Att lyfta sig i håret

LB juli 16

Lennart Bengtsson

Många av oss vill gärna göra det omöjliga. Tänk om man kunde gå på vatten, flyga snabbare än ljuset, bota alla hemska sjukdomar och få människor att leva i flera hundra år. Allt detta är möjligt om man sätter sig över logiken och naturens lagar. I vår tids debatt har det blivit allt vanligare att inte avkräva bevis eller trovärdigt underlag för att föra fram allehanda idéer. I den politiska världen skall det omöjliga helst bli möjligt.

Under den senaste tiden har man börjat oroa sig för att tillväxten i den globala ekonomin. Allehanda hypoteser lanseras som att de flesta behov i världen i dag i stort sett är tillfredsställda, andra en följd av den tilltagande nationella populismen, andra de stora ekonomiska skillnaderna. Har de fattiga inga pengar har de inte råd att handla och de verkligt rika kan inte köpa mer än de kan hantera.

En av de viktigaste komponenterna i en dynamisk ekonomi är tillgång på energi i lämplig form. Elenergin är här en fantastisk tillgång som vi numera tar för givet. Det är dock inte allom givet och behovet är enormt.

En väsentlig faktor i den ekonomiska utvecklingen under de senaste 200 åren har varit riklig tillgång till fossil energi till ett rimligt pris. Idag bidrar den fossila energin med mer än 80 procent till världens energihushåll.  Utan den hade världen idag säkert varit ett slags medeltidssamhälle med en befolkning på kanske högst en tiondel av dagens. Orsaken är att de flesta ”naturliga” energikällor, som småskalig vattenkraft och vindkraft liksom bioenergi är otillräckliga. Större anläggningar för exempelvis vindkraft vore knappast möjligt att framställa utan tillgång på fossil energi som stenkol, olja och gas.

Många har under det senaste halvseklet oroat sig för att den fossila energin håller på att ta slut men detta har inte hänt utan man finner oupphörligt nya fyndigheter. Det är därför föga troligt att den fossila energin tar slut under de kommande 100 åren eller så.

Stora mängder fossil energi är inte komplikationsfritt. Det leder till sämre luft, markförsurning och anrikning av koldioxid i luften. Koldioxid är en växthusgas som påverkar jordens strålningsbalans och leder till en långsamt varmare värld. Detta senare är svårt att komma till rätta med och det råder därför allmän enighet att allt bör göras för att reducera utsläppen av koldioxid. Detta är nödvändigt eftersom det inte finns några praktiska möjligheter att bli av med utsläppen, framför allt inte dem som tidigare gjorts. Koldioxiden i luften kommer gradvis att försvinna i havet på olika sätt med det är fråga om tidsperioder på kanske tusentals år.

Som beslutat genom klimatavtalet i Paris för knappt ett år sedan avser världen med västvärlden i spetsen att systematiskt minska växthusgasutsläppen genom att ersätta den fossila energin främst med energi från sol och vind. Detta är ekonomiskt betydligt mindre lönsamt än fossil energi och kommer med största sannolikhet att minska takten i den globala ekonomin. Orsaken är främst att energi från sol och vind har låg energitäthet och är vidare obeständigt genom att det beror på vädret. Det är därför nödvändigt att ha ett komplement som kärnkraft. Detta är inte heller komplikationsfritt genom risk för omfattande olyckor samt höga investeringskostnader. Härtill kommer mångas irrationella skräck för kärnkraft.

Det är därför sannolikt att de snabbt stigande energikostnaderna är en bidragande orsak till den minskande takten i världsekonomin. Den besynnerliga tanken som förs fram av ”gröna” politiker att en satsning på vind och sol skall såväl lösa världens miljöproblem som den globala ekonomin genom ett slags magisk win win-strategi. Detta får nog anses vara lika trovärdigt som det indiska reptricket, alltså det när fakiren klättrar upp för det uppsträckta repet som ormar sig upp ur korgen och försvinner i tomma intet.

Världen kommer därför att behöva den fossila energin såvida man inte biter i det sura äpplet och anammar kärnkraften.