Migration och antisemitism

Stefan Hedlund

Antisemitismen vinner allt större utbredning i vårt land. I Göteborg har en synagoga angripits med molotovcocktails, och i Malmö har demonstranter skanderat ”Vi skall skjuta judarna” och ”Judarna skall komma ihåg att Muhammeds armé kommer att återvända”. Detta är tyvärr inget nytt, och det är inte heller något som kan skyllas på en framväxande svensk nazism.

Det svenska judehatet är i mycket hög grad kopplat till politisk aktivism i konflikten mellan staten Israel och dess palestinska befolkning. Oavsett vad man må anse om denna konflikt, måste det förbli fullständigt oacceptabelt att personer som har sökt och fått skydd i Sverige, med hänvisning till att de är förföljda i Israel, skall tillåtas använda sin fristad till att uppmana till mord på svenskar av judisk börd.

Det som borde vara moraliskt glasklart blir dock i praktiken ofta till motsatsen, till ett relativiserande som hävdar att man ju måste förstå att palestinierna är upprörda. Precis som så många svenska politiker så intensivt har värjt sig emot att det skulle finnas en koppling mellan migration och kriminalitet, har det för många blivit ett tabu att koppla växande antisemistim till ökande invandring av unga män från muslimska länder.

Den svenska identitetsvänsterns kungsfloskler om en ”gemensam värdegrund”, och om ”alla människors lika värde”, gäller uppenbarligen inte fullt ut för människor av judisk börd. Om förövarna av antisemitiska nidingsdåd är svenska nazister kan man förvisso kosta på sig de mest kraftfulla fördömanden, men om förövarna är unga muslimska män kommer saken i ett helt annat läge. Då måste man förstå, och helst även tiga.

I en intervju med Judisk Krönika väljer statsminister Stefan Löfvén att ta bladet från munnen: ”Vi skall inte blunda för att det kommit många människor hit från Mellanöstern, där antisemitismen är en utbredd uppfattning, nästan en del av ideologin. Vi måste bli ännu tydligare, våga prata mer om det”.

Det finns två problem med detta i princip föredömliga uttalande. Det ena och mest uppenbara är att det inte räcker. Det måste till handling också, och att utrota antisemitism bland arga unga muslimska män kommer att kräva mer än samtalsterapi. Den dystra framtidsutsikten är att allt fler av Sveriges judiska befolkning kommer att se sig tvingade att lämna vårt land, vilket skulle vara – och sannolikt kommer att bli – till stor skam för vårt land.

Det andra och principiellt allvarligare rör det vurmande för den palestinska saken som har så djupa rötter i statsministerns eget parti, och som så länge utmärkt och fortsätter att utmärka svensk utrikespolitik. Det finns en stark kontinuitet från Pierre Schoris beundran av PLO och Yassir Arafat fram till Margot Wallströms erkännande av Palestina som stat, ett drag som gjort att Sveriges utrikesminister inte är välkommen i Israel.

De s-märkta aktivisterna är självfallet noga med att värja sig emot varje form av anklagelse om att själva vara antisemiter, men i praktiken kan samröret med kretsar som alls inte skäms över att vara hårdföra antisemiter bli så intimt att gränser suddas ut.

Jag minns en konferens i Oskarshamn för en tio, femton år sedan. Temat var Sydafrika och Mellanöstern, och som arrangör stod Håkan Juholt och det socialdemokratiska partiet. Det var en klassisk uppvisning av svensk solidaritet, med antagande av proklamationer och med sånger som, exempelvis, hyllade den döde antiapartheid-aktivisten Steve Biko.

Mitt bestående minne är dock en konversation med en för mig fullständigt främmande man, som i kaffekön lät undslippa sig följande kommentar ”Man får ju inte säga så, men det är synd att Hitler inte fick göra färdigt”. Orden har etsat sig fast i mitt minne, i synnerhet ordvändningen ”fick göra färdigt” kommer jag sannolikt aldrig att kunna glömma.

Jag har många gånger funderat över denna incident. Man skulle förvisso kunna hävda att det rörde sig om en ensam tok, men jag tror det var värre än så. Hade personen ifråga verkligen vågat fälla denna vidriga kommentar, till en för honom fullständig främling, om han inte hade uppfattat det som föga kontroversiellt? Jag tror inte det.

Den djupt rotade vurmen för palestiniernas sak har skapat antipatier emot Israel som i sin tur har lett till en ovilja att uppfatta antisemitism som ett allvarligt problem. Det är denna kultur av att vara så djupt engagerad i palestiniernas sak som gjorde det möjligt för Malmös starke man, s-pampen Ilmar Reepalu, att så länge ta så lätt på utbredningen av våldsbejakande islamism och att därmed även negligera judarnas allt mer utsatta position.

Situationen i Malmö må uppfattas som extrem i termer av våldsanvändning, men den förblir representativ för det grundläggande problemet. Reepalu har alls inte varit ensam om att se mellan fingrarna med kopplingen mellan islamism och antisemitism. Han har varit del av en kultur där den framväxande islamismen uppfattas som ett legitimt svar på staten Israels politik, och där antisemitism följer som ett brev på posten.

När den stora vågen av företrädesvis muslimska migranter sköljde över vårt land under 2015, fanns det inte många som vågade tala öppet om vad som så uppenbart komma skulle, alltifrån framväxten av parallella samhällen präglade av kvinnoförtryck och hedersmord, till grova gängvåldtäkter och en alltmer utbredd antisemitism.

När Stefan Löfvén idag säger att vi måste ”våga prata” är det mycket sent på dagen, och det sannolika är väl att det inte blir till mycket mer än just prat.

95 reaktioner på ”Migration och antisemitism

 1. nilsdacke skriver:

  Antisemitismen är betydligt äldre än staten Israel. Den går tillbaka ända till islams födelse och profeten själv demonstrerade hatet mot judar upprepade gånger i handlingar och ord. Detta är väl dokumenterat i Koranen och sira.

  Gillad av 2 personer

  • Johan skriver:

   Israel grundades 1948. Königsberg försvann ett par år tidigare. Var är de tyska intifadorna?
   Oändligt antal territorier har gått förlorade för olika folkslag.
   Efter snart 70 år tänker jag: ”Get over it”.
   UNRWA har möjliggjort detta utdragna vansinne. Palestinierna försörjs av FN (oss)…Protestera på heltid blir alternativet till att jobba för sin överlevnad…

   Gillad av 5 personer

   • nilsdacke skriver:

    Av någon märklig anledning undviker Harrisson att i artikeln överhuvudtaget nämna det inom islam spridda judehatet, väl dokumenterat i islams ”heliga” skrifter. Han nämnde inte att den första pogromen mot judar beordrades av Muhammed i Medina.
    Koranens budskap om behandling av judar är skrivna i imperativ och giltiga än i dag.

    Hans påstående om att judar generellt haft det bättre under islam än under kristendom vilar på svag grund.

    Gilla

  • Skulptören skriver:

   Jag vet inte om antisemitism är rätt ord för judehat när det kommer från arabiskt håll, då båda per definition är semitiska folk?

   Det finns ett hebreiskt ord för hat mot judar som det gjordes en DOX dokumentär om byrån för att förhindra detta i New York , för några år sedan.

   Gilla

 2. svenne skriver:

  ”Det finns två problem med detta i princip föredömliga uttalande. Det ena och mest uppenbara är att det inte räcker. Det måste till handling också, och att utrota antisemitism bland arga unga muslimska män kommer att kräva mer än samtalsterapi”.

  Någon handling som är mer handfast än samtalsterapi och diverse utredande – ”för att försöka få fram den bakomliggande orsaken” – kommer givetvis inte att ske. Orsaken till detta tror jag bottnar i en genuin rädsla för de repressalier som kan drabba de tjänstemän som skulle få uppdraget att genomdriva aktioner som på något sätt sätter en hämsko på de aktiviteter som
  ” arga unga muslimska män” anser sig ha rätt att utöva. Även ”goda” politiker kan ju hamna i skottlinjen om de genomför någon åtgärd som kan betraktas som impopulär inom dessa kriminella kretsar och även detta bromsar kraftfulla insatser för att upprätthålla lagen.

  Bevisligen så förekommer redan nu hot mot poliser, domstolspersonal och andra myndighetspersoner som kan kopplas till brottsbekämpning. Detta trots en mycket förstående attityd från dessa som gör att de flesta domar resulterar i straff som tillhör den lägre delen av straffskalan. Hur mycket skulle hotet mot dessa personer öka om man skulle ta till de hårdhandskar som verkligen krävs för att stävja invandrad brottslighet?

  Gillad av 2 personer

  • Svepet skriver:

   Orsaken till detta tror jag bottnar i en genuin rädsla för de repressalier som kan drabba de tjänstemän som skulle få uppdraget att genomdriva aktioner som på något sätt sätter en hämsko på de aktiviteter som
   ” arga unga muslimska män” anser sig ha rätt att utöva.

   Att invandrarbarnen löser sina konflikter med våld fick min generation lära oss redan på skolgården. Resultat? Alla höll sig borta från invandrarbarnen, som därmed alltid fick sin vilja igenom.

   Gilla

 3. Arne skriver:

  Ja, det är ju bra att Löfven tar ”bladet från munnen” men jag måste erkänna att de inte säljer Judisk Krönika på min lokala Circle K. De säljer inte heller Nyheter Idag eller Nya Tider men däremot så är tidningsstället fullt av vänsterpropaganda, Aftonbladet, Expressen och SvD. Cirkulationen av Judisk Krönika torde vara begränsad och vi gav just spridning åt syftet Löfven har, att ge sig själv en ursäkt: vi talar visst om problemen. Han kunde för praktiska ändamål lika gärna tala i en tom kravmärkt kaffeburk. Jag gissar att inte ens Sveriges mest integrerade muslim läser Judisk Krönika.

  Jag förslog på min lokala mack att de skulle bredda tidningsutbudet men personalen trodde inte att Circle K skulle tillåta det. Jag ser ägaren ibland, nästa steg blir att fråga honom.

  Sedan, problemet kom inte 2015, det enda som hände 2015 var att det inte blev möjligt att dölja det mer. Malmö har styrts av antisemiter i decennier.

  Gillad av 2 personer

  • Svepet skriver:

   Ja, det är ju bra att Löfven tar ”bladet från munnen” men jag måste erkänna att de inte säljer Judisk Krönika på min lokala Circle K.

   Samma strategi som Yassir Arafat med andra ord – han fördömde den palestinska terrorn endast i västerländska medier, aldrig i arabiskspråkiga medier.

   Gilla

 4. Fredrik Östman skriver:

  ‘Den svenska identitetsvänsterns kungsfloskler om en ”gemensam värdegrund”, och om ”alla människors lika värde”, gäller uppenbarligen inte fullt ut för människor av judisk börd.’ — Det är ett specialfall. Dessa klyschor gäller inte människor alls, enkannerligen inte sådana som inte syns och märks eller som kan skrikas ner, utan vänsterns maktinnehav.

  Gillad av 2 personer

  • Johan skriver:

   ”Alla människors lika värde” har mänskligheten aldrig varit i närheten av. Kommer aldrig ske. Naturen är tvärtom. Olika arter äter varandra. Olika grupper inom samma art slåss om samma revir. Så och människan sedan urminnes tider.
   Första världskriget resulterade i att det Habsburgska kejsardömet och det Ottomanska riket delades upp i så etniskt homogena stater segrarna förmådde.
   Etniskt homogena stater skulle förhindra konflikter och framtida krig.
   Nästan alla konflikter i människans historia har varit etniska/kulturella.
   Inget lär vi av historien. Hur ser Europa ut om 100 år? Garanterat inte konfliktfritt…

   Gillad av 1 person

 5. malmobon skriver:

  SD begärde en interpellation gällande uthyrning av kommunal lokaler i Malmö till palestinier som i dessa predikade våld mot judar.
  Sossarna sa i denna debatt att Fatah är deras systerparti.
  Detta är en lång pågående process inom palestinier och sossarna som är deras beskyddare i Malmö. Är förankrad hos palestinska ungdomar och öppet skriker döda judar.

  Har under många år sett detta, och försökt få upp det till ytan.
  FINNS INGEN SKILLNAD PÅ NAZISM OCH IDEOLOGIN ISLAM. Alla har samma mål.

  Märkligt att vi inte lär av historien. drar paralleller till hur det började på 30-talet och vad som änder nu. Islam måste förbjudas.

  Gillad av 3 personer

  • nilsdacke skriver:

   Du har så rätt gällande nazismens och islams syn på judar. Jag har själv kollat att så är fallet. Du får också starkt stöd av arabisten Hans Jansen, en av de sakkunniga kallade av försvaret i rättegången 2010 mot Geert Wilders.
   Om att jämföra Koranen med Mein Kampf av Adolf Hitler, förklarade professor Jansen att det finns fler antisemitiska passager i Koranen än i Mein Kampf. Han sade också att Koranens våld är i imperativ. Professor Jansen är överens om att Koranen uppviglar till hat och mord. ”Så länge det endast rör otrogna” tillade Jansen.
   Jag vill påminna om att stormuftin av Jerusalem, Haj Amin al-Husseini, var SS-Gruppenführer och hjälpte till att rekrytera muslimer till tre SS-divisioner, aktiva med att jaga judar på Balkan.

   Gillad av 4 personer

  • Svepet skriver:

   Detta är en lång pågående process inom palestinier och sossarna som är deras beskyddare i Malmö.

   Den dagen kommer nog tyvärr att komma när Jerusalem Posts förstasida kommer att prydas med en bild på Malmö och den svarta rubriktexten JUDENFREI.

   Gilla

 6. Aha skriver:

  Ca 90% av muslimerna röstar på vänstern, mest sossarna. Antal muslimer kan vara ca 1 milj, räkna bort barn och de som ej röstar och ca 200 tusen av muslimerna röstar på sossarna. Muslimerna utgör då 10% av sossarnas 2 milj röster i senaste valet.
  Den njugghet vänstern uppvisar när det gäller mota muslimernas antisemitism bottnar i detta (samt att vänstern historiskt sedan Palme står på Palestinernas sida).

  Som en del i detta återfinns sossarnas samarbete med diverse muslimska organisationer, den kristna delen Tro och solidaritet är t.ex. involverad med muslimska organisationer, ett samarbete som i sig också försvårar ett avståndstagande.

  Vänsterns bristande vilja till krafttag mot muslimernas antisemitism är osmaklig.

  För övrigt anser jag att stränga straff för att stå och skandera antisemitism skulle reda upp situationen, kan t.o.m. tänka mig utvisning markerande att ta med sig hemlandsbråk till Sverige accepteras inte.

  Etablissemanget skördar nu frukterna av att inte kräva assimilering.

  Gillad av 7 personer

  • Svepet skriver:

   Ca 90% av muslimerna röstar på vänstern, mest sossarna.

   Och ändå driver ”Alliansen” på för ännu mer invasion. ”If you cant beat them, join them”?

   Gilla

 7. Johan skriver:

  Politikeryrket drar idag till sig uteslutande ODUGLINGAR. I riksdagen finns inte en enda rakryggad intelligent människa.
  Detta kan inte ifrågasättas eftersom det är ett faktum.

  När Janne Josefsson snart pensioneras har vi inte längre en enda journalist kvar inom SVT/SR…Bara maktens propagandister dröjer sig kvar. Folket har blivit fienden. Ingen redaktör riskerar ett nackskott eller ens avsked om hon gör sitt jobb. Sverige har blivit sinnessjukt. Har ingen rimligare förklaring till eländet.

  #Metoo2 kunde ju bli ett BIKT-UPPROP där delar av de som tjänar etablissemanget framställer sig som offer för chefstjänstemän i förvaltningen eller råa politiskt korrekta redaktörer. Offerkoftan verkar ju vara högsta mode. Lögnhalsar får en chans att bli sanningssägare…Jan Helin och Anders Lindberg blir garanterat skampålade i denna underbara utopiska fantasi…

  Citat från George Orwell: ”Journalism is printing what someone else does not want printed. Everything else is public relations.”
  Männen (råttorna) har flytt den sjunkande journalist-skutan. Kvar sitter kvinnorna och läser upp PR, signerat Rosenbad.

  Gillad av 2 personer

  • Hortensia skriver:

   ”I riksdagen finns inte en enda rakryggad intelligent människa.
   Detta kan inte ifrågasättas eftersom det är ett faktum.”

   Hur tänkte du här, Johan? Har du glömt att SD representeras i Sveriges riksdag av ett flertal obestridligen intelligenta, rakryggade och hårdhudade svenskar? De är de facto dugliga och kämpar, i sträng motvind, för oss alla.

   Gillad av 5 personer

   • Johan skriver:

    ”Jag tänkte inte på det” – citat från Peter Dalles uppfinnare från Sundbyberg i Lorry.
    SD får knappt någon TV-tid. Lätta att glömma när dom är utan reell makt. Ytterligare ett bevis på MSM:s försmädliga ”journalistik”.

    Gilla

 8. Karl Oskar skriver:

  I detta läge är det skönt veta Svea Rikes statsminister har ett fast grepp om rodret. Om han inte redan har gjort det så kommer han strax med kraft fastslå att antisemitism är helt oacceptabelt!

  Gillad av 2 personer

 9. Olle Reimers skriver:

  Det är väl numera ganska uppenbart att vänsterns grundidé är att de står för det goda medan vi andra är onda. Israel är givetvis inte på den goda sidan.

  Uppdelingen mellan ”goda” och ”onda” är till för att man ska förstå att det inte är fel att ge sig på de onda. De är inte värda att lyssna på och de har heller inte något annat värde.

  ”Värdegrunden” – kan man således utgå ifrån – omfattar bara det goda. Delar man inte värdegrunden är man utan värde och kan behandlas utan hänsyn till regler om demokrati och yttrandefrihet; likhet inför lagen o.s.v.

  Gillad av 1 person

 10. Bo Svensson skriver:

  Lösningen på MÖ-konflikten är densamma som för alla multietniska regioner: En uppslutning för ett regionalt grundskattesystem som med nivån på avgifterna anpassar efterfrågan till tillgången på begränsade resurser och med krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet – Intäkterna fördelas på alla infödda enligt principer som gynnar återhållsam förökning.

  I skydd av denna ordning kan sedan de olika grupperingarna bilda klubbar med egna regler för medlemskap och gränsdragningar i geografin kan tänkas men behövs inte.

  Gillad av 1 person

 11. Netanjamin Benyahu skriver:

  Jag tycker att detta är hemskt och (inte men!) de svenska judarnas företrädare har samtidigt propagerat för mångkultur, vilket i praktiken har inneburit en massinvasion av företrädesvis fattiga, lågutbildade muslimer från värdens värsta teokratier i storleksordningen 1-5 svenska judenheter per år (det lär finnas ca 30 000 judar i Sverige). Denna ”nakba” (arabiska för katastrof) har varit förödande för oss svenskar, kristna som judiska. Den svenska judinnan Ingrid Lomfors, chef för Forum för levande historia och gift med f.d. ordföranden för Judiska församlingen i Göteborg, förnekade på Stefan Löfvéns asyljippo ”Sveriges historia” att svensk kultur över huvud taget existerar. Lomfors förnekar därmed ett helt folkslag rätten att existera.

  Gillad av 4 personer

  • Ulrika skriver:

   ”det lär finnas ca 30 000 judar i Sverige”. Den officiella siffran ”lär” vara 18 000. Annars skulle det betyda att 12 000 har gått under jorden.
   Sverige har låtit in andra kulturer i det förflutna som integrerat sig bra. Du kan inte anklaga de svenska judarna för att ha öppnat portarna på vid gavel och släppt in folk utan kontroll. Att Sverige sitter med skägget i brevlådan kan man tacka den huvudlösa regeringen för samt många svenskars naivitet.

   Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    Det är nog inte att anklaga, då det är ett faktum att många av judisk etnicitet har varit väldigt aktiva/tongivande i att förespråka invandring och motarbetande av allt vad nationalism är.

    Ett exempel är David Schwarz
    https://sv.wikipedia.org/wiki/David_Schwarz

    Jag kan till viss del förstå deras bevekelsegrunder. Bränt barn skyr elden och nationalism sänder säkert kalla kårar utför ryggen på många av dem.

    Sverige styrs naturligtvis av regeringen, men denna regerar inte i ett vakuum och kan självklart påverkas/manipuleras.

    Gillad av 2 personer

 12. Agneta Berglöw skriver:

  Oerhört bra skriven krönika.Det är en förfärlig samhällsutveckling som visas så tydligt o som sker mitt framför ögonen på oss.
  Tänker framförallt på det vidriga fullständigt oacceptabla dådet mot Judiska församlingen i Göteborg.
  Häromdagen hölls ett stormigt kommunfullmäktigemöte i Göteborg där t.o.m Socialdemokraterna röstade med allianspartierna FÖR ökat ekonomiskt stöd till Judiska församlingen o utökning av kameraövervakning runt om i Gbg.
  Det kan inte ha varit lätt för det Palestinavänliga Socialdemokratiska partiet.
  Har klippt ur ett citat av Hedi Fried:Du tänder också ett ljus ikväll o fortsätter i åtta dagar som en markering att Sverige inte tillåter skändning av sina egna medborgare.

  Gilla

  • larslindblog skriver:

   Emerich Roth och Hedi Fried har fått Olof Palmepriset . $ 100 000 .
   Tyvärr är båda fullständigt PK insnöade på nationalsocialister och vill inte se det importerade hotet. Dom går båda så långt att dom jämställer SD med nazister.
   Olof Palme pris …Olof Palme Internationella Center finansieras helt via skattemedel !!
   ca 150 milj/år. Palme Centret kostar mer än hela det Kungliga apanaget !!
   Vem betalar dessa ca 850 000 kr till Fried och Roth ???

   Gillad av 2 personer

 13. Rutger skriver:

  Det är inte bara judar som överväger att lämna Sverige, utan även kristna, för vi kristna är också ” undermänniskor ” i islams ögon. Flertalet ligger dock ligger dock såsom på stranden och kisar med ögonen mot den varma solen. De ser inte, och vill inte se, de mörka molnen och ovädren. Åsksmällarna som hörs bortser man från, eller betraktar som rena hallucinationer. Hursom ingenting som har att göra med vädret.

  Gillad av 1 person

  • Netanjamin Benyahu skriver:

   Det är inte bara judar som överväger att lämna Sverige, utan även kristna, för vi kristna är också ” undermänniskor ” i islams ögon.

   Precis. En nakba är vad det är.

   Gilla

 14. Erling skriver:

  ”Kungsfloskeln Allas Lika Värde” – den var bra! Det tvångsmässigt upprepande av detta falska mantra är ett hyckleri av en dignitet att man bara häpnar och förstummas. Men förvisso ett bevis på vilken subtil och massiv hjärntvätt vi utsätts för. 7/24

  Det är tveklöst en vacker teori men den skorrar plågsamt och falskt. Låtsaslekar var underbara i barndomen. Men i en vuxenvärld hör de inte hemma.

  Ordet ALLA förmedlar att INGEN är undantagen. INGEN!

  Vari ligger värdet i att ena stunden upprepa kungsfloskeln för att i nästa utpeka undantag?

  Anser Strandhäll att Janouch är inkluderad i begreppet ALLA? Löfven att Åkesson ingår?
  Eller övriga partiledare om den senare?

  Och vi brunråttor som flämtar till oss en aning av frisk luft i alternativa media som detta forum?
  Ingår vi? Knappast!

  Och hur inkluderad är judarna? Bevisligen tillhör även de det stora antalet undantag!

  Nej, LÖGN, FALSKHET och HYCKLERI utgör numer den luft vi inandas. Det är knappast så mycket bevänt med ”miljörörelsen”!

  Gillad av 5 personer

 15. educaremm skriver:

  En antijudendom-ism, eller som det började kallas från 1800-talets mitt, en anti-semitism, eller en anti-sionism, har funnits i kristnade nationer alltsedan en kristendom började växa sig stark inom det Romerska riket.

  Det har naturligtvis även funnits en antikristendom-ism, från en judendoms sida, och kanske även från andra håll, liksom det idag också finns..

  Många judar har själva även en anti-judendom-ism i sitt förhållningssätt gentemot en judendom, eller många har tagit avstånd från en sträng judendom, till förmån kanske för en kristendom, eller för en ateism, eller till förmån för en frihet från alla former av religion…
  Stränga rabbiner kunde utdömma dödsstraff mot sina egna lagöverträdare …

  Många judar konverterade till en kristendom och Jesus Själv anses ju ha varit judisk. En kristendom bestod ju från början mest av f.d. judar….

  Att tro att alla med judisk bakgrund är troende på en judaisk lära som och som därför ur en kristen nations perspektiv ansågs behöva bekämpas kollektivt, till försvar för en kristendom, är att göra en felbedömning….

  Islams lära liknar teologiskt en judendom mer än en kristendom även om Gud inom islam, alltså Allah, beskrivs vara på liknande vis till Sin Karaktär, som en kristen Gud beskrivs vara till Sin karaktär.

  Guden Jesus blir beskriven vara, liksom alltså islams Gud Allah blir beskriven vara – Barmhärtig och Medlidsam -.

  Både en judendom och en islam anser att det är totalförbud på att beskriva Gud som en människa. Det anses vara en hädelse mot Gud att beskriva en människa som Gud. Detta vilket ju är en kristendoms kärna där Jesus är upphöjd till Gud. Därför kan både en judendom och en islam se en kristendom som en teologisk irrlära, eller som en kättersk teologisk lära.

  Gillad av 1 person

  • Björn skriver:

   Jag har fått uppfattningen, att de flesta av oss som skriver här på DGS, är just ”gamle far”, och har hyfsat bra koll på läget! Men sprid gärna till alla vilsna där ute, som hämtar i stort sett all info från ”sociala medier”!

   Gillad av 3 personer

 16. Johan skriver:

  Att inte ställa samma krav på vissa grupper pga ursprung är rasism. Allas lika värde=samma rättigheter och skyldigheter för alla. Frågor på det, Rosenbad? Annars kommer snart lagen ha urholkats och vi kommer ha ett antal alternativa ”arbetsytor”

  Gillad av 1 person

  • Per-Anders skriver:

   Det är det som socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets rasism består av. De anser att invandrarna är handikappade och behöver hjälp att bli torkade i rumpan. Socialist är lika med att stå över alla andra.

   Gillad av 2 personer

 17. uppstigersolen skriver:

  Sent ska syndaren vakna. Men snart vänder sig Löfven om och somnar igen. Margot Wallström kommer berätta för honom att palestinierna är mycket bättre än judar.

  Gilla

 18. Linden skriver:

  Ingen kontroll över IS-återvändare i Göteborg – Islamisterna ”hyllas som rockstjärnor”

  Flera IS-återvändare kommer till nordöstra Göteborg och myndigheterna har svårt att hålla koll på dem. På grund av att det inte finns några krav att prata med myndigheterna kan återvändarna vandra fritt och radikalisera andra i dessa miljöer.

  https://nyheteridag.se/ingen-kontroll-over-is-atervandare-i-goteborg-islamisterna-hyllas-som-rockstjarnor/
  Islamastkramandekravlösasjuklöverfjollarna har fortfarande huvuddelen av svenska folket i sin fålla, fullkomligt obegripligt. Hjärntvätten måste ha fungerat.

  Gillad av 1 person

 19. Björn skriver:

  Jag kan inte för mitt liv förstå, att en ”religion”/ideologi, som har som UTTALAT grundfundament att mörda och utrota andra människor, är laglig här i Sverige!

  Gillad av 6 personer

  • Per-Anders skriver:

   Jag tycker det är lite svårare att förstå att det inte går att ens upplysa om grundfundamentet i islam. Inte ens muslimerna känner till det. Eftersom vi är rasister i Sverige borde vi ju kunna sätta oss på en hög häst och förklara grundfundamentet för de mindre förstående muslimerna. Trots allt har vi ingen analfabetism bland födda i Sverige.

   Fråga en muslim om vad de anser om att Mohammed gifte sig med en sexårig flicka och sedan våldtog henne när hon var nio år gammal. Jag kan lova att i princip alla muslimer kommer att säga att de inte tror på det. Sedan kommer de att hävda att de som muslim känner till koranen bättre än en vit svensk och att de därmed har rätt.

   Gilla

   • Björn skriver:

    Jag har ingen aning om vad som står i koranen, och jag bryr mig inte heller, eftersom allt ändå verkar vara oklart uttryckt, och öppet för allehanda ”tolkningar”! Det JAG bildar min uppfattning om islam och muslimer på, är vad DE SJÄLVA UTTRYCKER I ORD OCH HANDLING! Typ när en pöbelhop bestående av enbart muslimer, helt öppet ropar ”döda judarna”, eller när de kastar brandbomber mot synagogor!

    Gilla

  • Björn skriver:

   Jag har blivit ”bönhörd”; ”deltagande i terrororganisationer ska bli straffbart”! Äntligen blir islam och muslimernas verksamheter olagliga!

   Gilla

 20. Palle skriver:

  Stefan: angelägen fråga, som du behandlar.
  En av orsakerna till det långa (S)-styret i Malmö består i att S-ledningen (Reepalu och nuvarande, Jamme) därstädes konsekvent undvikit att tala klarspråk om vilka, som stått och står för judehatet i staden, detta för att inte äventyra ett viktigt röstunderlag.
  Utrikesminister Margot Wallström är stöpt i samma form.
  Som så ofta slår twitterkontot Steget Efter huvudet på spiken:
  https://pbs.twimg.com/media/DQehP7OWkAU3IOV.jpg:large
  https://pbs.twimg.com/media/C-4GmKhXgAAJ0D3.jpg:large

  Gillad av 1 person

 21. Lennart Bengtsson skriver:

  Man får osökt intrycket att Stefan Löfvéns uppfattningar inte är hans egna utan de av den närmaste omgivningens. Ibland kan man inte undgå uppfattningen att det finns en slumrande antisemitism i landet som har djupa rötter och som ständigt får nytt bränsle av migrationen från mellanöstern. Det är inte Israels fel att de islamska staterna i mellanöstern inte är funktionsdugliga utan deras egna tillkortakommanden av korruption, klanvälde och religiöst förtryck och intolerans. Det nuvarande svenska samhällets attityd att ständigt se misslyckade individer eller till och med misslyckade samhällen som ett slags hjälplösa barn som är oförmögna att resa sig och klara sig själva är ett fullständigt feltänkande. Länder som Israel, Kina och Singapore skall föras fram som goda exempel och som har klarat sig utmärkt av egen kraft. På samma sätt skall man ställa krav på världens alla failed states och se till att de själva lyfter sig i stället för att hållas kvar i ett miserabelt tillstånd genom ständiga och mestadels förfelade allmosor.

  Gillad av 6 personer

  • Netanjamin Benyahu skriver:

   Det är inte Israels fel att de islamska staterna i mellanöstern inte är funktionsdugliga utan deras egna tillkortakommanden av korruption, klanvälde och religiöst förtryck och intolerans.

   Frsmgångssagan Israel drar ner byxorna på resten av ökenländerna och visar att problemet ligger i kulturen och religionen snarare än geografin.

   Gillad av 1 person

 22. Lars-Olof Svensson skriver:

  Jag tror inte de unga muslimer som ligger bakom judehatet i Sverige vet mycket om Palestina och Israel överhuvudtaget. Den konflikten är bara en förevändning för ett judehat som är kulturellt och nedärvt. Framförallt har den konflikten ingenting att göra med unga muslimers belägenhet i Sverige. Släpp den galna idén om en tvåstatslösning som ändå aldrig har gillats av te x Hamas och tvinga Egypten och Jordanien, som har fred med Israel, att ta hand om sina arabiska bröder och kusiner genom att inlemma Gaza i Egypten och vad som är kvar av Västbanken i Jordanien, och ge dem självstyre. Ett svårare problem är förstås Jerusalem. Att med svärdet i hand expandera sin religion och bygga helgedomar på andra religioners heliga platser var ingen bra idé.

  Gillad av 1 person

 23. Hortensia skriver:

  Jag är upprörd, Stefan, och jag skäms över att mitt eget folk finner sig i att låta en pladdrande pajas, som din namne Löfven, vara statsminister för ett land i akut kris…

  … en kris som hans parti tillsammans med sex andra multikultiutopiska partiers katastrofalt oansvariga och rent lögnaktiga migrationspolitik direkt har orsakat.

  Gillad av 3 personer

 24. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jag håller helt med författaren och hans analys av den statligt sanktionerade aktiva antisemitism light som präglar svensk utrikespolitik. Det är absolut inget att vara stolt över.

  Samtidigt kan jag inte låta bli att framföra något som kan uppfattas som att svära i kyrkan. Enligt min mening finns det inslag i judendomen som jag upplever som lika bisarra som en del yttringar inom islamiska kretsar, visserligen utan samma inslag av våld. Jag tänker på dessa hattprydda herrar som står och dunkar huvudet i en mur. Det kan de i och för sig gärna få göra i Israel. Jag ställer mig ändå frågande till varför inte i Sverige boende judar kan tänka sig att integreras mera i det svenska samhället utan eftersträvar att på olika sätt markera sin särart. Svenskar kan inte göra samma sak utan att hånas i offentligheten.

  Gilla

  • Bengan70 skriver:

   Denna kommentar, Sten, var lite ogenomtänkt. Känner ett antal judar o ingen går m kippa utan smälter helt in i vårt samhälle, ofta skickliga yrkesmänniskor. Några få gånger per år kan jag se en jude på stan i ortodoxa kläder. Kort sagt, min erfarenhet av judar är mycket positiv,
   arbetsamma o bidrar till vårt samhälle.
   Däremot ser jag dagligen massor av muslimer i religiös klädsel, synbarligen lediga på allas vår bekostnad.

   Gillad av 4 personer

   • Ulrika skriver:

    Hortensia

    Var har du sett ”koscherslaktat kött” i Sverige?? Såvitt jag vet så förbjöds det reda på den tiden Sverige blev ‘tyskvänligt’.

    Gillad av 1 person

   • Hortensia skriver:

    Jag har inte sett det själv i butik, Ulrika, men vet att aven privatimport dessvärre förekommer.

    https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/forbud-mot-halal–och-koscherslakt_H402151

    ”Många svenskar äter i dag kött från djur som halal- eller koscherslaktats utan att veta om det. Det vill säga kött från djur som plågats ihjäl. Enligt Åke Rutegård, tidigare vd för KCF (Kött och charkföretagen), är det nämligen vanligt förekommande att sådant kött säljs som vanligt kött i Sverige. Enligt en undersökning gjord av Svenska Dagbladet kunde ingen av landets största charkgrossister (Ica, Coop, Axfood med flera) redovisa kontrollrapporter eller avtalstexter som garanterar att kött från djur som plågats ihjäl inte når de svenska konsumenterna. (Källa: Svenska Dagbladet, Kött från plågade djur säljs i mataffärer, 23 januari 2010.)
    Slaktmetoderna innebär kortfattat att djuren slaktas och avblodas helt utan bedövning, vilket innebär ett utdraget dödsförlopp med onödigt lidande, smärta och ångest. Enligt en fransk kartläggning kan det ta upp till elva minuter innan de panikslagna korna dör av blodförlust. (Källa: Svenska Dagbladet, Vanligt att slakta utan bedövning, 17 maj 2011.) Enligt Jordbruksverket är obedövad slakt förenat med smärta för djuren samt att djuren som utsätts för denna brutala slaktmetod är medvetna och känner smärtan längre innan de förlorar medvetandet än vad man tidigare trott. (Källa: http://www.jordbruksverket.se, Religiös slakt, 12 mars 2015.)
    Eftersom det verkar finnas en marknad för dessa produkter och därmed också ekonomiska incitament, börjar allt fler köttproducenter övergå till dessa slaktmetoder. Andelen kött som slaktats med dessa båda slaktmetoder är växande. I vissa producentländer slaktas till exempel allt får- och lammkött med tillvägagångssättet. (Källa: Svenska Dagbladet, Vanligt att slakta utan bedövning, 17 maj 2011.)
    I en rapport från EU-kommissionen framkommer det att upp till 75 procent av nötkreaturen inom vissa EU-länder slaktas utan bedövning. Bara i England slaktas, enligt siffror från Meat Hygiene Service år 2004, så många som 114 miljoner djur genom halalslakt, och 2,1 miljoner djur genom koscherslakt – årligen. Det är oroväckande siffror.”

    Jag vill, naturligtvis, att precis all import av koscherslaktat kött till Sverige förbjuds, Ulrika.

    Gilla

   • Ulrika skriver:

    Usch, låter gräsligt. Jag kan inte uttala mig om halal kött men antar att detta har kommit på tapeten i o med den stora muslimska invandringen i Europa. Ett vet jag dock efter att ha levt i Frankrike och nu i USA att det är förbjudet i judendomen att låta djur lida samt tvivlar på att det skulle finnas några ”ekonomiska incitament” vad det gäller kosher kött eftersom detta kostar betydligt mer. Har inte glömt galna kosjukan då man importerade kött från England från kor som man hade utfodrat med ‘otryckbar’ föda! Besökte ett svenskt slakteri för många år sen och råkade titta in där de slaktade grisar. Det botade mig från att äta griskött. Hugga huvudet av en kyckling går snabbt men hindrar den inte från att kunna kuta omkring och flämtande fiskar har vi sett. Människan är ett allätande djur:-)

    Gilla

  • Kristina von Heland skriver:

   Jag gick i skolor som många flyende från Öst undan kommunismen, Judar, en mormor med tatuering på armen. De tog med sig egen mat ibland. Att vara ute och partaja var lite svårt för en del då de hade sabbaten på lördagen, de gick hem vid tolv. En var sionist och brukade redogöra för politiken och några kom med motargument. Ibland hade de kippa. De med lockarna stör väl ingen? Såg många i New York Jag menar att en religion som inte kräver specialregler-som med badhus specialmat så är det en privatsak. Då vi skolkade åkte vi hem till varandra, de levde som vi andra, en annan ljusstake typ.
   Det som händer är väl att hur många judar gick ut och skändade palestinierna och brände en moske när Wallström godkände Palestina? Det är skillnad på folk och fä…

   Gillad av 2 personer

   • Sten Lindgren den äldre skriver:

    Jag skrev den här kommentaren eftersom jag tror att ett land utvecklas mera harmoniskt om folk anammar landets seder och bruk. Betoning av den egna etniciteten, i de fall den avviker från huvudfåran, leder som vi ser till konflikter av olika slag.

    Min text innebär givetvis inte att jag tycker det är OK med de otrevligheter som vårt land översvämmas av i dagsläget. I ett land som USA kan detta tydligen hanteras någorlunda men i vårt land blir resultatet katastrofalt som ett resultat av hur polis, rättsväsende, media och politik fungerar.

    Jag är dessutom hjärtligt trött på nyhetsrapportering som domineras av en ständig ström av förvanskad information om allehanda konflikter som flyttat hit och som vi förväntas ta ställning för/emot och visa solidaritet inför.

    Gillad av 1 person

  • Ulrika skriver:

   ”hattprydda herrar som står och dunkar huvudet i en mur.” Nedsättande. Du blandar ihop det med muslimernas ”dunkande” på sina bönemattor, vilket ger ett märke i pannan hos de mest trogna. Svenska judar är inte integrerade? Undrar var skon klämmer här.

   Gilla

  • Mikael Birk skriver:

   Med din utgångspunkt borde religionsfriheten avskaffas i Sverige; att du uppfattar viss ortodox judisk praktik som bisarr är fullständigt irrelevant – inget i den judiska religiösa praktiken kan sägas kränka någon annan medborgares lifssvär i Sverige. Judar i Sverige är för övrigt med alla mått mätt synnerligen välintegrerade.

   Gillad av 1 person

 25. MartinA skriver:

  Att angripa judars ingruppspreferens vore omänskligt. Det vora att söka utrota det judiska folket. Men varför är det då så accepterat att angripa antisemitism? Vilket är icke judars ingruppspreferens visavi judar? Vad är rättvisan i detta? Utan ingruppspreferns kan inget folk existera.

  Gillad av 1 person

 26. Mikael Birk skriver:

  För att hitta exempel på där statsministern talar klartext om dagens antisemitism tvingas man citera ”Judisk krönika”, vilket bara är symptomatiskt för hur dagens maktparti skräddarsyr budskapet till mottagaren, något som Göran Persson behärskade till perfektion – likt en amöba gäller det att smeka åhörarna medhårs och anpassa budskapet därefter.
  Detta lättköpta avståndstagande är med andra ord bara ett led i röstmaximering och bristande ansvarstagande. Löfven har inte förmått att göra samma uttalanden i riksdagen och framförallt inte partiet i förhållande till de muslimska statsunderstödda organisationer som (s) koopterat, I förhållande till den Palestinska myndigheten har svensk utrikespolitik och biståndsdebacle länge översett med den mest virulenta antisemitism – hyckleriet är uppenbart.

  Gillad av 6 personer

 27. Lars skriver:

  Jag har länge nu funderat över hur analysen av förhållandena Israel – Palestina görs i Sverige. Man ser det som en konflikt i det relativt lilla Israel och Väst banken/Gaza och flyktingläger i Libanon och Jordanien och diaspora i andra länder och fördömer Israel utifrån perspektivet att en modern, demokratisk, sekulär stat inte ska agera som de gör. Men de omgivande länderna är inte moderna, demokratiska, sekulära stater och demokratin är, där den finns, oftast en chimär och religionen spelar en roll den inte gör i väst. Judendomen används politiskt demagogiskt allt ifrån att de styr världen till att de är USA’s lakejer.

  Två världsreligioner härstammar från judendomen och det är också grunden till anti semitismen genom århundradena trots att de tre påstår sig tro på samma Gud, så situationen för Israel är inte jämförbar med andra eländiga gränsjusteringar och folkförflyttningar som skett under de senaste 200 åren bl.a. i Europa mellan Tyskland-Polen, Polen – Vitryssland, Polen,. Ukraina, Ungern – Rumänien – Serbien, inom Balkan, Krim eller inom Kina, Burma eller i Afrika. Man försökte lösa det med invandring till det brittiska protektoratet Palestina efter 1917 och det är nog så att erkännande av en judisk stat behövs hos de två stora religionerna.

  Sett ur palestiniers perspektiv, vad ska de göra med sina korta liv? Slåss för vad? Eller etablera sig där de är? Hitta samförstånd och en lösning?

  Ur Sveriges synpunkt förefaller engagemanget för Palestina enfaldigt på gränsen till pubertalt.

  Gillad av 1 person

  • Johan skriver:

   Byt ut 6 miljoner judar i Israel mot 6 miljoner ryssar eller kineser…
   Återhållsamheten hade varit som bortblåst.
   Amos Oz poängterar om o om igen att Israel inte ligger i Europa.
   Israel bor granne med medeltiden…

   Gilla

 28. Lassekniven skriver:

  Den här kommentaren lade jag in på DGS häromdagen och står sig bra idag också:

  Islam behövs inte i västvärlden och speciellt inte i Sverige. När ”vi” kommer till makten så skall burka och hijab totalförbjudas. Då försvinner många muslimer av sig själv. Därefter skall apanagen skalas av. Då försvinner ännu fler. Tre små stölder leder direkt till utvisning. Grundlagen skall också ändras så att medborgskarskap kan dras in och därefter utvisning exempelvis för mord, dråp eller våldtäkt. Våra egna svenska gangstrar skall få bekänna färg också. Vatten och bröd.

  Gillad av 3 personer

 29. HJ skriver:

  Mer och mer tassar vi runt effekterna från ett oövertänkt multikulturellt samhälle. Vi stoppar hellre huvudet i busken än tar tjuren vid hornen, när problemen hopar sig. En ökad antisemitism är ett utav dem.

  Problemen är många och i ökande. Hellre än att erkänna dem förnekar vi dem i det längsta. Tills det inte längre går att dölja. Som nya och annorlunda typer av mer hårdför kriminalitet. Och tilltagande grova våldtäkter, rån och överfall.

  Vi vanliga medborgare räds även floran av olika epitet, avsedda att tysta varje mer ängslig och ärlig individ. Samtalen tillåts inte att gå under ytan, för att hitta problemens kärna och orsaker.

  Kanske utgör metoo-kampanjen, i det perspektivet, ett ytterst förslaget sätt för media att rikta om uppmärksamheten. Naturligtvis skall inte svenska mäns bufflighet och brist på takt och ton negligeras. Men svenska samhället har mer allvarliga och djupa problem att ta itu med.

  Gillad av 3 personer

  • HJ skriver:

   I vilken grad humanism och godhet förmår svara upp med effektiva motåtgärder kan man ha sina tvivel om. Mycket av det mer negativa vi ser handlar om en ny och annorlunda typ av konfrontation. Hur det mer robusta och kanske även mer frimodiga klansamhället väljer att möta den svenska mjukheten och tilliten.

   Där gärna svenskheten backar för grova hot och försåtliga skamgrepp. Och det vet de som brukar dem om. Uppfödda och uppfostrade som de är inom ett mindre förlåtande och strängt klansamhälle, som vänder sig inåt mot släktskapets trygghet.

   Själva har vi byggt upp våra samhällen via social utjämning och inkludering, och en extremt stor dos av tillit. Där sociala transaktionskostnaderna blivit mycket små. Exempelvis har den mer starka staten kunnat hålla de värsta sorterna av korruption borta. Samhällsmaskineriet är väloljat.

   Men vår egen nästan naiva förtröstan hindrar oss att tala klarspråk. Något som även genomsyrar media. Endast i alternativmedia pyser det lite.

   Men det finns även enskilt modiga människor. Påfallande ofta kvinnor. Starka kvinnor som Merit Wager, Katerina Janouch och signaturen Julia Caesar. Kvinnor som törs och har modet att säga ifrån, och beskriva den verklighet som andra skyggar för.

   Gillad av 3 personer

 30. Ulrika skriver:

  Stefan
  Tack för ett mycket bra inlägg med många bra kommentarer. Tyvärr en del inte så bra men det får man vänta sig med dagens ämne.

  Gilla

 31. Kuckeliku skriver:

  På DN får man uppenbarligen vara hur korkad som helst och ändå bli kulturchef. Jag tänker närmast på Björn Wimans senaste dynga, där han försöker inbilla oss att religionen är lösningen snarare än problemet. Fablernas värld är fortfarande norm på DN.

  Gilla

 32. Jeanette Bolding skriver:

  Äntligen någon som vågar beskriva hur bred antisemitism är i Sverige och hur det har kommit till! Frågan återstår: är den politiska eliten villig att göra något åt det?

  Gilla

 33. Per Eriksson skriver:

  Samtidens (svenska) hets mot judar och ”oliktänkare” är ett tecken på ett samhälle i förfall – för att citera Heinlein ”“Sick cultures show a complex of symptoms, a dying culture invariably exhibits personal rudeness. Bad manners. Lack of consideration for others in minor matters. A loss of politeness, of gentle manners, is more significant than is a riot.”
  Mer mystiskt är att Sveriges ledande och kända judar t ex Aschberg, Wolodarski, Rosenberg m fl politiskt sympatiserar med den antisemitiska vänstern.

  Gilla

  • Olle Reimers skriver:

   Tittar man på historien så kan man se att vissa fraktioner av den judiska befolkningen har utnyttjat det skydd själva den judiska identiten medför att med skoningslösa metoder skaffa sig rikedom, makt och inflytande. I fallet Aschberg uppdagade hans vedersakare – den 33 årige journalisten Bezir Rabani som plötsligt avled – till synes fullt frisk – i en hjärtattack – att familjen Aschbergs förmögenhet grundades på att Olof Ashcberg hjälpte bolsjevikerna att plundra kyrkorna i Ryssland efter revolutionen.

   Det kan och får inte vara antisemitism eller rasism att kritisera individer eller grupper av individer för handlingar som – om de begås av andra – är grovt kriminella eller olagliga. Man kan inte få frisedel för att man tillhör – eller låtsas tillhöra en viss skyddad befolknngsgrupp.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.