Samtal med en välfärdsföretagare

Patrik Engellau

Det är lite genant när man inte förstår varför en del av nationens mest betydelsefulla intresseorganisationer tycker som de tycker. Jag har Svenskt Näringsliv i tankarna. Jag kan inte förstå att detta tunga intresse är så positivt till migrationen. I en krönika för inte så länge spekulerade jag lite om möjliga förklaringar.

En tänkbar förklaring var att ankomsten av lågproduktiv arbetskraft skulle driva ned lönerna i allmänhet. En annan att de så kallade välfärdsföretagen är organisationens största enskilda bransch och att välfärdsföretagen får fler kunder genom migrationen. En tredje kunde vara att Svenskt Näringsliv anslutit sig till PK-ideologin.

Häromdagen träffade jag Bijan Fahimi, en gammal bekant tillika framgångsrik företagare som bland annat driver välfärdsföretag och till rätt nyligen var vice ordförande i ett av Almegas förbund. Almega är Svenskt Näringslivs största avdelning. Där ingår välfärdsföretagen. Om någon borde veta svaret på frågan är det Bijan. Jag frågade. Bijan svarade att han inte visste. Jag tappade hakan.

Men det där med att migrationen pressar lönerna? försökte jag.

Det funkar inte så, sa Bijan. Migrationen leder tvärtom till en press uppåt på lönerna. Särskilt i välfärdsföretagen märker man det hela tiden.

Jag tappade hakan lite till och frågade hur det kunde komma sig.

Det är enkelt, sa Bijan. Jämfört med svenskar har migranter större behov av välfärdstjänsterna. Och det har de från dag ett. De kanske måste laga tänderna och sådant där. Så migrationen leder till att det behövs mer välfärdstjänster. Det gör att efterfrågan på personal i välfärdsproduktionen ökar kraftigt. Det behövs fler sjuksköterskor och mer förskolepersonal till exempel. Men det tar lång tid för att få in de nya grupperna i välfärdsyrken inte minst när det gäller yrken som kräver högskoleutbildning och någon form av legitimation. Många kommer som bekant aldrig in i arbetsmarknaden. och det är svårt att stampa fram fler svensk personal ur marken. Konsekvensen blir att efterfrågan ökar på den befintliga personalen vilket såklart leder till kraftiga löneökningar. Idag tvingas vi ofta betala löner som varit otänkbara för bara några år sedan.

Jaha, så var det med den förklaringen. Eller var det så att Svenskt Näringsliv tidigare hade trott på påståendena om migranternas höga kompetensnivå och därför utgått från att inflödet faktiskt skulle pressa lönerna nedåt i stället för uppåt?

Bijan, som är född i Iran, och jag enades om att det är mycket man inte förstår avseende svensk politik numera. Bijan diskuterar svensk politik med många som i likhet med honom har utländsk bakgrund. Vännerna förstår inte heller varför svenska politiker – eller, som i det här fallet, organisationen Svenskt Näringsliv – gör som de gör. Sverige är ett utvecklat land och har kunniga ledare säger de till Bijan. Svenska makthavare vet säkert något som vi andra inte vet. Varför annars ska de driva en politik som är till skada för landet? Då ler Bijan.