En ny president i Washington

LB juli 16

Lennart Bengtsson

Donald Trump är nu USAs 45te president. Hans invigningstal hade följande huvudpunkter:

  1. USA har ett antal problem med fattigdom, arbetslöshet och en bristfällig infrastruktur. Detta skall nu åtgärdas.
  2. Etablissemanget har låtit de vanliga människorna komma i andra hand. Detta kan inte längre få fortsätta.
  3. Att bekämpa och tillintetgöra den extrema islamismen.
  4. Huvuduppgiften är att prioritera USAs egna problem. Andra länder i västvärlden måste ta ett större ekonomiskt ansvar för sin egen såväl som för den globala säkerheten.

Det är svårt att kritisera ett sådant handlingsprogram och det minsta man kunde önska sig vore att Sverige skulle få en liknande handlingskraftig regering. De svenska problemen är på flera sätt väl så problematiska som de amerikanska. Inte minst har den svenska staten gett upp sitt våldsmonopol. Såväl den inre som den yttre säkerheten fallerar. Detta kan självklart inte få fortsätta. Med ett USA som nu kommer att prioritera sina egna problem blir det nödvändigt för alla att inse att man nu befinner sig i verkligheten och inte sagovärlden.

Men det är knappast troligt att det svenska etablissemanget vill ställa sig bakom USAs nya politik. I stället kommer säkert vänsterrörelsen tillsammans med de extremliberala att fortsätta sitt tonårsrevolterande och göra allt för att bekämpa USA. Här vill man i stället fortsätta kampen för ett upplösande av den nationella identiteten och andra traditionella värden utan att ha något som helst trovärdigt alternativ. Det väl fungerande Sverige som en gånga fanns vill man kasta på sophögen. Vilken stark hand vill man nu hålla i om det inte blir USA eftersom varken Ryssland eller Kina är trovärdiga ersättare?

Det är hög tid att Sverige också börjar prioritera det egna landet och alla dess problem i stället för att fortsätta en alltmer orealistisk politik där man förutsättningslöst erbjuder den egna välfärden åt alla som det behagar utan att inse att den är begränsad och där det egna folket måsta komma i första hand. Det är hög tid att komma in i vuxenåldern och kanske lära något av den nya administrationen i USA.