En fingerad brevkonversation

Patrik Engellau

Bäste PE,

Vi vänder oss till dig eftersom vi vet att du är en erfaren managementkonsult. Som du vet strävar det Muslimska brödraskapet efter att inrätta ett världomspännande kalifat. Eftersom omständigheterna varierar från region till region, rentav från land till land, gäller det att anpassa den lokala strategin till de rådande förhållandena. Vi representerar den svenska grenen av det Muslimska brödraskapet och skulle gärna vilja höra dina råd.
Muslimska brödraskapet

Bästa brödraskap,

Det är smickrande att ni fråga just mig. Jag ska svara kortfattat efter bästa förmåga.

Den första och grundläggande attityden som brödraskapet bör inta, vilket ni, vad jag förstår, redan gör, är att med kraft ta avstånd från Islamiska statens försök att med våld inrätta ett kalifat. Min uppfattning har inget att göra med vad det står i Koranen. På den punkten verkar IS ha väl så bra på fötterna som någon annan. Att jag avråder från den strategin när det gäller brödraskapets verksamhet i Europa och Sverige har två andra orsaker.

Den första orsaken är IS metoder skrämmer och retar upp de icke-muslimska befolkningarna i onödan. Er ambition bör vara att kalifatet ska smygas på svenskarna, inte att det ska tvingas på dem. Svenskarnas egna metoder bör användas mot dem och brutalt våld hör inte dit.

Den andra orsaken till att brödraskapet med kraft bör tar avstånd från IS är att detta kommer att väcka sympati hos icke-muslimerna. Brödraskapet kommer att framstå som balanserat, tillförlitligt, ja ”nästan svenskt”. Att slutmålet i alla fall är ett svenskt kalifat behöver ni ju inte prata så mycket om.

Brödraskapets första mål bör vara att säkerställa en stor invandring av muslimer eftersom blotta närvaron i ett land som Sverige av ett stort antal trogna kommer att ge brödraskapet inflytande. Det nuvarande internationella transportsystemet som drivs av oorganiserade människosmugglare och består av farliga havsöverfarter och besvärliga vandringar genom Europa är alldeles för primitivt för att det ska bli tillräcklig fart på folkförflyttningarna.

Med argumentet att människosmugglarna måste bekämpas bör brödraskapet därför chartra stora färjor och inrätta säkra, snabba och regelbundna färjetransporter direkt från trygga utskeppningshamnar i Syrien, Libanon och Libyen direkt till slutdestinationer som exempelvis Göteborg. Projektet bör kunna organiseras inom ramen för er europeiska paraplyorganisation Federation of Islamic Organisations in Europe. Ni kan då kontrollera vilka personer som kommer till Europa. Ni behöver till exempel inte släppa ombord shiiter, utan kan lämna dem till de underutvecklade människosmugglarna.

När det sedan gäller den dagliga verksamheten i Sverige har det hittills naturligtvis varit korrekt att söka inträde och inflytande i existerande svenska organisationer, till exempel politiska partier och NGOs. På den punkten anser jag att det är dags att skjuta fram positionerna i två riktningar.

För det första är det dags att starta företag med muslimsk personal i de stora statliga välfärdsbranscherna, till exempel skola och inom migrationsindustrin, exempelvis asylboenden och HVB-hem. Syftet skulle vara att få in muslimskt tänkande personer på hyggliga befattningar i det svenska näringslivet. Om muslimer söker arbete på det normala sättet med hjälp av Arbetsförmedlingen blir det bara lågstatusjobb som städare och i bästa fall spärrvakter. Men om ni i stället ordnar riktiga företag och lägger offerter blir upphandlaren, den svenska staten, enligt upphandlingslagarna skyldig att gå efter priset allt annat lika. Troligen kan ni med hänvisning till jihad förmå era trogna att sätta lönerna någon tusenlapp under de svenska kollektivavtalen vilket ger er uppdragen som i en liten ask. I värsta fall får ni låtsas följa kollektivavtalen samtidigt som ni tar juridiska strider i frågan. Det finns inga lagregler som kan stoppa arabisktalande helsunnitiska parkskötselföretag och LSS-boenden. (När det gäller skolan är problemet förstås kundvalet, som ger föräldrarna inflytande över barnens skolval.)

Den andra positionsframflyttningen är att ni bör försöka förmå era mest intelligenta unga troende att studera juridik. Muslimer kommer framöver att komma i olika konflikter inte minst med den svenska staten och kommunerna. Många av dessa tvister har hittills lösts till muslimernas fördel eftersom myndigheterna varit blödiga och tjänstemännen dels ömkat klienterna, dels varit skräckslagna att hållas för rasister. Men när det blir bråk inte om socialhjälp och badtider, utan om entreprenadkontrakt – vilket det kommer att bli när ni förfar enligt ovan – då är det säkrare med skickliga jurister. Ju närmare brödraskapet kommer sitt mål, desto angelägnare blir det att kunna använda det svenska samhällets egna metoder mot det svenska samhället.

Vänliga hälsningar
PE

Bäste PE,
Det var kloka råd. Är du möjligen intresserade av att konvertera?
Muslimska brödraskapet

Bästa brödraskap,
Tack, men nej tack.
PE