Profeten Orwell

Jan-Olof Sandgren

George Orwell har i alla fall en sak gemensamt med Jimmie Åkesson. Han tycks ha haft en enastående förmåga att blicka in i framtiden. Medan Jimmie, tidigare än andra (möjligtvis med undantag för Ny Demokrati) varnade för vad en oreglerad invandring kan föra med sig i form av ökad kriminalitet, islamisering och belastning på välfärdssystemet, har George Orwell med nästan kuslig exakthet beskrivit PK-ideologins konsekvenser.

Jag tar tre exempel. Alla hämtade från romanen ”1984”.

Storebror ser dig

Tror alla i min generation har upplevt samma sak. För varje decennium blir storebror allt större, och ser dig allt tydligare. Spionappar i mobilen eller datachip under huden är inte längre science fiction, utan tekniska realiteter som används i praktiken. Med Google Maps kan varje centimeter av jordytan avscannas. Varje sms eller telefonsamtal lagras i någon server någonstans. En bevakningskamera är aldrig långt borta.

Nyspråk

Här tycker jag verkligheten överträffar dikten. Eller vad sägs om följande nyspråkliga konstruktioner. (Definitionerna är förstås mina egna, men rätta mig om jag har fel.)

Rasism = Att ställa samma krav på alla människor, oavsett hudfärg
Antirasism = Att dela in mänskligheten i raser (eller rasifierade) och ge dem olika villkor
Främlingsfientlighet = Att kräva pass eller legitimation av alla som reser in i landet
Jämställdhet = Att med lagar och regler gynna det ena könet, på bekostnad av det andra
Kärlek = Min åsikt
Hat = Mina motståndares åsikt
Fakta = Det som statligt kontrollerade media säger
Fake News = Det som statligt kontrollerade media inte håller med om
Kön = En upplevelsebaserad social konstruktion
Barn = Någon som i sin asylansökan uppger lägre ålder än 18 år
Religionsfrihet = Att stödja religioner, som vill utplåna alla andra religioner
Kultur = Det andra länder har
Värdegrund = Något ingen vet vad det är, men som alla borde hålla med om
Nazism = Allt som har med Sverigedemokraterna att göra

Anti-Sex League

I 1984 berättar Orwell om ”Junior Anti-Sex League” – en ungdomsrörelse av hängivna volontärer med röd bindel runt midjan. Rörelsen bekämpar alla former av sexualitet, och förespråkar insemination som det enda sunda sättet att producera nya partimedlemmar. Inte bara handlingar utan även sexuella känslor brännmärks och rapporteras.

Läste för ett tag sen om en kille som blev dömd i tingsrätten efter följande incident. Han och en kvinna hade bestämt sig för att sova tillsammans. Väl i sängen började han smeka hennes rumpa och könsorgan. Kvinnan protesterade inte, men sa heller inte ja. Efter 10 – 15 minuter tröttnade han, eftersom hon inte verkade intresserad.

Mannen dömdes att betala 7 000 kronor i skadestånd. Visserligen friades han i hovrätten, men att domstolen över huvud taget tog upp fallet visar, att det som förr var ett ”misslyckat ragg” idag kan betraktas som övergrepp.

En annan som nyligen gjort ett misslyckat ragg är Lars Ohly. Uppenbarligen var inte partikollegan Frida Holmgren intresserad (något jag har full förståelse för), så det var väl inte mer än rätt att han bad om ursäkt. Kanske borde han varit mer ödmjuk och inte nöjt sig med att skicka ursäkten via sms. I varje fall blev han polisanmäld, och måste be om ursäkt en gång till. Denna gång i Svenska Dagbladet. Tycker inte heller det var speciellt anmärkningsvärt. Kallar man sig feminist har man gett sig in i leken, och får leken tåla.

Det som däremot störde mig var Rosanna Dinamarcas reaktion. När Lars Ohly hävdade att han ”inte begått något lagbrott”, blir hon arg och menar att han därmed ifrågasätter offrets berättelse. Man undrar: Får inte en kvinnas anklagelse ifrågasättas? Är inte mannens version av händelseförloppet relevant? Är sexuella närmanden till det andra könet verkligen olagliga?

Här tycker jag vi närmar oss 1984 med stormsteg.

45 reaktioner på ”Profeten Orwell

 1. L skriver:

  Det finns bra mycket värre problem som väntar i framtiden. Årets nobelpris i kemi handlar om att exakt kunna kartlägga komplicerade molekyler. Även biokemiska sådana. Och det kommer i förlängningen ge möjlighet till att skräddarsy molekyler – som mediciner – som går in i geners uttryck – i form av olika enzymer. Och då förhindra olika sjukdomar och sjukdomstillstånd.

  Men som för det mesta av mänsklig verksamhet finns det två sidor av samma mynt. Ett gott – och så dess raka motsats. Man kommer i framtiden även att få möjlighet att ta fram biokemiska stridsmedel som enbart verkar mot vissa genetiska markörer som bärs av vissa människor. Möjlighet till selektiv död och sjukdomsalstring öppnar sig då. Ett direkt fasansfullt framtidssenario.

  Ett krig med hemliga vapen möjliggörs, som helt verkar i en biokemiskt miljö. Kalla det gärna för osynligt selektivt krig, av värsta sort. Men om dessa möjligheter säger forskarna ingenting. Av tämligen förståeliga skäl. För i detta perspektiv förvandlas George Orwells framtidsdystopi till rena barnleken.

  Man kan även fråga sig – var finns de mer vassa frågorna från alla vetenskspsjournalister? Nobelpris är inte bara glitter från medaljer och vackra balklänningar.

  Gillad av 9 personer

  • Per-Anders skriver:

   ”Man kommer i framtiden även att få möjlighet att ta fram biokemiska stridsmedel som enbart verkar mot vissa genetiska markörer som bärs av vissa människor.”

   Finns i princip redan. Stavas: vaccination

   Gilla

   • Pär skriver:

    Om jag förstår saken rätt, …så borde selektiviteten då kunna gå från enskild utpekad individ och hela skalan uppåt, och i princip vara valbar.

    Våra DNS-spår lämnar vi dessutom ständigt efter oss. Våra hudflagor snöar ständigt från våran hud. Och i dess finns hela vår DNA-intimitet skriven.

    Möjligheterna scenario blir då minst sagt hissnande. Och planerad vaccination kan även den ge ett valt selektivt skydd….

    Vem skriver en deckare med dessa framtidsmöjligheter som underlag?

    Gilla

 2. Lilla fröken PK skriver:

  MSM visar tydliga tecken på desperation. Man förstår tydligen att man håller på att tappa greppet. I min lokaltidning, och förmodligen i många fler, annonseras regelbundet om vikten av att se upp för fake news och stödja den seriösa nyhetsförmedlingen. För att visa att man som nyhetskonsument har rätt uppfattning, kan man gratis beställa en gul knapp med texten ”fakta”.
  Hå hå, ja ja…

  Gilla

  • Bengt skriver:

   Lilla fröken PK 6 december, 2017 at 06:55

   Den där annonsen du nämner bär ett löjets skimmer över annonsören TU, TidningsUtgivarna. (Jag berörde det f.ö. kort i en kommentar till Jyllandspostenartikeln i gårdagens DGS – ”Bengt 5 december, 2017 at 10:29”)
   Tack och lov att det finns alternativa media. De flesta av oss har förmodligen förmåga att skilja fakta från ”fake news”. Om man endast litar till MSM är det omöjligt att se vilka fakta som undanhålles

   Gillad av 2 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Sverige är inte det första totalitära samhället och den Orwellska mardrömmen är inget nytt. Säkert fick Orwell sina idéer främst från Sovjet och Nazityskland men också från de intoleranta religionerna.
  Det som gör det Orwellska samhället så attraktivt för en maktlysten överhet är att det är kostnadseffektivt. Hjärntvätt kan lätt genomföras och en majoritet av undersåtarna verkar inte ha något emot det. Att alla tycker lika skapar en känsla av trygghet och samhörighet även om uppfattningarna är absurda. Det dilemma som det totalitära Sverige måste lösa är att kunna kombinera de feministiska tankarna med ett allt starkare islam. Det kommer att bli den verkliga utmaningen.
  De som drabbas är de upplysta och kreativa människorna men de har ju å den andra sidan lättare att förflytta sig till en annan del av världen så länge det fortfarande finns en sådan tillflyktsort.

  Gillad av 5 personer

 4. Aha skriver:

  Närliggande till de Orwellska nyorden återfinns vänsterliberalernas floskler. Följande lista har jag fått ihop;
  – utan invandrarna stannar Sverige
  – invandrarna behövs för att ta hand om oss när vi blir äldre
  – man kan göra både och; ta emot migranter och hjälpa på plats
  – pengar finns, pungslå banker och kapitalet för att hjälpa migranterna
  – man kan inte ställa grupper mot varandra
  – fy vad oempatiska ni är
  – vi äger inte Sverige
  – så har svenskarna alltid gjort
  – får bara invandrarna jobb så löser det sig
  – vi har råd, vi är rika
  – aldrig har så många varit flyktingar
  – så här har det alltid varit, vi bara pratar mer om det idag.
  – tiggeriförbud, man kan inte förbjuda fattigdom
  – Ni är inte inkluderande
  – vi har varit naiva
  – invandrarna hjälper oss med skitjobben

  Delar av Ann Heberleins lista;
  – Sverige är stort
  – vi emigrerade till USA
  – dumt med gränser
  – kaffe = mångkultur
  – de tar inte våra jobb

  I Orwellsk anda är en vänsterliberal banne mig oförmögen att argumentera utifån kvantitet och pengar och likaledes oförmögen att göra prioriteringar.

  Det är vänstern som befolkar Orwells värld. Allt åt alla, men lite mer till vissa.

  Gillad av 11 personer

 5. V for Vendetta skriver:

  En mycket bra krönika. Precis som i 1984 så straffas människor som har avvikande åsikter hårt. Kanske inte genom att få råttor i bur fastspända på ansiktet men hem och liv tas ifrån dem av drivkrafter från motståndet och inte från rättsväsendet. I det lila finns också det som större är och just genom att använda nya ord eller att ge gamla ord ny innebörd omvälver man samhället med små steg och den stora massan verkar inte hänga med.

  Gillad av 2 personer

 6. Fredrik skriver:

  Du har helt rätt. Jag är lärare i SO-ämnen på högstadiet och undviker fullständigt alla former av ”nyspråk”. Det är inte heller något som är etablerat bland ungdomar. Tack och lov är vi några SO-lärare på skolan som på ett känslolöst sätt problematiserar för- och nackdelar med invandring i de kurser som rör ämnet. Likaså berör vi öppet islamismen som ett hot mot ett fritt och demokratiskt Sverige, läroplanen trycker nämligen hårt på att vi ska motverka könssegregation och antidemokratiska attityder. (Naturligtvis hanterar vi nazism och kommunism på samma sätt).T ex i religions/etikkurserna är det aktuellt. Jag har inte mötts av någon negativ reaktion från vare sig föräldrar till muslimska barn eller skolledare. Förvaltningschefen, som jag känner väl, betonade vikten av att just motverka sådant som sharianormer genom undervisningen, när vi pratade kulturkrockar. När jag undervisade nyanlända i svenska berörde jag också dessa ”krockar” öppet. Fick mothugg förstås men inte på ett respektlöst sätt.
  Hade däremot kulturelitens åsiktspoliser i form av #jagärhär varit närvarande hade det blivit ett himla liv eftersom jag metodiskt arbetar för de demokratiska värden som LGR11 uppdrar åt oss.

  Man ska inte vara ängslig inför åsiktspoliserna, de har nämligen aldrig sakliga argument. De ägnar sig nästan enbart åt svepande känslomässig skuldbeläggelse över meningsmotståndare.
  När de ger sig på dig ska du istället angripa deras brist på saklighet. De vill nämligen att du hamnar i försvarsställning utifrån en känsloaspekt.
  Alla samhälleliga fenomen har en pendelrörelse. Jimmie Åkesson med många andra vet detta och pendeln har stoppat upp. En rörelse från PK-ideologin har påbörjats men den kommer självklart underifrån först. Att eliten i media är så hysterisk beror på att den mycket väl förstår hur alltmer ensammen den står. Metoo hade kunnat vara en frisk fläkt men spårade ur och respekteras av allt färre. Kvar står ett medialt etablissemang som inför publik har trasat sönder sig själva…. Skål!

  Gillad av 12 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Heders, kollega!

   Det är det enda sättet: att vara opartisk, saklig, nykter och så torr att man nästan självantänder vid katedern.

   Själv har jag tackat för mig när det gäller den svenska skolan, i vart fall den kommunala.

   Håll ryggen fri och örat mot marken; det räcker att en värdegrundsextremist börjar viska om att man läser olämpliga tidningar så börjar snacket gå (för inte f-n skall lärare i samhällsvetenskap läsa alla möjliga tidningar, verkar de tänka…).

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gilla

   • Fredrik skriver:

    HAHA! Knappast. Läroplanen är tydlig med att vi inom SO arbetar för demokratiska värden, jämställdhet och att vi ska motverka segregation och antidemokratiska attityder. Det finns inget reservat för någon ideologi eller religion.

    Gilla

   • Fredrik skriver:

    Man behöver inte läsa olämpliga tidningar. Det räcker med att visa Säpos och MSB:s egna väldokumenterade beskrivningar av olika rörelser.Jag använder bara svenska myndigheters egen dokumentation. Där finns jättemycket att ösa ur. Våra egna statliga myndigheters slutsatser kan aldrig ifrågasättas av någon som fastnat i sin eget ängslighetsträsk.

    Gilla

  • Mojo skriver:

   Fantastiskt inlägg. Inger ett hopp mitt i allt mörker. Jag har själv ingen kontakt med skolan då jag inte har några barn, så mycket intressant att höra. All heder till dig och dina kollegor!

   Själv försöker jag stå upp för ibland opopulära åsikter i en bransch som verkligen varit drivande i att placera Sverige där vi står idag åsiktsmässigt. Mediebranschen. Jag har skaffat mig flera fiender på bolaget som inte tolererat oliktänkande. De har bl a kontaktat VD (!) för min sakliga, logiska men svidande kritik av dagens feminism via sociala medier.

   VD stod lyckligtvis upp för mig och det fria ordet trots att vi inte delar åsikter i dessa frågor. Jag har haft flera givande debatter internt med mycket oliktänkande som skapat förståelse åt båda håll. Tyvärr ges de värsta åsiktsfascisterna bästa podieplats i media då det detta drar publik och annonsintäkter. Detta spär på känslan av att samhället är mer polariserat än vad det egentligen är. Det – tillsammans med religiös extremism (Islamism i synnerhet) – är några av de största hoten mot samhället som vi känner det idag.

   Gilla

   • Fredrik skriver:

    Intressant med din glimt ifrån mediabranschen. Skönt att se att det finns en hel del folk som står upp för intellektuell hederlighet och rätten att yttra sakliga och skarpa reflektioner. Blev själv vittne i personalrummet till hur en kvinnlig kollega öppet förfasade sig över att människor uttrycker kritik mot invandringspolitiken. Hon ansåg att man inte fick yttra sådant. Biträdande rektor, tillika rutinerad samhällslärare, sade ifrån med ordentlig skärpa att folk visst får uttrycka kritik. Han avrundade den irriterade ordväxlingen med: ” Vi har väl för helvete yttrandefrihet i det här landet!” That made my day.

    Gilla

 7. Johan skriver:

  Att Åkesson kan dra slutsatser runt konsekvenserna av detta är riktigt men kanske inte så märkvärdigt. Märkligare är att inte övriga partier inte klarar av eller vill detta. Som jag ser på det statsskick vi har sitter vi med ett 80% parti (7-klövern) i ständig regeringsställning och en 20% ig opposition. För att det ska se ut som en demokrati behövs ett oppositionsparti. Men bara ett. Fler vill man inte ha.
  Och 7-klöver regeringen vill ha det så här. Eller lyder direktiv utifrån.

  Gillad av 1 person

 8. 5ven55on skriver:

  Ja, helt sant! Ett litet tillägg bara;

  ”Fakta = Det som statligt kontrollerade media säger
  Fake News = Det som statligt kontrollerade media inte håller med om”

  Detta gäller både statligt kontrollerade media och oligark-ägd media. Egentligen kan man antagligen se det som att staten till allt för stor del är kontrollerad av oligarkerna på flera olika sätt, bl.a. genom utlovade belöningar (mutor) i form av högavlönade jobb efter den politiska karriären (verkar t.ex. gälla Reinfeldt).

  Dessutom har oligarkerna stor makt över journalistkollektivet genom Frankfurtskolan, vänsterrörelsen och annan påverkan på journalistutbildningen.

  Så egentligen är det nog mer korrekt att tala om oligarkiskt kontrollerade media.

  Gillad av 2 personer

 9. Karl Oskar skriver:

  Svea Rike är sannerligen inte landet lagom. Extrema landet upp och ner är namnet!
  Mottot är:
  ‘Tänk efter vad som är i enlighet med människans natur och sunt förnuft.
  Gör precis tvärtom!
  Framställ/framhärda att beteendet är dygdernas dygd!’

  Gillad av 2 personer

 10. Jaxel skriver:

  Jag läste Lars Ohlys ursäkt i SvD. Den var direkt osmaklig eftersom han inte nöjde sig med att be om ursäkt utan på samma gång pekade finger åt andra, d v s männen generellt.

  Inte för att jag fördjupade mig i det, men jag fick ändå att intrycket att Ohlys beskrivning av händelseförloppet inte stämde med den andra partens (intervju i TV).

  Gillad av 2 personer

 11. Jaxel skriver:

  Det där med anti-rasismen är helt besynnerligt. Väldigt många av de som kallar sig anti-rasister anser tydligen att man i varje läge skall beakta vilken ras eller grupp en människa tillhör.

  Icke-rasism måste väl ändå vara precis motsatsen, d v s att man bortser från vilken ras eller grupp en människa tillhör. Tydligen skall det senare uppnås genom att först jämt och ständigt fokusera på det som inte borde ha någon betydelse. Det framstår som en märklig strategi att försöka uppnå något genom att konsekvent verka för dess motsats.

  Gillad av 3 personer

 12. O.T. skriver:

  Foliehatten funderar på om inte problemet är, att Sverige aldrig tidigare haft så många välutbildade med eftergymnasial utbildning, samtidigt som så många outbildade utan genomförd gymnasial utbildning leder landet. I riksdag och i regering. Det är inget annat en paradox som borde leda till eftertanke. Och kanske debatt.
  Antingen är utbildning överskattat eller också är våra valda ledare överskattade och totalt blinda och handlingsförlamade.
  http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.se/

  Gillad av 1 person

  • Per-Anders skriver:

   Det finns två sätt av utbildning.

   1. Du lär dig genom att göra.
   2. Du lär dig att göra.

   Vilken tror du är effektivast? Vilken tror du att framgångsrika människor använder sig av?

   Du ska få svaret av mig: Framgångsrika människor använder sig av nummer 1.

   Vilken metod tror du att staten använder sig av? Svar: Nummer 2.

   Gilla

 13. Hortensia skriver:

  Tack för ett gott skratt mitt i bedrövelsen…

  … men den gränslöst inkluderande och medvetet svenskdegraderande massinvandrings- och identitetspolitik, som har möjliggjort att hitresta, utomeuropeiska aktivister, som Rossanna Dinamarca, helt utan krav på en klädsam assimilering med respekt för och trohet mot svenska folket, har erbjudits en lättjefull, lukrativ tillvaro med menligt politiskt inflytande på skattebetalarnas bekostnad, är en veritabel skam för Sverige.

  Gillad av 3 personer

 14. O.T. skriver:

  Så telefonväxeln sitter och käftar emot när personer ringer in för att vara med i P1?
  Intressant, undra om det är deras uppdrag och om de håller på så med alla som ringer in.

  Man får ljuga sig in. Så om man kommer in i direktsändning får man snabba sig på att säga det som man vill ha sagt innan dom bryter och stänger ned.

  Så fick vi då offentligt bekräftat hur det låter bakom kulisserna på det som public service framhäver som deras öppna forum för vanligt folk och allas åsikter. Det numera enda nålsögat att ta sig förbi för att komma till tals i och med propagandakolossen. Detta sedan man stängt ner samtliga kommentarsfält och numera inte heller behagar svara på mejl.

  Stort tack till Swebb-tv för publicering – och till Thoralfs blogg för vidareförmedling.

  SRs propagandamaskin verkar för fullt….

  Gillad av 1 person

  • Per-Anders skriver:

   Haha! Den var riktigt rolig. Man hör hur inringaren får anstränga sig lite för att inte kalla lakejen på SR för kor….

   Vad jag har läst är det fler mord i Malmö än i Kabul.

   Om man säger som lakejen på SR säger att om de utvisade ensamkommande från Afghanistan skulle dö, då innebär det faktiskt att alla människor i Afghanistan kommer att dö.

   Eller så kan man på påstående om att de kommer att dö svara: Ja, de kommer att dö av ålderdom.

   Gilla

  • Per-Anders skriver:

   Eller kan man säga: Vi stjäl så mycket pengar (skatt) av det svenska folket att vi behöver något att spendera dem på.

   Observera att det lånas väldigt mycket pengar vilket betyder att era barn ska betala dessa skulder. Hur många av er skulle tycka att det är moraliskt försvarbart att ni köper en bil på avbetalning och räkningen går till era barn?

   Gillad av 1 person

 15. olle holmqvist skriver:

  spånat under föryngringsytan:

  – utmaning: härlig förestående arbetsuppgift, något vi kan klara av
  – problem, fanns förr, på Erlanders tid, t ex Hökarängskravaller, ungarna kastade snöboll på
  polisen
  – rasism: finns inte eftersom raser inte finns enl BMC Uppsala. Alla vet ju att en massa japaner är krullhåriga och mörkhyade när de åker tunnelbana i Tokyo (fråga Jimmie).
  – anti-rasism: kamp mot rasism
  – dra alla över en kam: bör man inte. En del har ju cherokee.
  – Advokatsamfundet: ersätts av Advokatsamvetet som i oträngt läge säger: Hit med en massa asylsökande, dom kan själva inte få en asyl i vädret utan vårt biträde i domstolen. Obs vi gör det för vårt samvetes skull och begär inget skattefinansierat arvode för egen del. Hedersord !
  – ställa en grupp mot en annan: Man bör istället – sätta – en annan grupp mot en.
  – upp och ner > ner och upp
  – frid och fröjd > fröjd och frid
  -värdegrund : styvt babord, så klarar du värdegrundet
  – PK-minaret, se bilder

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.