Sveriges extrema förhållande till risker

Patrik Engellau

Ju mer jag tänker på det, desto mer uppenbart blir det för mig att lagomlandet Sverige inte är ett dugg lagom, utan tvärtom extremistiskt, kanske det mest extremistiska landet i världen.

Låt mig börja med ett exempel på svensk vetenskapligt bevisad extremism så att ingen tror att jag bara är ute och cyklar. Beviset är forskarna Ronald Ingleharts och Christian Welzels vid det här laget  välkända värderingskarta som publiceras av World Values Survey.

Kartan visar att Sverige intar en ytterlighetsposition uppe i det nordöstra hörnet. Inga andra länder visar en så extrem kombination av ”secular-rational values” och ”self-expression values”. Den motsatta extrempositionen med högt inslag av ”traditional values” och ”survival values” intas av sådana afrikanska och muslimska nationer varifrån nya svenskar numera rekryteras. Extremare olikheter finns inte, bara det är förstås extremt.

Sverige är också, tror jag, extremt obenäget att ta risker. Trepunktsbältet, som varit standard i Volvos bilar sedan ungefär år 1960, kan fungera som symbol för den svenska inställningen. Volvo blev världens mest hyllade säkerhetsbil och Sverige världens förnämsta trygghetsland. Inte bara trafiksäkerheten, utan också matkontrollen, brandsäkerheten, tillgången till krisgrupper och terapeutisk hjälp, FASS, nationell samordning mot allt hotfullt, nollvisionerna, Finansinspektionen, ja en hel apparat av riskminimerande åtgärder och föreskrifter har gjort Sverige till trygghetens och säkerhetens stamort på jorden. Här handlar det inte om lagom säkerhet, utan om maximal, extrem säkerhet jämfört med andra länder.

När det gäller migrationen är Sverige emellertid extremt riskbenäget. Vi är extremt välkomnande gentemot människor med extremt annorlunda värderingar. ”I mitt Europa bygger vi inga murar” sa statsministern varmed han ville understryka att han var ovillig, kanske extremt ovillig, att kontrollera migranters ursprung, papper, identitet, brottsregister eller något aldrig så litet utdrag ur vederbörandes curriculum vitae.

(En läkare jag känner förklarade hur stolt han var att kunna ge cancerbehandling i världsklass till en afrikansk asylsökande. Det är mycket behjärtansvärt. Jag kom på en idé som jag ska erbjuda Donald Trump som ersättning för Obamacare, nämligen att amerikaner utan sjukförsäkring ska skickas till Sverige och söka asyl. Under asylprocessen begär de svensk sjukvård, vilket de erhåller gratis som alla asylsökande. När de sedan nekas asyl ska de deporteras till ursprungslandet, vilket innebär att svenska staten betalar hemresan).

När det gäller migrationen är vi svenskar mycket stolta att stå så långt ifrån lagom som det bara är möjligt för att i stället utveckla en alltmer fulländad extremism.

När jag insett att Sverige inte alls är lagom blev jag så förvirrad att jag var tvungen att googla på ”lagomlandet”. Jag fick 2 400 träffar som allihop verkade handla om att Sverige inte alls är lagom, utan i stället extremt. Det är ett extremt bra bevis på att min tes håller.

55 reaktioner på ”Sveriges extrema förhållande till risker

 1. Bo Svensson skriver:

  Den mest ödesdigra extremismen är väl omtolkningen av vad skattemedlen från de extremt högbeskattade svenskarna skall användas till: Att bjuda mänskliga rättigheter åt alla som lyckas passera våra i stort sett obevakade gränser tillsammans med en extremt vidlyftig tolkning av vad dessa rättigheter skall omfatta.

  Gillad av 6 personer

  • Thor skriver:

   Tilläggas kan att det inte spelar någon roll om gränsen är bevakad eller ej. Om personen som vill komma in i landet mot förmodan vid gränsen möts av en polis eller tullare är det bara att säga ”asyl” så blir personenen insläppt.

   Gillad av 1 person

 2. Kuckeliku skriver:

  Skälet till att det svenska folket blivit ett så extremt konstigt folk är högst sannolikt dogmen om ”allas lika värde”, som predikats allt mer envetet av våra politiker sedan ett halvsekel tillbaka eller mer.

  Det är bara svenskar som gjort ”allas lika värde” till en religiös politisk dogm. Svenska politiker låtsas att FN står för ”allas lika värde” och struntar fullständigt i att FN aldrig formulerat någon sådan fras. Istället vill svenska politiker banka skiten ur alla som inte knäböjer för dogmen.

  Det finns ingen religion som talar om allas lika värde, men många kristna vill ändå låtsas att det står i Bibeln. Religiösa ”liberaler” kan uppenbarligen lyckas inbilla sig att det står något i Bibeln om ”allas lika värde”, men det är alldeles omöjligt att förstå hur naturvetenskapligt orienterade liberaler kan tro på dogmen.

  Att folk som befinner sig riktigt långt till vänster gillar att prata om ”allas lika värde” kan man begripa, men det är mer svårt att förstå hur ”liberaler” kan vilja göra det. Implikationerna av dogmen är ju synnerligen starkt vänsterextremistiska.

  Ändå säger sig exempelvis Centerpartiet bygga sin politik på den. Medan det självfallet är demokratin som borde vara den heliga dogmen. Men Centerpartiet och de andra extremistpartierna vill istället bygga politiken på en extremnivellistisk religiös individualism utan stöd i någon av de förmodat heliga skrifterna. På en globalistisk dogm som gör det totalt omöjligt att försvara de nationalstater som hela världsordningen är uppbyggd kring. Genom att försöka bygga politiken på den Sverigeskapade myten om allas lika värde istället för på demokratin väljer Centerpartiet och de andra extremistpartierna inte bara gränslös vänsterextremism utan också extrem global anarki framför internationell ordning.

  Gillad av 5 personer

 3. moab skriver:

  Mycket bra, och för att dessa motsägelser skall kunna rymmas så krävs en mycket djup mångårig indoktrinering som vår media genomfört i maskopi med våra politiker, det är för att man lyckats dölja denna värdemässiga avgrund som nu skär rakt igenom vårt samhälle som folk fortfarande tror att vi är lagom. En illustration: mina barn går på en kommunal skola med allt fler migranter (privatskolan i kommunen har inga så långt), igår lade jag märke till att migranter också jobbade med barnen. Detta är efter ett bestialiskt terrodåd. Ingen vet så klart vilka dessa migranter är som nu är i mina barns närhet, och har de någon utbildning? Vilka är deras värderingar? Hur ser mannen som är där på barnuppfostran? Slår han sina barn? Det gör man i Frankrike, gör man det i Syrien och Irak? Hade man låtit en svensk som agar sina barn och tycker att det är rätt och riktigt jobba i en skola? När jag då nämner detta för en av fritidspedagogerna (..) och säger att jag inte vill att dessa människor kommer i närheten av mitt barn så säger hon, ja det är din personliga åsikt…, hon anser att mina barns säkerhet är min personliga åsikt, eller snarare så ser hon inte alls de samband jag ser, vi lever i skilda världar, våra medier har fått oss att försöka överbrygga en värderingsmässig spricka som folk inte ens inser att den är där och blir bredare och bredare, vi är som van Damme, inte Volvo-lastbilarna nu:

  Det finns folk som har ögonen på Sverige, Mark Steyn om Sverige:

  Gillad av 3 personer

 4. Krassimira Svensson skriver:

  Patrik, som invandrad i Sverige har jag på egen hand kommit fram till den slutsatsen – mellanmjölkens land pendlar hela riden mellan extremiteter. För en infödd svensk tar det kanske lite längre tid att fatta det, eftersom man ser på saker med andra ögon.

  Gillad av 4 personer

 5. Sven skriver:

  Vad jag har insett är att Sverige är extremt dumt. Hur kan man få ett folk att gräva sin egen grav? Hur kan man få ett folk att inte tänka längre än näsan räcker? Hur kan man få ett folk att hålla ett kärleksmöte efter ett terrordåd? Löfven måste alltså vara skicklig. Eller har vi varit naiva?

  Gillad av 5 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Jag har sagt det förut: Om man bara för skoj skull eller på djävulskap skulle vilja få en helt normal befolkning att lägga sig platt inför invandringspolitiken eller annat valfritt vanvett ni kan tänka er istället, – och man hade de rätta kanalerna för att påverka nyckelpersoner i massmedia, – då finns det ju metoder:

   Man kan intervjua folk på gatan för att förmedla den rådande opinionen till läsare, tittare och lyssnare varvid man struntar i att förmedla vad de 95 procenten resonabla och balanserade har att säga medan de 5 procenten som har de förvalda åsikterna får ta plats i media. – Efter hand som folk då får föreställningen att denna åsikt är vida spridd, blir det en strävan att anpassa sig till vad man då uppfattar som normalitet och vad man bör tycka för att passa in och så småningom blir det balans och reson som marginaliseras och vanvettet som blir norm.

   Gillad av 1 person

  • Gert B. skriver:

   Tja, genomsnittssvensken är lite korkad. Tyvärr leder det, med automatik, till att hälften av folket är ännu dummare…

   Gilla

 6. Christer Carlstedt skriver:

  Det har ganska länge ni förekommit en tävling i Sverige. Godhetstävlingen!

  Jag är mycket godare än du! Så det så!
  Och så pekar man finger åt den andre.

  Litet märkligt kan det tyckas att godhet mäts i något så prosaiskt som antal personer som man släpper in i landet.
  Personligen skulle jag nog se godhet som ett kvalitetsmått snarare än kvantitet.
  Om jag nu vill släppa in någon som är i reellt behov av min hjälp, så skulle jag ju vilja se att personen blev hjälpt till ett anständigt liv.

  Det framgår nu dagligen tycks det mig som att det som erbjuds i Rosengård, Tensta, Botkyrka, Biskopsgården etcetera är allt annat än ett anständigt liv.

  Det är inte alls anständigt att placera verkligt hjälpbehövande i social misär.
  För det är precis vad det är, när man tvingas bo i ghetton med kriminalitet och utan försörjningsmöjlighet. Det finns knappast en möjlighet ens att ta sig därifrån för egen maskin.
  Försök att kontakta en privat hyresvärd i ett attraktivt boende! När han får reda på att du nu bor i Tensta och att du inte har egen försörjning utan ”går på” socialen, så vågar jag påstå att dina chanser till den nya bostaden är mindre än minimala.

  Godhetsnarkomanerna fick sin orgasm när de lyckades övertyga ansvariga myndigheter att inte sätta på haspen. Sedan vände de sig på sidan och somnade. Konsekvenserna av sitt agerande får någon annan ta hand om.

  Tyvärr är de så att söker man extrem godhetsupplevelse mätt i antal insläppta så följer det per automatik också med ett antal personer som aldrig borde ha fått sätta foten i landet.
  Vilket gudasänt tillfälle det måste vara för olika grader av kriminella att ha en öppen dörr i ett annat land där man kan komma undan en hotande rättvisa hemma. Ett dårarnas paradis, där man inte ens måste visa vem man verkligen är för att bli insläppt.

  Jaså. Du tycker att jag målar fan på väggen?

  Då tycker jag du skall berätta för mig – och ta det långsamt så att även ett trögdjur som jag begriper – hur det kommer sig att 20% av landets innevånare (invandrare i första och andra generationen) besätter 60% av platserna i våra fängelser!

  Jo du! Berätta inte några sagor om social utsatthet! Det var faktiskt du som släppte in dessa i landet och gjorde dem till socialt utsatta.

  Gillad av 4 personer

  • Jan Ahlström skriver:

   ”Godhetsracet” leder nog, tycker de själva, de som lägger pengar i tiggarmuggen.
   Att få känna godhetsorgasmen slå till när tiggaren visar sitt leende och kanske nuddar vid din hand det överträffar det mesta för dessa godhetsapostlar.
   Ofta är tiggaren inte på plats men byltet och muggen står där, har du då sett någon lägga pengar i muggen, nej antagligen inte för då finns ingen där som ser och visar att du är en god människa.

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Varför ger vi skydd o tom livstids försörjning åt brottslingar?
   Där borde Pärleporten vara stängd, med returbiljett hem i bästa fall!
   MAN får helt enkelt skylla sig själv, inte vårt problem, oavsett vad som händer!

   Gilla

  • Realism skriver:

   Ja, herr Röfvén (förlåt, Löfvén…) hade onekligen gjort Sverige en stor tjänst om han hade blivit vid sin läst.

   Gilla

 7. Gunilla skriver:

  För att kunna garantera medborgarna bästa välfärd måste ju ‘risker’ minimeras. Alltså har Sverige (som vi känt det) präglats av långtgående skyddsreglerande lagstiftning. Det är nog extremt. Men så är länderna i andra ändan av spektrat otryggare. Och ekvarionen blir ju nu tydlig även i Sverige, när vi bedriver en högst oansvarig invandringspolitik med stort risktagande. Otryggheten ökar och samhället kan inte längre upprätthålla samhällskontraktet när alltmer kostnader går till ‘risktagandet’.

  Gilla

 8. annagustin2@gmail.com skriver:

  Jo…nog har det blivit extremt alltid. Men det är inte vi vanliga medborgare som driver på detta hysteriska skämt….som gör att vi har världens ögon på oss som försökskaniner (enda land i världen som lagt barn och gamla och våra pensioner på börsen).

  Varför kallas alla människor som flyttar till Sverige för ”nya svenskar”? Är Sverige ett ingenmansland….eller ett allemansland? Tror alla att människor med en stolthet i sitt eget ursprung inte önskar något högre än att få kallas svenskar? Man kan tro att det är så om man läser/lyssnar till svensk media och svenska politiker …och även enskilda krönikörer på nätet. Så fort araber, afrikaner, asiater, latinare eller vilken annan nationalitet som helst sätter sin fot på svensk jord så benämns de ”de nya svenskarna”. Varför har några kommit överens om att de ska hjälpas åt att övertyga oss alla om att det är så? Reklambranschen har gått i bräschen för detta…som om de hade fått ett hemligt uppdrag uppifrån att aldrig mer ha bilder i sina reklamer utan att alla folkgrupper finns med. Jag känner mig inte hemma i mitt eget land längre. Det är påfrestande. På tunnelbanan upplever jag ofta att jag är den enda skandinaven.

  Trots det har jag en oerhört stor önskan om att alla människor på jorden ska få ha det bra. Jag var 10 år till sjöss och har sett planeten från alla håll. Jag vet att vi bor i ett enda stort växthus…och att alla människor på planeten skulle kunna ha ett lika gott liv som vi har haft i Sverige – varför har alla inte det då? Att bjuda in alla länders fattiga till Sverige för att ta hand om dem här verkar vara en korkad idé. Som när allt för många räddar sig på en allt för liten flotte.

  Jag har rest enormt mycket (som ung). Överallt mötte jag människors vänliga ansikte när jag sa att jag var från Sverige…Åhhhh, sa man…”the progressiv country”. Men hur progressiva är vi idag när den politiska eliten (i varenda kommun) har bytt fokus för vad deras uppdrag är?

  Ända sedan Fäldt och sosseriet släppte marknaden fri (avreglerade bankerna) på 80-talet så har det nutida prästerskapet ekonomerna styrt samhället….alltså varit partipolitikernas närmaste rådgivare. Det har varit som på en amerikansk stormarknad där reakärringar roffat åt sig allt de kunnat….sälj ut allt (vilket har varit ren och skär stöld av skattebetalarna). Fortfarande sitter uppkomlingarna i TV (ex den rödhåriga och säger…JAG KAN TÄNKA MIG att sälja ut….osv).

  Men nu säger en av översteprästerna (han som kallade hela Värmland för ”skräpyta”) som kanske har börjat bli lite vuxen nu, att vår enda räddning är ”staten”.
  https://www.va.se/nyheter/2017/04/21/nordstrom-efter-skrapytorna-privatiseringen-har-gatt-for-langt–nu-langtar-vi-efter-statliga-forbud/
  Vilka är det då?
  Det är ju idag ett gäng klättrare som de senaste 50 åren inte gjort annat än följt ekonomernas uppmaning.
  JAg ber för att vanliga människor ska vakna och bestämma sig för att återta makten ifrån dem.

  Gillad av 2 personer

 9. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jo Sverige blir mer och mer ett mysterium och är fullt av motsatser och ytterligheter. I grova drag kan man dela upp människor i landet i tre grupper:

  • Vanliga svenskar som förväntas arbeta, betala skatt, inte ställa till problem och hålla käften
  • PK-eliten som stakar ut vad som är rätt och fel, har rätt att yttra sig, är i behov av olika fördelar pga deras viktiga samhällsfunktion
  • Invällarna, som tas emot med öppna armar, har förtur till vårdsystemet, kan få tillgång till bostadsrätter i storstadsområden, etc etc

  Det är uppenbart att samma krav inte ställs på dessa grupper. Ett enkelt exempel: Jag försvarar inte pedofili på något sätt. Men, häromdagen anhölls ett 70-tal pedofiler i en härva. Pedofili handlar om att någon dras till prepubertala barn som är under 13 år. Vad jag förstår har dessa glott på något på datorn. Bland invällarna förekommer samtidigt barnäktenskap där gubbar gör barn med barn, har vi sett någon polis, politiker eller moraltant göra en koppling mellan pedofili och dessa barnäktenskap? Det är väl egentligen ett mycket värre brott arabgubbarna gör än de som bara glor?

  Gillad av 5 personer

 10. oppti skriver:

  Vi har extremt jämn lönestruktur, med få lågavlönande jobb.
  Vi får in extremt många lågutbildade.
  Vi får en extrem skillnad i sysselsättning.
  Vi har områden med extremt många sysslolösa i förorter där det brinner bilar i extrem omfattning.
  Och inställningen till dem som inte gillar detta är extremt ogillande

  Gillad av 1 person

 11. MartinA skriver:

  Nej, det är den mediopolitiska klassen som är extrem. Mest för att de kombinerar en besinningslös fåfänga med en besinningslös avsky för oss svenskar. Vanliga svenskar är inte extrema. Därför är användandet av ”vi” i artikeln anstötligt.

  Gilla

  • Krassimira Svensson skriver:

   Jag tror att just de vanliga svenskarna är de som är så följsamma och så lätt att manipulera. De menar inte och de önskar ingen ont, men samtidigt är de helt ointresserade av att se och försöka förstå omvärlden uifrån ett annat perspektiv än det de har fått inpräntat. Och nu pratar jag om gemene man, inte om någon/några som skriver på dessa sidor, dit jag ofta söker mig för att inandas lite sunt förnuft.

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Nä, så är det förstås. Men det är en helt annan sorts extremisim jämfört med etablissemanget. Så jag jag tycker fortfarande mot användandet av ”vi” i artikeln.

    Gilla

 12. Moderskeppet skriver:

  Uppfattningen att vi skulle vara ”landet lagom” är helt ogrundad. Den kommer antagligen av att vi är benägna att söka konsensus, och att det därför känns som att vi ofta lägger oss i mitten av två ytterpunkter. Bara det att ytterpunkterna är i själva verket extremt extrema och ganska extrema, och syntesen, konsensus, är därför ett mycket extremt land.

  Gillad av 1 person

  • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

   Jag kan bara eskortera Din utmärkta ståndpunkt och parentetiskt tillfoga att Sverige under en längre process kommit att alstra konfliktundvikande och in absurdum flexibla konsensushysteriker, vilka på bekostnad av vanlig vuxen värdighet framhärdar i sin iver att vara alla till lags. Jantelagen, detta gigantiska självföraktets manifest, har i kombination med en viss defekt i vår gemensamma nationalkaraktär banat vägen för denna föga hedervärda men fan så fogliga egenskap.
   Andreas 🙂

   Gilla

 13. Rikard skriver:

  Hej.

  ”…nationell samordning mot allt hotfullt…”

  En bra sammanfattning av det tänkande som regerar Sverige, både i och utanför riksdagiset.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

 14. Anna Kristina skriver:

  Värderingskartan representerar även en utveckling. Vid en snabb blick är det lätt att missa dynamiken. För tusen år sedan befann sig det svenska samhället i diametralt motsatt hörn av värderingskartan.

  Efter tusen år av samhällsomdaning har vi nu lyckats vandra upp till det övre högra hörnet. Och den vandringen har varit ojämn och knagglig, rentav kostar många liv,. Och nu står vi plötsligt där vi står.

  Färdens senare del kan betraktas som en vandring mot ökad humanism, tolerans och jämställdhet, uppodlad, omskött och vårdad inom det egna landets gränser. Men skeendet kan även betraktas som en vandringen in i välfärdssamhället, där fri från fostran även ingått. Och där mer betungande krav på eget ansvar delvis kunnat lyftas bort från den enskildes axlar, och då gått in i olika samhälleliga försäkringssystem.

  Vi har nu en skola utan auktoriteter. Lätt som frigolit, som vissa politiker. Dagisbarnen delar numera reflexvästar med vägarbetarna, och bär även deras hjälmar när de är ute i knagglig terräng och leker eller cyklar. Och på sjön lyser flytvästar knallrött på barn och vuxna, med visselpipor hängande intill mungipan.

  Vandringen från klansamhälle ofullgångna mer våldsamma släktskydd, till extrem säker individualism, har tagit sin tid, men dock varit möjlig – men så har det också tagit tusen år. Och drivits på av två hundra år av egen fred.

  Om risker och mänskliga hot var som blåbär i skogen, finns det i det fullbordade välfärdssamhället inte längre så många blåbär att plocka. Bären börjar ta slut. Men driften att plocka sitter i, och har vuxit sig stark. Vi vill alla hjälpa. Den bärande tanken att hjälpa till och förbättra, har rentav gått in i själen. Driften att plocka och förbättra sitter i och har nu till del förflyttats utomlands. Först som vanlig u-hjälp, som pappersbruket i Bai Bang i Vietnam. Sedan mer som aktivt stöd till olika länders befrielserörelser och mer allmänna samhällsomvandling.

  Men behovet att hjälpa har även gått inrikes. Tar sig uttryck som migration. Hjälp inom egna gränser. Och återigen växer blåbären i skogen här hemma. Kanske mycket mer än man förmodat. Rentav över hövan. Nu växer blåbären så det knakar. Lika mycket som för tusen år sedan, kring vikingars fötter, om inte mer.

  Vårt behov och vana att hjälpa till, med social ingenjörskonst, spränger nu alla gränser. Över Sverige sprider sig nu ett Malmö. Blåbär har rentav blivit till en boom. Nu finns massvis med nya problem att lösa – nu när de ursprungliga tagit slut. Vårt behov av aktiv problemlösning och riskminimering har vuxit till ett eget Klondike.

  Vi har nu flyttat in vår gamla hederliga vikingatid, rakt in i Bullerbyn och våra enskilda liv. Välfärdssamhället har fått sig en ny vitaliserande injektion från en annan tid. Vårt eget gamla klansamhälle möter nu den svenska moderniteten. Och vi stirrar yrvaket och förvånat på oss själva i spegeln – rakt in i ansiktet på en gammal fårad viking, med hjälmen på och med svärd i bältet.

  Nu är det bara att börja om från början, kavla upp ärmarna och ta i. Den humanitära stormaktens pris och hybris måste betalas, ytterligare ett varv, och på vikingars vis. Delvis då som större cementblock på Drottninggatan, i form av lejon, som stelt och tyst ryter ut i en mer gränslös och annorlunda tid.

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Svenskarna fuskar och ljuger för att placera sin punkt där uppe. Sanningen finns i Sverige alltid under ytan. Det är inte så som det påstås att vara. Konsensus, som svenskarna är så stolta över, befinner sig längst till vänster på skalan, inte längst till höger. Self-expression noll.

   Dessutom har uppenbarligen inte den femtedel av befolkningen som inte är svenskar inte fått medverka till kategoriseringen. De kommer nästa gång att flytta punkten någon helt annanstans. Om man dessutom viktar deras svar med den relativa kraften i deras övertygelse, så landar Sverige prompt nere till vänster.

   Failed state. Failed state of mind.

   Vad gör de här?

   Gillad av 3 personer

 15. Staffan Persson skriver:

  Det är uppenbarligen så att det här med riskbenägenhet inte är en oberoende faktor.Vissa risker vill vi ta, inte andra.Det finns en rätt hög riskvillighet också vad gäller bostadslån.Den gemensamma bakomliggande faktorn till många av de uppräknade sakerna i inlägget är väl offentlig politisk maktutövning.Ser man historiskt,t ex stormaktstiden, industrialiseringen, emigrationen till USA går det inte att tala om någon speciell nationell riskaversion.Frågan är om inte begreppsapparaten är oanvändbar på denna nivå.Man får i stället tala om historiskt kontingenta företeelser,t ex välfärdsindustriella komplex.

  Gillad av 3 personer

 16. Steven Jörsäter skriver:

  Den första delen av det extrema trygghetssökandet som du nämner behandlas ingående av David Eberhard i hans bok ”I Trygghetsnarkomanernas land”. Den andra delen beskrevs väldigt väl av gamle cancerprofessorn Georg Klein : ”svenskarna är fredsskadade”. Dessa båda motsatser samexisterar ogenerat, som du skriver. Svenskarna är verkligen extrema. Samma personer som ena stunden propagerar för obligatoriska cykelhjälmar uttrycker samtidigt beundran för att vi biter ihop vid terrorangrepp och förklarar att det är nödvändigt att vi klarar ett och annat bombattentat.

  Men beskrivningen rationell/sekulär för det moderna Sverige i diagrammet håller jag egentligen inte alls med om (även om de skiljer sig från traditionell religion). Feminism, multikulturalism och pk-ism är sannerligen inte rationella och ej heller sekulära – tvärtom företer de många likheter med religioner.

  Gillad av 4 personer

 17. uppstigersolen skriver:

  Men Patrik, varför ska vi begränsa oss till amerikaner som behöver sjukvård. Meddela FN att de kan fylla sina flygplan med allvarligt sjuka från all världens länder och skicka dem till Sverige. De behöver ju vård som inte kan anstå. Vi kommer att vara världens bästa land. Eftersom våra politiker i sjuklövern som bestämt att detta ska gälla också kan anses vara i behov av vård som inte kan anstå, mentalvård i deras fall, så löser vi problemen även för dem. Lite trångt blir det ett tag men sen kommer nya friska politiker att ändra på alltihop. Snipp, snapp, snut så var sagan slut.

  Gillad av 3 personer

 18. Jan Ahlström skriver:

  Helt rätt, Sverige är inte landet lagom utan i mångt och mycket väldigt extremt.

  Några exempel:
  ▪Rikspolischef som tyckte minst lika synd om den invandrade mördaren som den mördade kvinnan!
  ▪Annie Löf tyckte att 30 miljoner pers med lätthet kan flytta in här!
  ▪Liberala ungdomsförbundet tycker att tidelag ska legaliseras!!!!!
  ▪Feministiskt Initiativ……. ja vad ska man säga?!
  ▪Fi:s nya partiledare tycker svenska vita män som begår brott ska utvisas! (hej åhå, här fick hjärnsläppet
  ett ansikte)
  ▪Vår förre statsminister var tvungen att ta en tripp upp i luften för att se att hela Sverige inte var bebyggt,
  var han inte med på geografilektionerna i plugget?!
  ▪Vår förre statsminister tyckte att vi enl ovan kunde fylla dessa tomma ytor med asylflyktingar!
  ▪Gustav Fridolin skulle fixa skolan på 100 dagar och vill nu sätta fotboja på de som ska utvisas! (hur
  svårt kan det vara att klippa den och sedan åter försvinna ut i den humanitära stormakten?)
  ▪Sveriges kulturhistoria åsidosätts till förmån för invandrad kultur.
  ▪Statliga bidrag betalas ut till de mest tvivelaktiga organisationer utan att någon ifrågasätter dessa
  organisationers arbete och målsättning.
  ▪Svenska kyrkans förhållande till islam! ( Håller man på att utplåna sig själva?)
  ▪No-go zoner som bara tillåts expandera och leva vidare!
  ▪Biljettkontrollanter på bussar som måste ha poliseskort för att kunna utföra sitt arbete!
  ▪Skolavslutningar där traditioner bryts för att inte störa den invandrade kulturen.

  Finns naturligtvis många fler exempel inom polis, försvar, bidragssystem osv osv.

  Vart är vi på väg?

  Gillad av 3 personer

 19. Det röda pillret skriver:

  Apropå Trump är denne president enligt Sören Holmbergs undersökningar tydligen mer impopulär än Putin bland svenska folket.

  Det är också extremt. Fast inte på det sätt som många svenskar tror.

  Alternativet med hejdlös identitetspolitik, hejdlös multikultur, vidöppna gränser, islamofili, representanter för Muslimska Brödraskapet som medarbetare i Vita huset, vägran att koppla samman islamistiska terrorattentat med islam, hejdlös härjning runt om i Mellanöstern med globalistiska ambitioner, en explosion av övervakningsstaten och radikalt ökade resurser till CIA, cyberkrigföring och Deep state, m.m. — som Barack Obama påbörjade och som Hillary Clinton avsåg fortsätta med — samt extremfeminism där det var viktigast vilket kön den tilltänkta kandidaten hade (något som tydligen inte är lika viktigt när det gäller det franska presidentvalet) i den alltmer militanta kampen mot Västerlandets vita män, var alltså tveklöst mycket bättre.

  För att inte tala om den hejdlösa korruption som Hillary Clinton ägnat sig åt, med bland annat 20 friska miljoner dollar emottaget från den hårdföra diktaturen Saudiarabien till hennes presidentkampanj, och hennes mångårigt fängelsevärdiga sekretessbrott med extrema statshemligheter som justitiedepartementet nästan kuppmässigt tystade ned och som — om hon trots detta skulle ha godkänts som president av det amerikanska folket — slutgiltigt skulle sänka USA ned i bananrepublikens träskmarker.

  Detta till skillnad från en kandidat som var den ende som gick till val på att upprätthålla nationsgränserna, stoppa den illegala massinvandringen, stå emot vänstermedias översitteri i main stream media (MSM), motverka det globalistiska etablissemangets strupgrepp på Washington, motverka låt-gå-mentaliteten mot minoriteter som bara uppmuntrar till raskravaller och sätta stopp för fundamentalistisk muslimsk terrorism — och den kandidat som faktiskt vann valet enligt landets statuter.

  Om man bortser skillnaderna i personlighet, från Trumps framfusiga diametrala motsats till den vackert talande men genomfalske presidenten/presidentkandidaten Obama/Clinton, vad är det i SAKFRÅGORNA som Västerlandet behöver mer än just det som Trump förespråkar?

  Att det sedan, när han nu väl sitter i Vita huset, visar sig tungrott att få igenom något i det genomkorrumperade Washington, där globalisterna, med hjälp av sina köpta nickedockor i MSM, sätter käppar i hjulet för allt vad de är värda, är en annan sak.

  Trump behöver egentligen inte göra något överhuvudtaget, snart sagt vad han än gör är han ändå bättre än vad som hade kommit ut av Hillary Clinton som president.

  Gillad av 3 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Trump har mobbats, som ingen ny President förr,
   med låga fötroendesiffror…

   Trots det så hade han likväl även idag slagit Clinton klart,
   men om det hör vi inte ett knyst i Public Service o DrakarNa!

   Kallas Agendajournalistik aka Fake News, ”aningen” vinklad…

   Nu pågår den Sorosinspirerade klappjakten på konservativa programledare i USA.
   Först de som bäddade för Trump på FOX NEWS…

   Bill O’ Reilly nedlagd
   Hannity jagas
   Tucker Carlsen står sen på tur?

   Börjar likna det gamla nazistskämtet,
   föenklad version.

   Först hämtade de Judarna,
   men det berörde ju ej mig…

   Sen hämtade de Kommunisterna,
   men samma där…

   Till slut kom de för att hämta mig,
   men då fanns det ingen annan kvar som kunde protestera…

   Så nog behöver de konservativa programledarna samarbeta,
   annars finns det snart ingen kvar!

   Gilla

  • Det röda pillret skriver:

   Ja, frågan är bara hur länge Trump orkar med pressen, i dubbel bemärkelse, och den ständiga brottningsmatchen med den dolda hydran och alla dess giftiga tentakler i Washington.

   För den som fått ögonen öppnade till vad som egentligen pågår — bakom vad mer än varannan svenne aningslöst sväljer från MSM — är det oerhört tydligt hur vänstern och globalisterna just nu gemensamt drar åt tumskruvarna mot yttrandefriheten och sina åsiktsmotståndare.

   Det vackra talet om allt som ska vara så politiskt korrekt tar allt mer konturerna av Orwells Oceania och dess försåliga double-speak — motståndarna kallas ”islamofober” istället för frihetsvärnande demokrater som yttrar berättigade varningens ord om islamiseringen, eller ”fascister” när det i själva verket är dem som använder ordet mest som är de som i själva verket är de sanna fascisterna osv.

   Konservativa journalisten Hannity talar nu rätt ut om mediafascism:
   https://www.youtube.com/watch?v=-GcStGnufZM, https://www.youtube.com/watch?v=X3r-PYb9U90

   Det har ju florerat en hel del tal om att Trump lever farligt. Vissa befarar nu det värsta, att Trump av samma krafter (”the Deepstate”) som mördade JFK har fått ett erbjudande han inte kan tacka nej till. Vem vet om han och hans familj inte redan lever under dödshot.

   En intervju med en påstådd avhoppare från en del av detta dolda världsomspännande oligarkfinansierade nätverk och brottssyndikat, med de amerikanska underrättelsetjänsterna som hemliga spjutspetsar, går att se här — varning för radioaktiv information:
   http://cooperatiedevrijemedia.nl/real-big-money-revelations-by-an-insider-video/

   Gilla

   • Det röda pillret skriver:

    ”Vem vet om han och hans familj inte redan lever under dödshot.” Förtydligande: Dödshot från den egna underrättelsetjänsten och det militärindustriella komplexet.

    Det är lätt att bli pessimistisk, https://morklaggning.wordpress.com/2017/04/27/skuggstaten/

    Misstänker att något liknande riskerar att ske här i Sverige.

    Om ett mirakel sker och sunda krafter tar över 2018 för att rulla tillbaka det välfärdsindustriella komplexet — hur stor är chansen att myndigheter, kommuner, landsting m fl frivilligt och utan vidare kommer att avsäga sig de destruktiva nationsutplånande multikulturutopierna, när samma institutioner i så hög grad är infiltrerade av fanatiskt kulturmarxistisk värdegrundsreligion?

    Det vi kan göra är att ge alla som rätar på ryggen allt moraliskt stöd vi överhuvudtaget kan. Och fler måste vara beredda, även du och jag, att riskera konflikt med omgivningen.

    Hellre konflikt och risk för utfrysning i det sociala livet idag, än fullskaligt inbördeskrig och ond bråd död för barn och barnbarn imorgon. Några mindre bleka utsikter än så kan vi inte förvänta oss, tyvärr.

    Gilla

 20. Erling skriver:

  Den politiska adeln skryter med att ”vi har en feministisk regering”.

  Densamma har med all sannolikhet varit med och röstat in Saudiarabien i
  Förenta Nationernas kvinnokommission! Saudiarabien!

  Högröstat och avslöjat hyckleri, säger jag.

  ”Som att göra en pyroman till stans brandchef”, säger UN Watch.

  Vårt land med den politiska adeln i spetsen är i sanning extremt världsledande
  i GALENSKAP!
  Och vi utsätts för extrema risker av de som skulle ”säkerställa” vår välfärd!

  Gilla

 21. Hovs-svartare-hallar skriver:

  Joo, det är för all del inget fel med effektiva säkerhetsbälten — de förebygger att folk får svåra eller dödliga skador vid kollisioner; skador som dessutom är ytterst kostsamma för sjukvården.

  Men det ser ut att finnas en extrem BRIST på säkerhetstänkande så snart det gäller migration. Då verkar det som om Sverige helt styrs av kvinnligt omvårdnadstänkande. Migranterna ses enbart som ömkansvärda stackars offer och varje ifrågasättande av deras vandel ses som ”främlingsfientligt”.

  Detta trots mycket tydliga bevis på att
  1) De allra flesta av migranterna INTE är ”flyktingar”. De uppfyller inte FN-definitionen på ”flykting”, utan beviljas PUT enligt mycket diffusa och slapphänta kriterier som snickrats ihop av svenska myndigheter, och som lämnar stora möjligheter för hugade migranter att utan några som helst asylskäl fuska sig in i Sverige.

  2) Det är sedan länge känt att dessa migranter är långt mer brottsbenägna än etniska svenskar, särskilt beträffande våldsbrott och sexualbrott. Genom att importera dessa människor importerar vi alltså grov brottslighet vi annars skulle ha sluppit.

  3) Det är sedan länge känt att dessa migranter från MENA-området har stora svårigheter att komma in på den reguljära arbetsmarknaden; omkring hälften är bidragsberoende och den siffran har knappast ändrats på flera decennier. De utgör alltså en gigantisk utgiftspost i Sveriges ekonomi — troligen flera hundra miljarder kronor per år och med stigande trend.

  4) Dessutom förekommer det bland dessa MENA-invandrare mycket utbredda mot oss fientliga kulturella föreställningar. En stor del av dem är INTE beredda att ta till sig vår svenska värdegrund utan hävdar aggressivt sin invanda kultur. Hos några kan detta ta sig rent våldsamma uttryck — från stenkastning mot blåljuspersonal till rena terrorhandlingar.

  — Vad är det för dårar som driver en sådan politik, och som låter vanvettet fortgå år efter år??

  Gillad av 2 personer

  • csaba43 skriver:

   Jag håller med dig i det du skriver med undantag för det vedervärdiga pk-begreppet `”värdegrund”. Värdegrund för mig är den lates nattkudde!

   Gilla

 22. Göran skriver:

  All denna trygghet leder till lägre intelligens hos befolkningen. Hur går det ihop med att Sverige ska vara en kunskapsnation? Bland annat till att vi utbildar till rent nonsens som inga intelligenta människor efterfrågar och framförallt inte utanför Sveriges gränser.

  Gilla

 23. Björn skriver:

  Det är bara att konstatera att svenska folket som helhet saknar förstånd att göra en logisk och riktig bedömning av tillståndet i landet! Ett sorgligt faktum, som omöjligen går att komma runt!

  Gilla

 24. Anders skriver:

  Jag håller inte med! Sverige betraktas ofta som ett land inriktat på säkerhet när vi i Sverige tänker på oss själva. Det ingår i vår självbild. I själva verket är mycket av vår säkerhet baserad på outtalade kulturella regler. Ärlighet, dygd, jobba, betala skatt, inte bruka våld, inte slå barn, etc etc. Våra kontrollorgan för skolors kvalitet, matens kvalitet, vårdens kvalitet eller för den delen Finansinspektionen är mycket mindre och mer tandlösa än deras motsvarigheter inom övriga västvärlden. Detta gäller även antal poliser, vi har ungefär 208 poliser per 100 000 invånare medan övriga europa snittar på 341. Våra system är dimensionerade för ”trust” inte ”control”.

  Sverige har som få länder helt privata och vinstdrivande skolor där det nu avslöjas hur dessa fungerar som kranar för att tappa ur skattemedel ur Sverige. Vi säljer med glädje ut statliga företag till högstbjudande medan andra länder, tex USA, kämpar för att behålla sin industri. Vi utgår från att andra vill oss väl. ”Vi har varit naiva” får vi höra ibland av Löfven. Vi fortsätter dessvärre att vara naiva då det verkar ligga i vår kultur/natur.

  Gillad av 1 person

 25. Lena skriver:

  Har hävdat den tesen länge, att Sverige är extremt. Det är BARA med våra måttstockar som vi håller oss i lagomfållan. men vad hjälper det när våra måttstockar är extrema…….

  Gillad av 1 person

 26. Sixten Johansson skriver:

  Min teori är att Sverige nu är det mest fullkomliga flumvänsterliberala landet i världen, ett djupt indoktrinerat demokratursocialistiskt land, vars maktelit både medvetet och omedvetet har velat leda det mot globalsocialism. Särskilt under 2000-talet har ju otaliga absurda PK-fenomen och uppenbart destruktiva följder av en politisk verklighetsflykt visat sig. De är ett accelererande fem-i-tolv-fenomen, som för världen bevisar att vänsterismens / socialismens / liberalismens logik och praktik är omöjlig och onaturlig, aldrig kan hålla ihop ett modernt samhälle.

  Vänsterliberalismens kärna, den utopiska egalitarismen, är inkoherent, inkonsistent. Varje idé och praktik alstrar sin egen ”motsats” och destruerar därför till sist sig själv och omgivningen. De logiska följderna blir förljugenhet, ekonomisk och intellektuell korruption, uppenbart motstridiga hållningar på alla möjliga områden, vägran att analysera och realistiskt hantera den faktiska verkligheten och politikens konsekvenser. Och i slutskedet kan makteliten försöka behålla kontrollen genom en desperat totalitarism. De som gynnas av systemet och lever inbäddade i bomull och sedlar kan länge hålla allt det oförenliga i skilda fack i medvetandet och attackera dem som försöker sticka hål i de glansiga illusionerna och kulisserna.

  Gillad av 5 personer

 27. moab skriver:

  Ännu en intressant betraktelse över landet lagom från andra sidan Atlanten, 20min in så återger han en promenad från centrala Malmö till Rosengård. Fler svenskar borde göra samma sak.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Inte nog med att han är vältalig och övertygande, TV-produktionen är fantastisk också. Var får han pengarna ifrån? Definitivt något för DGS-TV att ta efter! En man, ett bord, en stil, ett glas. Som Dave Allen!

   Gilla

 28. Janne skriver:

  Man är inte god och human,om man som Löfvén ,inte bygger några murar.

  Vem vill leva i ett jävligt kallt land,i ett utanförskapsområde,på en inkomst som ligger i botten av löneligan.

  Är man dessutom muslim,så är Sverige helt fel land att leva i.

  Här är de flesta sekulära kristna och minst lika många gillar inte muslimer och deras seder.

  Att frivillgt söka sig hit måste vara en muslimsk migrants sämsta val någonsin.

  Gör migranterna och svenskarna en tjänst.

  Stäng gränsen för de muslimska asylsökarna.

  Gilla

 29. Jan Andersson skriver:

  Visst är vi dumma. Frågan är bara vad vi kan göra för att minska dumheten i framtiden. Läsa tidningen? Gå i skolan? Gå i kyrkan? Söka på Google? Kom också ihåg att varje dum person har en ännu dummare som beundrar honom. Kunskap bygger på fakta, men fakta är irrelevant för de som bara låter känslorna styra. Fråga dig när du lyssnar på våra ”folkvalda”: vad är ren dumhet, vad är PR, vad är maktspråk, vad är partitaktik, vad är partipiska, vad är undergivenhet mot de större internationella etablissemangen, vad är överlevnadsinstinkt, vad är rena undanflykter? Det enda som det inte är, vet vi: en redovisning av kloka genomtänkta fungerande beslut i rättan tid. Skillnaden mot kulturen i framgångrika företag kunde inte vara större. Småfolket har bara ett vapen kvar: en obegränsat yttrandefrihet som var och en grundar på sina egna livserfarenheter och inte vad andra tutar i ens öra.

  Gilla

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   JA….vi har ett vapen kvar: våra röster! Med dessa röster kan vi ändra hela det politiska klimatet. Jag tror inte ett ögonblick på att människor är dumma. Tvärtom….det finns så mycket klokskap bland vanliga människor. Som jag ser det så är vi ett rätt välutbildat folk och rätt välinformerat, och idag kan vi alla jämföra nyheter från olika nyhetsstationer i världen. Vårt problem är möjligen att vi ända sedan socialdemokraterna tog över med Per Albin Hansson, har satt oss tillrätta och känt oss trygga med att de politiska företrädarna arbetat för ett bättre och bättre samhälle. Att detta långsamt ändrade sig till att bli ett samhällssystem där de så kallade folkvalda istället bara arbetar för sin egen högst personliga självbekräftelse och att de nu är så bundis med den ekonomiska eliten att bankerna är deras närmaste uppdragsgivare inte längre är vi – medborgare. Vi bör därför ta makten ifrån dem. Det KAN vi göra med våra röster i nästa val.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.