Två olika förhållningssätt till migranter

Patrik Engellau

Polen och Ungern har samma inställning till migration, nämligen tvärnej (om det inte handlar om folk som ser likadana ut som polackerna och ungrarna, exempelvis ukrainare, eller om migranten investerar 300 000 euro i Ungern vilket ger honom permanent uppehållstillstånd).

I motsats till dessa två länder är Sverige och USA invandringsvänliga. Men det är ändå en himla skillnad på Sveriges och USAs migrationspolitik. Det framgår till exempel av den över hundrasidiga bok – Welcome to the United States, A Guide for New Immigrants  – som amerikanska myndigheter erbjuder nyanlända.

Den stora skillnaden är att den amerikanska staten ger migranten en karta så att han kan ta sig fram själv medan den svenska staten i stället förser honom med bil och chaufför.

Migranten vill kanske arbeta. I Sverige förväntas jobben ordnas av Arbetsförmedlingen och om arbetsförmedlingen misslyckas så skickar politikerna med pengar för att muta potentiella arbetsgivare att ta hand om migranten (vilket inte verkar fungera så bra).

I den amerikanska statens migranthandbok står det så här under rubriken ”Leta jobb”:

Det finns många sätt att leta jobb i USA. För att öka dina chanser att hitta ett jobb kan du:

· Fråga vänner, grannar, familjemedlemmar och andra människor i ditt samhälle om jobbchanser och bra ställen att arbeta.

· Leta jobb på internet. Om du använder en dator på ditt bibliotek så be personalen hjälpa dig att komma igång.
· Leta efter skyltar med texten ”Vi anställer” i fönstren hos lokala företag.
· Gå till HR-avdelningarna hos företag i din närhet och fråga efter jobbmöjligheter.
· Besöka offentliga inrättningar som hjälper migranter att hitta jobb och som ger jobbträning.
· Kolla anslagstavlor på bibliotek, snabbköp och kommunala inrättningar.
· Leta efter platsannonser i tidningarna.

Så var det med det.

Eller migranten vill kanske lära sig lokalspråket. För detta finns i Sverige en väg, nämligen SFI. På något underligt sätt antas svenska inte kunna inhämtas annat än genom språkkurser som både finansieras och anordnas av det allmänna. Allt som oftast hörs migranter och andra som upprörs över att migranterna ”inte får lära sig svenska” bara för att det för tillfället inte finns en SFI-kurs eller möjligen saknas dito lärare. Tanken att migranten skulle kunna ta egna initiativ och rentav betala en slant för att lära sig svenska verkar främmande.

Den amerikanska handboken förklarar saken så här:

Skolor erbjuder ofta offentlig utbildning för vuxna. Dessa program kan ibland ge språkutbildning med hjälp av lokala frivilliglärare. Kurserna är ofta gratis eller erbjuds till låg kostnad. Lektionerna hålls på dagen eller på kvällen. Ring en skola nära dig och fråga vad som kan finnas. I de flesta större städer finns privata språkskolor. Kostnaden för privat utbildning baseras ofta på antalet utbildningstimmar och är i allmänhet dyrare än offentliga kurser. Du kan leta på internet efter privata språkskolor där du bor.

Migranten kanske blir sjuk. I Sverige gäller gratis vårdcentral. Den amerikanska handboken:

Arbetsgivare erbjuder ibland hälsoförsäkring som en förmån till sina anställda. En del arbetsgivare betalar hela din månatliga hälsoförsäkringsavgift medan andra bara betalar en del. Den månatliga kostnaden kallas premie. Du kan vara tvungen att betala en del av premien. Normalt drar arbetsgivaren din del av premien från din löneutbetalning.

Migranten vill kanske bli medborgare. I Sverige lämnar en migrant som bott viss tid i Sverige – normalt fem år vilket kan bli mer om migranten begått brott, till exempel minst tio år efter muck om man suttit sex år i fängelse – en ifylld ansökningsblankett till Migrationsverket. Ja, och så måste migranten kunna ”styrka sin identitet”.

Handboken igen:

Att få permanent uppehållstillstånd är ett privilegium, inte en rättighet…

För att bli medborgare måste du:

· Svära lojalitet till USA.
· Ge upp din trohet till varje annat land.
· Stödja och försvara USA och dess författning. När du blir medborgare ska du påta dig alla medborgarens skyldigheter.

För att komma ifråga för medborgarskap måste du ha god moralisk karaktär. Följande beteenden kan vara tecken på dålig karaktär:

· Rattfylla eller återkommande onykterhet.
· Illegalt spel.
· Prostitution.
· Lögner för att erhålla förmåner.
· Ovilja att betala utdömt underhållsbidrag eller understöd.
· Förföljelse av någon på grund av ras, religion, nationellt ursprung, politisk uppfattning eller social tillhörighet.