Dags att avskaffa vallfärden till Mecka?

mohamed omar

Mohamed Omar

Hajj, muslimernas vallfärd till Mecka i Arabien, infaller i år mellan den 9 och 14 september. Från en blygsam början har händelsen växt till enorma proportioner. År 1920 kom det 58 000 pilgrimer från länder utanför Arabien, 2015 kom det en miljon och 385 tusen. De inhemska pilgrimerna blir också fler. Sammanlagt blir det ungefär två miljoner människor som ska trängas i staden.

Det är det saudiska kungahuset, som efter att ha erövrat Mecka genom blodiga massakrer på andra muslimer på 1920-talet, nu är den heliga stadens herrar och ska se till att allt fungerar. Det går inte så bra. Förra året blev hundratals pilgrimer ihjältrampade. Det var rena kaoset.

De döda och skadade var framför allt iranier och afrikaner, vilket kan förklara varför de inte fick så mycket hjälp. I Saudiarabien finns en utbredd rasism mot afrikaner, det vet jag bland annat eftersom mina kenyanska släktingar har berättat hur de blir behandlade där. Min fosterfar är ju kenyan. Iranierna fick ligga och dö på gatan för att de är shiamuslimer och sådana är oerhört hatade av Saudiarabiens extremsunnitiska, religiösa etablissemang.

När profeten Muhammed införde plikten att vallfärda till Mecka, för det är en plikt för alla som har förmågan, kunde han ju inte föreställa sig att muslimerna i världen skulle bli så många, och framför allt inte att icke-muslimerna skulle uppfinna bilar och flygplan och andra transportmedel som gjorde resan till ett så mycket enklare företag.

Nu finns det muslimer i länder och på kontinenter som Muhammed inte visste fanns, som uppe i Norden hos oss, och i Amerika som ännu inte var upptäckt. Hade Muhammed vetat att vårt land fanns, och att hans trogna skulle slå sig ner här, hade han antagligen förklarat hur man ska fasta och be sina böner när vinter och sommar ställer till det. Det regler han satte upp, att följa solen, fungerar utmärkt i Arabien, men inte alls i Norden.

Vad säger detta om Muhammed? Jo, att hans profetskap, om han nu var profet, inte innehöll någon siargåva. Han visste inte vad som skulle hända i framtiden. Men det märkliga är att Gud, som påstås ha uppenbarat Koranen för honom, och som kallas allvetande, ja, han vet vad som varit, vad som är, och vad som komma skall, glömde berätta hur det skulle bli för sin profet.

Eller så kunde Gud bara berätta sådant för Muhammed som denne begrep. Det skulle förklara varför Muhammed inte sa något om till exempel kvantfysik. Men, om det är så, då behöver man ingen profet! Meningen är väl att han ska komma med kunskap som ingen annan har och inte kan få på någon annan väg. Någon sådan kunskap finns dock inte i Koranen. Där finns ingenting som inte den tidens människor själva kunde ha tänkt ut.

För hade Muhammed redan på 600-talet vetat att muslimerna skulle bli så många, och att icke-muslimerna genom kunskap de skaffat själva, inte genom uppenbarelser från himlen, skulle uppfinna fantastiska färdmedel, hade han nog inte gjort pilgrimsresan till en plikt, kanske inte ens en rättighet.

Det finns helt enkelt inte plats för alla som vill komma till Mecka. Den saudiska regimen har därför infört kvoter. Si och så många får komma från olika länder. Aha! Tydligen är inte Muhammeds religion så fullkomlig som man påstår. Tydligen måste man göra tillägg.

Varför ska vissa få vallfärda men inte andra? Att avskaffa vallfärdsplikten vore förnuftigast, men det kan den saudiska regimen inte göra. Dels för att regimen saknar mandat att upphäva vad Muhammed instiftat, den skulle då räknas som avfällig och riskera ett uppror, och dels för att den behöver vallfärden som inkomstkälla och propagandajippo. Varje pilgrim spenderar i genomsnitt 5000 dollar.

Den 25 september förra året publicerade den liberala, amerikanska muslimen Asra Nomani artikeln ”Boycott the hajj” i The Daily Beast. Hon berättade om sin egen bittra erfarenhet av hajj vintern 2003. Hon och hennes tre månader gamla barn var nära att klämmas ihjäl i folkmassan. Men hon valde livet framför att tränga sig fram till Kában.

Nomani menar att det nu är hög tid för muslimer att bojkotta hela hajj-industrin. Man bör inte bidra till att blåsa upp en teokratisk diktatur som halshugger och pryglar människor och sprider en intolerant tolkning av islam över världen.

Ytterst få muslimer håller med Nomani.

18 thoughts on “Dags att avskaffa vallfärden till Mecka?

 1. Gunilla skriver:

  Jag tycker att man borde ta bort apartheiden att det är förbjudet för otrogna att besöka staden. Många vill säkert se staden med kaban. Det skulle ju öka intäkterna till Saudis kassa. Särskilt som en del ekonomer förespår att oljepengarna snart sinar.

  Gilla

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  En fast religion som islam förutsätter att samhället är statiskt och oföränderligt. Det är precis av denna anledning som religoner och andra godtyckliga trosläror kommer i ständig konflikt med verklighet som är dynamisk och oförutsägbar. Kristendomen har kunnat hänga med lite längre därför att den har klarat av att anpassa sig i begränsad uppfattning. För de flesta människor i dag är de flesta trosläror bara ett tomt skal som man låtsas vara fyllt med något obestämt. Det är som det svenska julfirandet. Till slut finner sig inte shiamuslimer och afrikaner att bli illa behandlade av sunnimuslimer utan kommer att slå tillbaka. Att Västvärlden och numera även länder som Kina fungerar beror på att man håller religion och trosläror i schack. Detta är inte fallet i Mellanöstern med känt resultat. Många försöker att skylla på européernas gränsdragningar, kapitalismen eller numera klimatet med de problem som man har i denna del av världen är självförvållade precis som problemen i Europa under 30-åriga kriget. Så länge man håller fast vid en orimlig troslära kommer man förr eller senare att gå under. Det problem som resten av världen har i dag är huruvida man vill göra undergången till en gemensam upplevelse eller inte.

  Liked by 4 people

 3. Hortensia skriver:

  Tack, Mohamed, för att du vågar ”svära i kyrkan”.

  För en svensk, kulturellt kristen ateist förefaller hela den osmakligt resursslösande vallfärdsindustrin och de makalösa åtgärder 2000-talets muslimer generellt är villiga och allmänt förväntas företa, för att lyda forntidsidolen Muhammeds obehagliga, osunda och otidsenliga påbud, fullkomligt obegripliga.

  Död, våld, hat, hot och förakt för oliktänkande muslimer såväl som för oss ”otrogna” lär för evigt genomsyra denna avskyvärda religionsutövning, vars huvudsakliga syfte tycks vara att förmå de stenkastande fansen att bokstavligen gå över lik för en gräddfil till det sexfixerade paradis pedofilprofeten lyckades fantisera ihop i en sandhög på 600-talet.

  Liked by 4 people

 4. JAN BENGTSSON skriver:

  Allah vi andra håller nog med förslaget om bojkott!

  Dessutom borde vi bojkotta Allah försök att sprida deras version av Islam!

  Förbjud utländsk finansiering/ekonomiskt stöd till Moskébyggande,
  byggd på salafistisk/wahhabistisk förkunnelse!

  STÄNG denna typ av Moskéer som redan finns här, gärn riv)

  Vi kan konstatera att vi i dessa NÄR en orm vid vår barm,
  som vill oss illa…

  Här sprids radikal Islam/terrorism o verkas för införande av Sharia lag!

  Liked by 3 people

  • ruben skriver:

   Allah måste vara stolt över dessa plikttrogna arbetare.
   Jag gissar att det mesta stod stilla i Malmö, den tiden på Måndagen, för alla dessa arbetsföra Working Class Heroes måste väl ha tagit ledigt från jobbet?

   Gilla

 5. Tahmas skriver:

  Snart finns det ingen anledning att åka till Mekka, Malmö kommer att bli islams nya heliga stad.
  Inte en kvinna i sikte i världens mest feministiska land. Man känner bara bestörtning som Malmöbo.

  Liked by 4 people

 6. Tahmas skriver:

  För övrigt så är tipping pointen på 30% nådd i Malmö. Det betyder att muslimerna och islam har en signifikativ inverkan på vår stad. Enklaverna breder ut sig och gatubilden har radikalt förändrats.
  Malmö är staden som Gud glömde.

  Liked by 4 people

  • Anders F skriver:

   Ja, men inte skattebetalarna. Malmö är hjälplöst och sponsras med 6 Gkr årligen. Siffran har jag ingen källa på, men det är väl känt att denna forna stolta industristad inte bär sig längre pga invandrade bidragstagare m m.

   Gilla

 7. 77711n skriver:

  Är en fråga främst för den muslimska världen även om västvärlden naturligtvis kan lufta sina synpunkter av ren mänsklig aspekt. Något för FN, således.

  Västs problem är främst att förstå att hejda islamiseringen av Väst och värna om vår fria och demokratiska kultur. Dit hör bl a att kräva av muslimer som avser att leva i Väst att de ska visa respekt för vårt sätt att leva, vår demokrati och kulturarv. Det inbegriper att muslimer ska rätta sig efter vad som gäller i undervisning, skolor och sjukhusvård etc och att ingen skillnad och uppdelning görs av flickor och pojkar eller förändringar krävs och eftergifter görs i verksamheterna efter religionsföreställningarna. Muslimer måste förstå att islam ifrågasätts, skojas med och profeten avbildas om skämtas om. Ingen åtskillnad av män o kvinnor i moskéer eller våra egna verksamheter i Västvärlden, muslimska kvinnor ska kunna röra sig fritt, träffa manliga läkare ensamma, ingen indoktrinering av islam i särskilda skolor etc. Vi är och ska förbli ett sekulärt samhälle där religionen är en privatsak utan krav på samhällsförändringar. Den som bär en slöja ska vara medveten om att det är en symbolhandling som talar om för omgivningen att man inte respekterar västvärldens värderingar. Bäraren bör däremot göras medveten om att inga förändringar kommer att ske p g a personens klädsel annat än att den försvårar för individen i arbetslivet och det civila samhället.

  Gilla

 8. Tahmas skriver:

  Frågan är när griskött kommer att klassas som islamofobi, både att sälja, köpa och äta.
  Eftersom griskött inte kan åtnjutas av alla så blir det per default diskriminerande.
  Eftersom många handlar på stormarknader så blotta synen av det här smutsiga djuret borde vara skäl nog att anmäla det till DO.

  Gilla

 9. Tahmas skriver:

  Yasri Khan debatterade med Hanif Bali om SSU:s apartheid möte som hålls den 19 september i Socialdemokratiska Arbetar Partiets högborg på Sveavägen.
  Iklädd i en rosa muslimsk outfit redo för Hajj dock lite sent och och troligen har han inte varit där.
  När en vuxen vaccinerad man försöker att övertyga en påläst, och själv invandrad persisk man med en tuff uppväxt i Sverige, varför rasifiering är ett sundhetstecken så blir det bara löjligt. Kontentan som Bali försökte få Khan att förstå så är all segregation förkastlig.
  Vit makt rörelsen vänder sig till vita medan SSU:s lilla jippo vänder sig mot icke-vita.
  Jag fick intrycket av Khan att vita inte får känna sig diskriminerade då vi är i majoritet. Samhället.
  Frågan jag hade ställt Khan var följande: judar är också vita är de i majoritet? Och nästa fråga får färgade dvs sefardiska och mizrahi och etiopiska judar vara med på SSU:s apartheid möte.
  Frågorna är många men svaret är bara ett ” Jews and dogs are not welcome, regardless of Color”
  SSU 2016 och Löfven är statsminister.

  Liked by 1 person

 10. Solveig Lindblad skriver:

  Den 16/8 2016 var jag på en föreläsning av Jonas Otterbeck.. Professor vid CTR (centrum för teologi o religionsvetenskap) i Lund.. med inriktning på Islamologi. Föreläsningen hölls på en liten ort utanför centralorten där jag bor..kändes lite märkligt men hade sin förklaring…
  JO hade någon släkt här o i närområdet finns ett antal asylboenden..förväntningarna var höga…kunskap/objektivitet…ganska omgående ”friades” Kaplan från alla misstankar om sitt ev samröre med ”oönskade element”…men ja, han hade ljugit om att han inte kände till vilka som befann sig på den där olycksaliga middagen…Vad gällde Khan…så borde det inte vara något problem med att hälsa med handen på hjärtat..det är så man gör!..Det var ok att ställa frågor….Så, hur såg han på detta med Khans stöd för den rörelse i Thailand som hans far samverkar med?..Frågan var med all sannolikhet helt olämplig…då det inte blev något riktigt svar utan JO kom raskt in på något annat…jag hade ytterligare en fråga o den av största vikt för mig…JO hade själv tagit upp att dom flesta muslimer tar avstånd från tanken att IS har något med islam att göra..Så min fråga…Om det förhåller sig så, varför går inte dom muslimska företrädarna ut o manifesterar mot religiöst våld?…det borde ju ligga i deras intresse att hjälpa samhället ”sitt nya värdland” att minska riskerna för konflikter och misstänksamhet..det är ju orimligt att Sverige o dess innevånare själva ska ansvara för den integration som krävs för att samhället ska fungera…Här kommer svaret, håll i hatten…”Imamer o andra har fullt upp med att hjälpa alla dessa nyanlända o så har dom ju problem med språket”…Jag är 64 år o så länge jag kan minnas har det funnits moskéer o att det inte skulle finnas någon/några som talar tillräckligt bra svenska för att anordna detta är ju ett stort skämt!…Hur i hela världen ska komma vidare med Sverige i behåll?

  Gilla

 11. Firuze skriver:

  Hej,

  Dags att avskaffa mycket i ”Islam”. De här männen, Recep Ihsan Eliacik och Yasar Nuri Özturk, talar helt anda saker än vad jag har fått lära mig och höra under min uppväxt och nuförtiden om Islam. De är välutbildade och välbildade personer. Det är synd att de talar turkiska och är upptagna med att brottas med turkiska marknadsförare av ”Islam”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.