Sjalen berövade mig min barndom

mohamed omar

Mohamed Omar

I februari visade VICE News dokumentären ”Rescuing Ex-Muslims: Leaving Islam” som visade hur människor som lämnar islam utsätts för förföljelse, misshandel, tortyr, fängelse och till och med mord. Inte bara i islamvärlden utan även i väst. Vi fick möta Rana, en kvinna från Saudiarabien, som slutat tro på islam och blivit ateist. Hon valde att fly till Tyskland.

I en intervju för Deutsch Welle TV på arabiska den 16 augusti får vi veta mer om Rana. Hon berättar hur hon levde i en strängt religiös familj. När hon bara var nio år gammal tvingades hon täcka sitt hår med en sjal. Hon fick inte längre leka och stoja, allra minst med pojkar. Sjalen, säger hon, berövade henne hennes barndom. När hon var tretton tvingades hon täcka sitt ansikte.

Samhället i Saudiarabien var strikt segregerat. I skolan skildes pojkar och flickor åt. Rana fick inte gå ut utan en manlig ”beskyddare”. Hon var en gång nära att mördas av sin bror eftersom hon pratat på ett alltför vänskapligt sätt med en killkompis, och då var hon en vuxen kvinna. Familjens kontroll gör att Rana försöker begå självmord, hon skär sig i handlederna, men överlever.

Det var genom internet som Rana upptäckte en ny värld, en värld av vetenskap och rationellt tänkande, där man fick diskutera fritt. Hon skapade ett konto på Twitter och började följa någon som kallade sig ”Arab Atheist”. Det ena ledde till det andra, hon blev en del av ett nätverk av arabiska fritänkare. Hon upptäckte sådant som evolutionsteorin, Big Bang, sekulär, västerländsk filosofi och moderna religionskritiska tänkare som Richard Dawkins. Hon insåg att Koranen var skriven av människor, inte av en allvis Gud. All ny kunskap och kontakten med ateistiska araber gjorde att hon lämnade islam.

Ranas fall visar att internet kan spela en progressiv roll i utvecklingen av islam där repressiva stater och en repressiv social miljö hindrar debatt och kritiskt tänkande. I sin nya bok Reformera islam skrev Ayaan Hirsi Ali: ”Jag anser det trovärdigt att internet kommer att bli för den islamiska världen på 2000-talet vad tryckpressen var för kristenheten på 1500-talet.” Hoppas hon har rätt!

I fem år levde Rana som hemlig ateist. I Saudiarabien är det förbjudet att öppet lämna islam, avfall straffas med döden. Det finns en tydlig befallning från profeten Muhammed att döda dem som lämnar hans religion och Muhammeds befallningar tas på stort allvar av de som ser profeten som en idealmänniska och strävar efter att följa honom.

Ranas mor hade upptäckt hennes tvivel och tvingade henne att be inför henne. Hon tog också med sin dotter på en pilgrimsresa till Mecka för att hon skulle komma tillbaka på den rätta vägen. Till slut blir trycket för hårt och Rana bestämmer sig för att fly. Hon lämnar sin familj, sin religion och sitt land för ett nytt liv i Tyskland.

När jag hör Ranas historia tänker jag på alla små flickor i Sverige som tvingas täcka sig. Som får lära sig att det haram för en flicka att visa sitt hår, det är haram att skratta högt, haram att prata med pojkar, haram att dansa och sjunga. Haram, haram, haram. Jag tänker på hur pojkar och flickor segregeras av islamiska skäl på den omdebatterade Al-Azharskolan i Vällingby.

En som gick ut och försvarade den islamiska segregationen på Al-Azharskolan var Yasri Khan, han som vägrar att ta kvinnor i hand, ledare för den skattefinansierade organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa (SMFR).

Det blir extra obehagligt när man känner till hur Khan har slirat i frågor om religionsfrihet. I ett panelsamtal om livsåskådning hos S:ta Katharinastiftelsen fick Khan frågan: Hur ställer du dig som muslim till att Saudiarabien avrättar ateistiska bloggare?

Han kunde inte ge ett klart och tydligt besked att en kvinna som Rana förtjänar att leva. I stället började han surra om ”rättssäkerhet”. Klippet finns att se här. Jag fick intrycket att det råder tvivel om huruvida det saudiska rättsväsendet går att lita på ur ett shariaperspektiv, snarare än att det är helt fel, i alla lägen, att avrätta avfällingar. Det är alltså okej avrätta dem, precis såsom hans profet befallde, bara man gör det på ”rättssäkert” sätt.

Jag hoppas att jag feltolkar Khan. Men att han så nitiskt vill följa sin profet när det kommer till förbudet att skaka hand med kvinnor öppnar för möjligheten att han även vill följa honom i andra frågor.

Låt oss inte glömma att Islamiska staten (IS) inte är den enda islamiska staten i världen. Vi har Saudiarabien, Pakistan, Sudan, Iran och flera andra stater där traditionella islamisk lagar och värderingar har varierande grad av inflytande. Vi bör ha Ranas berättelse i tankarna när vi ser hur små flickor i Sverige tvingas att täcka sig i vissa skolor. De får inte vara barn. Medan kvinnor flyr till väst tillåter vi förtrycket som de flyr ifrån att breda ut sig här.

31 thoughts on “Sjalen berövade mig min barndom

 1. Gunilla skriver:

  Islam kräver bokstavstrogenhet. All sanning och kunskap finns redan där och får ej ifrågasättas. Någon sade; ‘om Allah har skapat människan med en hjärna; varför får hon inte använda den då?’

  Liked by 4 people

 2. Tahmas skriver:

  Religionsattributs försvararna ges företräde i svensk debatt vilket är odemokratiskt. Många av de unga tjejerna vill helst av allt vill slippa tygsjoken men vågar inte säga ifrån med risk för repressalier från föräldrar, släktingar och kompisar. Det blir ett framtvingat erkännande vilket faktiskt är olagligt och räknas som tortyr om det hade gällt en krigshandling.
  Tygsjoken är ett sätt att kuva och undergräva kvinnor, personligen kan jag inte ta dem på allvar i vardagen jag ser enbart förtrycket inte människan bakom slöjan och det är förfärligt.

  Jag hoppas att vi kommer dit hän att religiösa attribut förbjuds i det offentliga. Religion är en privatsak i ett sekulärt samhälle och får inte pådyvlas övriga medborgare.
  Gatubilden i de flesta städer påminner om vilket (annat) arabisk land som helst.
  Det är inte exotiskt med en kultur som väljer att dölja hälften av sin grupp, det är ledsamt och rent förfärligt.

  Liked by 4 people

  • Aha skriver:

   För att bygga på det du skriver om att det är ledsamt och förfärligt med religionsattributen;
   det är ännu förfärligare att etablissemanget med V, MP, S, C och M i spetsen fraterniserar med det brunaste vi har i Sverige; Islamister. Allra värst förfärligt blir det att media brunsmetar det parti som tagit strid mot brunsmetningen.

   Sverige är sjukt.

   Liked by 4 people

 3. Anders F skriver:

  Ja, det finns grader i helvetena. När man betraktar sådana där främmande, kvinnoförnedrande kulturer framstår nästan en svensk, mansföraktande feminist som nästan juste.

  Gilla

 4. DocMa skriver:

  Tack för den artikeln, Mohamed Omar! Den bekräftar att vi har ett problem med islamism OCH islam. Det senare förnekas gärna. Men om den politiskt-religiösa ideologin islam inte genomgår en grundlig inre reform ser jag inga möjligheter att den går att kombinera med en modern värld. Grundaren och hans gärningar måste radikalt omtolkas. Och det måste ske snart. Var finns den islamske Luther?

  Liked by 2 people

 5. Birger Winsa skriver:

  Det var uppenbart att Kahn oroade sig för att måste vara rättssäkert mördande av avfällingar. Bra artikel.. Isis är nog ett försök att stoppa den process av sekularisering som internet skapar. Jag tror också att tryckerierna föregick Luther. Valdensare och katarer var 2-400 år före Luther lika kritiska mot påven, men hade inga boktryckerier. Även klassisk arabiska är ett maktinstrument för mullorna. Som latinet. Det skulle finnas 10 arabiska språk om man avskaffade klassisk arabiska. Därför är analfabetismen hög i arabländer. Analfabeter är lätt ledda av en auktoritär organisation med det heliga språket klassisk arabiska.

  Gilla

 6. I reject skriver:

  Det är uppenbart att islam inte är kompatibel med västliga värderingar men det verkar som detta faktum är omöjligt för många att inse, även en del på denna blogg. De verkar tror att det finns en kärna i islam som innehåller något annat än slöjor, kvinnoförtryck, terrror och hat som passar ihop med vårt sätt att leva. Det finns det inte och det vet islamisterna och vanliga muslimer. Det enda sättet är att tömma islam på innehåll, så att bara ett tomt skal blir kvar. Annars segregering, de där, vi här.

  Liked by 1 person

 7. I reject skriver:

  Ett tillägg kan vara att det krävs ett visst mått av hybris att tro att man kan reformera islam med 1.7mdr anhängare i närtid, eller ens över ett par hundra år, efter sin egen ide om hur världen borde vara. Det är helt enkelt inte trovärdigt som ett relevant alternativ utan ett världskrig.

  Liked by 1 person

 8. Birgitta C skriver:

  Det är dubbelbottnat det här med vad schalen betyder för flickorna. Det tydliggör ju för hela deras samhälle att de nu är lovliga kvinnor, mogna för äktenskap. Och det här vet flickorna , även de i Sverige. En del är stolta över det, en del skrämda och en del kanske inte vet vad de känner . Känslorna inför pubertet och mognad hos flickor, och även pojkar, är mycket individuella i alla samhällen. Hos oss låter vi det inte synas genom vissa riter, fester eller klädesplagg som man ju gör i en del andra samhällen, religioner etc. Att flickorna inte får skratta öppet hindrar dem nog inte från att göra det, om än med handen för munnen . Det ser man ju då och då. Och fnittrandet och pratet om han och han hit och dit unga flickorna med schal sins emellan ser och hör man ju också. I Sverige får nog dessa flickor vara mer barn än de skulle fått vara i ett helt muslimskt samhälle. Men det stämmer ju inte med den svenska jämställdhetssynen, det är ju helt klart och vi frågar oss ju vart utvecklingen är på väg. Och visst är det sorgligt och förfärligt precis som du säger att en del av befolkningen ska skylas för omvärlden.

  Gilla

 9. I reject skriver:

  Det är också det vi ser,allt pekar på segregering. Tidigare var vi åtskilda med nationsgränser emellan, nu skall vi finna samförstånd inom nationerna när folk med olika kulturer och religion migrerar. Samförstånd om vad? Att vara olika? Eller lika? Vi kan endat finna samtörstånd om att vara olika om det inte spelar någon roll och islams innehåller ett antal led väst inkompatibla element, själva kärnan är inkompatibel, sharia, jihad, kvinnans ställning etc. Våra lagar är skrivna för ett västland och kan endast accepteras av ”muslimer” om de avsäger sig sharia etc. Det finns ingen gemensam grund att stå på, Istället ser vi tydligt ett USA utvecklas med områden med enorm brottslighet som man inte rår på, segregering blir resultatet. Sverige har det redan och det kommer att bli mycket värre.

  Liked by 1 person

 10. ruben skriver:

  Jättebra information till allmänheten, tackar!
  Jag har aldrig hört talas om Kristofobi, trots att det pågått missnöje och förtal från ateist-håll om Kristendom säkert i snart 100 år i vårt Svenska samhälle. Mest från kommunister eller socialister.
  Vem har kommit på Islamofobi-ordet? Ett värdeord som lägger skulden på och förminskar den som inte accepterar Islam? Fobi är en overklig inbillad upplevelse av rädsla utan grund. Alltså, när man skyller människor för Islamofobi, så diskriminerar man dem. Finns det kommunistfobi eller nazifobi? Jag har ingen av de båda sistnämnda eftersom fobi är en inbillad skräck- upplevelse. Däremot har jag anti-känslor mot både Islam, nazism och kommunism, som grundar sig på att de är totalitära härskar-system, som är mest angelägen att med egna regler skydda sig själv, utan hänsyn till enskilda människor.
  Så vi kan nog skippa Islamofobi-ordet, det är bara ytterligare försök av Islams försvar. Ordet är har(a)m för Islam-kritiker.

  Liked by 1 person

 11. Erik skriver:

  Men en poäng måste jag ändå ge muslimerna och deras slöja – den fungerar faktiskt som avsett.

  Jag har inte våldtagit någon med slöja. Det är sant.

  Gilla

   • Erik skriver:

    Skulle kunna innehålla eventuella spår av ironi.

    Dock har jag faktiskt i mina elaka och hånfulla stunder (bad me) haft allvarliga funderingar på att gå fram till någon beslöjad dam och tacka henne för att hon helt frivilligt och på eget initiativ hjälper mig från att begå brott.

    I ännu elakare stunder (bad, bad me) så väljer jag att känna mig kränkt. Även om det säkerligen är nödvändigt att bära slöja i muslimska länder för att slippa överraskningssex eller felparkering av genitalier så finner jag det kränkande att muslimska kvinnor i Sverige förväntar sig en impulskontroll som vore de hemmavid. Omgivna av arabiska män.

    Gilla

  • I Reject skriver:

   Plumpt men .. det är en inte oväsentlig asymmetri i att muslimska män tillåts träffa sekulära kvinnor men inte omvänt, det kan naturligtvis inte fortgå. Ännu ett exempel på inkompatibilitet, det går helt enkelt inte att bygga ett samhälle på detta vis.

   Gilla

  • Birgitta C skriver:

   Ok Erik. Bäst att du inte tar vid dig. De är uppenbarligen vana att skydda sig mot män från de egna hemländerna och det antar vi gäller här också då 👍.

   Gilla

 12. seniorciticen skriver:

  Det finns c:a 1,2 miljarder muslimer i världen. Enligt en undersökning finns det mellan 15 och 25 % av dom som vill ha kalifat baserat på sharialagar. Det innebär att det finns upp emot 300 miljoner muslimer som vill ha sharialagar och världsherravälde. Inom islam bedrivs en medveten strategi att genom infiltration av det västerländska politiska systemet kunna förverkliga sitt mål. Titta på följande klipp med Brigitte Gabriel som har en bakgrund från Libanon men numera är amerikansk medborgare: youtube.com/watch?v=TFxNPvns7nU. I klippet presenteras islams strategi för att ta över USA. Jag utgår ifrån att samma principer gäller i Sverige. Kom inte och prata med mig om islamofobi. Islam utgör ett reellt hot mot vår sekulariserade samhälle – det är inget hjärnspöke. Om inte våra politiker tar hotet på allvar så kommer det att sluta med förskräckelse. När den politiska arenan befolkas av politiker som vågar kalla en spade en spade (senast 2018) så kan dom ge våra myndigheter uppdrag att på allvar se till att garantera säkerheten för medborgarna.

  Liked by 1 person

 13. Ami skriver:

  Förslagen om segregerade badhus och idrottslektioner kommer att sprida sig. Så länge politiker och media inte inser att det handlar inte om förvägrandet av att lära sig simma eller närvara vid idrottslektionerna så kommer kraven på segregation inom det offentliga att bli vardagsmat. Att det får pågå är tragiskt men eftersom det är ivrigt påhejat av vänstern så lär det inte vara någon som direkt kommer att protestera.

  Sveriges nya terrorexpert Rashid Musa kommer att närvara vid SSU:s apartheid möte där han i egenskap av sin nya expert roll skall tala om terrorism, islamofobi samtidigt som han skall ge ett uppskattat anförande om tolerans, alla människors lika värde (gäller ej judar, kristna och HBTQ m.m) och hur viktigt det är med att snabbt islamisera Sverige.
  Man slutar aldrig att förvånas.

  Liked by 2 people

  • Kristina von Heland skriver:

   Han är terrorexpert. Alltså är han expert på terror? På ren svenska är han en j-vel på att terrorisera?
   Om man är emot terror är man väl en antiterrorexpert. Om jag skulle kalla Musa en terrorist så har han ju själv och hans kumpaner skrivit under på det. Svenska är fantastiskt. På youtube har jag hittat Roffe Bengtssons jag är den nye svenskläraret. Han var rolig värre och saknad. Han kanske inte är comme il faut idag?

   Liked by 1 person

 14. Ami skriver:

  En gammal vän till mig som är uppvuxen i en muslimsk familj och som jag inte har haft kontakt med på länge dök upp som gubben i lådan. Efter de sedvanliga hälsningsfraserna så berättade han att han har ”hoppat av islam” jag reagerade på ordvalet.
  Jag frågade vad han menade att han hade ”hoppat av islam” och han förklarade att han har gått och blivit ateist.
  Min vän har aldrig varit speciellt religiös inte hans förädrar syskon heller men islam har funnits i huset. Dock tog hans avhopp med bestörtning av familjen och släktingarna, han valde att ta avstånd från sin Gud.
  Min vän och jag har inte samma religion så vår vänskap har alltid varit ifrågasatt, inte från min sida utan närmast från hans.
  Hans ”sekulära” familj har nu avsagts sig honom som en familjemedlem och han har dragit skam över sin religion och sin familj. Han är persona non grata.
  Min vän har inte begått något brott eller gjort någon illa, han har alltid ställt upp för sin familj i vått och torrt och han har gjort allt som står i hans makt för att vara en god son. Men det räcker inte. Att han blev en apostat är skam nog.

  Jag själv är uppvuxen i ett strikt religöst hem men aldrig har jag någon gång fått stå vi skampålen bara för att jag i vuxen ålder har tagit mig an Jesus Kristus som vår frälsare och Gud. Däremot har familjemiddagarna blivit både intressanta och hetsiga stundom. Men vi är fortfarande en familj som älskar varandra oavsett religion och syn på religion.
  Det är skillnaden.

  Gilla

 15. Tahmas skriver:

  Mohammed Omar; du ger oss styrka och din röst behövs, fortsätt med dina krönikor här på DGS och på Samtiden.
  Jag är en kristen sionist vilket man kan tycka vad man vill om men det är orerhört befriande att läsa dina krönikor utifrån ett, vill jag tro, ateistiskt perspektiv, även jag, en sliten israelit njuter varje gång jag läser en av dina krönikor för jag vet att det berikar mig.
  Gadol Elohai.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s