Alf Svensson – en hedersman och en sann kristen

Ian Wachtmeister

Tänkte jag skulle skriva ner några rader om personer jag beundrar och mött i olika sammanhang genom livet. Först ut är Alf Svensson. I Riksdagen stod vi formellt på olika sidor men var goda vänner. Ett fint minne jag har av honom var när han agerade reseledare i Jerusalem åt tidningen Kristdemokraten samt hur vi fick honom att fortsätta med politiken efter hans tid som partiledare åt Kristdemokraterna vilket i sin tur gjorde att en dröm uppfylldes för mig.

Att se Alf Svensson vandra ner för Oljeberget mot Jerusalem i Jesus fotspår var ett oförglömligt minne för mig. Men samtidigt ett tecken på att han måste fortsätta med politiken. Senare på kvällen hade vi ett balanserat och viktigt samtal om Alfs egen framtid där han gradvis övertygades om att hans bana var långt ifrån slut. Jag kände stödet från hans fru Sonja. Då visste jag att vi skulle lyckas återuppväcka den kristne och nyligen utmanövrerade partiledare till en större plats.

”Jag står ju på nionde plats på listan” (EU-valet) sade den ödmjuke Alf. Då bestämde vi oss för mottot ”Gör som Ian – kryssa för nian.” Och det kryssades som aldrig tidigare i Sverige vilket förde Alf till stora uppgifter i Bryssel där han också blev vice ordförande för alla kristdemokrater i Europa. Det var bara Alf själv som tvivlade på att vi skulle lyckas. Vi andra visste. När man trodde att Alf Svenssons saga var slut – så började den.

Lite senare frågade Alf om han kunde göra något för mig. Och det fanns en sak jag önskade – att få uppleva National Prayer Breakfast i Washington D.C. Alf löste såklart det. Där kom nästa överraskning – att när senatorer och andra kongressmän fick syn på Alf utbröt genast ett stort kramkalas som aldrig ville ta slut. Här insåg jag att Alf var Sveriges överlägset mest populära politiker i USA. Häpet frågade jag honom: ”Hur många amerikanska politiker känner du egentligen?” Den kände basrösten svarade: ”Det är väl ett par hundra…”

National Prayer Breakfast är en unik händelse där allt vad USA har av presidenter (i det här fallet Barack Obama), vice presidenter, överbefälhavare med flera ses på en och samma scen. Inbjudare är kristna kongressmän och senatorer.

Alf omnämns ofta som en äkta hedersman. Jag kan intyga att han är det.

Vid gott mod,
Ian.