Vad är PK-ism?

Patrik Engellau

PK-ismen består av ett antal föreställningar och idéer. Spontant brukar vi känna igen dem och stämpla dem rätt. Men om man ska försöka identifiera dessa idéers minsta gemensamma nämnare blir det knepigare. Därför ska jag försöka göra just detta.

För femton år sedan skrev jag och ett antal andra personer en bok som heter Skärp dig, Svensson!. I den boken förekommer en berättelse om samhällets konstruktion som vi kallade Metafåren. Metafåren kan betraktas som en förstudie till teorin om politikerväldet med vidhängande välfärdsindustriellt komplex. Så här skrev vi:

I politikernas värld finns tre sorters varelser, herdar [samt deras medarbetare inom det välfärdsindustriella komplexet skulle det ha stått idag; PEs nutida anmärkning], får och vargar. Politikerna själva är herdarna och de vanliga, svaga människorna är fåren. Vid sidan av dessa finns ett litet antal starka och därmed farliga medborgare, vargarna.

Herdarnas uppgift är att skydda fåren mot konsekvenserna av deras egen fåraktighet samt mot vargarna. Herdarna älskar fåren, men vargarna ska hållas i schack [och betala skatt borde det också ha stått; dito].

Om man släpper vargarna fria kommer de genast att börja leva rövare med fåren. Privata arbetsgivare är nästan undantagslöst vargar. De gillar till exempel att diskriminera bland fåren. ”Om arbetsgivaren… får rätt att helt efter eget huvud förfoga över turordningsundantagen ökar risken för diskriminering, och detta även om beslutet senare skulle kunna prövas enligt diskrimineringslagstiftningen”, står det i en riksdagsmotion. 

Att fåren inte begriper sitt eget bästa och därför behöver herdarna kan man förstå. Underligt nog ingår det också i föreställningen att inte heller vargarna gör det. Lite tvång kan därför vara nyttigt också för en varg. Till exempel inser inte alla arbetsgivare att de skulle vinna på att anställa fler kvinnor och utlänningar, och därför kan tvingande lagstiftning gynna även vargarna.

PK-idéernas minsta gemensamma nämnare är att de alla bekräftar, förstärker eller åtminstone är förenliga med denna berättelse. Vi kan göra några experiment. Är följande påståenden eller företeelser PK-istiska eller inte?

Det fuskas med sjukskrivningarna. Nej, det är inget PK-istiskt påstående ty får kan inte simulera sjukdom.

Det fuskas med assistansersättningen. Nej, inte det heller, för får kan inte fylla i blanketter.

Polisen erkänner att den inte klarar av sitt jobb. Ja, det är PK-istiskt ty konsekvensen är att herdarna måste ta mer pengar från vargarna så att de kan anställa fler polisherdar.

Sverige bör importera svarta får. Absolut PK. Herdarna älskar alla får. Vargarna får betala.

Skolans problem är inte brist på pengar, utan brist på disciplin. Kunde inte vara mindre PK-istiskt. Vargsnack. Vargar är ogina och snåla.

Skolan behöver fler lärarmiljarder. Klockrent PK. Det finns inga problem som inte kan lösas med mer av vargarnas pengar. Lärarherdarna har för dåligt betalt.

Längre väntetider till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Helt PK. Verkligen en skandal att det ska vara på det viset. Fler psykiatrikerherdar behövs.

It-attack bakom sena tåg. Neutralt. Behövs mer forskning. Mer forskning brukar vara PK, i varje fall social forskning eftersom social forskning brukar visa att det behövs fler sociala myndigheter och institutioner varigenom herdarna får mer makt.

Nordpolen smälter. Super-PK. Bevisar att herdarna inte har tillräckligt med makt över vargarna. Vargarna släpper ut koldioxid som smälter Nordpolen och därför måste herdarna kunna stoppa vargarna.

Fetman exploderar i världen – var fjärde pojke överviktig i Sverige. Mycket PK. Förklaringen är att pojkarna äter superladdade Quarterpound cheese-hamburgare med pommes frites på McDonalds och sedan spelar dataspel eller ser på internetporr. Vargarna ligger bakom såväl McDonalds som porrsajterna.

Statens detaljstyrning av kommunerna leder till mindre effektiv välfärd. Oklart. Verkar som en strid mellan centralherdar och lokalherdar.

Pröva själv och se om det funkar. De flesta påståendena har jag hämtat från dagens tidningar.