Sveriges Unga Muslimer förlorar miljonbidrag!

portratt-dgs-2

Mohamed Omar

Den islamiska ungdomsorganisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM) har blivit av med sitt bidrag om 1,3 miljoner kronor från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (tidigare Ungdomsstyrelsen). Jag hoppas att jag med mina inlägg på denna blogg har hjälpt till att öppna några ögon. Jag försöker att alltid läsa kommentarerna under mina inlägg. Jag lär mig mycket av er! Jag får också tips om saker att skriva om. Dessutom har jag läst att ni sprider mina inlägg till politiker, myndigheter och media. Det är inte omöjligt att detta arbete har bidragit till att stödet till SUM nu dras in. Tack! Detta är en gemensam ansträngning och en delad framgång.

Myndigheten motiverar sitt beslut med att SUM har kopplingar till den internationella, islamistiska organisationen Muslimska Brödraskapet. Det grundades i Egypten 1928 och dess motto är: Gud är vårt mål; Profeten är vår ledare; Koranen är vår lag; jihad är vår väg; och döden för Guds sak är vår högsta strävan.

När Aftonbladet frågar Rashid Musa, SUM:s nuvarande ordförande, om hans organisation har något med Brödraskapet att göra kan han inte svara ja eller nej på frågan. Jag är inte förvånad, då jag vid flera tillfällen ställt samma fråga till Musa utan att få svar. Han har alltså inte heller tagit avstånd från organisationen.

Eftersom Musa inte vill ge ett rakt svar får vi utgå från vad vi vet. Vilka kopplingar har SUM till Muslimska Brödraskapet och till islamisk extremism? Musa har fångats på bild då han gör det så kallade ”rabiatecknet”. Det innebär att man viker tummen och håller upp fyra fingrar. Det arabiska ordet för fyra, eller egentligen den fjärde, är ”rabia” och tecknet kallas vanligen ”rabiatecknet”. Det började användas av Muslimska Brödraskapets anhängare i Egypten i slutet av augusti 2013 i sociala medier och på protestmarscher.

Efter att Muslimska brödraskapets man Muhammad Morsi avsattes som president genom en militärkupp i juli 2013 utbröt protester. En stor grupp islamister barrikaderade sig på Rabiatorget i Kairo och vägrade att ge sig av förrän Morsi återinsatts. Den 14 augusti gick istället militären in och rensade protestlägret, vilket ledde till omkring 600 människors död.

Rabiatecknet har sedan dess blivit en symbol för Muslimska Brödraskapets kampvilja och motstånd mot den nya juntan i Egypten, men också en hyllning till Rabiatorgets och i förlängningen alla martyrer som dött i sin strävan att bygga den islamiska staten.

I en konversation om Egypten på Twitter den 25 januari 2015 med Mathias Wåg, känd för sitt engagemang i Researchgruppen, skriver Musa: ”Revolutionen har bara börjat”. Wåg undrar vilka Musa anser kan föra revolutionen vidare, varpå Musa svarar: ”Muslimska Brödraskapet och deras anhängare”.

Musa har vägrat att ta avstånd från Islamiska staten (IS) då ha menar att frågan är islamofobisk. Samtidigt skriver han så här i en statusuppdatering på Facebook den 14 februari 2014: ”Att inte ta ställning mot rasism och förtryck är också ett ställningstagande. Kanske den tydligaste formen av ett ställningstagande.” Enligt hans egen logik kulle hans vägran att ta avstånd från IS kunna tolkas som ett ställningstagande för IS. Jag är dock inte beredd att gå så långt. Men som ledare för en islamisk ungdomsorganisation borde han vara tydlig, särskilt när ett oroväckande antal unga muslimer dras till IS.

På ett seminarium om islamofobi i Almedalen 2014 sade Musa att de muslimer som reser till Syrien inte är extremister på något sätt, utan de åker bara dit för att ”hjälpa till”. Han har sagt liknande saker tidigare, då angående svenska muslimer som åkte ned till Somalia för att strida för terrorgruppen al-Shabaab: ”Det är inte konstigare att de valde att göra detta än att svenska unga män och kvinnor väljer att bli soldater i Afghanistan.”

Islamiska staten är inte den enda jihadistiska terrorgruppen som strider i Syrien. Muslimska Brödraskapet har sina egna väpnade miliser, vilka samarbetar med Al-Qaida.

Omar Mustafa var fram tills i år ordförande för Islamiska Förbundet. Han har även varit generalsekreterare i SUM. Mustafa satt en kort stund i socialdemokraternas partistyrelse innan han fick avgå, bland annat för att han arrangerat möten med antisemitiska konspirationsteoretiker. Salah Sultan, en högt uppsatt aktivist inom Brödraskapet, har till exempel påstått att judar mördar barn och använder deras blod när de bakar bröd.

Islamiska förbundet tillhör den europeiska paraplyorganisationen Federation of Islamic Organisations in Europe, (FIOE), som enligt Mohammed Mahdi Akef, ledare för Muslimska brödraskapet fram till 2010, är en del av den islamistiska organisationens nätverk.

Den egyptiske teologen Yusuf al-Qaradawi brukar räknas som Muslimska Brödraskapets andlige ledare. Mustafa lajkar Al-Qaradawi på Facebook och i en intervju för Expressen (9/4 2013) sade han också att Al-Qaradawi är ”världens mest framstående muslimske teolog som går att jämföra med påven” och till Sveriges Radio att han ”ofta är väldigt balanserad i sin retorik”. Al-Qaradawi har faktiskt besökt moskén på Medborgarplatsen i Stockholm som drivs av Islamiska Förbundet. Han manade då till självmordsattacker mot Israel.

I december 2015 avslöjades att ”biståndsarbetaren” Ihab Hallak samlat in 870 000 kronor i Stockholmsmoskén till Al-Qaida i Syrien. Hallak uppger att han tidvis arbetat för hjälporganisationen Islamic Relief i Sverige. Och det var inte första gången Islamic Relief nämndes i svenska medier i terrorsammanhang. I oktober 2013 rapporterade flera medier att Haytham Rahmeh, imam och främste religiöse företrädare i Stockholmsmoskén, smugglade vapen till jihadister i Syrien med anknytning till Muslimska brödraskapet. Rahmeh har suttit i hjälporganisationen Islamic Reliefs styrelse tillsammans med Omar Mustafa.

Al-Qaradawi, den framstående teologen, är för övrigt en ivrig anhängare av det sunniislamistiska upproret i Syrien eftersom han menar att alawiterna, det samfund som den syriske presidenten Assad tillhör, är ”sämre än judar och kristna”.

Mustafas företrädare som ordförande för Islamiska Förbundet, den tidigare moderate politikern Abdirizak Waberi, hyser också stor respekt för Al-Qaradawi. ”Jag respekterar Qaradawi. Han är en stor, lärd person. Han är mycket kunnigare i islam än jag och andra i Islamiska förbundet”, sade han i en intervju i SVT:s dokumentär ”Slaget om muslimerna” från 2009.

Mehmet Kaplan, tidigare miljöpartistisk toppolitiker och bostadsminister i Löfvens regering, fick avgå som minister på grund av sina kopplingar till islamism och turkisk fascism. Han var ordförande för SUM åren 2000-2002. Den 21 november 2011 bjöd Kaplan in den islamistiska aktivisten Yvonne Ridley för att tala i riksdagen. Hon sprider antisemitiska konspirationsteorier och hyllar Hamas. Påsken 2013 talade Ridley på Muslimska familjedagarna, en konferens som anordnades av Islamiska Förbundet, studieförbundet Ibn Rushd och SUM. Den 19 juli 2014 står Kaplan på Medborgarplatsen i Stockholm och ropar ”Vi ska befria Jerusalem!” inför jublande åhörare. Vilka är vi? Miljöpartister?

Rashid Musa var en varm anhängare till Kaplan och försvarade honom in i det sista. I det första avsnittet av poddradiosändningen Kalifatet, som Musa gör tillsammans med en tidigare ordförande för SUM, Mohammed Amin Kharraki, säger de att Kaplan inte har gjort något fel. Hans avgång skylls på islamofobiska svenska medier. Kharraki har också gjort rabiatecknet.

På seminariet i Almedalen 2014 där Musa påstod att Syrienresenärer bara vill ”hjälpa till” jämförde Kaplan, som var en av talarna, svenska muslimer som ansluter sig till jihad i Syrien med frivilliga i finska vinterkriget. Kaplan har också talat på möten med den turkiska islamistorganisationen Milli Görüs, som aktivt stödjer jihad i Syrien.

Milli Görus är inspirerad av Turkiets tidigare premiärminister Necmettin Erbakan. År 1969 publicerade han ett manifest med just namnet Milli Görus som betyder ”nationell vision”. När Erbakan gick bort 2011 publicerade Omar Mustafa ett kondoleansbrev där det heter att Erbakan var ”en stor förebild” och en ”inspiration för alla aktiva muslimer som på olika sätt vill engagera sig i sina samhällen”. Erbakan menar att ”judar styr världen”, ja, hans budskap präglas av samma typ av antisemitiska konspirationsteorier som de som torgfördes av föreläsarna på Mustafas möten. I ett videoinspelat tal som hölls på ett evenemang anordnat av Milli Görus säger Kaplan: ”Vi måste verkligen tacka de som ligger bakom ett sådant här fint evenemang. De förtjänar verkligen ett tack”.

Musas företrädare som ordförande för SUM heter Mustafa Al-Sayed Issa. När den USA-stödda kurdisk-arabiska koalitionen Syrian Democratic Forces (SDF) befriade staden Manbij i norra Syrien från Islamiska staten (IS) firade många invånare segern genom att bränna niqaber, ansiktsslöjor, röka cigaretter och klippa av skägget. I ett inlägg på Facebook den 14 augusti uttrycker Al-Sayed Issa skepsis inför glädjescenerna. ”Bilderna som några västerländska medier har valt att publicera från Minbej är nästintill en kopia av de som publicerades när USA invaderade Afghanistan”, skriver han.

”Män som klipper sina skägg, kvinnor som bränner sina slöjor, människor som äntligen fått röka och glädje.. Det är utan tvekan riktiga bilder…men speglar inte hela sanningen…det är utvalda bilder för att befästa en viss föreställning om den sk västerländska ’befrielsen’”.

Märkvärdigast i inlägget är väl att han sätter ordet befrielse inom citationstecken. Menar han att folket i Manbij egentligen föredrog IS? Eller menar han att han själv föredrar IS framför den USA-stödda koalitionen? I ett svar på en fråga från en bekymrad icke-muslimsk Facebookvän skriver han att inte vill kalla IS kontroll av ett område för ”ockupation”. Han menar också att bilderna av befrielsen är selektivt utvalda för att ”rimma fint med narrativen om IS. Och narrativen om IS är många ggr islamofobisk.”

Al-Sayed Issa har själv ursprung i Syrien. Hans släkt kommer från staden Idlib där den är känd för sitt jihadistiska engagemang för att störta regimen i Syrien och upprätta en islamisk stat. Al-Sayed Issas far, Tarif al-Sayed Issa, är en aktivist i den syriska delen av Muslimska brödraskapet. Bilder utlagda på Brödraskapets officiella Facebooksida visar också att Tarif stridit i den islamistiska gruppen Faylaq ash-Sham sida vid sida med Jabhat al-Nusra, den syriska grenen av al-Qaida. Han håller stolt upp flaggan med de korsade svärden.

Andra medlemmar i den tidigare SUM-ordförandens släkt är anslutna till än mer radikala grupper. Sommaren 2013 besökte Yasir sin släkting Mohamed al-Sayed Issa i Syrien tillsammans med sin bror Fidaldin och sin far Tarif. Mohammed har hyllat Islamiska staten på sin Facebooksida och som profilbild har han valt Abu Omar al-Shishani, en tjetjensk IS-ledare.

En annan släkting, Husam Ahmad al-Sayed Issa, även känd under sitt nom de guerre Abu Ahmad al-Jarah, var högt uppsatt i Jabhat an-Nusra i Idlib-området. Han dog i strid i januari 2013 och hyllades då av Mustafas bror Yasir Al-Sayed Issa, som också är bosatt i Sverige. Yasir kallar sig själv ”människorättsaktivist” och får ibland kommentera det syriska inbördeskriget i svenska medier.

Den äldre brodern till den tidigare SUM-ordföranden, Fidaaldin Al-Sayed Issa, har varit aktiv i SUM som talare på olika evenemang, till exempel på temahelgen ”De 7 under Allahs skugga på domedagen – är du en av dem?” Enligt organisationens egen utsago var han SUM-konferensens mest omtyckta föreläsare 2009! Fidaaldin försöker inte ens dölja sina kopplingar till Muslimska brödraskapet. På Facebook publicerar han hyllningar till Brödraskapets grundare Hassan al-Banna och poserar på bild tillsammans med dess nuvarande, andlige ledare Yusuf Al-Qaradawi.

Mustafa Al-Sayed Issa publicerade i januari 2015 en debattartikel i Aftonbladet där han argumenterade mot strängare lagstiftning mot terrorresor. Föga förvånande med tanke på hans egna kopplingar till jihadistisk terrorism.

Sommaren 2016 dödades en 21-årig jihadist i Aleppo i Syrien. Den unge mannen kom från Eskilstuna där han innehade styrelseuppdrag för Eskilstuna Unga Muslimer, en medlemsförening i SUM. Han var också son till imamen vid Rahmanmoskén i staden. I ett reportage i Dagens Nyheter berättar journalisten Niklas Orrenius att den unge jihadisten var ”fotbollsledare” för stadens unga muslimer och att hans profilbild på Facebook, efter resan till Syrien, utgjordes av en text på arabiska som manar muslimer till heligt krig mot icke-muslimer. En styrelseledamot för Eskilstuna Unga Muslimer, Ibrahim Ly, som också har undervisat i moskén, har gjort reklam för Islamiska staten på sociala medier.

I en statusuppdatering på Facebook den 29 oktober i år citerar Omar Mustafa en av Brödraskapets viktigaste ideologer, egyptiern Mohammed al-Ghazali (1917-1996). Citatet är inte särskilt anmärkningsvärt, men denne Ghazali har bland annat sagt att vem som än motsätter sig någon del av sharia måste avrättas, antingen av regeringen, eller om denna inte gör vad den ska, av en enskild muslim. Han försvarade mordet på författaren Farag Fouda i Egypten 1992. Foda mördades eftersom han kritiserade islamismen och förespråkade en sekulär stat. Att Mustafa gillande citerar en av Brödraskapets viktigaste ideologer är knappast en slump.

Att göra en fullständig lista över alla SUM:s kopplingar till Muslimska Brödraskapet och islamisk extremism skulle kräva alldeles för stort utrymme. Ganska mycket finns redan redovisat i olika inlägg på denna blogg. Istället för att berätta om alla islamiska extremister de har bjudit in som talare genom åren kan man bara konstatera att de inte har bjudit en enda talare som kritiserat islamismen, idén om en islamisk stat.

Min vän Pierre Durrani är liksom jag före detta muslim, son till en svensk mor och en utländsk far. Då han var muslim kallade han sig Abdul Wadud. Jag lärde känna honom på 90-talet då han var en aktiv muslim, men liksom jag passade han inte riktigt in i de intellektuellt torftiga moskémiljöerna eftersom han var intresserad av mystik och filosofi och även av att skapa en slags ”blågul islam” som skulle förena islam och svensk kultur. Jag hade samma ambition, men både han och jag misslyckades och gav upp.

Durrani studerade i Frankrike på en folkhögskola med anknytning till Brödraskapet och under denna tid blev han också medlem i organisationen. Han engagerade sig också i SUM och satt i styrelsen åren 1992-2002. Det var han som hittade på namnet Sveriges Unga Muslimer! Med tio år i SUM:s styrelse och tvåårigt medlemskap i Brödraskapet, samt tretton år som aktiv muslim som reste runt och talade i olika moskéer och på konferenser vet han vad han talar om.

I en intervju för tidningen Brand nr 1/2005 beskriver Durrani Muslimska Brödraskapet som ”en entristisk organisation som går in i alla möjliga sammanhang”. Det är därför vi ser dess aktivister stundtals företräda Socialdemokraterna, och stundtals Moderaterna och Miljöpartiet. ”Ibland verkar det som socialdemokrater, ibland centerpartiet eller miljöpartiet, men delar en gemensam syn”, konstaterar Durrani. ”Men det är ändå så att man har samhällets islamisering som det stora målet.”