bakom. Kanske att Bilderberggruppen eller Zions vise eller George Soros Open Society Foundation eller någon annan förening ägnar sina årsmöten åt att tänka ut vad de ska göra för att öka min trivsel under de kommande åren. Det kanske pågår en välgörenhetskonspiration i syfte att göra livet angenämt för mig. Fast jag tror egentligen inte på konspirationer.

Kläder har jag också. Det får jag enligt en ordning som påminner om det där med Ica. Tack för att jag slipper klippa fåren och be min mormor karda ullen och så vidare för att jag så småningom ska få en grå och illasittande vadmalsrock.

I min familj har vi även diskmaskin. Man stoppar bara i smutsiga tallrikar och bestick och sådant och trycker på en knapp så blir det diskat och torrt på någon timme. Det du!

Det enda jag behöver göra för att bli delaktig i detta Schlaraffenlands gåvor är att ”arbeta” lite, typ 40 timmar i veckan. (Man kan få alla de där fördelarna som jag beskrev utan att ”arbeta”, men det är överkurs så det struntar jag i just nu.) Det finns ”arbeten” som inte är så behagliga, till exempel, inbillar jag mig, att massavrätta kycklingar. Men nästan inget ”arbete” kommer i närheten av det slit som folk tidigare utsattes för.

När jag jämför denna existens med den som mänskligheten fått utstå under tidigare sekler så förstår jag verkligen varför folk tidigare betraktade jordelivet som en jämmerdal. Och min jämförelse är ändå med de lyckligt lottade som hade tillgång till kakelugn och hönsgård. Hur det var för Faraos pyramidarbetare vågar jag inte ens tänka på.

Det är som jag sa bara en dag om året som jag hänger mig åt denna tacksamhet. De andra 364 ägnar jag mig som sagt mest åt att klaga. Det är förresten inte bara jag som gör det. Det ligger nära till hands att klaga när livet är så lätt att leva och inga verkliga ansträngningar egentligen behövs. Man får en massa tid över och vad ska man göra med den tiden? Att klaga och kritisera är en nog så värdig sysselsättning tycker många med mig. (I det kommunistiska samhället, förklarade Karl Marx i Den tyska ideologin, ska alla kunna ”jaga på morgonen, fiska på eftermiddagen, avla nötkreatur på kvällen och kritisera efter middagen”.)

Förresten klagar jag inte riktigt på heltid. Jag oroar mig också. Jag ägnar stor ansträngning åt att försöka förstå hur tillvaron kunnat bli så bra. Så undrar jag om detta eldorado är hållbart. Det är inte självklart. En del tror att lyckolandet är ohållbart för att Moder Jord, som också heter Gaia, vill straffa människorna med isbjörnsdöd och allt svårare orkaner för att vi bränner kol och olja. Det tror inte jag. Jag tror att systemets hållbarhet i långt större utsträckning hotas av att människor i allmänhet är så högmodiga att vi tror att framgångarna är för evigt givna och att vi inte ständigt behöver använda förnuftet, skärpa oss, anstränga oss och tänka rätt. Jag är mycket räddare för människornas galenskaper än jag är för Gaias eventuella hämndlystnad.

63 reaktioner på ”En julbetraktelse

 1. Bo Svensson skriver:

  Det skall bara gött att leva annars kan det kvetta.

  Men ett problem som kommer att bli allt mer påträngande i takt med teknikens utveckling, är att det blir för lätt. – Allt fler får för lite att göra och man måste ta till sig insikten att vi är spelare. – Leva är att vara verksam och vem man är, beror på vad man gör. – Gör man ingenting, är man ingenting.

  Själv är jag tacksam för anledningar att hålla igång. – Jag vill inte slippa vedhantering med yxa och såg, tända i spisen 4.30 skriva välformulerade kommentarer på DGS och cyckla en mil för att handla och bada i Medelhavet. – Fast nio månader av året handlar det om grönsaksodling för försäljning i skärgården – Man måste vara aktiv både fysiskt och mentalt.

  Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Ja, og det du nevner, er jo jordnære og EKTE ting som føles rett – sånt som er godt for både kropp og sjel. Røtter tilbake til før-moderne tid, som vel er hva vi genetisk er tilpasset.

   Gilla

  • Rutger skriver:

   Håller med dig Martina och tack Patrick för din energi att fortsätta med intressanta och ibland kluriga iakttagelser.
   Tänkte på detta med vad vi kan vara tacksamma för. Det finns vissa saker vi slipper. För ca 25 år sedan var jag på Filippinerna och prövade på att vara lärare. Ungarna var ju väldigt nyfikna på mig som kom från det exotiska landet Sverige. Mina bilder på stora gräsmarker alldeles knallgula med maskrosor och stora vitsippslundar imponerande på dem för något sådant kan man aldrig se där. Jag berättade för dem om skillnaderna mellan Sverige och Filippinerna och vid ett tillfälle sa jag att i Sverige har vi inga tyfoner, jordbävningar eller vulkanutbrott. Händelser som kan göra att tiotusentals människor förlorar sina hem och allt vad de äger på en dag.
   En lite grabb räckte då upp handen och frågade ”vilka problem har ni då i ditt land”? Måste medge att först blev jag nämligen svarslös. Vi kan vara tacksamma för att vi slipper dessa katastrofala händelser. God Jul på er alla!

   Gillad av 1 person

 2. Lassekniven skriver:

  PE, agnostiker som du är kanske du ändå en enda dag på året Tacka Gud för kristendomen.
  Du kanske också skall tacka dina föräldrar därför utan föräldrar och deras omsorg vore vi platt intet.
  Jag ser inte dina krönikor som klagovisor utan som klartänkta diskussionsunderlag för oss andra här på DGS. Den tid jag har varit med här har lärt mig mycket av dig och av kommentatorerna.

  Jag önskar dig Patrik och alla andra skarpa hjärnor och vassa pennor här på DGS en riktigt God Jul.
  Vänligen Lassekniven

  Gillad av 5 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Lassekniven, du som er lege –
   La oss også takke moderne medisin og antibiotika. Tenk hvilken befrielse å slippe miste sine barn i infeksjoner, noe som var helt vanlig før i tiden. Og hvor mange hadde sine besteforeldre i live til de ble voksne?
   Døden høstet brutalt og uventet – ”beredt til døden alltid vær, den kommer når du minst det venter, nær.” Man levde virkelig på knivseggen – folk må ha hatt en annen psyke enn i dag for å kunne holde ut, og mange prøvde nok finne mening i religionen.

   Gilla

 3. svenne skriver:

  Dom tekniska faciliteter som Patrik räknar upp, och som gör livet lättare, är ju resultatet av en västerländsk ingenjörskonst som successivt har utvecklats under ganska lång tid.

  Vi påminns ju ideligen att vi skall vara tacksamma mot de främmande kulturer som har sett till att vi får äta pizza, kebab och andra exotiska rätter. Även de människor som ser till att vi får främmande inslag i form av klädsel, danser och andra kulturyttringar skall vi hela tiden skänka en tacksamhetens tanke. Detta eftersom pursvensken anses helt kulturlös och alla främmande inslag betraktas vara av godo och det är därför rimligt att detta skall belönas med full tillgång till det svenska välfärdssystemet för alla utifrån kommande människor.

  Jag undrar hur stor tacksamhet som utomeuropeiska människor känner mot de västländer som utvecklat den avancerade teknik som de använder både i sina hemländer och här i Sverige. Det är enligt våra inhemska kulturknuttar, och andra tyckare, viktigare att påpeka att vi skall vara oändligt tacksamma för de exotiska maträtter som vi äter än att människor från olika dysfunktionella länder bör visa en uppskattning för de västerländska tekniska innovationer som de använder både i fredliga och krigiska sammanhang.

  Gillad av 7 personer

 4. Gunnar skriver:

  Naturligtvis är det så. Att kedjorna av beroende är långa. Den som lever helt på att sjunga, baka eller forska är även han ( inte hen ) direkt beroende av att andra gör sitt. Var och en utgör en länk. Tillsammans är vi alla beroende av varandra.

  Det som utmärker vår samtid är egentligen att kedjorna blivit ytterst långa, komplexa och många. Och i det döljer sig en ökad sårbarhet. Tänk om ett Stuxnetvirus istället för att slå ut centrifuger i Iran, slår ut det svenska elnätet, några några månader en vinter! Hur lever vi våra liv då? Ingen bergpump pumpar. Inget vatten ur kranar. Ingen mat på Ica. Ingen bensin eller disel i tankar. För all trafik har stannat. Inte ens DN och SvD i brevlådan. Och inga digitala pengar som fungerar. Allt medan kvicksilvret kryper allt längre ned.

  Men vi är inte bara beroende av teknik, fysik och varandra, utan även fortsatt av moder natur. Den mat vi äter har någonstans producerats – av djur, växter och svampar. Via någon typ av ekosystem. Det gäller även för det syre vi andas. Ytterst är vi beroende av att alla våra gener i cellerna sköter om ett otal processer. Och att ekosystemet i våra magen tar hand om det inmundigade, och skiter ut resten. Och att övrigt livs gener tar hand om sitt – i växter, djur och svampar. Om än delvis modifierat för våra egna syften i otal kedjor. Beroendet av naturen har vi likväl inte sluppit undan. Det finns där fortsatt. Och är idag kanske större än någonsin – om vi ser till antal människor på jorden. Sju miljarder munnar att mätta kräver inte bara logistik – utan även kontakt med moder jord. Inga långa kedjor, teknik eller länkar ändrar på dessa förhållanden.

  Egen bekvämlighet och korta näsor kan däremot lätt dölja detta beroende. Får oss att glömma. Bara för att kon inte står i ladugården runt knuten, eller fisknäten hänger rensade, har vi inte sluppit undan ett beroende. Vi har bara gjort det mera komplext. Att få egentid framför teven eller ropa klatschiga kräver att andra gjort sitt. Och gör det dagligen. Både vi själva, djur, växter och svampar. Beroendets vävar har bara blivit komplexare. Vi lever i och omges av sårbarhet.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Sant, jag försöker också sprida insikten om vår sårbarhet. – Man borde gynna en parallell stabilare självförsörjningsekonomi så att tillräckligt många överlever en solstorm som slår ut elförsörjningen för att civilisationen skall fortbestå.

   Gilla

 5. Lars skriver:

  Vi ska nog kunna sätta en diagnos även på detta, kan det handla om generaliserad ångest? Och en KBT variant att en dag om året bryta ångesten och vara tacksam? Kanske det vore en bot för mången klagande att en timme om dagen ägna sig åt tacksamhet och jämförelse med hur det kunde vara? En jämförelse som också mynnar ut i att inte ta allt för självklart? Vilket i sig kan ge ångest! Därav generaliserad ångest. Ångest för att få ångest. Kanske enklare binda ångesten och låta den avse förment rasism, islamofobi och patriarkat som vi nästan kan ta på och som ligger utanför oss själva? Något som andra har och som ger oss ångest? Orsaken till att vi inte lever i den bästa av alla tänkbara världar som Leibnitz hävdade?

  Man ska odla sin trädgård var Candides slutord.

  Ett annat visdomsord är att ”man ska leva som fåglarna i skyn” eller ”alltid föder Gud höken”.

  Dont worry, be happy! ”Efter oss syndafloden”.

  Gilla

 6. Aha skriver:

  Som vanligt sätter Engellaus betraktelser fart på tankeverksamheten och diskussionslusten, stort tack för det. Sveriges vassaste blogg förnöjer varje dag, synnerligen bra jobbat.

  I Facebook stängs folk av efter massanmälningar från en vänster som alltid ansett att yttrandefriheten är mest till för dom själva. En blogg som Det goda samhället blir då en viktig oas att slå vakt om.

  Julen förknippas ju med julklappar. Som aktiv bloggläsare önskar jag att bloggen växer och utvecklas till något större. T.ex;
  – att arbetsgrupper bildas över nätet. Det skulle kunna handla om en arbetsgrupp som träffas över nätet för att bevaka och skapa opinion mot public service bristande saklighet och partiskhet. Det kan då leda till att vi får veta vilka gäng som slåss på skolgårdar och varför. Det kan också leda till att journalister slutar flina nedlåtande när de rapporterar om USAs president eller att de slutar kalla politiska rörelser som de inte tycker om för populistiska.
  – Med bortåt 150 000 unika läsningar per månad om jag minns rätt, borde det väl gå att få igång en hyfsad crowdfunding – kanske bilda en arbetsgrupp för det som ogenerat på bloggen tigger om pengar till olika ändamål.

  Den klokskap som förknippas med bloggen bör exploateras.

  Gillad av 4 personer

 7. Agneta Berglöw skriver:

  En god krönika i juletid.
  Debattens vågor går ju vanligtvis höga på DSG men när man nu tänt 4:e ljuset i vår Adventsstake så måste ljusen o lågorna få sprida värme,lugn o ro för några ögonblick i denna synnerligen orolig värld.Släck ner övriga input som radio/TV/Internet
  Det är nyttigt att bara vara-o det är inte så bara.
  God Jul o ett gott 2018!

  Gillad av 1 person

 8. Mads skriver:

  Lite besviken på dig Patrik för att du göder lögnhalsarna med prenumerationspengar. Om vi bara kunde låta bli det, sluta finansiera dem, låta dem självdö och därefter resa oss ur askan och skapa något nytt, renat från lögner. Sätta agendan själva och på så vis rädda världen.

  Att kommentera deras agenda, hur gynnar det vår?

  Länge leve Donald Trump!

  God Jul!

  Gillad av 1 person

  • Per-Anders skriver:

   Det är mest äldre som köper Aftonbladet, Expressen, DN och Expressen. De dör ut med den äldre generations utslocknande. Tar lite tid bara.

   Gilla

 9. Putte skriver:

  DGS är en intelligent motvikt i sillstimet Sverige,där nästan alla simmar åt alla håll.Man skulle kunna tänka sig att DGS-om sillarna hade 180 grader motsatt riktning-skulle vänt på argumentationen.Dvs att det viktigaste i DGS är att vara ”motvalls”.
  Så tror jag dock inte att det förhåller sig.Jag tror och tycker att DGS har angelägna budskap i en orolig tid.
  Heder åt PE och hans kamrater !
  Med hopp om ett Gott Nytt 2018 !

  Gilla

 10. Wodan von Winkelbaum skriver:

  Artiklarna (och atfoljande kommentarer) pa DGS ar dagens intellektuella stimulans.
  God Yule. Ser fram emot mer ‘food for thought’ under 2018.

  Wodan von Winkelbaum

  Gillad av 1 person

 11. Björn skriver:

  Det största hotet mot oss alla är de ”naiva”, som tror att OAVSETT hur många ”utmaningar” de än lägger i den ena ”vågskålen”, så kommer den andra, som innehåller välfärd och ett gott liv för alla medborgare, ALLTID att väga över! GOD JUL till alla ”ickenaiva”!

  Gilla

 12. Steven Jörsäter skriver:

  Javisst är det fantastiskt att så mycket är bra! Hotet kommer som du skriver inte från naturen utan ifrån människors ängslighet att man inte får ha det bra. Det är nog psykologiskt betingat. Människor som mår dåligt mår ännu sämre när de ser andra ha det bra. Därför tycker miljörörelsen att du ska må dåligt för att naturen håller på att förstöras (vilket den inte gör). Därför tycker feministerna att du ska skämmas för att du är man (vilket du inte ska). Därför tycker migrantivrarna att du bör känna skuld för att du bor i ett (ännu någorlunda) homogent välordnat land (vilket du inte bör).

  Allvarligt talat – har du träffat en miljöfundamentalist, feminst eller migrantivrare som vill sprida glädje?

  God Jul!

  Gillad av 1 person

 13. Magnus Rosensparr skriver:

  Den positiva iakttagelsen är objektivt riktig om man begränsar den till västerlandet. Bättre än så här behöver vi inte ha det. Om det inte hade varit för det enda riktigt stora problemet, hade paradiset kunnat förverkligas på vår planet. Det enda riktigt stora problemet består i antalet homo sapiens. Om antalet hade varit bara 10 % (runt 700 miljoner) av nuvarande 7 miljarder, hade Gaia inte behövt må lilla. Om så inte sker kommer framtiden på lång sikt att te sig synnerligen mörk. Det är därför ett utmärkt råd att njuta av nuet och vara tacksam för det.

  Gilla

 14. Moab skriver:

  Ja God Jul , kämpa på!

  Jag befinner mig på ett ställe där man kan vara självförsörjande, värmen i huset kommer ifrån, och julskinkan koktes på, vedkamin. Mycket trevligt. Jag tror det finns ett stort värde i att kunna de mest basala tingen. Hemlagat.

  Gillad av 1 person

 15. uppstigersolen skriver:

  Jag som är uppväxt med att pappa eldade i kaminen i hallen så att vi barn kunde gå från sovrummet (med is på insidan rutan) och klä på oss i värmen vet vad jag har att vara tacksam för. Mina föräldrar och deras föräldrar. Hade de inte slitit i sina liv så hade jag kanske inte funnits eller i alla fall inte haft det tämligen bekymmersamma liv jag lever idag. Därför engagerar jag mig för att även mina barn och barnbarn ska kunna leva i fred och frihet. Att vissa människor inte fattar att livet kräver att vi alla tillsammans gör rätt saker och inte sätter krokben för varandra är svårbegripligt. Men, trots allt det goda samhället kommer att vinna över det onda som nu försöker förgöra oss.

  Gilla

 16. Rikard skriver:

  Hej.

  Jul skall drickas av fattig och arm
  Jul skall firas i stoj och larm
  Jul kommer till var och en
  Jul så att åter komma Solen

  Om jude och kristen och muselman
  vill fira födelsen av Marias barn
  så är de välkomna till förkristen fest
  om de sig uppför som anstår en gäst

  Ty helig är gästen om den sig väl för
  och helgas skall gästningen som sig väl bör
  och äras skall den som bidrar till maten
  och som till bordet ger mer, än den lägger på faten

  Kamratliga julhälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 17. Jaxel skriver:

  Krönikan ger upphov till ett par reflexioner.

  Liksom herr krönikören har jag endast dimmiga begrepp om hur det materiella välstånd vilket jag åtnjuter har tillkommit. Följaktligen har jag också en endast mycket, mycket begränsad del i mitt materiella välstånds tillblivelse. Samma gäller, skulle jag säga, för nära nog alla människor i vårt samhälle.

  I detta perspektiv blir påstående av karaktären – ”Jag har genom hårt och kvalificerat arbete åstadkommit det materiella välstånd jag åtnjuter” – högst tvivelaktiga.

  Det korrekta är att: Det materiella välstånd som skapats i vårt samhälle har tillkommit genom en enorm mängd människors sammanlagda insatser. Enligt några, åtminstone för mig, inte helt klara principer har en viss mängd av det sammanlagda materiella välstånd som producerats tilldelats mig.

  Liksom herr krönikören oroas jag över hur lättsinnigt många ser på förutsättningarna för det materiella välstånd vi åtnjuter. Frågan är dock om inte också herr krönikören på slutet gör sig skyldig till en sådan lättsinnighet.

  Alla skribenter, kommentatorer och läsare önskas en God Jul och ett Gott Nytt År.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Sant, – vi njuter vårt välstånd som rentierer och bara till en bråkdel i rollen som producenter.

   Det var arbetarrörelsens mest ödesdigra villfarelse att produktionen berodde på arbetet.

   Jag hade en bild av produktionen som lådformad med sidorna kunskap-kunnande, livsmiljön och arbetet. – Alla faktorerna krävs men allt mindre av arbete och sumpar vi livsmiljön, kan allt annat kvitta.

   Gilla

 18. Per-Anders skriver:

  ”Enligt några, åtminstone för mig, inte helt klara principer har en viss mängd av det sammanlagda materiella välstånd som producerats tilldelats mig.”

  Principen är jätteenkel. Överskott. Genom att varje individ producerar lite mer än den själv behöver kan överskottet bytas med andra. Ditt överskott kan bytas mot mitt överskott.

  På julen kan vi bytta julklappar tack vare överskott. God Jul!

  Gilla

 19. Bengt skriver:

  Visst finns anledning att känna tacksamhet för allt som Patrik räknar upp, och mycket därtill. Någorlunda skaplig hälsa ligger högt upp på rankinglistan.
  Gemensamt – tror jag – för oss som regelbundet besöker DGS är att vi lider av tillståndet i landet och att vi för att stå ut hämtar kraft och näring här, samt kan ge uttryck för våra känslor.(Andra sansade bloggar inte
  att förglömma).

  Instämmer i Agneta Berglöws kommentar ” 24 december, 2017 at 08:36″. För julefridens skull avstår jag framförallt från radio o TV. Gäller inte minst ”nyhetsrapporteringen” i SVT där reportrar rutinmässigt avslöjar sin partiskhet.
  De stöder sig väl på ”brasklappen” i sändningstillståndet vad gäller opartiskhet:
  ”Med public service-företagens skyldighet att kommentera följer också ett visst utrymme för värderande omdömen”.
  Ett närliggande exempel utgjorde ett inslag i gårdagens Rapport 19.30 med den syriska familj som återförenats i Sverige. Nyhetsvärde – nej! Värderande omdöme – ja! Som en miljöpartistisk motvikt till Magdalena Anderssons uttalande tidigare i veckan.

  God Jul!

  Gillad av 1 person

  • Björn skriver:

   Visst är det plågsamt att se på ”nyheter” från SVT och TV4! Redaktionerna har blivit så ”fartblinda”, där i sina slutna och unkna vänster-bubblor, att ”värderande omdömen” blivit helt dominerande gentemot krassa fakta! Det där med att ”göra politiska avvägningar, för att INTE ta ställning”, har också skippats för länge sen! Varenda ”oberoende expert” som kallas in för att kommentera, har ju sin politiska hemvist tatuerad i pannan! Allt har blivit så löjligt övertydligt, att inte ens den politiskt ointresserade kan undgå att märka det!

   Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ” .. inslag i gårdagens Rapport”

   Visst är det vedervärdigt, inte tillstymmelse till ifrågasättande eller diskussion om rimligheten i att alla skall komma hit.

   Även G-P hade lite julesnyft med rapport från Landvetter flygplats. Ankarbarnet från Eritrea (hitskickat 2014) hade ”äntligen” fått ta hit sin familj – intet öga torrt. (Undrar vem som stod för vinterkläderna och flygbiljetterna, familjen, eller skattebetalarna?)

   Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Vad hon mer skulle sagt: Det finns en tungt vägande invändning mot nationalism. Vi bör hata nationalismen där den drar gränser tvärs genom folk och den som buntar ihop olika folk och vill tvinga fram samhörighet där den inte fanns innan. Den rätta ordningen bör vara folkens självbestämmande oberoende av hur nationsgränserna dragits. – Och hur den ordningen bör realiseras återstår att begrunda.

   Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Och jag skulle kunna bjuda på en bra lösning på det problemet: Direkt makt för skattebetalaren att fördela sina pengar över ändamål godkända för skattefinansiering.

    Irritationen i Norditalien, Katalonien och i de med lågproduktiva allt mer utblandade länderna handlar om att man i första hand vill ägna sina resurser åt de egna angelägenheterna och låta de mindre produktiva landsändarna och de inflyttade folkslagen få leva på vad de själva kan producera.

    Gilla

 20. Gunnar skriver:

  Uppskattar humorn och den lättsamma ironin från Patriks sida. Där allvaret får sipprar fram mellan raderna. Som klarvatten från en kunskapskälla. Friskt och klart och brunnsdjupt på samma gång. Parat med allvar och självdistans i skön förening.

  Måste tillstå att Patriks bökande och vridande på tingens ordning är mycket stimulerande. För övrigt agerar han jultomte vareviga dag. Öser dagligen ur kunskapens källa. Ibland med viss hjälp från herr Google. Många hjärnceller, förutom sina egna, sätter han igång. Och tvingar oss övriga att tänka utanför boxen. Tack för det. Och God Jul.

  Gillad av 2 personer

 21. Hovs_hällar skriver:

  Råkade hitta en smått rörande video på YouTube…

  Den påminde i sin enkelhet om hur det kunde vara även i Sverige … förr i tiden …

  — Men det var förr, innan Sverige välsignades med ”Mångkultur” sedan Olof Palme blivit statsminister 1969.

  Såhär på julafton kan man drömma sig tillbaka till gamla tider, som tiden före mångkulturen.

  Japanerna vägrar inse mångkulturens välsignelser. Varför, kan man undra… när Sveriges kloka politiker tycker att mångkultur är så j-la bra att de skrivit in den i grundlagen?

  Gillad av 3 personer

 22. Charlotte French skriver:

  Tänk att jag som bor i en liten håla på Australiens östkust kan varje dag öppna min dator och sedan lätt som en plätt ta del av vad de skarpa skribenterna på DGS funderar på, långt bort i Norden. Lite TACK för det och GOD JUL!

  Gilla

 23. olle reimers skriver:

  Det bästa beviset för att du har rätt är väl att medellivslängden bara under vår generations levnad har ökat med så där en tio år.

  Det handlar inte bara om att sjukdomar kan bekämpas utan också om att vi själva vill leva längre och njuta av att kunna skriva här på DGS t.ex!

  God Jul och Gott Nytt År; Patrik och alla medskribenter av lika och olika åsikter!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.