Angående insamlingen till en studie av Magnus Norell om Muslimska brödraskapet

Som du minns hade Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) i slutet av förra året beställt en förstudie om Muslimska brödraskapet i Sverige av islamforskaren Magnus Norell. Norell levererade en studie som så småningom offentliggjordes av MSB. Studien fick en hel del kritik som på ytan var vetenskaplig men i verkligheten troligen i huvudsak var politisk. MSB deklarerade då att man inte avsåg att genomföra den tidigare förutskickade huvudstudien i ärendet. I varje fall skulle inte Magnus Norell få göra det.

I det läget bestämde Det Goda Samhället att under två månader med början den 22 juni göra en insamling för att få ihop de två miljoner kronor som Magnus bedömde att studien skulle kosta. Det Goda Samhället lovade att själv satsa en krona för varje donerad krona men förbehöll sig rätten att behålla pengarna om summan inte nåddes.

MSB måste ha uppfattat detta som en utmaning. I varje fall beslöt myndigheten att ta tillbaka sitt återtagande av beslutet om en huvudstudie och la ett uppdrag dels till Malmö högskola med Magnus som underkonsult, dels till Försvarshögskolan. Precis vad dessa studier ska omfatta kommer att avslöjas först i september.

Nu när tvåmånadersperioden strax är slut kan följande konstateras:

1. 439 059 kronor har donerats.

2. Man kan anta att insamlingen har fått den välgörande effekten att MSB tog tillbaka sitt beslut att inte göra någon fortsättning av Magnus studie.

3. Det är sannolikt att den planerade studien kommer att genomföras på MSBs bekostnad. Magnus gör troligen samma sak för MSB som han skulle göra för oss. I vilket fall som helst är Magnus inte ledig för att genomföra andra forskningsuppdrag.

4. Insamlingsmålet är inte uppnått, så pengarna ligger hos Det Goda Samhället som en fond att användas för angelägna ändamål.

Tack alla ni som så generöst och välvilligt och ofta med tillägg av vänliga ord bidragit till denna insamling. Ert engagemang ger oss mod och fyller oss med ansvar. Hela idén med medborgarfinansierade studier av områden som staten negligerar är bra.

/Patrik

19 reaktioner på ”Angående insamlingen till en studie av Magnus Norell om Muslimska brödraskapet

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  Hur kan beloppet sluta på en udda siffra,
  om DGS dubblat inkomna medel…

  Eller har 1.439059 milj donerats?

  Farhågan är väl att studien EJ lär bli färdig i god tid FÖRE VALET?

  Att frågan därmed DESARMERTS…

  Rapporten lär SANNOLIKT EJ redovisas,
  FÖRE VALRÖRELSEN/Almedalen 2018…

  Vågar någon slå vad om en hundring)

  Men visst är det bra att ha en reserv till annat ändamål)

  Köp lite Antikalifen böcker från Omar o lotta ut bland de som stöttat!
  Det ligger nära ändamålet för insamlingen!

  Gillad av 1 person

 2. Christer H skriver:

  Det skall bli mycket intressant att ta del av MSB’s studier när de kommer under 2018.
  Är innehållet ordentligt kontroversiellt blir publiceringen förmodligen senarelagd till efter valdagen. Eller hemligstämplat.

  Oberoende och ingående studier av områden som stat, kommun och politiker ”negligerar” (mörkar eller vansköter) behövs. Nu mer än någonsin. Strålande om dessa kan göras medborgarfinansierade.

  Gilla

 3. Moab skriver:

  Ja det saknas inte ändamål och det Patrik uppnått, även om vi säkert inte delar alla åsikter är att få mitt förtroende. Min preferens om studien inte behövs (även om jag starkt betvivlar något som är drivet av etablissemanget inte är korrupt) är att använda pengarna till att starta mediakanaler som når ut till alla de som inte gräver runt på nätet till de hittar DGS. En regelrätt TV-kanal men det kostar så klart mycket mer.. så massutskick kanske? Nå det blir nog bra.

  Gillad av 1 person

  • Stefan skriver:

   Med en åsnas envishet, för att kommunicera med människor i syfte att övertyga krävs det idag mer än ett utskick. Jag är inte alls kunnig inom kommunikation/media, utan det handlar mer om en gut feeling. För att övertyga tror jag att kommunikationen behöver ligga på en helt annan nivå. En tanke är, som jag inte alls har hunnit utveckla, att det bör finnas marknadsmässiga förutsättningar för att etablera en konservativ TV-kanal i Sverige (det kan man göra i många steg, börja med den enklaste nivån). Går det inte att ta reda på om dessa förutsättningar finns? Vänstern lever idag ett behagligt liv då de har tillgång till i princip all media (totalt informationsövertag). För att bryta nuvarande situation tror jag att det är nödvändigt att erbjuda väljarna/medborgarna ett konsekvensneutralt alternativ. Med ett bra upplägg borde det fungera.

   Gilla

 4. Anders skriver:

  Avvakta till efter september och se vad MSB nya studier egentligen skall utformas. Kanske blir insamlingen relevant ändå.
  Annars kunde ni utlösa någon sorts omröstning av olika alternativ som pengarna kan användas till. T.ex Varken Hora eller kuvad, eller andra viktiga studier etc..

  Gilla

  • Hexe skriver:

   Ja det finns många frågor man skulle vilja ha svar på, du nämner BRÅ som helt klart är styrt av Morgan Johansson.

   Allmänna arvsfonden, hur stor del har gått till muslimska organisationer.

   F.ö. Så måste det väl finnas fler kompetenta personer än Magnus Norell att anlita.
   Jag tror att det ligger en hund begraven, allt kommer att rinna ut i sanden. DGS har för höga tankar om PK sfären.

   Gör en studie med de insamlade medlen. Två miljoner kan väl inte vara hugget i sten.
   Annars är vi nog villiga att skjuta till mer. Det skrivs ofta på bloggen att vi måste gå till handling.

   Gilla

 5. Verdandi skriver:

  Fruktansvärt deprimerande. Vet hut alla som har massor med pengar men inte donerar i ett sådant läge!

  Nu kommer det inte bli någon studie i tid till valet!!!!!
  Så lägligt för ‘regimen’

  Det är fattigpensionärer som skriver på AP men här borde man nå folk med medel.
  Det är kört, inte ens detta klarar vi av tillsammans. Nästa generation 00 orna och framåt) kommer få ta hela smällen av dagens politik.
  Jag kommer inte låta mina barn gå i döden före mig. Om jag så är 80+ när det brakar lös.

  Gilla

 6. Gösta Johnsson skriver:

  Synd att Magnus Norell inte fick egna medel för att genomföra studien! Han är en skarp iakttagare med analytisk förmåga och studien hade nog blivit en ”kioskvältare”. Nu är risken att det blir mest snömos med en massa ”om”, ”under förutsättning att”, ”kanske” ”troligen” o.s.v för att det inte är rumsrent att tala i klarspråk!
  Behövs det mer bidrag för att Magnus skall kunna göra det på sitt sätt utan skygglappar så är jag villig att bidra med en slant.

  Gillad av 1 person

 7. Ki Kollbrunner skriver:

  Jag skrev ett brev till MSB och undrade varför de hade lagt ner undersökningen … jag fick som svar att så var inte fallet ,som det hade stått på tidningen Focus .Det var frågan om en för undersökning om det behövdes en undersökning av Muslimska Brödraskapet . Det ansågs vara nödvändigt och de skulle skicka inbjuda för de som ville delta..
  Jag försätter att skriva till de och upplyser att det är inte bara extremismen som bör undersöka. Man måste även undersöka vilken roll Islam med fler moskeer och mer informerad muslimer kommer att betyda . Kommer segregering att minska när fler vet hur man måste leva för att vara riktigt muslim ? Hur ökar det integrationen när de blir medvetna om sina egna lagar ?
  Vilken sida kommer de att välja när de vet konsekvensen av att välja bort Islam?
  Jag frågade om de hade kunskap om Islam ,hade läst Koranen ,Hadiths och siras som är ett måste för att kunna bemöda de som kan begå Taqiyyia ,deras heliga lögn ,när de bedyrar hur fredligt religion Islam är fast det är en totalitär bakåtsträvande doktrin ..Att det går inte att tänka som modern ”västlänning” för att förstå hur de tänker….
  Och önskade en öppen debatt med regeringen Imamer , expertis nationella och internationella , ex muslimer ,bok författare….
  Uppmana folk att skriva till myndigheten …
  Visa att vi vet hur de vill normalisera Islam genom infiltrering på visa poster och myndighet , att det gäller religions frihet i Sverige och att vi ser genom att det alltid åberopas på Islamofobi när man påpekar fakta om Islam..

  Gilla

 8. Ki Kollbrunner skriver:

  Oj ,några fel som måste korrigeras … Förundersökning ,Bemötta , Islam är en totalitär bakåtsträvande politiskt doktrin ,, att de gör anspel på religionsfrihet ..alltid åberopa islamofobi .Tack

  Gilla

 9. Drutten skriver:

  Det finns en risk att Magnus Norell som underkonsult till Malmö Högskola kommer att bli begränsad vad gäller resurser, mål, frågeställning, metoder, datainsamling, analys, slutsatser och rapportering. De insamlade pengarna kan hållas i beredskap för att i god tid innan nästa års riksdagsval genomföra kompletterande studier med friare tyglar om så skulle behövas.

  Gillad av 1 person

 10. Hej skriver:

  1. Hur kommer det sig att ni går ut med detta först nu, och inte i samband med att vi fick reda på MSB:s nya planer? Alltså detta:

  ”MSB måste ha uppfattat detta som en utmaning. I varje fall beslöt myndigheten att ta tillbaka sitt återtagande av beslutet om en huvudstudie och la ett uppdrag dels till Malmö högskola med Magnus som underkonsult, dels till Försvarshögskolan.”

  Varför lät ni insamlingen pågå så länge utan att meddela att det som folk donerar pengar till – Norells egen undersökning – inte längre är på tapeten?

  2. Ni kan ju fortfarande donera pengarna till forskning, om inte den aktuella studien så till något annat liknande ändamål.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.