Poliser med handlingskraft

Lennart Bengtsson

All heder åt Göteborgspolisen som för lite mer än en vecka sedan lyckades förhindra en idiotisk demonstration av en samling nynazistiska virrpannor. Tänk om svensk polis kunde visa samma handlingskraft i landets förorter där gangsterväldet har tagit kommandot och gjort tillvaro odräglig för alla hyggliga medborgare och skötsamma migranter som försöker få ordning på sina liv.

Att det idag finns individer som ser Hitler och den tyska nationalsocialismen som något positivt och eftersträvansvärt står utanför de flesta människors fattningsförmåga. Och detta efter massiv upplysning av skolan och samhället!

Är det verkligen så illa ställt att människor i postmodern anda kan få för sig precis vad som helst och fullständigt förneka vad som har hänt och händer? Samma attityd möter man hos den extrema vänsterrörelsen eller hos extrema religiösa grupper, som under senaste tiden inom islam. De som befolkar dessa grupper är företrädesvis handlingskraftiga yngre män som saknar förmåga, på grund av bristfällig intelligens eller omdöme, att kanalisera sin väldiga energi i något konstruktivt och meningsfullt.

I dagens internetbaserade sociala grupper anhopas de här eller där. I grunden är det nog slumpartat var de till slut hamnar och var de finner sin emotionella gemenskap. Strukturellt är de mer lika än olika. Risken är att dessa människor lätt kan tippa över i verkligt farlig aktivism och förvandlas till ett direkt samhällshot. Till exempel under en karismatisk ledarfigur som i Tyskland under mellankrigstiden. Eller idag där det främst är IS och Al- Qaida som hotat samhällsstabiliteten.

Är det troligt att de svenska extremgrupperna fortsätter att radikaliseras? Blir det verkligt farliga om de kriminaliseras och börjar ta till vapen för att befordra sin, som de uppfattar, rättfärdiga kamp? Detta kan väl bli nästa steg. Det är ingen brist på såväl lagliga som illegala vapen i landet.

En förutsättning för att lösa problemen är att det svenska samhället inser behovet att visa att det har ensamrätt till våld. Det är absolut nödvändigt att snarast få stopp på gangstermentaliteten i landets alla ”no-go” zoner. Polisen runt om i landet borde kunna visa samma handlingskraft som nu senast i Göteborg. Lika viktigt är att svenska myndigheter och medborgare följer gällande lagar och ordningsföreskrifter. Att som nu ignorera dessa och följa diffusa värdegrundsbegrepp, där man ger fritt spelrum åt känslor och stänger av vett och förstånd, är helt enkelt inte hållbart i längden.