Våld och vandalism får inte tolereras i vår demokrati

mohamed omar

Mohamed Omar

Den 2 november inleddes rättegången mot tre av de vänsteraktivister som rev ner Sverigedemokraternas reklam på Östermalms tunnelbanestation i Stockholm hösten förra året. Det är viktigt att staten markera att våld, hot och vandalism inte kan tolereras i en demokrati.

SD:s reklamkampanj riktades mot det organiserade tiggeriet som utnyttjar romer och håller dem nere i en destruktiv och ovärdig livsstil. Det är vår förmenta ”godhet” när vi lägger en slant i tiggarens mugg som upprätthåller denna verksamhet. Detta måste få ett slut.

Tiggeriet på svenska gator är ett svenskt problem. Och det kan vi lösa genom förbud. Romernas dåliga ekonomiska situation, låga utbildning och brist på integration däremot är Rumäniens problem. Vi har ingenting med detta att göra. Den svenska staten har ansvar för svenska medborgare, inte för rumäner. Annars kan vi som motåtgärd också strunta i vårt ansvar och börja skicka svenska medborgare som inte kan försörja sig till Rumänien för att kräva bostad och försörjningsbistånd.

En majoritet av Stockholms invånare vill förbjuda det hitresta tiggeriet. Detta borde ha gjorts för länge sedan. Politikernas handlingsförlamning har spätt på politikerföraktet och polisens oförmåga att avhysa ockupanter som skräpar ner har undergrävt förtroendet för polisen. Det hitresta tiggeriet har försämrat vår livskvalitet och svenskars välmående bör prioriteras av den svenska staten.

De kaotiska scenerna från upploppet i tunnelbanestationen i Östermalm är inte värdigt en demokrati. Även vänstern måste, trots att deras argument är svaga i denna fråga, hålla sig till spelreglerna. Annars öppnar man upp för ett scenario där deras motståndare svarar med samma medel. Och ett sådant samhälle vill vi inte ha. Om SD sätter upp reklam så får dess meningsmotståndare svara genom att sätta upp reklam med ett motbudskap. Alla politiska partier har rätt köpa reklamplats i SL-trafiken så länge inte budskapen strider mot lagen.

Metoden att skrämma politiska motståndare genom hot, våld och vandalism får som sagt inte tolereras i vår demokrati. Därför hoppas jag på en fällande dom mot vandalerna som rev ner reklamen. Genom sina skrämseltekniker kan vänsteraktivister också ha bidragit till att det inhumana, organiserade tiggeriet har kunnat fortgå så pass länge.

Det sägs att vi inte kan förbjuda fattigdom. Det är sant. Men ingen har heller föreslagit att vi ska förbjuda fattigdom. Det som föreslås är att förbjuda tiggeriet, som blivit ett svenskt problem eftersom de kommer hit och tigger här. Och det är ett problem vi kan göra någonting åt. Rumäners fattigdom är dock ett rumänskt problem. Det finns fattiga i många länder.