Om trumpna murar

Mats Tunehag

Mats Tunehag

Trygghet är ett grundläggande mänskligt behov. Bland annat därför låser vi ytterdörren. Trygghet och säkerhet är också ett grundläggande ansvar för staten: att skydda mot yttre och inre fiender och hot. Därför har vi polis, militär, tull och gränspolis. Det har Sverige, Singapore, Mexiko, USA och cirka 200 andra stater.

Under historiens gång har människor, familjer, grupper, städer och nationer kommit samman och bestämt hur det skyddet ska se ut och fungera. Därför byggde Kina under långliga tider på sin berömda mur. Därför har Visby en ringmur. Därför har vi grannsamverkan.

Det finns dock vissa murar, personer och stater som svartmålas, medan andra murar, personer och stater ignoreras eller prisas.

Det fanns en mur som den galna vänstern förstod och försvarade: Berlinmuren. Den var dock en fängelsemur; ingen skulle få lämna ”det socialistiska paradiset”. Till och med det amerikanska utrikesministeriet var rasande på Reagan när han krävde av muren skulle rivas.

Det finns tre murar som de flesta inte känner till och som media ignorerar: Saudiarabien har byggt en lång mur mot Irak för att skydda sig mot sina muslimska fränder som bombar och förstör. Mexiko bygger en mur mot Guatemala för att förhindra illegal invandring. USA är med och betalar den. Världens näst längsta mur, efter kinesiska muren, har Marocko byggt som ett led i sin ockupation av Väst-Sahara sedan 1975.

Så när ska dessa tre murar diskuteras i morgonsoffor? När ska dessa tre murar fördömas av miljontals på Facebook, eftersom det är murar, och inte broar, för att alludera på Hillary Clintons fras i valkampanjen.

Sedan finns det en mur som Svenska kyrkan och gammelmedia älskar att hata: den barriär i Israel som bevisligen skyddar mot palestinska terroristattacker. Nåväl, till USA:

Alla amerikaner är rätteligen förfärade över antalet illegala invandrare i vårt land. Därför har regeringen initierat kraftfulla åtgärder för att säkra våra gränser, vi har anställt rekordmånga gränsvakter, vi utvisar dubbelt så många illegala invandrare som tidigare, vi slår ned på anställningar av illegala invandrare, och vi nekar bidrag till dessa. Vi ska snabba på utvisningar av illegala invandrare som begår brott och vi ska spåra upp illegala invandrare som jobbar.

Detta är inte ett tal av Donald Trump. Detta sa president Bill Clinton i Kongressen 1995 och för det fick han stående ovationer.

Det finns redan barriärer och murar mot Mexiko, och de har inte blivit lägre eller sämre under Obamas tid. Donald Trump vill förstärka dem. För det kallas han rasist och främlingsfientlig. Varför kallade ingen Bill Clinton för rasist eller främlingsfientlig? Eller Mexikos president som samtidigt bygger en mur på sin södra gräns?

För det kan väl inte vara så att det mest handlar om att hata eller vara emot Trump?

53 reaktioner på ”Om trumpna murar

 1. malmobon skriver:

  Korrekt beskrivning.
  Sen har vi fängelsemurar. Det lär sitta 2 miljoner inom dessa. Varför? Misslyckad politik.
  Många av dessa som sitter innanför dessa är de som deras förfäder en gång i tiden gick runt på bomullsfälten och sjöng. Slavar. Sjunger dessa nu?
  Utan arbete och framtid ser dem droger som ett sätt att överleva. Humant? Nej.
  Narkotikan måste bekämpas och de som inte har amerikanskt medborgarskap borde sitta i deras hemländers fängelser. Blir billigare för USA att betala deras vistelse i dessa fängelser
  än i USA.
  Media och liberala skolor är problemet. Den som mest sponsrar detta är George Soros.
  Follow the Money.
  Vi har vår egen mur som måste rivas. Public service med chefer från Aftonbladet och Uppsala Gamla tidning. Vänster. Public service fullföljer inte sitt uppdrag som oberoende media.
  Därför skall den bort. Sändningstillståndet varar till 2020. Innan dess skall Hanna Stjärna bort m.fl.

  Gillad av 4 personer

  • Tobbe skriver:

   Precis min uppfattning. Om detta fortgår blir till slut mediafolkets Södermalm en gated community, skyddad med mur från det övriga Sverige. Och säkert är det så att protesterna inte handlar om sakfrågor utan avsändare. Allt som Trump gör ska från PK håll mötas med protester mot att han är president och inte deras kandidat.
   Det handlar om en klick aktörer som är mycket högljudda men inte respresenterar vanligt folk.

   Gillad av 1 person

 2. Lars skriver:

  Israel har vid sin gräns den – enligt murexpertisen-mest intelligenta muren som är himmelshög och intelligent konstruerad med alla elektroniska finesser för exakt personlokalisering.Den Trumpska muren kommer sannolikt att konstrueras med israeliskt know-how.Och kanske av ett israeliskt företag.Donald Trump-murinitiativtagaren-är sedan gammalt nära personlig vän till Benjamin Nethanyahu och har även i en vida känd valvideo talat sig varm för sin vän Nethanyahu.Svenskar glömmer ofta selektivt.Varför gör de det?Varför skriar inte MMS-Sweden och pigga,unga män i kärriären om det?

  Gillad av 1 person

 3. Rombens skriver:

  Bra rutet. Tilläggas kan att USA sedan många tillbaka haft extremt hårda inresekrav och att Obama efter terror attentaten i Europa utfärdade order om extra hårda krav mot sju muslimska länder. Kritiken mot president Obamas agerande uteblev dock trots att det är samma länder som Trump nu pekar ut.

  Gillad av 4 personer

 4. JAN BENGTSSON skriver:

  Trumpna förlorare är det gott om överallt, inte minst i Sverige av någon anledning!

  Det har vi aldrig hört i svensk media att Mexico har byggt en mur!

  Som USA hjälpt till att betala för)

  Men så är ju våra journalister tämligen obildade!

  Man kan ej undgå att imponeras av effektiviteten hos den nya Regeringen.
  Börjar uppfylla sina viktigaste vallöften redan första veckan!

  Tog två år för Mogan att förändra terrorlagstiftningen…

  Gillad av 2 personer

  • Birgitta Persson skriver:

   när jag försökte kolla att det stämmer att Mexico byggt en mur mot Guatemala lyckas jag inte finna ett enda trovärdigt belägg för att detta är sant.

   Gilla

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Efter att ha lyssnat på Sveriges radio nu på morgonen den 1 februari så är det slående hur extremt biased nyhetsförmedlingen är. För detta behöver man inte ljuga utan det gäller bara att välja nyheter och diverse inslag som framhäver landets och världens ”goda krafter” dvs.traditionell vänsterpolitik, ökad migration och all tänkbart häcklande av de länder som säger sig stå upp för traditionella liberala värden som familj och civilsamhälle. I dagens Sverige är det ju utan större undantag USA som förs fram som ett varnande exempel med Trump som det nya hatobjektet. Lika mycket som den gamla vänstern älskade Mao Tse-Tung hatar man nu Donald Trump. Inte ens med facit i hand har den svenska vänstern ändrat sin uppfattning om Mao och Stalin och andra kommunistiska massmördare. Ondskan för radions journalister är alltid riktad åt höger.

  Att det finns udda och fanatiskt troende människor i ett fritt samhälle är oundvikligt men varför skall svenska medborgare ständigt behöva drabbas av denna enkelspåriga vänsterpropaganda så snart som man vill få reda på vad som hänt under natten?

  Gillad av 11 personer

 6. Svarta latten skriver:

  Så är det ju, det handlar om att vara för eller mot Trump? Varför? Jag tror det har att göra med den infantilisering som också lett till massinvandringen, man söker, inte de bästa mest välgrundade argumenten, utan istället de barnsligaste. Barn dör på stranden så då skall vi uppmuntra ännu fler ut på havet för de flyr för sina liv.

  Vi lever i en infantil tid där medier och politiker har gjort infantilismen till sitt främsta redskap. Tidigare var det svårt att förklara ett amerikanskt presidentval för barn i lågstadiet, vad röstar man om egentligen? Nu är det lätt, Trump är dum mot jättemånga snälla människor och han är jättedum mot tjejer.

  Så när man väl fått publiken, eller väljarna, att bli infantila så är nästa steg just detta, att vinnlägga sig om att vara på den sidan som med infantila argument kan framställas som bäst.
  Så då gäller det att vara snäll, och hitta någon som är dum. Detta är också anledningen till att det inte sker någon egentlig samhällsdebatt mer, för de infantila vill inte debattera som vuxna för då vet de att de förlorar. De infantila svenskar som någon gång får höra ett vuxet argument, som exempelvis att Sverige kunde betalat för hela UNHCRs flyktingbudget och därmed hjälpt många många fler, höjer lite förvånat på ögonbrynen men tar inte in vad som sägs, för det kommer ju från de dumma.

  Så Trump är dum och Hillary är snäll, men jag är inte säker på att de döda i Benghazi håller med, eller de som våldtogs igår i Sverige, för med 6000 anmälda så var det väl ett 20-tal igår?

  Gillad av 9 personer

  • Tobbe skriver:

   Otroligt bra skrivet, så enkelt är det tydligen. Dessutom: Om man står till vänster tycker man illa om alla som står till höger och det blir ju ganska många. Kompassen har kalibrerats under journalistutbildningen så att USA och Israel placerats till höger på kartan och alltså är dumma och med Trump har de blivit ännu dummare mot de snälla. Och eftersom Israel anses stå till höger blir deras motståndare vänster och dessa ska man sympatisera med. Även om en del av dem representerar en ideologi som egentligen står till höger så är de alltid vänster för Israel är höger. Dessutom är Israel en framstående nation teknologiskt och i sitt samhällsbygge så de måste vara höger och då sympatiserar man med deras motståndare som är snälla. Vad som i praktiken utspelar sig spelar ingen roll för så ligger kalibreringen fast.

   Gilla

  • Hovs-hallar skriver:

   Svarta latten: Exakt så: Trump är DUM — så enkelt är det. Han är dum därför att han inte spelar spelet enligt de vänsterliberalas oskrivna regler och de därför insinktivt fruktar honom. Han river ner deras mödosamt konstruerade små sandslott i deras lilla sandlåda. Mycket fult.

   En gång i tiden hade jag en chef med samma stil som Trump — ja även han var amerikan.
   Han hade doktorerat under nobelpristagaren James Watson vid Harvard och emigrerat till Sverige för att bli professor i Uppsala, och det var så han blev min chef och mentor.

   Denne man väckte allmän förfäran i den akademiska ankdammen med sin buffelaktiga stil. Bland annat hatade han sossarna och vänstern, och delade frikostigt med sig av den åsikten.

   Enormt krävande var han, ville man skulle komma in och jobba på lördagarna (och helst även på söndagarna), och ordet ”semester” gillade han inte.
   Men idag är jag ändå tacksam att våra vägar korsades. Han var en motvikt mot det allmänna flum som redan på den tiden började breda ut sig i Sverige.

   Gilla

 7. oppti skriver:

  Sverige förlitar sig på dubbla murar: Medelhavet och Östersjön.
  Hörde idag att EU skall satsa på Libyens kustbevakning och läger i Libyen, vilket inte gillas av Jens Holm(V). Vi skall rädda folk på Medelhavet tycker han, vilket är en halvmesyr eftersom det inte saknas sjövärdiga färjor lämpliga för säkra transporter.
  Så frågan tycks inte vara murar eller ej-utan höjden på krönet!

  Gillad av 1 person

 8. Stefan Sewall skriver:

  Mycket bra iakttaget av Mats Tunehag.

  I Sverige har vi en 7 meter hög mur runt kumlafängelset. Finns förstås även runt Hall och andra slika inrättningar. Ska de kanske också rivas för att blidka den indignerade vänsteretablissemangsmegafonen?

  Gillad av 2 personer

 9. JL skriver:

  Har bott i Guatemala till och från under livet, och har många bekanta kvar där. Någon mur mot Mexico har jag aldrig sett eller hört någon nämna. Bra skrivet i övrigt. De flesta låser sin dörr, undrar om de reflekterat över detta när de gnäller på andra som vill göra detsamma. Vad än Trump gör kommer det hatas och bedömas enligt den speciella måttstocken endast han mäts mot.

  Gillad av 3 personer

  • Rickard skriver:

   ”There is no continuous wall on the border, although there are sections of fence near populated areas and official border crossings.”

   https://en.wikipedia.org/wiki/Guatemala%E2%80%93Mexico_border

   Wikipedia är kanske inte den mest pålitliga källan, men de har i varje fall källhänvisningar längst ned på sidan. Hur som haver, bägge har rätt. Där finns en mur, men den är inte heltäckande.

   I övrigt och mer OnT; Det här är Sverige, landet där man vare sig vill eller kan förstå amerikansk inrikespolitik. Hur var det nu – Ronald Reagan var en B-skådis, George W. Bush var en fara för omvärlden, o.s.v. Det finns ingen som helst insikt i den vänstermarinerade mediavärlden.

   Gilla

  • Göran skriver:

   Google på ”Mexico Southern Border”. Titta på bilderna. Kanske inte en mur, men det är väl mer en smaksak att kalla det mur eller stängsel.

   Gilla

 10. B skriver:

  Det måtte väl vara de amerikanska väljarna som bestämmer vilka de vill ska låta komma in i deras land och nu har de valt Trump, som har gått till val på denna politik och nu genomför den. Det är förstås tråkigt för alla de skötsamma människor som kommer från dessa muslimska länder, men presidenten har att i första hand skydda befolkningen i det egna landet och när det också tyvärr är så att många från dessa länder är farliga islamister som hatar västvärlden och kan komma att begå fruktansvärda våldshandlingar så är det kanske rimligt att ta det säkra före det osäkra. Det är ingen självklarhet att alla ska ha rätt att komma in i ett land.

  Gilla

 11. Lasse W skriver:

  Det är så mycket signalerande och poserande vad gäller Trump. Samhällsklimatet blir allt hårdare. Det gäller att inte vara den där stackaren som ligger längst ner som alla sparkar på. Därför tjuter man med ulvarna. Och säger sig hata och avsky Trump. Det ger medlemskap i klubben. Men sedan kan personerna inom skål och vägg och i andra sammanhang mycket väl tycka precis som Trump kring till exempel immigration från vissa delar av världen. För den som tycker att ord och handling ska sammanfalla är det ett bedrövligt skådespel som pågår. Hyckleriet och det pubertala skitkastandet når stormstyrka. Kunde dock konstatera att SVD:s nätupplaga idag efter 14 dagars konstant Trump-bashing var rätt så neutral kring Trump. Jag tycker SVD ska hålla sig för gott för att liera sig med amerikanska vänsterfeminister och minoritetsvurmare. Finns det ingen värdighet hos tidningen?

  Gilla

 12. Hortensia skriver:

  Jag tillhör den, med facit i hand, ofattbart privilegierade skara nu levande människor, som fick växa upp i ett så tryggt land, att ingen behövde låsa sin ytterdörr när man var hemma – och det gjorde vi aldrig heller. Inte ens på natten. Bilnyckeln satt, mycket praktiskt, i tändningslåset.

  Det var före EU-inträdet och massinvitationen från Sveriges politiker till all världens folk, att komma och ”berika” oss, så att Sverige kunde bli lika modernt spännande som de länder multikultiutopisterna hade besökt på sina semesterresor, eller t o m har sitt ursprung i.

  Ordning och reda i ett homogent samhälle med exempellös tillit, trygghet, framgång, frid och fröjd har ersatts av det kaos som återfinns överallt i världen där våld, hat, hot, död och elände orsakas av ignoranta och intoleranta invånare. Under min livstid…

  Varken lås, murar, staket eller vallgravar kan skydda från de faror som redan finns innanför, men de är en moralisk markering och torde dämpa hastigheten på ytterligare förfall. Heja Trump! Jag hoppas få uppleva en sund tillnyktring även i svensk politik: Extraval och UT UR EU NU!

  Gillad av 3 personer

 13. Göran skriver:

  Det finns faktiskt något som USA kan göra som är mycket billigare än att bygga en mur. Ta bort all välfärd för illegala invandrar.

  Varje år lägger USA ned 100 miljarder dollar på illegala invandrare. Muren beräknas kosta 12-15 miljarder dollar.

  Vill man stoppa smuggling av droger, stoppa då kriget mot droger. USA har lagt ner mer än 1 triljoner dollar på kriget mot droger. Det har bara lett till ökat våld, mord, massor med folk i fängelse osv. och inte stoppat någon droghantering.

  Legaliseringen av marijuana i flera av USA:s delstater har slagit hårt mot knarkkartellerna i Mexico. Mycket mer än något krig mot dem har gjort.

  Gilla

 14. Rivna murar skriver:

  Man kan bygga murar på lite olika sätt. Det arbetas nu hårt på att bryta ned själva svenskheten. Identitetspolitiken används med frenesi till att förneka någon slags överhöghet för det genuint svenska. Det svenska rentav förnekas. Alla olika minoriteters rätt sätts högre. Och staten själv går i bräschen. Via det statliga Lernia har lanserats svenska med brytning för telefonsvarare och taltjänster. Det skedde i går.

  Lingvisten Mikael Parkvall anser att rikssvenska har varit norm för hur människor talar felfri svenska – men den svenskan finns egentligen inte. Inget är rätt eller fel, säger Parkvall. Felfri svenska är inget annat än ett ursvenskt fantasifoster, fortsätter han. Nu hjälper Mikael Parkvall statliga Lernia att utveckla den nya rikssvenskan. Ina Tzacheva, utbildningsansvarig på Lernia, är entusiastisk över projektet. Hon anser att språket måste relativiseras.
  Det ser minst sagt mörkt ut för svenskarna när staten själv satsar medel för att gräva svenskhetens grav. Så kan också murar rivas, när det passar vissas syften. Så på sikt får vi nog räkna med en egen Trump. För reaktioner lär nog uppstå till sist. Starka röster för svenskhetens försvar träder nog fram till slut, via demokratiska val.

  Då kommer motreaktionen från de politiskt korrekta. Man överger helt enkelt demokratin. Vi ser redan tecknen på det i public services rapportering från USA. Ett demokratiskt valresultat accepteras inte av MSM.

  Övergivandet av demokratin kommer i Sverige att ske under humanismens fanor och banér, och i yster glädje. Därefter kan vi nog förvänta oss en tid av kaos och våldsamheter. En slags skräckens väg ned i ett våldets samhälle. En humanistisk stormakts grand final.

  Länk;

  http://www.friatider.se/staten-lanserar-ny-rikssvenska-med-brytning

  Gillad av 4 personer

 15. Camilla skriver:

  Jag har läst era länkar om Mexiko och deras så kallade mur. Ni borde läsa igenom det ni länkar till som källa då de nu säger att det inte finna någon mur och i Dailymail skriver de om en tidning som vill bygga mur, inte deras president. Bilderna ni refererade till är inte ifrån Mexiko utan ifrån andra murar och stängsel.

  Gilla

 16. Björn skriver:

  Vi är många som ser och upplever alla de NEGATIVA sidorna av multikulti-experimentet som pågått under många år nu, och jag skulle därför vilja be FÖRESPRÅKARNA presenterar ETT ENDA exempel på när det gett ett lyckat resultat! Bara ETT ENDA…….!

  Gilla

 17. Staffan Persson skriver:

  Men denna mur, det mest fantastiska som skulle byggas, är ju bara början,den är bara måttet på hans omdöneslöshet. Han får gärna bygga hur mycket mur han vill,det är inte mina skattepengar som försvinner i onödan och jag är inte bland markägarna som hamnar i hundratals rättsprocesser mot staten. För att hindra en minoritet mexikaner ta sig till USA jämfört med den majoritet som far i andra riktningen.

  Gilla

 18. Redaktionen skriver:

  Vidarebefordrad kommentar från Mats Tunehag:

  Låt mig helt kort och snabbt försöka belysa frågan om murar i allmänhet och Mexikos södra gräns i synnerhet. Det är sent i Singapore och jag har just kommit hem.

  Ett problem är språk och översättning. De t finns redan delar av en “wall” mot Mexiko, men det är ingen mur typ Visby Ringmur. Det är stängsel och barriärer. Och det blir nog mer sånt längs USA:s södra gräns om Trump får som han vill, och det kommer fortsatt att kallas “wall”.

  Vi översätter ofta “wall” med mur, typ Berlin Wall eller Great Wall of China. Men det kan bli missvisande i en del fall,det kan även leda till missförstånd.

  Det är även stundtals diskussioner om ”the Wall against Palestinians”. Det är stängsel säger en del, andra vill bestämt kalla den för mur. Artikeln i DGS använde ordet ”mur” rent generellt, och delvis symboliskt, för vi vet att vissa murar / walls inte är desamma Kinesiska muren. ”Muren” som Saudiarabien byggt är heller inte av Visby ringmur typ.

  Det finns ingen traditionell mur mellan Mexiko och Guatemala. Gränsen har varit dåligt bevakad. Men under några års tid har man försökt göra något åt det, förstärka gränsskyddet – “a wall against Guatemala”. Även mexikanska tidningar har tagit upp detta. Och samtal pågår med USA om detta.

  Andra medier (MSNBC, Channel News Asia, Daily Mail, Weekly Standard) har rapporterat om det och även det ansedda geopolitiska forskningsinstitutet Stratfor.

  Se länkar och artikel nedan.
  Det finns felaktiga bilder som cirkulerar på Internet angående detta. Men det är inte hela bilden.
  Mvh,
  Mats

  https://www.stratfor.com/snapshots/mexico-us-may-help-boost-security-guatemalan-border

  http://www.channelnewsasia.com/news/world/us-mexican-officials-meet-in-mexico-discuss-security-sources/3485774.html

  http://www.weeklystandard.com/will-mexico-build-a-wall-on-its-southern-border-and-make-trump-pay-for-it/article/2006594

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3790116/Mexico-wants-build-border-wall-Central-America-illegal-immigrants.html

  ‘Mexico has become a wall for migrants,’ said Sister Magdalena Silva, co-ordinator of Cafemin- a privately run shelter for refugees in Mexico City. ‘The current policy is to arrest migrants to stop them from getting to the US border.’

  http://www.msnbc.com/specials/migrant-crisis/mexico

  Gilla

 19. Anders skriver:

  Hej Mats
  Varje mur som byggs eller har byggts måste väl ändå vara ett tecken på ett misslyckande.
  Vår Fader måste vara förtvivlade när han ser att vi människor bygger murar mellan oss… eller vad tror du?
  Att murar ger trygghet precis som vi låser vår dörr förstår jag inte .. det är falsk trygghet.
  Riktigt trygghet var det för när man inte behövde låsa sin dörr, om man låste så var det för att tala om att man inte var hemma.

  Gilla

 20. Sara skriver:

  Hej Mats, jag önskar källor till dina påståenden. Var hittar jag information om Guatemalamuren, vem som bygger och vem som finansierar?
  Den redan existerande muren mellan USA och Mexiko, som du nämner, var hittar jag information om att den varken förbättrats eller försämrats under Obamas tid?
  Tack på förhand!
  Vänliga hälsningar Sara

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.