Om den kapitalistiska globala sammansvärjningen

Patrik Engellau

Det finns en teori, som verkar få allt bredare spridning, om att vår tids största problem är att en konspiration – till hans död nyligen under ledning av den amerikanske miljardären David Rockefeller – av superkapitalister som vill ta kontroll över hela världen.

Finansmannen George Soros påstås vara en av de ledande i denna komplott. Soros och hans sammansvurna vill krossa nationerna och deras regeringar för att ränksmidarnas multinationella företag ska få fritt spelrum. De aktar inte för rov att muta Fredrik Reinfeldt med fina positioner. De bjuder Annie Lööf till seminarier i sin egen regi.

Jag förnekar förstås inte att miljardärerna finns och troligen känner varandra. Det är rimligt att tro att dessa människor, liksom så många andra intressen, till exempel LO och Synskadades Riksförbund, efter förmåga försöker påverka politiken. Den ungerska regeringen har inlett en offentlig kampanj mot Soros som anklagas för att vilja fylla Europa med migranter. Vad som emellertid bekymrar mig är den överdrivna föreställningen om dessa globalisters makt.

Människans förstånd är ganska klent. Framför allt är utrymmet begränsat. Om vi har en viss uppfattning om hur världen är beskaffad så får det inte plats någon annan tolkning. Det medför att en liten sanning kan göra det omöjligt för oss att ta till oss en större sanning.

Det där om Soros och Bilderbergs makt är en liten sanning. Det är sant att Soros finansierat ett universitet i Budapest som till den ungerska regeringens förtret lär ut PK-teorier. Det verkar också vara sant att Soros finansierar hemsidor som ger migranter tips om migrantpolitiken i olika europeiska länder i syfte att hjälpa migranterna till de länder som erbjuder de bästa förmånerna.

Om vi fyller våra skallar med den sortens små sanningar stänger vi medvetandet och uppmärksamheten för den större sanningen att den verklige boven i dramat, om man koncentrerar sig exempelvis på delproblemet migrationen, är de nationella politiska ledarna i olika europeiska länder, särskilt Sverige och Tyskland.

Om vi föreställer oss att Soros är huvudfienden så tränger vi bort den riktigare tanken att det i verkligheten är det svenska politikerväldet – och motsvarande i andra länder – som är huvudfienden.

Tänk efter. Hur skulle det kunna vara finansmannen Soros och Bilderberggruppens fel att den svenska skolan är under isen? Vem är det som i årtionden marinerat den svenska skolan i värdegrundsteorier och PK-trams? Det är svenska pedagoger och svenska politiker. De problem Sverige lider av är hemsnickrade. Det är samma sak med migrantkrisen och försvarskrisen. Det var inte Soros och hans gäng som skrotade det svenska försvaret utan ett antal svenska regeringar, framför allt Reinfeldts.

Så visst, man kan klaga hur mycket man vill på kapitalisternas komplotter, men om man skyller problemen på dem så försvinner de verkliga gärningsmännen ur fokus.