Gästskribent Elöd Szántó: Nu är det allvar och vi måste agera!

Vi är många som önskar att vakna ifrån den mardröm som asylinvandringen innebär. Sanningen är dock att vi har en verklighet att hantera. Vi kan inte längre önska bort saker.

Det är inte ens meningsfullt att tala om varför det blev som det blev. Själv har jag röstat mot vansinnet i de tre sista valen. Resultaten är vad det är.

Vad gör vi nu?

Önska bort verkligheten är alltså inget alternativ. Faktum är att vi har en hel härd av människor som har eller kommer att få rätt att bo med oss utan att ha minsta vilja eller möjlighet att bli en del av samhället.

Ska vi visa dem ryggen och säga att vi inte har velat detta? För det ville vi ju inte. Vi visste att det kunde leda till det som blivit.

Ska vi fly? Kanske till Australien?

Alla kan inte göra det.

Då måste vi faktiskt ta tag i saken och göra det bästa av situationen. Konstigt nog måste vi själva se till att omfamna dessa människor (som har trängt sig in mer eller mindre med tvång) och försöka göra dem mindre skadliga än vad de är idag.

Vi måste lära dem språket, sederna och hur vi vill att de ska bidra till samhället och gemenskapen.

Allt detta är väsensskilt mellan oss.

Det tog mig 20 års närvaro i Sverige för att fullt ut uppskatta det nordiska etik-, moral-, och samhällsbygnadssystemet, och då kommer jag från ett relativt likartat centraleuropeiskt land.

Det är inget att förvänta sig av ”nysvenskar”.

Äpplet är surt men vi måste bita i det. Vi måste börja engagera oss i att prata och samverka med dem vi inte vill ha, men som är här och kommer att bli en del av vårt samhälle.

Vi måste göra vårt bästa för att minimera skadan genom att lära och hjälpa.

Det blir inte lätt men vi har inget val än att ta till dem till vårt bröst.

Allt annat vore att bidra till ännu mer hat och aggressivitet från deras sida.

Samtidigt får vi inte glömma att stänga av strömmen av nytillkommande.

Det går att göra rätt och rösta rätt på samma gång.

Elöd Szanto är veterinär med ungerskt påbrå, men numera acklimatiserad västgöte. Älskar att resa och tala med alla människor som inte är trångsynta.