Spanarna

Anders Leion

I alla tider har människan varit fascinerad av framtiden. Föga märkligt, eftersom hon är beroende av den. Detta beroende utnyttjas av olika yrken och av diverse lycksökare för egen försörjning, för underhållning eller för hot.

Meteorologen underlättar tillvaron för någon eller ett par veckor framåt. Spanarna i radion bjuder på underhållning. Miljöpartisterna försöker hota eller skrämma sig till intresse och inflytande. Just nu har de det motigt.

Men ställningstagandet till och utnyttjandet av framtiden sker också i det fördolda. SDs eventuella, fortsatta framgång sysselsätter säkert mångas inbillningskraft just nu. Om SD kommer att hamna kring 25 – 30 procent (vilket jag tror) kommer många att ångra sitt hittillsvarande ställningstagande. Just nu är varje mental utsiktsplats befolkad av människor med ett vått finger i vädret. Tänk bara på många LO-förbund! Skulle en stadig majoritet av medlemmarna rösta med SD finge förbundens styrelser ett svårt huvudbry: ”Skall vi rätta oss mer efter medlemmarna åsikter eller – som nu – mer efter socialdemokraternas behov?”

Men alldeles intill oss finns det betydligt svårare, och för berörda, mycket farligare ställningstaganden.

Islam diskuteras livligt – eller det är kanske riktigare att påstå, att olika läger diskuterar varandras inställning till islam. Detta beror förstås på bristande kunskap om islam, men uttrycker kanske också att intresset inte är islam, utan de olika lägrens önskan att motivera sina åsikter om invandringen.

Genom att utgå från det faktum, att en väsentlig och stigande andel av befolkningen är muslimsk, kan intresset istället rikas mot islams betydelse för det svenska samhället, nu och i framtiden.

Vad är islam – i världen och i Sverige? Det är en svårfångad företeelse. De många riktningarna inom religionen och deras fientlighet mot varandra gör det nödvändigt att ställa frågan ”Vilket islam?” Det blir inte så mycket enklare att svara.

Man får väl göra som alla andra: skilja mellan ett moderat islam och ett mer radikalt uttryck för religionen, oavsett viken riktning man talar om.

De extremister som ägnar sig åt olika terroristiska handlingar brukar fördömas från alla håll. Samtidigt framhåller man att dessa handlingar inte säger något om de moderata muslimerna. Är det så?

Kan man göra en sådan åtskillnad? Är det rimligt att av de moderata kräva ett tydligt avståndstagande från de extrema?

Jag tror inte det är rimligt att kräva ett sådant tydligt avståndstagande. Det vore som att kräva av en statligt avlönad tjänsteman i Kina eller Ryssland att han offentligt skulle ta avstånd från regimen. Vem skulle våga det?

Likadant är det för en moderat muslim i Sverige eller något annat västerländskt land. Att hålla tyst när muslimsk terrorism upprör sinnena är ofarligt. Det är knappast någon längre som kräver ett avståndstagande, eftersom de hursomhelst sker så sällan och är så halvhjärtade.

Annorlunda är ett engagerat, kompromisslöst ställningstagande mot terrorismen och dess organisatörer och utövare. Varje moderat muslim har förstås gjort sin egen spaning om det framtida mentala klimatet i vårt land. De ser det som mycket sannolikt, eller kanske till och med givet, att islam kommer att få en dominerande religiös, och därmed politisk, roll i vårt land. I detta läge skulle de så kallade extremisterna ha stort spelrum.

Utifrån denna insikt vill de inte bränna sina skepp. De vet vad som skulle kunna hända. De ligger lågt – även om de kanske innerst inne tycker, de som en vanlig svensk, att detta perspektiv är mycket obehagligt.

Förstå dem. Anklaga dem inte för deras tystnad. Sluta med din egen undfallenhet och tystnad i stället!

62 reaktioner på ”Spanarna

 1. Olle Reimers skriver:

  Häromdagen redovisade Svante Brandäng de tio budorden i koranen vad gäller muslimens relationer till icke-muslimer. Det var ord och inga visor.

  Grundproblemet är islam; vilket är den enda slutsats man kan dra av dessa budord. Kritiserar man terrorism utan att kritisera den lära som påbjuder terrorismen öppnar man för kålsuparteorier.

  Det är synd om den stora majoritet av fredliga muslimer som fötts in i den totalitära, vidriga, islamska läran. Vi ska givetvis inte fördöma dem. De är ju de första offren och den största grupp somm drabbas.

  Men vi hjälper inte dem om vi inte talar klarspråk om var skulden ligger.

  Gillad av 2 personer

 2. Hortensia skriver:

  Hmmm… Anders, de flesta muslimer jag träffar på tycks ha oerhört svårt att hålla tyst. De är ofta onödigt högljudda, sanslöst krävande, allmänt ohyfsade – och oerhört många – och deras animositet och våldskapital är numera ingen hemlighet.

  Det handlar knappast om undfallenhet, när normalt väluppfostrade och ensamgående svenskar undviker att dra uppmärksamhet till sig genom att säga ifrån eller ställa krav på de hitresta. Det handlar om rekordsnabbt förvärvad självbevarelsedrift…

  … men bra svensk reder sig själv och förstår, förhoppningsvis långt innan den efterlängtade valdagen i september nästa år, att alla andra partier än Sverigedemokraterna vill ha det så här. Då får Jimmie Åkesson mandat att stoppa islamiseringen.

  Gillad av 11 personer

   • Arne skriver:

    Det blir allt mer uppenbart att våra politiker fullständigt förlorat kontrollen. Det är lika uppenbart att lösningen på detta inte längre kan diskuteras i fina salonger. Bilden ovan ger en ledtråd till lösningen.

    Gillad av 3 personer

   • Hortensia skriver:

    Men, Arne, skulle inte Patriks imponerande välskötta DGS vara en finfin ”salong”, där vi fortfarande kan diskutera? 😉

    Lösningen på de nu helt uppenbart okontrollerbara, massimporterade, islamrelaterade problemen torde, med bilden i åtanke vara…

    … att bunta ihop dessa missnöjda ockupanter och prompt skicka tillbaka dem till MENA-ländernas sol, värme och kvinnohelveten.

    Gillad av 2 personer

   • Arne skriver:

    För övrigt, rubriken var spanarna, detta är ett program på radio som börjat bli rent ofrivilligt komiskt. Hade de rapporterat om en ny trend från Uppsala så hade det nog varit att blåa täckjackor är på väg tillbaka.

    En annan sak, ser det inte ut som de tillber en julgran? Ber muslimer till tomten? Något för Omar att redan ut.

    Gillad av 1 person

 3. Arne skriver:

  Mitt problem med islam är inte de som mördar oss, utan alla de vanliga muslimerna. Islam är antitesen till allt jag tror på, det är för mig ofattbart att inte alla vettiga människor fördömer islam. Jag tänker precis tvärt emot inläggets författare, jag tror förståelse är det som skapar terroristerna. Det som Anders Leion skriver är ju just det etablissemanget försöker säga, vi skall anstränga oss att förstå dem till vi är blå i huvudet. När ger det resultat? Islam tror jag är speciellt för att denna så kallade religion uppkom som en erövringstrategi, död och förstörelse var huvudpoängen från början, det finns ingen god kärna att ta till sig utan den enda chansen är att urvattna denna religion på allt sitt innehåll, som också var på god väg att ske för 40 år sedan, innan vänsterliberalerna tog kontrollen och vi började ”förstå” islam. Jag tycker resultatet är dåligt. Repression och inneslutning fungerade.

  Vi har i modern historia sett andra ideologier skapas och militariseras precis som nu islam och receptet mot detta var raka motsatsen till vad som förespråkas ovan. Receptet är istället att alla de så kallade moderata blir mera rädda för oss, än för i Japan, de imperialistiska shintoisterna eller i Tyskland, för SS och de nazistiska ledarna. Hur uppnådde man detta? Genom förståelse? Nej, genom brandbombningar, eldkastare och atombomber och sedan ockupation, det är bara 70 år sedan. Så nej, istället så måste man acceptera att för att vi har låtit denna onda ideologi sprida sig så måste nu repressionen och våldet skalas upp mångfaldigt. Inte förrän vanliga muslimska ungdomar inser att det är en förlorande väg de väljer så kommer detta att vända. Man skjuter bara upp och ökar det våld som måste komma med vår förståelse. Nazismen är idag nästan utrotad och Shintoismen och kejsaren är bifigurer i det japanska samhället. Våld som möts med förståelse skapar mera våld.

  Gillad av 10 personer

   • Arne skriver:

    Det är en mycket grov förolämpning som inte borde slinka igenom tycker jag. Kan man säga något värre? Nå, det är ett debattforum så du behöver inte stå för dina ord. Hur skulle du fått slut på andra världskriget? Du har precis fel, däremot så är det inga beslut som vanligt folk skall tvingas ta och som är ett ok som man inte önskar någon, men det våra politiker gör nu tvingar någon att ta det beslutet i framtiden. Befann sin Churchill, Roosevelt och Truman på samma nivå som nazisterna, det var de som beordrade bombningarna? Det de som gillar Obama inte förstår det är att han gjorde alla osäkra, kunde Japan lita på att USA skulle krossa Nordkorea och, just det, döda många civila? Istället så fick Obama många stater att fundera på att skaffa kärnvapen själva, Japan, Taiwan osv. Jag har själv varit i Japans plutoniumfabriker, de kan ha ett vapen klart på ungefär 3 månader. Idealism på dessa nivåer är det farligaste av allt.

    Man måste om det går tillräckligt långt få civilbefolkningen att rena sitt eget folk från villfarelser, inte förrän det värsta en mor kan tänka sig är att sonen blir djupt troende så vänder det. Det är detta etablissemanget tvingar på framtidens muslimska mödrar. Detta försvinner inte av sig själv, är det inte uppenbart?

    Gillad av 3 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Jag sade inte något om att massutrotning av civilbefolkning är oursäktligt. Jag påpekade bara att den som urskuldar massutrotning av civilbefolkning är på samma moraliska nivå som nazisterna.

    Hade kriget avlöpt annorlunda, hade det nu varit de allierades urskillningslösa massbombningar av japansk och tysk tätbebyggelsen som stämplats som brott mot mänskligheten medan de som antydde något om judars lidande, dragit på sig misstankar om att ha sina sympatier hos förlorarna.

    Gillad av 1 person

   • educaremm skriver:

    75 – 80 % av svenska folket röstar på den nuvarande politiken….

    Om man inte inser den verkligheten, så är man kanske inte så trovärdig i att kunna göra bedömningar om politikens utvecklingsmöjligheter?….

    Vill man bidra till att motsättningar ökar, eller till att olika falanger grupperar sig och stegrar sig i hatpropaganda, i misstroendepropaganda och i beskyllningspropaganda, som förvandlar allt större andelar av en befolkning till olika fotbollshulligangrupper, eller till oresonabla och oanalyseringsförmögna pöblar, samt till primitivt skrikande och hatiska folkgrupperingar som skriker i munnen på varandra, istället för bidra till att förståelse och insikter kan öka, så kanske man ändå till slut gör både sig själv, sina barn, sina barnbarn och barnbarnsbarn, en otjänst istället för en tjänst…

    Gillad av 1 person

   • Arne skriver:

    Du verkar alldeles förvirrad Bo men tack för att du går i genmäle. Jag skriver som jag gör för att jag ingenstans i artiga kretsar i Sverige ser någon göra det. Du ser alltså ingen moralisk skillnad utan det är endast för att de allierade vann kriget som vi ser massmordet på judar som vidrigt? Detta är ju befängt, istället så är det så att den västliga civilisationen är den enda som erkänner det moraliska dilemmat öppet och så klart så långt som möjligt vill undvika civila offer, men när militarismen slagit rot så går det inte som i sagorna att endast döda de värsta. Det var heller inte fråga om någon utrotning, både tyskarna och japanerna finns kvar, men det var på håret att judarna försvann. Den moraliska relativism som du ger uttryck för är vår tids gift.

    Gilla

   • Arne skriver:

    @edu

    Är inte säker på vart du vill komma men en pöbel har vi redan som aldrig tvekar att ta till våld. Denna asymmetri är varken moralisk eller hållbar, men självklart så är problemet att de styrande i Sverige har avsagt sig ansvaret för att försvara SIN pöbel, och förr eller senare, om detta inte ändrar sig, så kommer vår pöbel att försvara sig själv.

    Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Hade Tyskland vunnit, hade vi aldrig hört så mycket om deras brott som dessutom alla politiskt korrekta hade urskuldat med samma sorts argument som du använder nu. – Men offren för bomblriget hade lyfts fram och under decennier hade vi matats med berättelser som rört oss till tårar.

    Vad är det egentligen vi hatar i nazismen utöver detta: Massmord på civilbefolkning? – Arrogansen och övertygelsen om de egnas genetiska överlägsenhet över diverse andra raser var ju allmängods även på de allierades sida.

    Gilla

   • Arne skriver:

    Herregud Bo, detta kräver en längre diskussion som nog inte går att ta här. Din grundinställning visar det sig nu är ju rotad i postmodernismens relativism och att allt handlar om makt. Jag föreslår att du lyssnar på allt Jordan Peterson sagt på youtube som en början.

    Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Jag begriper faktiskt inte på vilka grunder man fördömer nazisternas massutrotningar, om man själv förespråkar sådana eller urskuldar de allierades bombkrig mot civilbefolkning. – Där man väl i Tyskland väl fick ihjäl en nazist på mellan fem och femton som inte var mer nazister än du själv och i Japan bedrev målmedvetet utrotningskrig.

    Låt tankarna vandra fritt och känn dig inte låst av vem som råkade vinna.

    Gilla

 4. Aha skriver:

  Intressant perspektiv på moderata muslimers tystnad; de anpassar sig till en framtida tilltagande Islamsk dominans. Kanske en förståndig framtidsspaning, av undersökningar framgår att ca 1/3 av muslimerna köper de mer radikala inslagen i Islam.

  Vad gör man åt det då? Well, etablissemanget borde ställa sig upp och säga;
  Inga sharialagar i Sverige, inget hedersförtryck, inget förtryck av kvinnor, ingen antisemitism och följaktligen inga hänsynstagande till separata badtider, muslimska julvärdar, Islamska friskolor och annat som nu pågår i Sverige. Sätta ner foten helt enkelt och utvisa de som inte ställer upp på detta.

  Vad är det som hindrar att detta blir gjort?
  Vänsterns värnande och jakt efter godhetspoäng för de som ligger sämre till och dit hör muslimerna + muslimerna som röstboskap + att vi ska bli ett mångkulturellt samhälle + borgarnas totala oförmåga att stå upp för de en gång så vinnande svenska värderingarna.

  Borgarna har ställt upp på vänsterns jakt på godhetspoäng. Borgarna är lika korrumperade som vänstern när det gäller att värna svenskarnas intressen.

  Gillad av 10 personer

  • educaremm skriver:

   Det var dock inte så länge sedan som det även i Sverige fanns flickskolor och pojkskolor, och också separata badtider på badhus för pojkar och män och flickor och kvinnor.
   Det har även i Sverige, innan islam funnits här, också funnits antisemitiska, antijudiska eller antijudendomska strömmningar, det är också en verklighet.
   Att svenska kvinnor som var i sexuellt samröre med någon man, och kanske blev med barn, kunde då mer eller mindre bli betraktade som s.k. horor, eller rentav antas vara prostituerade, av både sin egen familj och släkt, samt av ett omgivande samhälle, även om kvinnorna inte alls var det, det är också en verklighet.

   Inbillningarnas makt är stor när det kommer till hur man inbillar sig att andra människor är, samt hur andra kulturers folk, är….och hemmablindheter uppstår lätt…samt en slags nostalgisk vilja till historielöshet…

   Att segrare, och segrarmakter, ofta vill, (kanske likartat vad s.k. gatubusar också vill, när de har kunnat klubba ned någon fiende på en mörk bakgata i någon farlig stadsdel i någon storstad var som helst runt jordklotet?),… det är då ofta att vilja s.a.s. ytterligare förnedra, ytterligare sparka på den redan slagne (nationen, fienden, busen), och bespotta, håna och förlöjliga denne så mycket som bara går…? Alltsammans då att på ett psykologiskt plan verkligen bekräfta den egna segerns rättfärdighet, och rättvisan i att den onde som var så ond, så ful, så elak, verkligen besegrades (kosta vad det kosta ville, och med vilka metoder som helst? Svek, bedrägeri, förgiftningar, lönnmord, falska budskap, falska angivelser, bakhåll, dribblingar, dribblingar, dribblingar osv., et cetera…?…)…

   Det allra minsta en besegrad, vare sig nation eller person, vill verka att försöka att – sticka upp – , så måste alla sådana tendenser genast slås ned med kraft och eftertryck? Alltså med bombardemang av hån, bespottelse, förlöjligande, förödmjukelser och kränkande bemötanden, samt med eftertryck försöka att verkligen platta till vederbörandes alla förök till självaktning eller tendenser till att vilja visa på stolthet?….

   Detta krigsfenomen bland människan, detta psykologiska beteende, är då kanske – naturens – (?) egen omilda, despotiska, mördande och dödande krigstaktik, som helt enkelt kräver en sådan obarmhärtighet, en sådan oresonlighet, hårdhet och brutalitet, vid bataljer, samt en intolerans, en oförsonlighet och skoningslöshet, för att kunna just befästa, bekräfta och erkänna, sådana – segrar – , över sådana – förlorare – ….?

   Så som alla krigföringar genom historiens gång har förts?….

   Det är alltid segrarna, och segrarmakter, som kan skriva historien, samt också diktera fredsvillkor, som alla vet…

   Gillad av 1 person

   • Arne skriver:

    Ah snick-snack. Uppdelade badtider osv då har inget som helst att göra med att kvinnor blir offer för vidriga sedvänjor där män som ser kvinnor som ägodelar bara tar för sig, företrädelsevis i grupp. Det som sker nu har absolut inget med vår tidigare prydhet att göra. Föreställ dig en skäggig man handen innanför en 10årings baddräkt på ett badhus, det är vad ditt fina inlägg relativiserar.

    Gillad av 4 personer

   • Margareta skriver:

    Separata badtider i badhus för män och kvinnor var det då jag växte upp, dvs. 40-50-tal. Men det var KRAV på nakenbad och ordentlig skrubbning innan man gick i bassängen på den tiden. Bastanta tanter kollade oss småflickor ordentligt. Jag skulle tro att detta krav var motiverat av den tidens problem. Många bodde fortfarande i gamla bostäder med dass på gården och endast kallvatten i bostaden. Snuskigt, kanske till och med löss i väggarna. Det veckoliga badet i badhuset var enda möjligheten att bli ren. Sjukdomar och baciller skulle hejdas i möjligaste mån, alltså inga baddräkter som kunde medföra snusk och sjukdomar i vattnet. Och på grund av nakentvånget också separata badtider för män och kvinnor.
    Så skilda pojkskolor och flickskolor. Det hade nog mer att göra med äldre tiders tanke om hur män och kvinnor fungerade, dessutom den hemska idén att kvinnors hjärnor fungerade sämre än männens. Skolorna i städerna, från början i de gamla stiftsstäderna, släppte bara in pojkar, flickorna fick undervisas i hemmet. Eftersom flickorna inte tilläts ansluta sig till de skolor för pojkar som fanns skapades motsvarande skolor inriktade på flickor. Detta för att flickorna skulle kunna ta studenten t.ex. Folkskolan hade i allmänhet pojkar och flickor blandade, på landsbygden fanns ingen annan möjlighet.

    Gilla

 5. Ulf V. skriver:

  Jag hade en chef en gång i tiden som förälskat sig i meningen; ”framtiden är viktig – för i den skall jag leva resten av mitt liv”. Därefter började han tala om företagets förestående omorganisation, med sedvanliga rutor och pilar. För övrigt den femtielfte gången.

  Och så har vi bortom livet döden. Kan man vara död olika länge? Är en dinosaur som dog för 150 miljoner år sedan, mera död än grannen, som dog förra veckan? Eller är döden tidlös? Och går vi alla upp i samma tidlöshet – både dinosaurier och vi själva? Att vi rentav möts där?

  Nu är jag ju inte troende. Det enda jag tror på är att den långa tiden före födseln är densamma som efter livet. Jag själv fanns inte under trias och jura. Det vet jag med säkerhet. Men likväl var jag redan då en del av livets ström. Som bar mot framtiden. Över tusentals generationer. Men även den resan tar någon gång slut, om inte annat än när jorden väl förångas i en expanderande sol. Såvida inte livet självt transporteras interstellärt mellan olika stjärnsystem via grus och stenar.

  Jag vet även att rum och tid hänger samman. Och kan darra och vibrera. Och att SD finns. Här och nu. Så mycket vet jag. Och att jag själv snart inte finns.

  Jag vet dock, i detta ögonblick, hur mycket grus som runnit ned i botten av mitt eget timglas. Men inte hur mycket som återstår i dess övre del. Och tur är väl det.

  Vart tar liven egentligen vägen – särskilt kanske i Sverige. Vems grus kommer att rinna i alla de framtida timglasen – när allt mitt eget grus samlats i botten, och förenats med alla dinosauriers? Varför vill alla rättrogna politiker omorganisera Sverige? Alla utom SD. De grusar mina förhoppningar om ett gott liv i Sverige – för mig själv och alla mina barn och barnbarn. Och övriga efterkommande. Och med vilken rätt gör de det?

  Gillad av 4 personer

 6. malmobon skriver:

  För mig är det enkelt förklara islams roll i världen. Bara till att titta på Mellersta Östern.
  Finns ingen moderat eller radikal islam. Finns bara en och allt står i Koranen, men har lika många tolkningar som det finns muslimer i världen. Just nu 1,4 miljarder.

  Gillad av 6 personer

 7. uppstigersolen skriver:

  Jag vill inte att Islam ska ha inflytande överhuvudtaget i Sverige. Det är en främmande aggressiv ideologi. Att kalla den för religion rör bara till det. Det handlar om levnadsregler som inte ska gälla här. Det finns minst ett femtiotal länder där Islam är accepterad. De som vill leva efter Koranen kan ta sitt pick ock pack och dra. Nu, genast.

  Gillad av 11 personer

  • Per-Anders skriver:

   I Sverige verkar vi leva med en tro att religion alltid är något bra. Kan den inte vara dålig?

   Lustigt är dock att när vi börjar tala om friskolor med religiösa förtecken då blir det helt plötsligt liv på folk och tal om förbud.

   Gilla

 8. JAN BENGTSSON skriver:

  Erdogan, Kalifen i Istanbul som riktar stora ansträngningar att islamisera Sverige,
  hävdar med emfas att det bara finns ETT ISLAM…

  ISIS ligger obehagligt nära den store grundarens lära,
  att sprida Islam med våld,
  med Svärdet i högsta hugg…

  Detta är ett kulturKRIG!
  Västerlandets sista strid?

  Det blir inte de moderata Muslimerna,
  som kommer att styra ett framtida Sverige!!!

  Ett kraftigt reformerat Islam,
  är inte längre Islam!

  Gillad av 5 personer

 9. Hans skriver:

  Varför skall elefanten i rummet hålla tyst och enbart mössen omkring honom ryta? Ibland säger man att själva tystnaden talar. Vad skall man tro när snabeln inte lyfts i höjden och inte ens väser? Men likväl obehagliga ting händer? Då återstår väl endast för utomstående att spekulera. Såvida inte mössen väljer att själva gå till källan och läsa och tolka och försöka förstå. Var och en efter sin förmåga. Men vad hjälper det, om det osymmetriska ändå består?

  Gillad av 2 personer

 10. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jo detta ämne kommer väl att sysselsätta mångas tankar under lång tid framöver. Rent allmänt tror jag medvetenheten om problematiken med en stark islamsk närvaro í Sverige fortfarande är mycket låg, för att inte säga obefintlig hos den breda allmänheten. Bland debattörer och politiskt intresserade/engagerade har majoriteten en idealiserad och/eller undfallande inställning till islam.

  Av den anledningen har vi ett stort antal människor i Sverige som i sina yrkesroller gladeligen ställer upp på att bereda vägen för islam (och för många andra tokigheter också som genusvetenskap). Deras undfallenhet är en parallell till den undfallenhet mot extremism som finns inom så kallat moderata islamska kretsar.

  Detta belyses väl i en artikel i dagens Göteborgs Posten av David Eberhard: ”…….i stället för att protestera låter man av rädsla eller ointresse en liten grupp högljudda vettvillingar sätta agendan för såväl akademin som det offentliga samtalet. En tystnad som låter galenskapen fortgå. Det är dags att öppna munnen och säga stopp.”

  Gillad av 7 personer

 11. Crister L skriver:

  ”Förstå dem. Anklaga dem inte för deras tystnad. Sluta med din egen undfallenhet och tystnad i stället!”

  Antingen är ni med oss eller mot oss, sa Bush. Det kan uppfattas som en grov förenkling, men krig och terror är grovt. Det är grovt, men inte enkelt. Så vad anser skrivaren om muslimer som tiger om vad de vet och förstår och som därigenom blir terrorns vapen? Men du har rätt i att muslimsk undfallenhet möjliggörs av svensk.

  Gillad av 4 personer

 12. Peter skriver:

  Att uttala sig negativt om fundamentalistiska islamska grupper är inte bara långsiktigt riskabelt, även i det nära perspektivet är det farligt.
  Varje form av kritik av Islam kan av Sveriges makthavare tolkas som rasism eller värre, beroende på vem som framför den och vilken grupp som avses med kritiken.
  Bedömningen av en persons åsikter ändras dagligen och i oförutsägbar riktning, vad som var högsta rätt en dag är förkastligt nästa eller tvärtom, en psykopats vanliga sätt att möta omvärlden.
  Att över huvud taget ha och delge sin åsikt är förenat med stora risker, vem kan gissa vad som är politiskt och socialt acceptabelt i morgon, bäst är att hålla tand för tunga och vänta ut vansinnets slut.

  Gillad av 2 personer

   • Peter skriver:

    Jag vet, och den vetskapen är tung.
    Men hur ska vi kunna rädda oss då själva debatten är olaglig?
    När statsmakten aktivt stöder dem som vill oss illa.
    Jag blir förtvivlad när jag tittar i min kristallkula att endast verklig nöd och fara kommer få oss att vända oss bort från auktoriteterna och tända självbevarelsedriftens låga.
    Hur skulle det tyska folket hanterat de politiska strömningarna under 30-talet?
    Vad är skillnaden mellan de strömningarna och dagens antidemokratiska i Sverige?
    Hur skall vi utan makt men med samvete och ansvar kunna göra oss hörda då makten, familjen, grannar och före detta vänner tar avstånd från oss?
    Är det inte så att det personliga ansvaret för den nära familjen väger tyngre än ansvaret för ett land som spottar på oss och hotar både oss själva och våra familjer med statskontrollerad terror?
    Ordet terror är ett kraftord som väl beskriver vad vi som vill demokrati och humanism upplever i Sverige idag, maktlöshet, hot och förföljelse.

    Gillad av 1 person

   • Olle Reimers skriver:

    Peter, det enda rimliga man kan kräva av sig själv är att man gör vad man kan för att påverka omgivningen men när det inte hjälper gör man vad man kan för att skydda sina närmaste.

    Gilla

 13. oppti skriver:

  Det finns en karta som visar hur religion påverkar även sekulariserade länder som Sverige.
  Vi är extremast i världen och skall bereda plats för den andra extremen:

  Mest rationella skall ge plats för de mest traditionella
  Mest självcentrerade självförverkligande skall ge plats för dem som endast strävar efter överlevnad.
  Vi kommer därifrån så det bör ju kunna gå att återvända dit-om vi vill!

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   Det kanske mest intressanta med den modellen är det svenska axiomet, att alla folk/kulturer strävar mot det NÖ hörnet. En process, som dessutom sker sekundsnabbt, genom att dessa sätter sina fötter på svensk mark.

   Gillad av 1 person

 14. Magnus Rosensparr skriver:

  Med nuvarande demografiska utveckling är det bara en tidsfråga när den procentuella andelen av Sveriges muslimska befolkning når 51 %. Oavsett om det då handlar om sunni eller shia, kommer det att bli imamerna respektive ayatollorna som kommer att bestämma i landet och inte folket, liksom det idag inte är folket som bestämmer utan politikerna. Det enda alternativ som finns till det ovan anförda är att repatriera muslimerna.

  Gillad av 8 personer

 15. Rikard skriver:

  Hej.

  ”moderat muslim” är inte något som existerar.

  Möjligen kan du hitta en muslim som säger att allt profeten sade inte behöver genomföras just nu.

  ”moderat pedofil”
  ”moderat nazist”
  ”moderat kommunist”
  ”moderat seriemördare”
  ”moderat självmordsbombare”

  och så vidare.

  Det kvittar hur ”moderat” personen är, när ordet moderat modererar något som i sig självt redan från början är oresonligt och kompromisslöst.

  Sluta fega. Islam är fiende till allt som inte är islam.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 11 personer

 16. Hovs_hällar skriver:

  Man kan jämföra med en annan, liknande mental farsot som grasserar i landet: PK-vansinnet.

  Denna sekt påminner om fanatisk islam, på så sätt att den kräver absolut lydnad inför vissa floskler som ”Värdegrunden”. Och den här sekulära kvasi-religionen är det få människor som öppet vågar sätta sig emot.

  Islamsk fundamentalism är en världsomfattande sekt, med miljontals fanatiska utövare bakom sig. Även sekulära västerlänningar är mycket rädda för den sekten — se bara på vad som hände redaktionen för satirtidningen Charlie Hebdo!

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Attentatet_mot_Charlie_Hebdo

  I Sverige finns det dessutom en koppling mellan PK-sekten och islamsk fundamentalism, på så vis att PK-sekten vägrar erkänna det faktum att islamsk våldsbenägen fundamentalism — av den sort som utlöste attentatet mot Charlie Hebdo — faktiskt är en del av islam! och att det därför bara är en gradskillnad mellan en ”fredlig” och en våldsam tolkning av islam.

  PK.sekten försöker falskeligen påstå att våldsamma islamister skulle ha ”missförstått” islam. Detta är helt falskt. Tvärtom är det dessa fanatiker som representerar den rena, ursprungliga versionen av islam — den lära som har kommit hit för att underkuva oss naiva svenskar.

  Gillad av 8 personer

 17. O.T. skriver:

  Att mitt i marschen in i det digitaliserade samhället genomföra förändringar av pensioner och invandring som kraftigt ökar antalet människor som behöver hitta ett jobb för att klara sin försörjning, är givetvis komplett vansinne. Vad vi istället borde göra är att börja diskutera helt nya former för hur välfärdssamhället skall kunna erbjuda medborgarna en grundförsörjning som inte nödvändigtvis är knuten till ett traditionellt jobb.
  https://anthropocene.live/2017/12/16/valfardsstaten-raseras/

  Konsekvensanalyser är inte sjuklöverns melodi, de vill inte veta….

  Gilla

 18. Olle Reimers skriver:

  Det som förvånar mig mest är hur få det är som vågar ta öppet avstånd från islam. Jag vet att de flesta av er som brukar kommentera desa sidor ofta är verbala och skarpa men när det gäller att kritisera islam verkar det som om luften plötslgt tagit slut. Är det rädsla eller bara vanlig PK?

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Jag gillar inte Islam. Det är som jag skrev lite längre upp en ideologi, förklädd till religion, som inte hör hemma här. Att inte alla muslimer skär halsen av oss gläder mig icke. Jag vill inte ha en enda muslim här. Men givetvis ställer jag mig inte på torget i valfri stad med ett plakat och skriker, ut med muslimerna. För det första skulle det inte göra skillnad. För det andra skulle kanske farbror blå komma och prata med mig. För det tredje skulle kanske en yngling av MENA-ursprung komma och göra något otrevligt. Nej det som gäller i september nästa år är att rösta på SD. Ju fler röster de får desto större chans att stoppa vansinnet som pågår.

   Gillad av 5 personer

 19. Lars skriver:

  Islamiseringen är en riktig kil in i den svenska präktigheten som tvingar fram funderingar och ställningstaganden och än är det ingen gemensam syn formulerad.

  Sverige var ju fram till 70-talet mycket homogent, men inte ens ett begrepp som homogenitet är vedertaget till vad man avser.

  Jag tror ibland Sveriges förhållningssätt kommer just från den bakgrunden. Man levde trots världskrigen ganska isolerat från omvärlden och beroendet till omvärlden var inte så starkt. Vi visste ju exempelvis inte så mycket om vad som hände bakom järnridån då informationsspridningen inte var stark. Man reste inte så mycket och än idag så är det mest turistresor till sol och bad – man kan inte förstå så mycket av andra länder och kulturer genom turistresor, man måste läsa och lära känna människor på djupet. Man lurar sig vid läsning och tror man förstår, men ofta översätter man, liksom författaren ofta, begrepp och beskrivningar till den värld man lever i och som man känner till.

  Samhällsdiskussioner i Sverige utgår och utgick ofta från moraliska och teoretiska resonemang man trodde var universella för alla mänskliga samhällen.

  Jag tror ju inte att kollektiv har känslor utan enbart individer, så jag tror inte att svensk mentalitet exempelvis beror på skuldkänslor för att man undgått krig, men att skuldkänslor uppstår när man ser eländesbilder utifrån världen och jämför med den egna situationen.

  Jag tror mer på bristande insikt och förståelse. Den offentliga debatten förs ofta av ett litet antal personer med stark (extrem) övertygelse i olika frågor och är oftast teoretisk, ofta avser en idealbild av verkligheten. Den prövas sällan mot reala förhållanden.

  Gillad av 2 personer

 20. Hovs_hällar skriver:

  En fråga kvarstår: Varför är egentligen hela EU-området så slapphänt mot inflytandet från islam?

  På den här bloggen påvisas en krasst ekonomisk orsak, som inte enkelt kan avfärdas som ”konspirationsteori” — nämligen utpressning från de oljeproducerande länderna i Mellanöstern.

  https://rosatraktor.com/2017/08/01/har-du-nagonsin-undrat-varfor-eu-har-oppnat-sina-yttre-granser-vidoppna-sa-att-horder-av-muslimska-flyktingar-kan-floda-fritt-over-vara-granser/

  Gillad av 2 personer

 21. Per-Anders skriver:

  Om moderat islam till exempel är att kvinnor inte behöver bära slöja, är utvecklingen faktiskt åt andra hållet, dvs. mer kvinnor ska ta på sig slöja.

  Moderat islam möjligt med en ledare som Atatürk. När det blir en ledare som Erdogan, då existerar ingen moderat islam längre.

  Gilla

 22. Håkan Asp skriver:

  Igår på väg till min sjukgymnast gick jag förbi en ung muslimsk kvinna(tonåring) som mycket högröstat på svenska skällde ut en annan mindre tonårsflicka som stod och grät. Jag frågade vad som pågick och blev naturligtvis utskälld. Jag framförde då åsikten att hon inte behövde täcka sitt hår , vilket hon gjorde, då ingen man överhuvudtaget skulle vilja titta åt en kvinna som betedde sig som hon gjorde vilket renderade i en harang av svordomar. . Är detta kvinnor som behöver skyddas från män genom att bära schal.

  Gillad av 3 personer

 23. Petter skriver:

  Myndigheten Arbetsförmedlingen själva tagit emot över 300 personer i de beredskapsjobb som regeringen nu tvingar alla myndigheter att fixa för att nyanlända ska flyttas bort från arbetslöshetsstatistiken till sysselsatta. Så att de 2018 kan säga att de “fixat jobben”.

  Men någon ska ta hand om dessa 300 personer som inte kan språket, kulturen etc. Enligt uppgifter jobbar minst 35 personer av dem på IT-avdleningen.

  Och IT-systemet på Arbetsförmedlingen fungerar allt sämre vittnar anonyma anställda. Sedan har Arbetsförmedlingen någon slags rekord i usla upphandlingar så det är givetvis inte något som direkt underlättar.

  Att så många anställda på Arbetsförmedlingen tvingas ta hand om nyanlända som varken språket eller hur saker fungerar och dessutom ska fixa regeringens valkampanj tär och många får allt högre arbetsbelastning.

  Så stor att huvudskyddsombudet faktiskt anmält Arbetsförmedlingen till Arbetsmiljöverket.

  https://uvell.se/

  Gilla

  • Hovs_hällar skriver:

   Somliga sådana jobb verkar ha hamnat på Post Nord, vilket skulle förklara varför det blivit såna problem där med brev som ”försvinner”, lastbilsförare som får vredesutbrott i trafiken, med mera…

   Gilla

 24. Björn skriver:

  Jag känner precis likadant! Att rösta, är det enda vi ”small people” kan göra! Och att försöka stötta de nytillkomna här på DGS under tiden fram till valet, genom parollen; ”Ni är verkligen inte ensamma, ni som som tycker att PK-väldet måste få ett slut”!

  Gillad av 1 person

 25. Olle Reimers skriver:

  Arne, tyvärr är det inte bara en pöbel som tar till våld. Grupper kring Robert Aschberg och Expo, Aftonbladet och liknade låtasförkämpar för godhet drar sig inte för öppet våld när den kan maskeras som försvar eller när ingen ser.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.