Svensk lag ska gälla alla som befinner sig i Sverige

Merit Wager

Ur polisens text med rubriken Polisens arbete med inre utlänningskontroller från den 11 augusti 2017, i samband med hazarernas demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm:
Utifrån polisens dialog med arrangören till demonstrationen är uppfattningen att de personer som deltar i demonstrationen vid Medborgarplatsen ingår i den grupp ensamkommande minderåriga personer som har fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut från Migrationsverket.

Polisen har alltså en absolut vetskap om att demonstranterna ”har fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut från Migrationsverket”. Polisen har också definitivt kännedom om att över 80 procent av dem som hittills har åldersbedömts har befunnits vara över 18 år. De är således vuxna, inte minderåriga. Och de har gått igenom två asylprocesser i Sverige och fått avslag på sina ansökningar om att få stanna här. Att polisen uttalar att:

Generellt överlämnas inte avvisnings- och utvisningsärenden avseende ensamkommande minderåriga utan vårdnadshavare till Polismyndigheten för verkställighet

har ingen relevans när det gäller dem som är vuxna och som ska utvisas.

Till Sverige har ett oproportionerligt – jämfört med till övriga EU – stort antal hazarer valt att ta sig, främst från Iran och Afghanistan men också från Pakistan. Hazarer med pakistanskt medborgarskap anger att de är afghanska medborgare och har påhittade asylhistorier när de falskeligen söker ”skydd” gentemot Afghanistan. Hazarerna från Iran har ofta sina familjer kvar i landet, men hoppas kunna hämta hit dem.

Numera är allt fler hazarer i Afghanistan bättre utbildade, många innehar höga poster i samhället och folkgruppen, som ju är medborgare i landet, har samma rättigheter och skyldigheter som alla andra. En hazar, Sarwar Danesh, innehar posten som andre vice president i regeringen, ordföranden i Afghanistan Independent Human Rights Commission (AIHRC), Sima Samar, är också hazar. Flera ministrar i regeringen är hazarer.

En del av dem som sökt sig till Sverige anklagar sitt land, sin regering, för etnisk förföljelse och etniska våldsdåd mot dem också när det är uppenbart att det inte är så. Att de, ungefär som samer och romer i Sverige, har varit diskriminerade och ”illa sedda” är ett faktum. Att gamla fördomar och gammal fiendskap lever kvar ett bra tag även efter att förändringar i lagstiftning och andra förbättringar har gjorts är inte underligt. Precis som de gjort – och fortfarande ibland gör – också i Sverige mot nationella minoriteter här. När bomber exploderar eller sjukhus attackeras av talibaner så drabbas alla folkslag, alla medborgare, lika urskillningslöst. De attacker och andra våldsdåd som utförs begås dock inte av staten och är inte asyl- eller skyddsgrundande. Vore det så då skulle varje afghan (35 miljoner) inklusive alla 2,7 miljoner hazarer bosatta i Afghanistan, ha rätt att så gott som automatiskt få asyl eller skydd i Sverige. Man måste hålla i minnet att angivna asyl- eller skyddsskäl ska prövas individuellt, inte gruppvis.

Nu sitter hundratals före detta asylsökande, de flesta hazarer, på Medborgarplatsen i det offentliga rummet mitt i Stockholm i två veckor och kräver att deras asylprocesser ska förklaras icke giltiga och att de, utan att något skett som ger anledning att förändra besluten, ändå ska ges uppehållstillstånd i Sverige. Personer som i två rättsinstanser och i enlighet med svensk lag och internationella konventioner fått avslag på sina ansökningar för att de inte har asyl- eller skyddsskäl. Många är vuxna män som de facto inte har rätt att vistas i Sverige utan befinner sig här olagligt. De vaktas paradoxalt nog för skattepengar av den polis som ska hålla ordning i landet och se till att människor inte befinner sig här. Det hela ter sig som en kafkaliknande fars. Och deras talesperson säger till Dagens Nyheter:

Leder inte Löfven det här landet? Varför tar inte Socialdemokraterna ansvar? Vi mår inte bra. Ni har förnedrat oss. Vi vill leva i Sverige och bygga det här landet starkare.

Sverige har alltså, i deras ögon, ”förnedrat” dem! På vilket sätt framgår inte. Det är en absurd och aggressiv beskyllning. Och ”bygga landet starkare” gör man knappast genom att trotsa landets lagar.

Som det är nu, och som det har varit länge, så visar svenska myndigheter, riksdagspartier, riksdagsledamöter och regeringen att svensk lag inte behöver följas så noga när det gäller till exempel hitkomna hazarer. Men att den ska följas till punkt och pricka av alla oss andra. Det är fel.

Jag dömer inte polisen, jag fördömer rikspolischefen Eliasson som inte beordrar polisen att se till att svensk lag efterlevs och gripa in mot såväl hazarer som andra som vistas olagligt i Sverige.