Ny podd med Mohamed Omar! Spanien under islam var inget paradis

Ferdinand och IsabellaI en krönika i Aftonbladet den 21 oktober menar Anders Lindberg att svenska folket vet för lite om islam. ”Festligt hur lite vi vet om islam” lyder rubriken. Sedan ägnar han hela artikeln till att visa hur lite han själv vet om islam. Men det är inte festligt, snarare sorgligt, eftersom han själv är omedveten om hur lite han vet.

I ett stycke framställer han den islamiska erövringen av Spanien, som skedde genom jihad eller heligt krig, som att muslimer ”korsade Gibraltar sund”:

”I början av 700-talet korsade muslimerna Gibraltar sund och etablerade sig i Europa.”

Lindberg berättar att han har läst en ny bok om islam, ”I Visdomens hus”, skriven av en vänsterakademiker och en muslimsk akademiker, Ronny Ambjörnsson och Mohammad Fazlhashemi. I den boken har hans egna vänsterfördomar hittat näring.

Lindberg borde pröva att läsa forskning som utmanar hans egna fördomar. Jag skulle rekommendera forskaren Dario Fernandez-Moreras bok ”The Myth of the Andalusian Paradise”. Med mängder av bevis slår Fernandez-Morera hål på myten om det mångkulturella paradiset i det islamiskt styrda Spanien.

Det tog åtta hundra år för spanjorerna att ta tillbaka sitt land. Detta krig kallas reconquistan, återerövringen, och målningen ovan visar hur Granada, det sista islamiska fästet, år 1492 kapitulerar för Isabella, drottning av Kastilien, och hennes make Ferdinand.

I ett nytt avsnitt av podden Amerikanska nyhetsanalyser (#480) pratar jag och Ronie Berggren om ”The Myth of the Andalusian Paradise” och om hur historien förvrängs för att passa dagens politiska agendor.

Klicka här och lyssna på podden!

5 reaktioner på ”Ny podd med Mohamed Omar! Spanien under islam var inget paradis

 1. Bo Svensson skriver:

  Just Alhambra är ju en islamsk skapelse. – Alla intrikata geometriska strukturer var ju för att klara sig utan föreställande konst som var förbjuden på grund av en islamsk missuppfattning av ett mosaiskt förbud mot avgudabeläten.

  Nu kan dessa i och för sig vara utförda av kastrerade europeiska slavar. – Jag tror inte araber har det som krävs och matematiken är en bra tillflykt när sex är ute ur bilden.

  Gillad av 1 person

 2. olle holmqvist skriver:

  En gissning är de där flera hundra åren då moren härskade över delar av Iberia, att de tillhandahåller tillräckligt med händelser för att med finpincetten selektera ”bevisande” exempel, för vilkendera stånpunkten.. Har inte (ännu) läst Fernandez-Morera, eller bespanat podden. Garcia Lorca menade att Alhambras undergång var var råhetens, lika med kristenhetens triumf.

  Kristna och judar kunde betala sig kvar utanför islam, begränsad tid enligt Koranen, vilket förlängdes i iberiska kalifatet. Det har framförts som islamsk ”mildhet”. Hur nusvenska
  PK-rättrogna hanterar finpincetten kan man föreställa sig. Och ha fel.

  Gillad av 1 person

 3. olle holmqvist skriver:

  det moriska ekot i nutida spansk musik (första låten, övr mer ”vanlig”.flamenco. Los gitanos
  -zigenarna kom ungefär samtidigt med med att det kristna kungaparet återerövrat hela Spanien

  Gillad av 1 person

 4. Chili skriver:

  En tidsresa till 700-talets Spanien ger en mycket bra motbild till vänsterakademikers och politikers fäbless för att fullt ut genomföra ett multikulturellt samhälle idag, Det uråldriga spanska muslimska samhället var allt annat än ett paradis. Islamiseringen är nu på god väg in i det svenska sekulära samhället, så tack för detta belysande samtal om islam. Vi ser ju idag många exempel på hur islam brer ut sig på bekostnad av det sekulära samhället. Helt oacceptabelt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.