Låt oss pröva demokratin i kyrkovalet i september

Svenska kyrkan hör tillsammans med Dagens Nyheters kultursida och Södertörns högskola till den svenska PK-ismens högborgar. Där utvecklas och artikuleras sådana tankar, värderingar och synsätt som utgör den ideologiska grunden för den politik som hotar Sveriges framtid.

Kultursidan och högskolan kan vanliga medborgare inte göra så mycket åt, men Svenska kyrkan har vanliga medborgare kontroll över såframt de är medlemmar i kyrkan. Svenska kyrkan är nämligen ett demokratiskt organ. Medlemmarna får rösta en gång vart fjärde år.

Vad detta innebär har jag, som ändå varit medlem hela livet, inte fattat förrän jag kom i kontakt med präster som Helena Edlund. Jag har aldrig deltagit i kyrkoval. Jag har tyckt att kyrkovalet varit ointressant, ja till och med töntigt, ingenting för agnostiker som jag. Jag tyckte, förmätet nog, att jag stod över sådant där som kyrkoval.

Nu visar det sig att jag inte varit ensam om sådan arrogans. I förra kyrkovalet år 2013 röstade inte ens 13 procent av de röstberättigade, alltså medlemmar över 16 år, medan 87 procent valde soffan. Är det inte märkvärdigt? I vårt land skryter vi över det höga valdeltagandet i riksdagsvalen. År 2014 röstade 86 procent av de röstberättigade medan 14 procent valde soffan. Det är motsatsen till vad som gällde i kyrkovalen.

Det här betyder, för att uttrycka det tillspetsat men korrekt, att en liten grupp aktivister som lyckas få sina anhängare att masa sig till vallokalerna och rösta, har kunnat ta kommandot över Svenska kyrkan. Hur kan ärkebiskopen göra gemensam sak med Muslimska brödraskapare? Hur kommer det sig att kyrkan tycks predika mer om klimathotet och transpersoners rättigheter än om kristendomen? Jo, det beror på att pretentiösa latmaskar som jag och övriga 87 procent kyrkovalsskolkare struntat i vår demokratiska plikt.

Därför startar nu detgodasamhallet.com en kampanj som ska pågå fram till kyrkovalet den 17 september i år. Målet är att locka i bästa fall några hundratusen av de nästan fem miljoner kyrkomedlemmar som hittills valt soffan att gå och rösta. Det skulle i ett enda slag kunna vända Svenska kyrkan från PK-istisk aktivistorganisation till det som de flesta medlemmarna antagligen önskar att kyrkan vore, nämligen den främsta och tydligaste representanten för svenskheten, för Sveriges historia, kultur och traditioner.

Du har såklart massor med frågor. Vilka finns att rösta på och hur ställer sig de olika nomineringsgrupperna – det heter inte partier i kyrkovalet, utan just nomineringsgrupper – till olika frågor och vem ska man rösta på?  Fram till valet kommer detgodasamhallet.com att försöka leverera så mycket konsumentupplysning du behöver.

Helena Edlund leder kampanjen. Du kan gärna mejla frågor till henne under adress helena.edlund@dnv.se. Hon kommer att offentliggöra frågor och svar.

Personligen blir jag nästan entusiastisk över detta eftersom det känns som ett möjligt projekt med potentiellt omvälvande konsekvenser. Att åstadkomma en förändring i riksdagen är stort, svårt och tungt. Men för att det ska ske något i Svenska kyrkan behövs bara att några procent av kyrkans soffliggare går och röstar.

Om detta må du berätta för alla du stöter på.

Patrik Engellau