Gästskribent Lars Hässler: Hur löser man Palestina-frågan?

Trump har genom sitt erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad, och framtida flyttning av USA:s ambassad dit, utlöst starka protester i arabvärlden, FN och i EU.

Flera politiker och kommentatorer påstår att denna gest försvårar fredsprocessen som går ut på en tvåstatslösning, det vill säga inrättandet av en israelisk och en palestinsk stat. 

Hur en tvåstatslösning skulle kunna fungera i praktiken är problematiskt, men borde inte vara olösligt (se mer nedan). I Gazaremsan regerar en extrem sunni-islamistisk regim, Hamas, med sharialagar och Israels utplånande som ledmärke. Hamas anses dessutom av många nationer som en terrororganisation.

På Västbanken regerar en sekulär och synnerligen korrupt regim, Al Fatah, som trots massivt bistånd, framförallt från Sverige, inte lyckats ge sin befolkning drägliga levnadsvillkor. Arafat hade på sin tid hela åtta säkerhetstjänster (som senare minskades till tre) som skulle motverka varandra i händelse av kuppförsök. En stor del av de bidrag han fick från arabvärlden, och även EU, gick åt till att underhålla dessa. Alla bidrag kontrollerades av Arafat personligen. Hans efterträdare, Abbas, regerar troligtvis efter samma mönster. Dessutom är Hamas och Fatah dödsfiender (de har visserligen nyligen ingått ett avtal om att regera tillsammans).

Ett annat förlag är en enstatslösning, det vill säga att Israel, Gazaremsan och Västbanken skall utgöra en enda statsbildning; ett Stor-Israel eller ett Stor-Palestina. Detta förslag är dock knappast acceptabelt för Israel på grund av att det rent demografiskt skulle innebära att den arabiska befolkningen inom någon generation skulle vara i majoritet i den nya staten. Detta skulle innebära slutet för den judiska staten som vi känner den idag. Vissa israeler förespråkar dock denna lösning, om inte annat för att få ett slut på krigstillståndet.

Men det finns även en annan, mer experimentell, lösning; en femstatslösning. I detta förslag skulle:

1. Gazaremsan bli en egen stat; Hamastan.

2. Västbanken bli en egen stat; Fatahstan.

3. Den arabiska befolkningen i Israel en egen stat; Arabistan.

4. Den ultra-ortodoxa Haredim-befolkningen i Israel en egen stat; Haredimstan.

5. Återstoden av Israel, kuststäderna och vissa bosättningar, bli en stat; Israel.

Vad är då förutsättningarna för femstatslösningen? Rent teoretiskt skulle det nog fungera; de olika religionerna skulle koncentreras till respektive stat och befolkningarna bli homogena. Men rent ekonomiskt skulle det knappast vara realistiskt, de skulle troligtvis inte vara bärkraftiga (förutom Israel, se nedan).

Den minst bärkraftiga staten skulle bli Haredimstan. Dess extrema ultraortodoxa judar är redan ett problem i Israel. De vägrar göra värnplikt (Högsta domstolen har nu dock beordrat dem att fullfölja värnplikten). Dessutom läser de endast bibeln och Torah och lär sig inga yrken. Idag lever de på socialbidrag och bidrar inte till landets försörjning till de sekulära och konservativa judarnas irritation. Haredimstan skulle knappast kunna organisera och finansiera en egen stat.

Även Arabistan skulle troligtvis få svårt att klara sig som egen stat. Den arabiska befolkningen i dagens Israel är de lägst utbildade av landets befolkning. Kanske skulle de införlivas i den närliggande Fatahstan.

Fatahstan och Hamastan skulle klara sig lika dåligt som idag, det vill säga endast överleva med massiva bidrag från omvärlden.

Den statsbildning som skulle klara sig bäst vore rest-Israel, där de sekulära och konservativa judarna med sin västorienterade livsstil och högteknologiska industri, skulle bli av med de enorma militära utgifterna och de tärande socialbidragen. Detta scenario utgår från att fred skulle råda.

Varken enstatslösningen eller femstatslösningen verkar realistisk och en tvåstatslösning tycks i dagsläget ligga långt bort. Då återstår ett status quo, det vill säga allt fortsätter som det gjort sedan 1967, med intifador, raketanfall, enskilda överfall av självmordspalestinier och ibland regelrätt krig.

Detta status quo-tillstånd kan dock visa sig vara det sämsta alternativet för Israel. I och med att IS nu besegrats har den politiska kartan i Mellanöstern ritats om. Israels traditionella fiender – de sunniarabiska staterna Saudiarabien, Emiraten och Egypten – har närmat sig Israel och till och med samarbetat i vissa frågor. Det stora hotet, både för Israel och de sunnistyrda arabstaterna, kommer nu från det shiadominerade Iran, med sin ”ombuds-armé” Hizbollah i Libanon, och de numera ”ombuds-staterna” Irak och Syrien.

Både Iran och Hizbollah ser som sin främsta uppgift att utplåna Israel från jordens yta. Shiastyrda Irak, som är beroende av Iran, och Syriens Assad, som också är beroende av stöd från Iran (och Ryssland) och Hizbollah kan nog förväntas ställa upp på en kraftmätning med Israel om Iran så skulle kräva.

För att göra saken ännu värre ur Israels synvinkel, vill även Hamas utplåna Israel. Sunnistyrda Hamas och shiastyrda Hizbollah är visserligen religiöst sett dödsfiender, men de har nu börjat tala med varandra då de delar samma mål: Israels utplånande. Det är den shiastyrda axeln norr om Israel – från Iran till Medelhavet – som utgör Israels största framtida hot.

Kanske en tvåstatslösning trots allt är Israels minst dåliga val, ett val som skulle innebära en ny, i grunden kanske fientligt, grannstat – Palestina. Fördelen skulle vara att en varaktig fred, i varje fall med Palestina-araberna, kunde uppnås. Hotet från de shiadominerade länderna norr om Israel skulle troligtvis kvarstå, men det skulle motverkas av FN:s, USA:s, EU:s och Arabförbundets ekonomiska och politiska stöd till tvåstatslösningen. För att denna ska kunna komma tillstånd krävs det stora eftergifter, främst från Israels sida, bland annat ett delat Jerusalem och övergivande av vissa bosättningar. Man får hoppas att Israel noggrant väger för- och nackdelar med en tvåstatslösning. Alternativet med status quo är betydligt mer skrämmande.

Lars Hässler är jur kand, med en Master of Comparative Law från USA och ett år vid Institutet för högre internationella studier i Geneve. Under 1980-talet arbetade han som råvarutrader för Boliden i Schweiz. Lars är flerfaldig jorden runt-seglare, har skrivit nio böcker och publicerat artiklar på bland annat Brännpunkt i SvD. Han har alltid följt med i politiken men överlåtit skötseln av landet till politikerna tills nyligen då Lars blivit alltmer frustrerad över vart Sverige är på väg

42 reaktioner på ”Gästskribent Lars Hässler: Hur löser man Palestina-frågan?

 1. Petrus skriver:

  Lars Hässler: Hur löser man Palestina-frågan?

  Svar:

  Genom att eliminera personer typ Bechir Rabani:

  http://www.friatider.se/med-modet-som-vapen

  https://samnytt.se/darfor-ar-det-viktigt-att-bechir-rabanis-dod-utreds/

  https://samnytt.se/skarmdumpar-avslojar-facebook-redigerade-rabanis-meddelanden-i-efterhand/

  http://www.nyatider.nu/debatt-den-selektiva-antirasismen/

  På samma sätt löser man problemet med rasism och nazism genom att gradvis fasa ut svennarna från Sverige och genom att använda samma metod för andra potentiella nazist-människor i resten av Västvärlden.

  Nåja, det har ju spekulerats om att Rabani hade diverse hälsoproblem. I sista videon ser han också litet krasslig ut. Hans familj har också vädjat till folk om att sluta spekulera om orsaker till Bechirs död.

  Jag skulle väl inte tro att Robert Aschberg tjackat torped med expertis inom giftområdet för att ta kål på Rabani. Men man skulle ju kunna tänka sig att någon annan såg en politisk potential i denne litet Messias-liknande figur. Men tillräcklig potential? Mja. Om det visar sig att Rabani var fullt frisk men dog av hjärtstillestånd så blir jag väl mer benägen att se denna potential.

  Gilla

  • Jan Molin skriver:

   Mer och mer ser man hur engelska ord tränger undan svenska: du använder här potential i stället för möjlighet. Dvs ”en politisk möjlighet” och ”mer benägen att se denna möjlighet”. Jag vill betona att det inte är dig egentligen jag klandrar!
   All denna svengelska kommer med våra journalister som borde vara de bästa skrivarna och talarna av det svenska språket, men är de sämsta. Och tyvärr smittar de av sig. I mina mest misstänksamma ögonblick tror jag det finns en hemlig överenskommelse: man vill undan för undan byta ut svenskan mot engelskan/amerikanskan.

   Gilla

  • Petrus skriver:

   Kan väl tillägga att jag nämnt Rabani som exempel flera gånger här på Det Goda Samhället, bl a här:

   https://detgodasamhallet.com/2017/11/30/opinionsbildning-igen/comment-page-1/#comment-98200

   … där jag den 30 nov 2017 skrev:

   ”I utkastaren och f d street fightern Bechir Rabanis fall skulle jag tro att kroppshyddan och en osedvanligt väl utvecklad potentiell förmåga att skicka folk som – obeväpnade – attackerar honom till bårhuset kan vara en faktor. Detta har kanske gett honom en illusorisk känsla av osårbarhet.”

   ”bårhuset […] osårbarhet.” Litet kusligt med tanke på vad som hänt.

   När det gäller ”Lars-Olov ‘Pettri’-Lindh” (Lasse Lindh) så kollade jag också vad som hänt med honom. Han blev tydligen hittad död i sin lägenhet i början av 2008 eller slutet på 2007. I så fall bör han ha varit runt 50 år gammal. I Lindhs fall kan man väl dock misstänka en ”naturlig” död eftersom han var uttalad alkoholmissbrukare. Noterar dock att livslängden brukar bli kort bland personer med bakgrund i ”anti-sionistisk”, nationalistisk propagandistisk verksamhet o dyl. Såg på Flashback att f d NRP:aren Staffan Winlöf höggs ihjäl av sin thailändska sambo innan han fyllt 50. Mamman, som var pensionerad(?) polis, antydde misstankar om att sambon fått pröjs. Sambon fick 10 år i finkan. De verkar inte haft några barn. Gissning: Hon fick vara någon slags hushållerska åt Winlöf. Winlöfs bästa vän i grundskolan och sedermera närmaste man i NRP skall tydligen också ha avlidit ung enligt Flashback-tråden.

   Gillad av 1 person

   • larslindblog skriver:

    Lasse Lind minns jag , Linds och hans kompis Kenneth sände närradio i Stockholm på lördagar. Ibland var Percy Brunström med. Det var öppet telefonväkteri. Mycket underhållande.

    Gilla

  • Petrus skriver:

   Litet kompletteringar:

   Rabanis familj har i alla fall ännu inte gått ut med några misstankar om att han mördats trots att obduktionen borde vara klar nu.

   Rabani själv levde med en kvinna med ett svenskt namn och skall ev. ha haft ett barn med henne.

   Rabani kritiserade på crystalklart.wordpress.com muslimers beteenden mer opolerat än vad Mohamed Omar brukar göra här på Det Goda Samhället. En viktig skillnad mot Omar är att Rabani aldrig sade att roten (profeten) i islam var ond. Han påpekade i alla fall aldrig detta. Han skrev också att den typ av islam hans föräldrar valt var okej och att hans mor valde huvudduk av fri vilja i vuxen ålder. Rabani kritiserade aldrig judendomen på ett liknande sätt. Där handlade det i stället om länkar på den svenskspråkiga varianten av sajten arabnyheter.info till artiklar som handlade om judisk/sionistisk makt, Balfour-deklarationen 1917, revolutionen i Ryssland etc. Men han fokuserade inte som Ahmed Rami på citat ur GT och Talmud.

   Mitt intryck är att de som idag smörar för sionismen/judenheten tror sig kunna plocka någon slags legitimitetspoäng på detta vis. Man vill intala sig att man är någorlunda rumsren om man gör så. Man tror t o m att man plockar någon extrapoäng om man hackar på palestinierna. Jag tror dock att det här spåret är rätt döfött. Var fanns sådana som ni år 1933 när de mjuknationalistiska och borgerliga parlamentsledamöterna röstade för att göra Hitler till rikskansler (mjuknationalisterna fick t o m några ministerposter)?

   Gilla

  • Petrus skriver:

   För svennarna hade det nog varit jackpot att få ett eget landområde i Sverige, förutsatt att exportindustriandel och landareal blev samma som för övriga och förutsatt att inga konfiskationer av privat egendom skulle äga rum som i Palestina från 1947-48 samt efter vapenstilleståndet ända in på 50-talet. Ännu mer jackpot hade det varit om svennar som vill slippa mångkulturen fick ett eget område.

   När det gäller palestinier och andra araber/muslimer som bor i Sverige så är det viktigt att komma ihåg att det är skillnad mellan vad som gör att en invandringskritiker känner sig rumsren och vad dessa invandrare uppskattar. Dessa invandrare vet om att det kom dit en massa människor i ett rent kolonisationsprojekt och att det var nödvändigt att sparka ut 500 000 palestinier för att säkra tillräcklig befolkningsmajoritet. De vet att allt annat är skitsnack. Därför kan man inte smöra för judenheten utan att samtidigt göra en massa invandrare förbannade. Därför bör ett svenskt invandringskritiskt parti ligga väldigt lågt i Israel/Palestina-frågor (själv har jag nog varit alltför frispråkig).

   Här är en video med Miko Peled, son till en israelisk general:

   07.55-, palestinierna hade i stort sett inga väpnade styrkor som kunde stoppa erövringarna som skedde efter självständighetsförklaringen 1947.

   9.47-, Arabländerna ingrep inte förrän i maj 1948 när den etniska rensningen var långt gången.

   (Tilläggas kan att 30 % av de fördrivna var kristna.)

   Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Lösningen på MÖ-konflikten är densamma som för alla multietniska regioner: En uppslutning för ett regionalt grundskattesystem som med nivån på avgifterna anpassar efterfrågan till tillgången på begränsade resurser och med krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet – Intäkterna fördelas på alla infödda enligt principer som gynnar återhållsam förökning.

  I skydd av denna ordning kan sedan de olika grupperingarna bilda klubbar med egna regler för medlemskap och gränsdragningar i geografin kan tänkas men behövs inte.

  Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   De begränsade resurser för vilka efterfrågan skulle fås att stämma med tillgången genom nivån på avgifterna, är mark för olika ändamål, vatten, olja, fisk i havet, tillgång till hamnar för sjöfart, områden där man önskar militär kontroll, frekvensutrymme för trådlös kommunikation och mer som jag inte kommer på just nu.

   Gilla

 3. Fredrik Östman skriver:

  På vilka grunder påstår du att en tvåstatslösning skulle leda till fred när vi redan har en tvåstatslösning som inte alls leder till fred, utan som har orsakat ännu mer krig? Det finns ingen Palestina-fråga. Konflikten vi ser i Israel är samma konflikt som Palestina-grupperna har hämtat hit till oss: Jihad. Den enda lösningen är att besegra jihadisterna militärt. Varje gång detta har gjorts har en period av fred följt.

  Gillad av 1 person

 4. Palle skriver:

  Lars: Du nämner Mahmoud Abbas i din text – det kan vara värt att nämna att trots de umbäranden, som det palestinska folket måste utstå i vardagslivet, kan de ju trösta sig med att deras ledare kan hålla svälten från dörren. Abbas månadslön belöper sig till cirka 7 miljoner svenska kronor. Även hans föregångare Arafat klarade sig hyfsat med en uppskattad förmögenhet av 300 miljoner US Dollar. Man kan f.ö. undra om inte en icke föraktlig del av det svenska biståndet kan återfinnas i fickorna hos de palestinska ledarna. Det finns nog personer i regionen, som har ett intresse av att status quo bevaras.
  http://www.stoppabojkott.se/manadslonen-for-den-palestinska-ledaren-mahmoud-abbas-45-ganger-hogre-an-for-sveriges-statsminister/

  Gilla

 5. Arne skriver:

  Det är tämligen uppenbart hur man löser konflikter mellan två parter, en som är militärt stark men återhållsam, och en annan som vill utplåna den andra parten men är för oorganiserad och militärt oduglig för att göra det. Andra världskriget vanns på detta sätt, genom att den starkare parten krossade motståndet så att de militaristiska tendenser utplånades. Endast politiskt korrekthet håller denna konflikt vid liv.

  Gillad av 3 personer

 6. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Ärligt talat har jag svårt att uppbåda något större engagemang för denna fråga, den står en upp i halsen och är olöslig. Enda lösningen är att låta Darwin råda så får galningarna, som finns på alla sidor, men minst inom Israel, fortsätta bråka. Mest sannolika utvecklingen är en fortsatt terrorbalans. Så länge som inte stormakterna lägger sig i mera så kan konflikten hållas på nuvarande nivå. Den viktigaste frågan för väst-Europa är att dra en tydlig gräns mot ännu mera import av skadliga influenser från det här området och gärna klippa alla bidrag till regionen.

  Gillad av 2 personer

 7. Cathrine Swenzén skriver:

  Det som upprör mig är Sveriges dubbelmoral beträffande fredsförhandlingar eftersom man tycker det är OK att erkänna Palestina som stat men inte kan acceptera Jerusalem som huvudstad för Israel. Har palestinierna någonsin haft Jerusalem som huvudstad?

  Gillad av 1 person

 8. Johan skriver:

  Hur länge har man försökt att lösa denna konflikt? Först och främst vill det till att viljan finns att lösa den. Jag tror att det finns för många intressen som inte vill se en fredlig lösning med Israel.
  Vad säger Koranen?

  Gilla

 9. K. Ulvert skriver:

  Jag måste nog hålla med Sten Lindgren den äldre, vad 17 har vi här i höga nord med saken att göra? Våra ställningstaganden hit eller dit har mest givit oss bekymmer och gjort gator och torg osäkra.
  Lägg ned aktivismen och arbeta för Sveriges och svenskarnas väl i stället.

  Gillad av 2 personer

 10. Anders skriver:

  Muslimerna får nöja sig med Mecka och Medina. Låt Jerusalem vara helt judiskt. Islam är enbart ett senkommet våldsamt plagiat av kristendom/judendom ändå. Kör ut muslimerna ur stan och riv Al-Aqsa så som muslimerna rev den synagoga som stod där tidigare.

  Visst det skulle bli protester och lite terror, men vinsten i långa loppet blir mycket stor. Med Islam kommer enbart våld och kaos. Det visar historien om och om igen.

  Gillad av 5 personer

 11. uppstigersolen skriver:

  Men tvåstatslösningen infördes redan 1947 när Storbritannien överlämnade sitt Palestinaprotektorat så att: judarna fick Israel och araberna fick Jordanien. Sen skulle Jerusalem vara till för alla och inte tillhöra någon del. Trots att araberna fick större delen så blev de sura och skulle ha allt. Eftersom araber i allmänhet och de som kallar sig palestinier i synnerhet alltid har haft svårigheter att samarbeta inbördes har de på 70 år inte uppnått annat än att de nu sitter i sina reservat och surar. På västvärldens bekostnad. Dra in alla bidrag så försvinner problemet på sikt.

  Gillad av 3 personer

 12. olle holmqvist skriver:

  Från Arafats tid: Hustrun har blivit fångad och Gangstrarna håller henne som gisslan, Hustrun ringer Yasir och berättar att de begär utbyte mot lösensumma.
  Y: Omöjligt, går inte…
  H: Du måste betala dom, annars
  Y: Men jag har ju sagt, det är omöjligt
  H: Det kan väl inte vara omöjligt, det handlar ju bara om pengar…
  Y: Det kan omöjligt stämma. Jag sitter här med hela regeringen och alla vet
  varenda palestinsk gangster sitter i min regering

  Olle i VrångBotten

  Gillad av 1 person

 13. Gustav Hjelm skriver:

  ”Om Palestinierna och Hamas lägger ner sina vapen blir det fred för både Palestina, Gasaremsan och Israel imorgon.
  Om Israel lägger ner sina vapen finns inte Israel kvar imorgon.”

  Och var god, och läs på om ”Osloprocessen” och ”Oslo II Accord” samt ”2000 Camp David Summit”.
  Här står att läsa att palestinierna sommaren 2000 avvisade ett fredsavtal med Israel som skulle ha gett dem 97% av Västbanken, eget luftherravälde, urdragning av IDF-trupper, avvecklingen av Israeliska bosättningar och Östra Jerusalem som Palestinsk huvudstad, med överhöghet över tempelberget!
  USA, EU, och viktiga arabstater, inklusive Saudi Arabien skulle under en övergångsperiod gå in som skyddsmakter. Främst arabstaterna uppmanade palestinierna att ta fred-anbudet med motiveringen att det aldrig mer kommer att bli lika gynnsamt för det palestinska folket. Istället startade Arafat en intifada.
  Ridå…

  Och som av en ”händelse” saknar ”Oslo II Accord” samt ”2000 Camp David Summit”
  svenskspråkiga Wikipedia-artiklar…

  Gillad av 3 personer

  • ericr45 skriver:

   Ingen händelse.eller tillfällighet.
   Wikipedia är nerlusat av vänsterfolk, har gjort en del smärre korrigeringar av direkta fel.
   Strukna och återställt efter 10minuter!

   Gillad av 2 personer

 14. Per-Anders skriver:

  ”Trump har genom sitt erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad,…”

  Bill Clinton erkände offentligt Jerusalem som Israels huvudstad. Inga protester.
  George W. Bush erkände offentligt Jerusalem som Israels huvudstad. Inga protester.
  Barack Obama erkände offentligt Jerusalem som Israels huvudstad. Inga protester.

  Sex gånger har ett förslag till tvåstatslösning lagts fram. Israel har godkänt dem alla. Palestinierna har sagt nej till alla.

  Palestinierna har ingen som helst tanke på att godkänna någon lösning. Sätt alla palestinier på Gazaremsan. Erkänn det som som stat. Gazaremsan är enda platsen där palestinier har har sin hemvist rent historiskt.

  Palestinierna förstör alla samhällen där de bor, inklusive sitt eget.

  Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Dessutom, varje år har det skrivits spaltkilometer om en konflikt som överhuvudtaget inte berör oss. Det finns ingenting viktigt där. Jag intresserade mig för konflikten för 20 år sedan. Och ingenting har förändrats. Det hela är meningslöst och oviktigt. Jag tycker diskussionen främst bör föras på arabiska och hebreiska.

    Gillad av 1 person

 15. Armageddon skriver:

  Att Palestinafrågan fortsatt diskuteras i Sverige är en direkt följd av att vänsterns palestinasjalskärringar nu nått maktens boningar. Sverige har tyvärr genom politisk intervention blivit så djupt involvererade, att vanligt vett inte längre gäller. Klåfingrighetspolitikerna på UD har för all framtid desermerat Sveriges kompetens till att framföra och diplomatiskt driva besinnande förslag. Resultaten från Oslo-samtalen är skäl nog för det internationella samfundet att dra sig tillbaka och låta de palestinska organisationerna få ansvaret att förankra vettiga förslag till lösningar baserade på att Israel är en suverän stat som så skall förbli. Min tes är att vi då inte får några förslag alls att diskutera. Om man skall få lösningar måste det finnas två kontrahenter som bägge är villiga att ingå ett avtal. Så är det inte idag. Låt den trilskande parten Palestinierna få problemet i knäet. Hittills har de inte behövt ta något ansvar.

  Gillad av 1 person

 16. Stig Palm skriver:

  Kanske Adolf vinner till slut? Hoppas då att Israel drar med sig Muslimernas i undergången och gör soprent i den delen av världen. De har medel för den slutliga lösningen.

  Gillad av 1 person

 17. johan utan land skriver:

  Hur löser man Palestina-frågan? Håller med andra skribenter att vi här uppe i norr inte har något ansvar för röran därnere. Viljan hos aktörerna att nå en lösning verkar inte heller särskilt stor. Skall det bli någon lösning måste den komma därifrån och det verkar tyvärr inte särkilt sannolikt.

  Ett mer brännande ämne är hur man löser Malmö-frågan och i förlängningen Sverige-frågan.

  Gillad av 3 personer

 18. O.T. skriver:

  Sverige och EU bör dela ut inresetillstånd så att utomeuropeiska invandrare ska kunna ta sig lagligt till Europa för att sedan söka asyl på plats. Det skriver regeringens utredare, miljöpartisten Maria Ferm, i ett nytt förslag. Den MP-ledda utredningen vill att invandringen ska fortsätta och att fler asylsökare ska kunna ta sig till Europa på ett säkrare sätt.

  Gilla artikeln på Facebook

  Nu vill regeringen skapa ”lagliga vägar” så att utomeuropeiska invandrare ska kunna ta sig till Europa enklare och utan att riskera livet på Medelhavet.

  http://www.friatider.se/regeringen-vill-ka-invandringen-f-resl-r-direkta-inresetillst-nd-f-r-asyls-kare
  N

  Gilla

 19. Johannes skriver:

  Fredrik Östman skrev: ”Konflikten vi ser i Israel är samma konflikt som Palestina-grupperna har hämtat hit till oss: Jihad.”

  ”Ty så älskade Gudrun Palestina att hen bortgav svenskarnas enda Land, för att den som inte tror på Värdegrunden skall gå förlorad utan rätt till eget liv.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.