Sjalen berövade mig min barndom

mohamed omar

Mohamed Omar

I februari visade VICE News dokumentären ”Rescuing Ex-Muslims: Leaving Islam” som visade hur människor som lämnar islam utsätts för förföljelse, misshandel, tortyr, fängelse och till och med mord. Inte bara i islamvärlden utan även i väst. Vi fick möta Rana, en kvinna från Saudiarabien, som slutat tro på islam och blivit ateist. Hon valde att fly till Tyskland.

I en intervju för Deutsch Welle TV på arabiska den 16 augusti får vi veta mer om Rana. Hon berättar hur hon levde i en strängt religiös familj. När hon bara var nio år gammal tvingades hon täcka sitt hår med en sjal. Hon fick inte längre leka och stoja, allra minst med pojkar. Sjalen, säger hon, berövade henne hennes barndom. När hon var tretton tvingades hon täcka sitt ansikte.

Samhället i Saudiarabien var strikt segregerat. I skolan skildes pojkar och flickor åt. Rana fick inte gå ut utan en manlig ”beskyddare”. Hon var en gång nära att mördas av sin bror eftersom hon pratat på ett alltför vänskapligt sätt med en killkompis, och då var hon en vuxen kvinna. Familjens kontroll gör att Rana försöker begå självmord, hon skär sig i handlederna, men överlever.

Det var genom internet som Rana upptäckte en ny värld, en värld av vetenskap och rationellt tänkande, där man fick diskutera fritt. Hon skapade ett konto på Twitter och började följa någon som kallade sig ”Arab Atheist”. Det ena ledde till det andra, hon blev en del av ett nätverk av arabiska fritänkare. Hon upptäckte sådant som evolutionsteorin, Big Bang, sekulär, västerländsk filosofi och moderna religionskritiska tänkare som Richard Dawkins. Hon insåg att Koranen var skriven av människor, inte av en allvis Gud. All ny kunskap och kontakten med ateistiska araber gjorde att hon lämnade islam.

Ranas fall visar att internet kan spela en progressiv roll i utvecklingen av islam där repressiva stater och en repressiv social miljö hindrar debatt och kritiskt tänkande. I sin nya bok Reformera islam skrev Ayaan Hirsi Ali: ”Jag anser det trovärdigt att internet kommer att bli för den islamiska världen på 2000-talet vad tryckpressen var för kristenheten på 1500-talet.” Hoppas hon har rätt!

I fem år levde Rana som hemlig ateist. I Saudiarabien är det förbjudet att öppet lämna islam, avfall straffas med döden. Det finns en tydlig befallning från profeten Muhammed att döda dem som lämnar hans religion och Muhammeds befallningar tas på stort allvar av de som ser profeten som en idealmänniska och strävar efter att följa honom.

Ranas mor hade upptäckt hennes tvivel och tvingade henne att be inför henne. Hon tog också med sin dotter på en pilgrimsresa till Mecka för att hon skulle komma tillbaka på den rätta vägen. Till slut blir trycket för hårt och Rana bestämmer sig för att fly. Hon lämnar sin familj, sin religion och sitt land för ett nytt liv i Tyskland.

När jag hör Ranas historia tänker jag på alla små flickor i Sverige som tvingas täcka sig. Som får lära sig att det haram för en flicka att visa sitt hår, det är haram att skratta högt, haram att prata med pojkar, haram att dansa och sjunga. Haram, haram, haram. Jag tänker på hur pojkar och flickor segregeras av islamiska skäl på den omdebatterade Al-Azharskolan i Vällingby.

En som gick ut och försvarade den islamiska segregationen på Al-Azharskolan var Yasri Khan, han som vägrar att ta kvinnor i hand, ledare för den skattefinansierade organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa (SMFR).

Det blir extra obehagligt när man känner till hur Khan har slirat i frågor om religionsfrihet. I ett panelsamtal om livsåskådning hos S:ta Katharinastiftelsen fick Khan frågan: Hur ställer du dig som muslim till att Saudiarabien avrättar ateistiska bloggare?

Han kunde inte ge ett klart och tydligt besked att en kvinna som Rana förtjänar att leva. I stället började han surra om ”rättssäkerhet”. Klippet finns att se här. Jag fick intrycket att det råder tvivel om huruvida det saudiska rättsväsendet går att lita på ur ett shariaperspektiv, snarare än att det är helt fel, i alla lägen, att avrätta avfällingar. Det är alltså okej avrätta dem, precis såsom hans profet befallde, bara man gör det på ”rättssäkert” sätt.

Jag hoppas att jag feltolkar Khan. Men att han så nitiskt vill följa sin profet när det kommer till förbudet att skaka hand med kvinnor öppnar för möjligheten att han även vill följa honom i andra frågor.

Låt oss inte glömma att Islamiska staten (IS) inte är den enda islamiska staten i världen. Vi har Saudiarabien, Pakistan, Sudan, Iran och flera andra stater där traditionella islamisk lagar och värderingar har varierande grad av inflytande. Vi bör ha Ranas berättelse i tankarna när vi ser hur små flickor i Sverige tvingas att täcka sig i vissa skolor. De får inte vara barn. Medan kvinnor flyr till väst tillåter vi förtrycket som de flyr ifrån att breda ut sig här.