NY PODD! Extremismen är ganska mainstream

Bild, DGS

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden Amerikanska nyhetsanalyser (#492) pratar jag med Ronie Berggren om att axplock av de senaste nyheterna. Den populäraste imamen i världen på sociala heter Mohammad Al-Arifi och har har 21 miljoner följare på Facebook och 14 miljoner följare på Twitter.

Eftersom vi ofta får höra extremisterna inom islam bara är en liten minoritet så borde ju den stora stjärnan, särskilt bland unga, på sociala medier, vara en måttfull imam. Så är det inte. Al-Arifi ligger mycket nära Al-Qaida och Islamiska Staten i sina åsikter. För det som vi i väst kallar extremism är faktiskt ganska mainstream i islamvärlden.

Och Al-Qaida och Islamiska Staten har inte hittat på någonting nytt. De stödjer sig bara på Koranen och profeten Muhammeds budskap. Det är så de lyckas övertyga så många muslimer.

När krisen i Syrien började hetsade Al-Arifi unga män att gå ut i jihad, det heliga kriget. Experter menar att Al-Arifis starkt emotionella framträdanden på YouTube – han till och med gråter – med maningar till jihad var en viktig anledning till att så många unga muslimska män reste till Syrien för att störta Assad och bygga en islamisk stat.

Lyssna på podden här!

11 reaktioner på ”NY PODD! Extremismen är ganska mainstream

   • MartinA skriver:

    Neocons är en ideologi i USA som är tätt förknippad med USAs ”sprid demokrati med aggressionskrig” utrikespolitik. Som jag förstått det så står amerikanska nyhetsanalyser mycket nära denna utrikespolitik. Till exempel har de hyllat Bush.

    Den här attityden har visat sig vara retorik för att kunna förstöra Israels fiender. Och nu senare, försöka förstöra Saudis fiender också. Till exempel regimen i Irak. Syrien har varit ett av huvudmålen för neocons de senaste åren. Och USA har visserligen gett läpparnas bekännelse till att bekämpa ISIS. Men i verkligehten har de inte bekämpat dem utan mer använt dem som en ursäkt för att vara kvar i regionen, efter att amerikanska allmänheten blivit fullständigt desillusionerad Irakkriget. Och USAs nära allierade Israel har gett mycket stöd till ISIS och andra jihadister i Syrien. Eftersom huvudfienden är Assadregimen eftersom om den avlägsnas så splittras Syrien och vem kan då kräva tillbaka Golanhöjderna, till exempel.

    Hursomhelst, Amerikanska Nyhetsanalyser är jihadisternas vänners vänner, eller vad man ska säga. Så att ge dem en puff framåt, tja, jag hade förväntat mig mer skarpsinne från Omar. Vad jag har hört så är han en synnerligen informerad person.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    @Ulla förtydligande, eftersom USA är enormt och egentligen inte har ett folk, så har det inga utrikespolitiska intressen. Och ingen kan egentligen kontrollera deras utrikespolitk. Så det blir en lekplats för oligarker och särintressen. Clintons pay-for-play korruption är ett exempel. Kongressens rent schockernade undergivenhet för Israel är ett annat exempel, deras 28 stående ovationer när Netanyahu kom på besök och höll ett tal var rent stalinistiska i sin surealism. Huma Abedin och andra av Saudis kreatur nära Clinton är ett annat exempel, Trumps femöresvändning i förhållande till Saudi efter att han blivit preisdent är ett annat exempel, all moraliserande retorik mot de som USA vill ge sig på men fullständig blindhet inför Saudi är ett annat exempel.

    Det här kanske låter konspiratoriskt. Men, tja, utrikespolitk är aldrig moralisk. Och jag tycker USAs utrikespolitk blir mest logisk om man ser den som en huggsexa för olika särintressen.

    Gillad av 1 person

  • Ulla skriver:

   ”USAs nära allierade Israel har gett mycket stöd till ISIS och andra jihadister i Syrien. Eftersom huvudfienden är Assadregimen eftersom om den avlägsnas så splittras Syrien och vem kan då kräva tillbaka Golanhöjderna”
   Golan har annekterats av Israel efter flera försök att sluta fred med Syrien. F.ö. har dess invånare nog inte vidare lust att tillhöra Syrien.
   Ja, Israel har gett och ger läkarvård till sårade syrie,r vilka de än må vara, som presenterar sig vid gränsen.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    @Ulla
    Och artelleriunderstöd till ISIS et al. Och genomför flygattacker regelbundet på den Syriska armen. Var inte naiv?

    Jag respekterar naturligtvis att Israels ledning gör sitt yttersta för det egna landet och det egna folket. Något annat vore förräderi.

    Men Israels intressen är inte mina intressen. Följaktligen påpekar jag att Muhammed Omar knuffar för en pod som är nära förknippad med neocons som i sin tur är nära förknippade med Israellobbyn i USA.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Svenskarnas existens. För övrigt är det instruktivt att din främsta intressegemenskap är med USA och Israel. Bra, då vet vi.

    Gilla

 1. malmobon skriver:

  The Muslim parents, the mosques, the imams and Islamic school teachers and the Koran. But why get to the root of the problem? Kommentar hämtad från utländsk press.
  Handlade om att upp till 2000 barn i England svär trohet till IS och andra terror org. Varav 500 var flickor.
  Vi måste skydda våra barn och sen vad som händer i Arabstaterna får dem själv klara av.
  Handlar om demografi. För många barn. Olja. Makt. Sunni och shiia motsättningar.

  Vi måste böra i Europa stänga moskéer. Få ut de som predikar våld i moskéer. Fängsla.

  Gillad av 2 personer

 2. Sidonie Jansson skriver:

  En av denna problematiks rötter är att islamister finns dolda bland andra muslimer under en lång tid innan de begår brott, och att muslimer räknas som minoritet i de länder i Väst där de befinner sig, men växer snabbt till att bli mycket större i antal än andra minoriteter, det går liksom inte att jämföra, och de får stöd av mäktiga diktatoriska oljeländer, men inte med ekonomisk hjälp, utan för att bygga moskéer och skolor. Andra minoriteter har lättare att integrera sig. Vi har inte koll på vad unga muslimer lyssnar på och vilka normer de rättar sig efter.
  Snart kommer ingen att tillåta kritisera ideologin och samhälls modellen Islam. De vänsterlända krafterna just nu lutar mot ett globalt accepterande av alla andra kulturer och kuvar hellre sin egen befolkning och hittar på sätt att begränsa dess yttrandefrihet istället.
  Det verkar som om vi är rädda för Islam och dess många komplexa sidor och paradoxer, som vi tvingas att ta till oss fast vi inte vill det.

  Gillad av 1 person

 3. Lars Åhlin skriver:

  Jag beundrar dig, Omar. Du har ett levande intellekt och förmåga att se humorn i den förfärliga situation som vi alla befinner oss i. För salafism, med en beredskap för jihadism. är uppenbarligen mainstream bland muslimer i Europa och i stater dominerade av sunni-muslimer, ända från Marocko och Mauretanien till Indonesien och Filippinerna. Men varför envisas du med att bo i Uppsala. Kom till Lund, den enda stad i Sverige med ett någorlunda framgångsrikt universitet!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.