Är det kristet att ge pengar till tiggare?

Bild, DGS

Mohamed Omar

Idag den 10 november är det Mårtensafton och vissa av oss går på gåsmiddag. Men vem var egentligen Mårten? Det var ett helgon som kallades Martin av Tours. Han firas imorgon, på Martins dag eller Mårtensmässan.

Martin var en romersk soldat från det område som idag kallas Ungern. Så här gick det till när Martin kom att förknippas med gäss: Invånarna i staden Tours ville göra Martin till biskop. Men eftersom han var så gudfruktig vågade han inte ta på sig det stora ansvaret och gömde sig bland gässen. Men gässen kacklade och avslöjade honom. Så han blev biskop, trots allt. Detta ska ha skett den 11 november år 371.

Och så här gick det till när Martin blev kristen: Han var en arton år gammal yngling, och romersk soldat, då han mötte en frusen tiggare på vägen. Martin hade inget att ge tiggaren, men då i stället sin mantel och delade den i två delar. En del gav han tiggaren.

På natten när Martin sov såg han en drömsyn. Det var Jesus som hade den halva soldatmanteln på sig. Han var omringad av änglar. ”Den här manteln har jag fått av Martin”, sa han till änglarna. När Martin vaknade på morgonen blev han kristen och lät döpa sig.

Det är en rörande historia om kristen givmildhet, en dygd som gjort att den västerländska kulturen blivit världens mest osjälviska och generösa kultur. Jesus säger ju att man ska mätta den hungrige, klä den nakne och ge den hemlöse ett hem.

Jag är själv inte troende, men jag undrar om man som kristen ska ge till var och en som tigger, en fråga som är aktuell nu då det sitter en tiggare i varenda gathörn. Är det detta vi ska lära oss av Martins exempel?

Nej, svarar de katolska vänner jag pratat med. För det är framför allt romerska katoliker som tänker på helgonet Martin på Mårtensafton och Mårtensdagen. De flesta andra tänker bara på gåsen – eller ingenting. Mina vänner menar att en tiggare är en person som inte har något annat sätt att försörja sig på. I Sverige finns det ingen anledning för någon att tigga, vi har ju ett skyddsnät.

Men hur är det då med romerna som kommer hit och tigger? Man ska absolut inte ge dem några pengar, säger mina katolska vänner. Gör man det så gör man mer ont än gott, för då stödjer man ett kriminellt system som utnyttjar människor. Romerna som tigger i Sverige gör det inte för att de befinner sig i nöd, de har det som heltidssyssselsättning. Det spelar ingen roll hur många gånger du ger dem, de kommer att sitta där nästa dag ändå. De har ingen avsikt att skaffa ett hederligt arbete.

Sankt Martin och tiggaren

”Martin och tiggaren” av Anthonis van Dyck (1618)

En av mina vänner, som är aktiv i Sankt Lars församling i Uppsala, betonar att man som kristen inte bara ska använda hjärtat, utan också hjärnan. Vill man hjälpa är det bättre att ge till pålitliga välgörenhetsorganisationer som arbetar långsiktigt, i stället för att lägga mynt i en mugg.

Och en annan sak, som mina vänner inte nämnde, men som jag själv tänker på, var att den helige Martin bara gav bort halva sin mantel, en halva behöll han själv… Och då var det ändå en riktig tiggare han mötte i ett land och i en tid där det inte fanns någon socialförvaltning. Så läxan denna dag kan vara att ge med måtta, utan att själv ta skada, och på ett sätt som gör att pengarna gör som mest nytta. Ytterligare en sak: Martin gav bort ett plagg som tiggaren kunde använda för att skyla sig, inte pengar.

Alltså: lägg inte en krona i pappmuggen!

33 reaktioner på ”Är det kristet att ge pengar till tiggare?

 1. Ulrika skriver:

  Sunt förnuft som många svenskar inte fattar. De bara förvärrar problemet men känner sig väl ”goda”.
  Inga pengar i muggarna så åker de hem till sitt land. Har de tagit sig till Sverige så kan de ta sig tillbaka. Den fd franske presidenten Sarkozy betalade hemresan med en extra slant vilket hade den påföljden att de kom tillbaka och tackade för ”semestern”.

  Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Kristna bud är ju motsägelsefulla och man måste tänka själv.

  Jag menar att det behövs inga andra bud än att man bör vidga sina perspektiv och ta i anspråk sin inlevelseförmåga. – Alltså intressera sig för mer än det man har närmast i tiden och rummet. – Sedan gör man det bästa av läget efter förmåga och ingen är förpliktigad utöver sin förmåga men man bör jobba på att bli kunnig och klok, så att ens ord och handlingar gör god verkan i världen.

  Gilla

  • Andreas Grönlund skriver:

   Jag kanske märker ord – men i min värld är kristna bud inte motsägelsefulla.
   Däremot mångbottnade och mångfasetterade.

   Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Det kristna budskapet är tillräckligt motsägelsefullt för att röra till det för folk som är angelägna om att vara goda och göra rätt.

   Man skall inte ge bort sina pengar till de fattiga. – Man skall göra det bästa av läget efter förmåga och vad som är läget, beror på hur vida perspektiv man har i tid och rum och på ens grad av inlevelseförmåga.

   Och man skall Inte utöva medmänsklig välvilja med andras pengar.

   Gilla

 3. Underdog skriver:

  Helt korrekt. För den som inte tror att det är rätt rekommenderas det norska reportaget som gick i SVT för ett par veckor sedan om tiggarna i Bergen och deras hemby. Tiggarna samlar pengar i pappmuggar på dagarna och säljer sex och knark på kvällarna. Pengarna används till svartbyggen i hembyn.

  Jag har aldrig lagt en krona i någon pappmugg. Jag väljer att stödja människor som försöker förbättra sin situation i sitt eget land i stället och har fadderbarn i Guatemala bl a. Mycket mer resurseffektivt.

  Gillad av 4 personer

  • Johan skriver:

   Såg det där reportaget ungefär vad man misstänkt.Dessutom betalar vi genom skatten och EU löpande till Rumänien, som har att sörja för sin befolkning på hemmaplan. Jag tänker inte betala ett varv till för något jag redan sponsrar via skattsedeln.

   Gilla

 4. uppstigersolen skriver:

  Självklart följer jag din uppmaning. Jag är uppfostrad till att försörja mig själv och de mina. Som svensk har jag betalat skatt som ska bekosta bland annat de av mina medmänniskor som av någon anledning inte kan försörja sig själva. Utlänningar som kommer hit och tigger är inte mina medmänniskor.

  Gilla

 5. Lilla fröken PK skriver:

  Jag erinrar mig en norsk intervjuundersökning av tiggare härom året. Man frågade tiggarna om de ville ha jobb. Närmare 100% svarde ja. Som man frågar får man svar.

  Gillad av 1 person

 6. Stig Fölhammar skriver:

  En av de bästa och också vackraste filmer som har gjort de senaste 30 åren är Emir Kusturicas film som på svenska heter ”I zigenarnas tid. Filmen skildrar bland annat hur en zigenarhövding i forna Jugoslavien reser till Milano med sina ihopsamlade ”tillgångar” eller ”finansieringskällor”: en tonårstjuv, en ung prostituerad, några tiggare – bland annat två dvärgväxta som kan göra en del cirkuskonster och en liten poliodrabbad flicka, vars mor hövdingen lovat att flickan skall få genomgå en operation för att undanröja handikappet i Ljubljana.
  I Milano stationeras ”tillgångarna” ut för att fullgöra sina värv av hövdingen, som själv ägnar mesta tiden åt att köra runt i sin Mercedes och övervaka att ”tillgångarna” fullgör sina värv och drar in pengar till hövdingen, som kräver full redovisning och inte väjer för våld om någon av ”tillgångarna” försöker försnilla några av de intjänade slantarna.
  Filmen har till största delen en dialog på romani, och fick motta både positiv och negativ kritik från romer av hur deras kultur och levnadsförhållanden skildras.
  Vid 1989 filmfestivali Cannes vann Emir Kusturica regissörpriset och filmen var nominerad för Guldpalmen. Vid den 26:e Guldbaggegalan in Sverige utsågs filmen till bästa utländska film. Vid Césargalan i Frankrike var folmen nominerad som bästa utländska film.

  Gillad av 2 personer

 7. Werner Von winkelbaum skriver:

  Omar,

  I klassisk anda berattar du historier som innehallet etiska riktmarken giltiga i alla tider och (nastan) alla samhallen.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Mmm… men måste de prompt sättas ut framför varenda butiksdörr i hela Sverige, ogenerat utsätta svenska folket för häpnadsväckande sanitära olägenheter och orsaka allvarliga sättningar i det svenska välfärdsbygget med sin självvalt segregerade, ihärdigt bakåtsträvande livsstil?

   Gilla

  • Andreas Grönlund skriver:

   Alla folkgrupper är väl i den ena eller andra bemärkelsen ”utsatta”.
   Vissa folkgrupper gör gemensamt något för att förbättra sin situation.

   Det finns tre sorter:
   – de som ser till att något händer
   – de som ser på när något händer
   – de som efteråt undrar om något hänt

   Vi väljer själva vilken grupp vi vill tillhöra.

   Gilla

  • weasel skriver:

   Du, Oppti, kan du svara på en fråga ?
   Hur ser man skillnad på en bulgar och en rom …?
   (Jag måste veta så att jag kan utsätta den ena men inte den andra för diskriminering…. )

   Gilla

  • Johan skriver:

   Utsatta för vad? Av vem? De lever självvalt i sin kultur och sin livsstil och har så gjort i många år. En del väljer att integreras och är då knappast utsatta, andra väljer en annan livsstil och det för då med sig en rad konsekvenser.

   Gilla

  • heraldikern skriver:

   Ja, och dom har varit utsatta här i Sverige och Europa i C:a 500 år! Det är nog rekord! Och ser man till dem så verkar det rätt trevligt och bekvämt att vara utsatt! Man kan inte ens vid stark välvillighet påvisa någon större förändring i deras huvudsakliga kultur och levnsdssätt. Man kan bara konstatera vissa undantag, som t ex den Rumänske presidentens närmaste rådgivare som är Rom. Ett icke föraktligt antal av Parlamentets ledamöter tillika rätt många borgmästare i Rumänien som också är Romer. Romer KAN om dom VILL!

   Gilla

 8. Leopold Holtter skriver:

  Du är lustig du, Omar, du kan tydligen se skillnaden på en ”riktig” tiggare och en falsk. (I sig säger du som det alltid har sagts om romer i alla tider.)
  Du ställer dig frågande till varför Martin bara gav bort en halv mantel. Det finns en hänvisning i Bibeln att ta till.
  I Lukasevangeliet låter evangelisten Johannes döparen säga till människorna vad de ska göra : ”Den som har två skjortor skall dela med sig åt den som ingen har…” Observera att Johannes anser att vi inte behöver ge bort bägge våra skjortor, bara en! (Vilket inte innebär att det inte skulle vara tillåtet för en kristen att ge bort bägge sina skjortor,)
  För sakens skull vill jag påpeka att jag är katolik. Rent generellt är det fullt ut kristet att skänka till den som ber.

  Gilla

 9. Jonas Nilsson skriver:

  Att skänka bort saker, vad det än är, hjälper inte så mycket andra som det påminner en själv att allt man har är till låns. Frågan är inte vad du ger utan vem du ger.
  Att tro att Sveriges eller nordens socialsystem är normen är en extrem biblicism dvs tron att alla omfattas av samma trygghetssystem. Den tryggheten levde vi med så länge kyrksocknen satte världens gränser och så länge du lyder socialförvaltningens anvisningar, men hur ser det ut idag, egentligen? Särskilt om du misstror förvaltningen? Eller socialsystemet petat ut dig? Om det ändå skulle definieras som vattentätt så blir följdfrågan vad vi som samhälle skänker behövande.
  Som bekant kan ortodoxa (kristna) vänner vrida på perspektivet. Utmaningen i att ge behövande eller utmanare en gåva är att du aldrig vet vem det var som du inte gav. I Sankt Petersburgs tunnelbana är ett av kvalitétsmärkena att kunna se längre än skenet. (Några av dem som snabbast avslöjar sig är västliga män som är ovana att visa hänsyn.) Den amputerade soldaten som hasar sig fram på tunnelbanegolvet kan vara mer sken än tonåringen som påstår att han tigger till sina sjuka föräldrar.
  Jag brukar vara oförskämd nog med att fråga hur mycket man önskar. Den som får summan brukar inte sällan ångra sig efteråt. Det är nästan fulare än att inte lägga någonting alls. Den otroende kan vara godast.
  Att försöka göra en poäng av att inte vara givmild på Mårtengås är ganska närsynt. Jag tror den soppan smakar sämre.

  Gilla

  • Olle Reimers skriver:

   Jonas Nilsson; var och en måste ha en möjlighet att själv få avgöra vem som är behövande eller kanske till och med mest behövande.

   Vi har lärt oss -rätt eller fel – att mycket av tiggeriet är organiserat bedrägeri och att det inte ligger ett akut behov bakom. Då handlar det inte om brist på givmildhet utan om rimlig skepsis i förhållande till behovet.

   De verkligt behövande blir ofta bortdribblade av bedragarna. Det är givetvis beklagligt. Remediet bör alltså vara att lära sig att se skillnaden så att givmidheten ger avsedd effekt.

   Gilla

 10. weasel skriver:

  I Sverige har vi ett system där stat/kommun/socialtjänst ska ta hand om ”de svaga” .
  Det systemet fungerar (fungerade) relativt bra.
  Men naturligtvis fungerar det inte om det även innefattar ”de svaga” från Rumänien och Bulgarien och Marocko och Afghanistan.
  Förklaringen till detta är oerhört enkel, faktiskt så pass enkel att till och med en miljöpartist borde kunna begripa det ;
  4 miljoner svenska lönearbetare/skattebetalare kan inte finansiera välfärd åt hur många människor som helst.

  ”De goda” slår sig alltid för bröstet och säger att dom minsann , till skillnad från mig, hjälper de romerna som tigger.
  Jaså?
  Kan då någon av dessa goda människor förklara för mig hur det kan komma sig att den hjälpta romen utanför min lokala matbutik har suttit där på trottoaren sedan 2013 ?
  Exakt VAD är det som de goda har hjälpt henne med ?
  Att kunna sitta på en trottoar 400 mil ifrån hennes barn .
  Tack så hemskt mycket för hjälpen…
  😦

  Gillad av 1 person

  • weasel skriver:

   Då är dom upptagna med att dö av svält och fattigdom.
   Även innan Rumänien gick med i EU så dog dom.
   Det är endast de svenska enkronorna som håller dom vid liv.

   Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   En del kvinner rapper lommebøker (planböker) og mobiler i restauranter og på gaten. Dessuten raner de gamle damer – dette iflg. politiet i Oslo. I sommer ble en 80-årig dame omringet av flere sigøynerkvinner og frastjålet sitt gullhalskjede. Dette skjedde i Bergsalléen, få kvartaler unna der jeg bor.

   For øvrig er romerne (menn) ledende innen ‘skimming’ på bankterminaler.
   En del selger også narkotika, mest tabletter tror jeg.

   Og så er det nedgrisingen, da!
   Ser ingen grunn til å gi penger til mennesker som oppfører seg slik.
   Støtter heller andre som trenger det.

   Gilla

 11. Lars Åhlin skriver:

  I äldre tider i Europa, kanske särskilt i katolska länder, ansågs tiggaren som en värdefull samhällsmedborgare som utförde ett viktigt arbete. Han hjälpte nämligen givaren, som normalt skulle ha svårt att få Guds förlåtelse för sina synder, att göra en god gärning och därmed bättre chans att komma till himmelriket. Vad jag förstår finns samma tankefigur inom islam, där zakat (allmosa) är en av vishetens pelare och obligatorisk för den fromme muslimen (och Gud nåde dig om du inte är from tillräckligt).

  Jag kan ha sympati för kravet på hyfsat välbärgade människor att dela med sig till nödlidande. Men som du skriver, Mohamed (är det inte snart dags att åter kalla dig Eddie?), kräver en god gärning inte bara ett gott hjärta utan också ett rimligt gott huvud, så att man inte solkar ned med lidandet genom godtrogenhet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.