När den artificiella intelligensen tar över

Lennart Bengtsson

Den första bok jag läste på ett annat språk än svenska var ”Tre män i en båt” av Jerome Klapka Jerome. En av de många lustigheterna som förekom var ett samtal om sjukdomar. De tre vännerna fann att de led av alla tänkbara sjukdomar med undantag av “skurgumsknä”. Boken skrevs ju vid en tid då män inte kunde tänkas ägna sig åt hushållsarbete. Inte heller jag reagerade eftersom jag under min uppväxttid aldrig sett en man syssla med någon form av arbete i hemmet. Att en man kunde laga mat, tvätta och städa var något som jag inte ens kunde föreställa mig.

Idag skulle de tre båtresenärerna knäppa fram en app på mobilen för att få reda på vilka sjukdomar och krämpor de led av. Detta är förvisso inget nytt ty redan på 1960-talet hade Datasaab tagit fram ett program som fungerade som en elektronisk läkarbok. Att systematisk söka information i databaser görs idag av alla och därför är inte morgonens nyhet med en app för hälsodiagnos något nytt sätt att underlätta en överlastad hälsovård. Risken är förstås att resultatet blir det omvända och folk finner precis som de tre männen i båten att de lider av fler krämpor och sjukdomar än de kunde föreställa sig med följd att vården blir ännu mer överlastad.

Emellertid visar detta på en allt snabbare utveckling mot ett samhälle där var och en med tillgång till öppna internetbaserade databaser blir sin egen expert. När min hustru gick bort och jag fick göra arvskifte i tre länder kunde jag åtminstone ladda ned den svenska giftermålsbalken och hjälpa de tyska myndigheterna med översättningen. Svenska medborgare i Tyskland följer nämligen traditionsenligt svensk civilrätt. Det är därför säkert mycket lättare i dag att bli sin egen advokat än att bli sin egen läkare.

I övrigt finns det inga gränser vad energiska och vetgiriga individer kan göra idag. Vi kan helt enkelt utbilda oss själva på praktiskt alla områden, vi behöver inte längre tillgång till allmänna bibliotek. Man kan fråga sig om ens de traditionella läroanstalterna längre behövs. Skulle jag vilja vidareutbilda mig i teoretisk fysik kan jag göra detta vid ett lämpligt virtuellt universitet till exempel i USA. Jag är säker på att många klipska ungdomar gör detta idag i stället för att traggla sig igenom dagarna i en trist och stökig svensk skola. Att köpa en ny bok löses med några knäpp på läsplatta eller mobil. Nyheter och väderinformation på nätet är i dag vida överlägset och efter mitt bedömande mer tillförlitligt än det som radio och TV erbjuder. Radions väderrapport kunde ha varit från 1940-talet.

Vill vi skriva en bok är det bara att leta upp ett privat tryckeri någonstans i världen, sända text och bilder som ett attachment till en email, så kommer det antal böcker man beställt efter några veckor. Jag har själv prövat detta med gott resultat. Alternativt sänder man boken elektroniskt till sina vänner eller andra som vill läsa den. Allt vad man kan föreställa sig kan man nu köpa vi nätet. Sedan är det bara att vandra iväg till närmaste tobaksaffär eller tidningskiosk och hämta ut grejerna.

Utvecklingen förefaller alltså gå mot en tillvaro där individens kontakt med den yttre världen blir via Internet och i stigande utsträckning inte längre med andra personer utan med ett slags virtuell eller artificiell intelligens. Jag vet ibland inte om jag spelar schack eller scrabble med en annan individ eller med ett datorprogram eftersom det är omöjligt att avgöra, förutom när jag alltid förlorar ty då kan jag vara säker på att det är ett datorprogram jag spelar mot. Snart är det kanske bara en tidsfråga när språköversättningarna blir så bra att vi inte längre behöver studera främmande språk. Googleöversättningarna i dag har förbättrats på ett sätt som man tidigare knappt kunde föreställa sig. Det är fullt tänkbart att i en framtid sätta på sig ett litet tillbehör där vår talade svenska blir till franska eller kinesiska och det främmande språket blir svenska i våra öron.

Jag tror vi måste börja samtala om hur vi skall förhålla oss till denna nya värld som blir alltmer närvarande. Man kan lätt föreställa sig en framtid, och säkert har Ray Bradbury redan skrivit en bok eller novell om detta, där man till slut inte ens vet om resten av mänskligheten upphört att finnas till och att det enda umgänge som återstår är med ett slags artificiell intelligens.