MSB har fått eld i baken vilket är bra

Patrik Engellau

På sätt och vis har alla de som donerat pengar till den studie om Sverige och det Muslimska brödraskapet som Det Goda Samhället planerat redan fått valuta för pengarna ty den myndighet som DGS-TV misstänkte för senfärdighet  har nu stramat upp sig vilket är till fördel. Jag tror faktiskt att den utmaning  vi riktade mot Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att själva göra den studie myndigheten räddes inför kan ha haft ett uppstagande och eggande inflytande på myndigheten.

I och med att myndighetens vacklande hållning redovisats i tidskriften Fokus och att Det Goda Samhället presenterat sin utmaning så väcktes en oanad beslutskraft hos MSB. På några dagar skrev man avtal dels med Malmö Högskola, dels med Försvarshögskolan. Den första studien, budgeterad till 750 000 kronor, ska handla om Muslimska brödraskapets ”metoder mot målgrupper i Sverige”. Den andra studien, med en budget på en miljon kronor, ska handla om ”salafistiska jihadistmiljöers” budskap ”mot olika målgrupper i Sverige”.

Att MSB fick så bråttom, hävdar en del bedömare, kan ha berott på att myndigheten inte ville stå på Almedalen med neddragna brallor. Oavsett motiven är brådskan väl synlig. Någon anbudsförfrågan genomfördes inte. Till skillnad från när Magnus Norell och hans medarbetare förra hösten fick uppdraget till förstudien så har myndigheten denna gång direktupphandlat (i enlighet med ett finstilt undantag i lagen om offentlig upphandling). Vidare har man inte specificerat de två uppdragen mer än enligt ovan utan i stället skrivit i avtalen att de två uppdragstagarna senast i september ska tala om för MSB vad de tänker göra för pengarna. Har man bråttom så har man.

Om några månader får vi alltså mer konkret reda på vad MSBs två studier ska handla om. Sedan ska de avrapporteras, den ena studien sista januari 2018, den andra sista juni 2018.

Den stora frågan för Det Goda Samhället är hur vi ska ställa oss. Ska vi göra honnör, slå ihop klackarna och säga Grattis, MSB, nu drar vi oss tillbaka?

Det vore antagligen inte så klokt. För det första tycks utsikten om en privat utredning ha stimulerat myndigheten till handling och i så fall är det dumt att avveckla påtryckningsmedlet. För det andra vet vi ännu inte vad myndighetens utredningar kommer att handla om. Kanske blir behovet av en alternativ, privat utredning ännu mer brännande när detta uppdagas. För det tredje identifierar Norells förstudie sex områden för fortsatt undersökning. Det är tveksamt om det som MSB nu beslutat sig för – ”budskap och metoder mot olika målgrupper i Sverige” – påminner om något som finns på Norells lista. Ej heller vet man om de nu planerade studierna kommer att handla om det som DGS-studien bland annat skulle omfatta, nämligen en fråga som Norells förstudie beskriver så här:

En omdiskuterad fråga är om det ingår i europeiska MB:s strategi att ”infiltrera” politiska partier eller andra inflytelserika grupper för att öka det politiska inflytandet. Ibland kallas detta för ”entrism”, det vill säga att man strategiskt satsar på att placera aktörer i en rörelse på olika positioner för att säkerställa att man får gehör för sina kärnfrågor.

Fast uppdraget till Malmö högskola kommer att genomföras av den grupp forskare som gjorde förstudien, så man vet inte.

För säkerhets skull: Håll grytan kokande! Om donationerna fortsätter i den här takten når vi målet med råge.