Ett tillkännagivande

logo­DGSFörargelseväckande synpunkter har såklart framförts i alla tider. Men internet har gjort det lättare och ofarligare än tidigare att framföra dem. Talare och skrivare kan skydda sig bakom sin anonymitet och det krävs ingen ansträngning för att ge uttryck för oborstade uppfattningar. Man behöver inte, som tidigare, skriva, kopiera och gå ut och sätta upp sina ibland pretentiösa dumheter på anslagstavlor och trädstammar, det räcker med några knapptryck. Med internet kan de störa hela världen på ett ögonblick.

I ett land som Sverige råder yttrandefrihet. Det betyder att staten bör avhålla sig för ingrepp mot den som uttrycker sin åsikt hur stötande åsikten än må vara.

Detgodasamhället.com är inte en del av staten. Redaktionen behöver inte publicera anstötliga kommentarer. Redaktionen behöver inte ens motivera varför den refuserar kommentarer.

Kommentatorerna på detgodasamhället.com består nästan uteslutande av bildade och välformulerade människor som presenterar tänkvärda och ofta lärda synpunkter. Men alla är inte sådana. Någon promille av kommentarerna är olämpliga. Redaktionen har ibland vacklat och våndats och understundom accepterat kommentarer som inte borde ha accepterats.

Nu är det slut på det. Kommentarer som inte respekterar reglerna för hyfsat och civiliserat umgänge kommer obevekligt att refuseras. Sådant som krigshets, förakt för och nedlåtande omdömen om medkommentatorer, svepande överdrivna kollektiva bedömningar (”alla sossar är sinnesrubbade”) och antisemitiska gliringar kommer att stoppas.

Dessutom kommer alltför långa kommentarer att avvisas, framför allt om de är osammanhängande och pladdriga. Även korta kommentarer kan avböjas om de inte bedöms bidra med någon begriplig och relevant synpunkt.

Redaktionens bedömningar kan inte överklagas.

Denna ordning har redan tillämpats under några dagar.

/Redaktionen

43 reaktioner på ”Ett tillkännagivande

 1. Nils Nilsson skriver:

  Det tackar jag för. Det Goda Samhället är landets bästa forum för relevant aktuell information och debatt. Får inte förstöras med plumpa kommentarer även om jag kan förstå att i stark affekt kan mycket som inte borde ha sagts sägas.

  Gillad av 2 personer

 2. tomas skriver:

  Får jag fortsätta att kommentera? Har jag gått för långt?
  Jag är mer välutbildad än Reinfeldt och Löfven. Jag har längre erfarenhet av det privata näringslivet än Reinfeldt och Löfven. Jag ljuger sällan (nödlögner). Jag har klokare svar på de utmaningar som Sverige står inför. Jar tror att Sverige kan ‘räddas’ genom att vi inför ‘direktdemokrati’ som i Schweiz. Ämbetsmannaansvar, förvaltningsansvar. Ett riktigt försvar.
  ”Ont om bra politiker är det gott om i Sverige”. – fritt efter James Joyce…
  “Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.” – Ronald Reagan
  “Since a politician never believes what he says, he is quite surprised to be taken at his word.” – Charles De Gaulle

  Gillad av 4 personer

  • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

   Tillåt en humoristiskt präglad parentes, men världens äldsta yrke, vilket enligt gängse synsätt torde associera till de olyckliga offren för prostitution, har definitivt konkurrens om första platsen. Förutom nämnda statskonstnärer, fanns ju även rättsstatens skarprättare, vilka förutom verkställandet av dödsstraff fyllde andra samhällsnyttiga, om än föga attraktiva, funktioner.
   Andreas 😉

   Gilla

 3. lars a skriver:

  Bra även om en del av mina kommer att ryka. Det är inte alltid man är välformulerad på 5min vid morgonkaffet. Klarar du det Patrik,det kräver en del jobb?

  Det enda jag hänger upp mig på är krigshets. Får man diskutera krig som ett möjligt alternativ? Jag hoppas och antar det, det är skillnad på att diskutera och argumentera för olika framtidsscenarier och att hetsa.

  Gillad av 1 person

  • Madelaine Fusfield skriver:

   En sak är att hetsa till krig, en annan att diskutera faror av krig och hur förhålla sig i en försvarsituation om läget blir hotat. Det bör man absolut kunna diskutera anser jag. Förutsättningen är naturligtvis att man har några insikter att bidra med och inte bara tycker, tänker, och känner lite i allmänhet. Fakta uppskattas.

   Gilla

 4. Jasa skriver:

  Tveksamheter:
  Kommer antisionistiska gliringar att inte betraktas som antisemitiska, på samma sätt som shariafientliga gliringar inte betraktas som antimuslimska?

  Annars är Respekt ett vackert ord som verkar ha gått förlorat på många håll.

  Gilla

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag är glad över detta som ytterligare kommer att bidraga till DGS. Ännu bättre vore om kommentatorerna kunde ge sitt fullständiga namn istället för signatur. I ett samhälle med vuxna ansvarsfulla individer borde alla kunna stå för sina uppfattningar.

  Gillad av 1 person

  • killeri skriver:

   Om man heter Anders Andersson är det förstås enkelt att skriva under eget namn men vi som har mer udda namn och inte vill förarga chefen eller andra potentater bör nog även i fortsättningen skriva under pseudonym.

   Gillad av 1 person

  • Verdandi skriver:

   Visst vore det bra! Det är tyvärr så att det finns en aggressiv våldsbejakande svans kring vänstern som inte drar sig för att handgripligen attackera folk som enligt deras egen domstol är ‘fascister’. Det kan bli lite vem som helst, och har man barn så tycker inte jag att det är ansvarsfullt att utsätta dem för risken.

   De flesta som skriver här är nog skyddade från de mer brutala sidorna av vår verklighet. En gissning bara. Man kan kosta på sig mer när man inte har något verkligt att förlora, eller när man inte tror att riskerna existerar.

   Gillad av 2 personer

  • Nils Nilsson skriver:

   Ja så borde det vara, men så är det inte. Jag är själv styrelseordförande i tre svenska ganska välkända bolag med starka varumärken. Ägarna till dessa bolag accepterar inte att någon ledande medarbetare engagerar sig politiskt eftersom detta negativt kan smitta på varumärket och därmed negativt påverka värdet på bolaget.
   Jag har alltså att välja mellan anonymitet alternativt att avgå som ledamot – intill vidare väljer jag det förra.

   Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Sånn burde det ideelt sett være.. At jeg kun bruker mitt fornavn (som er ekte!), kommer av at jeg nødig vil havne i Googles big data-trål. Kall det gjerne ‘Big Brother’! Jeg føler meg litt småparanoid over alt som kombineres om oss og videresendes til usynlige aktører, inkl. NSA. En av grunnene til at jeg ikke er på Facebook.

   Gillad av 1 person

  • Borjön skriver:

   @Lennart
   Det sägs att vi har yttrandefrihet i Sverige. Verkligheten talar emellertid ett annat språk. Man kan bli av med jobbet, bli nekad anställning, utesluten av facket, karaktärsdödad av media, utsatt för misshandel etc., om man yttrar en åsikt som inte faller etablissemanget på läppen – oavsett hur korrekt och/eller harmlös den än må vara objektivt sett. För ett par år sedan kunde man bli karaktärsdödad för det som Stefan Löfven säger idag. Det finns således anledning att vara försiktig med sina åsikter i dagens Sverige, precis som i vilken diktatur som helst.
   Är man inte ekonomiskt oberoende så kan det vara fatalt att tycka till i sitt eget namn. Anonymiteten har blivit ett pragmatiskt, och kanske till och med för vissa ett helt nödvändigt, förhållningssätt i dagens Sverige.
   Tids nog kommer eventuellt detta att ändra på sig, när den kritiska massan i samhället uppnåtts.

   Gillad av 4 personer

  • Tomas skriver:

   Man kan bli avskedad om man inte har ‘rätt’ åsikter… Alla är inte ekonomiskt oberoende..
   ”To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticize.”
   Voltaire

   Gillad av 2 personer

  • Peter M skriver:

   Naturligtvis kan man ha den uppfattningen och nog vore det bra om Sverige av idag skulle kunna acceptera en fri debatt och åsiktsbildning.

   Själv är jag dock företagare som från tid till annan arbetar med företag och organisationer som tror mer på värdegrund än åsikts- och yttrandefrihet.

   Gillad av 2 personer

  • Marie-Louise skriver:

   Tyvärr har vi inte ett samhälle där det är helt riskfritt att öppet stå för sina åsikter och skriva ut sitt fullständiga namn. Det kan t ex försvåra ens möjligheter i yrkeslivet eller det kan drabba ens barn i skolan.

   Sen kan jag inte förstå varför det är viktigt att veta om den som kommenterar heter Andersson eller Bengtsson i efternamn. Det är väl åsikterna i kommentaren som är det viktiga?

   Jag anser mig vara en vuxen ansvarsfull individ och jag står för mina uppfattningar, även om jag med hänsyn till anhöriga inte vill gå ut med mitt fullständiga namn.

   Gillad av 2 personer

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Visst önskar man att alla kunde VÅGA använda,
  skriva under sitt eget namn!

  Tyvärr är det i många fall ÄNNU ett problem i Sverige…
  Karriär o vänner kan ryka snabbt, bara att inse!
  Åsiktskorridoren existerar…

  Gillad av 1 person

  • Madelaine Fusfield skriver:

   Den behöver nog inte diskuteras. Media kommer att täcka alla detaljer. Vad vi vet just nu är att hon blev diagnoserad med lunginflammation. Det kan vara s.k. walking pneumonia, vilket skulle kunna förklara hennes hostattack häromdagen. F.ö. har Clinton producerat mer information om sin hälsa än Trump har.

   För dom som tror att Clinton är avlägsen från folkmassorna och helt fast i elitskiktet kan jag meddela att det nya Trump hotellet i Washington är färdigt och mycket pråligt. Billigaste rummet enligt utsago blir 700 dollar per natt. Vem byggde det? En arme av Latino workers, samma folkgrupp som Trump beskyllde för att föra in brott och våld i det här landet. Några av kommentarerna här i det förgångna har uttryckt förhoppning att Trump vinner valet. Min förundran är hur människor ignorerar Trumps negativa sidor men dröjer i evigheter över Clintons misstag som har vädrats i media ad nauseam. Hon har frikännts efter alla undersöknngar samtidigt som media har underlåtigt förfölja anklagelser gentemot Trump som blir märkligare varje dag. Fascinerande!

   Gilla

   • Ulrika skriver:

    Diehard democrat?:-) Det ska bli intressant att se hur många som kommer att bojkotta valet. None of the above. Knappast några plakat på gräsmattorna i mitt kvarter den här gången.

    Gilla

 7. lensof skriver:

  Antagligen ett nödvändigt beslut i takt med att bloggen vinner anseende. Viljan att angripa och skada sådant som är bra är tyvärr inget nytt, endast formerna. Så detta är säkert bra för bloggens framtida utveckling.
  Egentligen är det bara att gratulera att behovet har uppstått.

  Gillad av 1 person

 8. Samuel af Ugglas skriver:

  Lite apropå CENSURERING
  Nobel-VD konfronterad med allvarliga lögner.

  Varför vägrar SvD, DN, SR/SVT publicera denna intervju apropå händelserna kring Karolinska.
  Händelserna kunde Patrik gärna skrivit om. Det svenska socialistiska hyckleriet och förljugenheten i ett nötskal!

  Gillad av 2 personer

 9. JL skriver:

  Där ser man.

  Jag förutsatte att ni redan innan gjorde detta då nivån på kommentarerna har varit genomsnittligt mycket hög jämfört med ALLA andra forum. Extremt få ”avpixlat”-inlägg här, hoppas det fortsätter så.

  Hoppas ni lägger ribban rätt bara…. Exempel, ”kasta sten”-videon och liknande grövre samhällssatir slipper väl fortsatt igenom filtret eller..? Antar att svaret är Ja då den ligger upplagd ovan just nu i alla fall.

  Gilla

 10. Jaxel skriver:

  Detta är en god ide. En kvalitetshöjning skulle nog kunna ge forumet större genomslagskraft. Fast det är inte så kul att bli censurerad – jag vet.

  Skulle i all ödmjukhet vilja lämna ett par synpunkter på principer.

  Om man faktiskt har ansträngt sig, läst på, eller som det heter på nutidssvenska gjort research som grund för en kommentar är det extra irriterande om man blir censurerad. Att bara tycka till kan man göra på tio minuter eller en kvart, men ett väl underbyggt inlägg kan ha tagit ett par timmar att producera. Om jag får föreslå något så är det att redaktören iakttar försiktighet i sådana fall.

  Att bara klistra in en länk vill jag dock inte kalla research. En länk bör helst åtföljas av någon sorts motivering till varför den finns där.

  Vidare tror jag att det skulle gynna forumet om det förekom lite mer av åsiktsbrytning. Givetvis under förutsättning att meningsskiljaktigheter framförs på ett respektfullt sätt. Således; vid tveksamhet tillämpa lite större vidsynthet när det gäller kommentarer/krönikor som avviker från huvudfåran på forumet än när det gäller sådana som följer den.

  Gillad av 1 person

 11. Hovs-hallar skriver:

  Ja jag finner detta fullt rimligt.
  Förut har det faktiskt hänt här på DGS att jag blivit påhoppad av någon annan kommenterare, som skrev ungefär att jag borde ”krypa tillbaka under den sten jag kom ifrån”, detta sedan jag påpekat antisemitism i en video någon lagt upp.

  och

  @Lennart Bengtsson:
  — Det är enkelt att kräva utlämnande av ens riktiga namn om man tex. heter ”Lennart Bengtsson”. Har man däremot ett unikt efternamn är det en annan sak.
  Själv har jag erfarenhet av att bli fysiskt hotad och trakasserad av grannar i det ”kulturberikade” område där jag bodde förut, och vill inte riskera något liknande i framtiden.

  En islamkritiker i Sverige kan tex. tvingas leva med skyddad identitet .

  Gillad av 1 person

 12. Jonas Nilsson skriver:

  Uppenbart att någon känner sig träffad. Korringerar är det absolut mest avgörande i framtida ansvarstagande. Det betyder inte att man dumpas, lika uppenbart. Man får en andra chans men kanske inte hur många som helst..

  Gilla

 13. Mats. skriver:

  Jag håller med om att det vore önskvärt att inte använda signatur. Jag gör det med hänsyn till anhöriga. Har man ett ovanligt namn kan det vara besvärande för anhöriga.

  Gillad av 1 person

 14. Lars Åhlin skriver:

  OK, det kanske är nödvändigt att välja bort innehållslösa och/eller överdrivet långa kommentarer. Säkert finns också någon lägstanivå för invektiv, hot, förtal osv som inte bör underskridas.

  Men var ändå försiktig med rödpennan! Bland annat läser jag gärna kommentarer från islamister och fundamentalistiska kristna även om de skulle kunna tänkas innehålla kategoriska formuleringar som kan tänkas uppfattas som hatiska.

  Gillad av 1 person

 15. Anders F skriver:

  Det är bra. För att understryka: Punkt.

  Att sätta ut hela sitt namn här vore möjligen självmord, Det är många av oss som har några år kvar i yrkeslivet. Jag skriver under med Anders F för det heter jag och det betydet att jag är svensk man i 40-50-årsåldern. Till skillnad från femisnisthbtqgalningarna så är detta min sanna identitet: (Europé, svensk, man, ca 50, universitetsutbildad, vit, heterosexuell (ofyfan, nu kräktes några). Men så är det. Åter: Punkt.

  Gillad av 1 person

 16. DG skriver:

  Bra, kan bli ganska tröttande att sicksacka förbi allt SD-gläfs i trådarna, regelrätta kapningar emellanåt som bara leder bort från ämnet. Verkar dessvärre blivit en allt vanligare tendens att en viss kategori (i avsaknad av egen idédebatt…eller vad de nu beror på) gärna klänger i tröjan på borgerliga opinionsbildare och debattörer. Vilket bl.a. var anledningen till att Axess tvingades ta bort sitt forum. Vilket är en tråkigt utveckling.

  Tror de flesta som läser kommentarerna är mer intresserade diskussion och ämnesutveckling än att ödsla tid på enerverande plumpheter och div utfall om ”sjuklövern” och ”SD”-ditt och datt..

  Gilla

 17. Bengt skriver:

  Jag vill inte heller ha ett följe som visserligen gillar mig men själva uppträder ovårdat och frånstötande i mitt sällskap.
  Ett bakverk må vara aldrig så välkomponerat och välsmakande – om det ”garneras” med otrevligheter väcker det osmak.
  Jag förstår Patrik till fullo, och välkomnar beskedet. Säkert statushöjande för DGS!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.