Det Goda Samhället var först med att avslöja imam

Mohamed Omar

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) beslutade i höstas att ge Sveriges förenade muslimer (SFM) 525 200 kronor i statligt bidrag i år, bland annat för sitt arbete mot så kallad islamofobi. Men nu inleder myndigheten en ny granskning. Bidragskranen kan vridas åt.

Bakgrunden är en artikel Sofie Löwenmark på tankesmedjan Timbro. I artikeln “SFM sprider våldsbejakande islamism för skattepengar” den 15 mars 2017 kan hon visa hur den islamiska föreningen gör just detta.

Men förutom SFM:s kopplingar till våldsbejakande islamism, eller jihadism, tar Löwenmark även upp kvinnoföraktert i föreläsningen ”Kvinnan i islam” som hölls i november 2014. Föreläsaren, en imam vid namn Muadh Zamzam, är en av föreningens mest frekvent anlitade. Han har även varit SFM:s talesperson.

Det är onekligen en provocerande föreläsning, som på flera punkter krockar med vad de flesta svenskar anser anständigt. Det Zamzam förespråkar, och ger islamisk sanktion, är vad vi normalt brukar kalla “hederskultur”.

“En sa till mig, varför ska en tjej när hon är 12-13 år gammal höra att om hon täcker sig kommer hon till paradiset, om hon inte täcker sig kommer hon till helvetet? Jag sa, för att det är så här det funkar. Ska vi ljuga för henne?” säger imamen i videon.

Han jämför också kvinnor med diamanter eller guld och frågar åhörarna vad man gör med sådana dyrbarheter. ”Ställer dem framför alla eller skyddar dem?”

I en annan sekvens jämförs kvinnor med choklad. De som är insvepta i papper ska man ta, de som ligger utan förpackning tar flugorna, säger han.

“Inte vem som helst ska titta på våra kvinnor. Jag blir arg om jag ser att någon tittar på min fru. Jag vill inte att någon ska titta på min fru, på min mamma, min syster. Det är så muslimer ska vara”, fortsätter han.

Här har vi alltså en islamisk, religiös ledare som helt ogenerat förespråkar hedersförtryck och machismo. Det heter ju ofta att hedersförtrycket inte är islamiskt utan kulturellt. Så enkelt är det alltså inte. De värderingar som Zamzam ger uttryck för har han inte hittat på själv. De finns i de islamiska grundtexterna, i Koranen och i profeten Muhammeds undervisning.

Efter Sofie Löwenmarks utmärkta artikel spreds imamvideon snabbt. Flera mainstreammedier hakade på och rapporterade. Men faktum är att vi på Det Goda Samhället var först. Videon nämndes första gången i augusti 2016 här i min artikel “Du får inte bli vän med en otrogen, men du får ta hans pengar”.

Fokuset i min artikel låg på det faktum att islamiska föreningar, som påstår sig motverka så kallad islamofobi, själva sprider “fobier” mot till exempel svensk kultur. Jag tog även upp att vi här hade en imam som gav islamisk sanktion åt hedersförtryck. Så här skrev jag:

“Vissa föreläsningar som SFM hållit finns utlagda på YouTube. I en som har titeln‘Kvinnan i islam’ säger föreläsaren att kvinnor ska täckas och hållas dolda och att kvinnor som inte gör så är mindre värda. En hel del av snacket består av gammal machismo om att mannen ska vakta sin kvinna och inte låta andra män titta på henne.”

Sedan dess har jag nämnt Zamzams föreläsning om kvinnan i flera inlägg här på DGS. Då har jag betonat att vi med svenska skattemedel finansierar verksamheter som motverkar integration och svenska värderingar, som i artikeln “Vi betalar för hedersförtrycket” den 13 december 2016. Det är inte rimligt.

Detta med hedersförtryck är en otäck verklighet för många flickor med bakgrund i islamiska länder. De lever i vårt land, men i en annan, sluten värld. Då och då får vi inblickar i denna värld i nyhetsflödet. I mars i 2016 till exempel dömdes en man i Gävle till fängelse för att ha misshandlat sin partner och sin dotter eftersom de vägrade att bära slöja och ”pratade med svenskar”. Han drog partnern i håret, slog henne i ansiktet och hotade henne med kniv. Man kan läsa om det i Gefle Dagblad.

I Upsala Nya Tidning den 11 december 2016 kunde man läsa om en nioårig flicka i Uppsala som har misshandlats av sin mor för att hon vägrat bära slöja. Hon blev slagen med tillhyggen och fick huvudet dunkat i väggen. En lärare berättade för polisen att nioåringen hade tagit av sig slöjan i skolan men tagit på sig den strax innan hemgång och då verkat rädd för att bli upptäckt.

I tidningen Barometern den 26 februari kunde man läsa om Nigar, 26, som hotades med halshuggning av sin far. Nigar hade en svensk pojkvän och det gjorde hennes familj rasande. Hon berättar hur fadern ringde och hotade henne med halshuggning:

“Min pappa skriker inte i vanliga fall. Men nu skrek han hora till mig flera gånger och att han skulle komma till mig och skära halsen av mig. Jag blev så fruktansvärt rädd att jag satte mig på golvet. Och glömde att lägga på luren.”

Sedan hoten har hon inte haft någon kontakt med sin familj och levt under stor psykisk stress. Idag är hon gift med sin svenske pojkvän. Orsaken till att hennes familj inte accepterar honom var dels deras islamiska tro och dels rasism mot svenskar, förklarar Nigar.

Vad är det som händer? Det som händer är att invandringen från länder där islamiskt kvinnoförtryck är vanligt har gjort att detta kvinnoförtryck kommit till vårt land.

Det gläder mig att andra sajter, och även mainstreamedia, har hakat på mitt avslöjande. Det är själva syftet med mitt upplysningsarbete här på Det Goda Samhället. Jag hoppas att mina och andras ansträngningar nu kommer att resultera i att Sveriges Förenade Muslimer mister sitt bidrag.

En viktig not: imamen Muadh Zamzams åsikter är inte extrema. Det här är vanliga åsikter i Sveriges moskéer. Det är bara det att medierna inte är så bra på att bevaka predikningar, föreläsningar och studiecirklar. Jag har svårt att tänka mig att det finns en enda imam i någon moské som skulle säga att kvinnor inte måste ha slöja och att mannen inte har ett ansvar att vakta hennes heder.