Ett svar från ärkebiskopen

Patrik Engellau

Med anledning av min artikel om ärkebiskopens valspråk fick jag nedanstående brev från henne som här återges med hennes tillstånd.

Bäste Patrik,

Jag har uppmärksammats på att du har publicerat något om mitt valspråk som reser frågetecken kring dess betydelse i den kristna traditionen. Här får du lite svar som jag hoppas du ska uppskatta. Först en länk till Svenska kyrkans webbplats.

Sedan får du här på förhand läsa ett stycke ur förordet till den andra, bearbetade upplagan av min bok Gud är större som kommer ut inom kort. Rekommenderas varmt!

”Gud är fortfarande större!

Valspråket ”Gud är större”, hämtat från Första Johannesbrevet 3:18–20, antog jag inför min vigning till biskop för Lunds stift våren 2007. De första sex åren var det enbart till glädje. Många goda samtal tog sin utgångspunkt i att Gud är större. Tanken att valspråket innebär både glad förtröstan och en pockande utmaning har uppenbarligen rimmat väl med mångas erfarenhet. Insikten att denna kristna bekännelse även överlappar med muslimernas Allahu akbar har gett upphov till intressanta resonemang om religioners relation till varandra. Judar, kristna och muslimer förenas i tron på Gud som Skaparen av universum. Även när vi talar om den Heliga Anden som Guds skaparkraft kan vi hitta mycket gemensamt med människor av annan tro. Det är när det kommer till Jesus Kristus som vi skiljer oss åt. En jude kan med glädje och stolthet se att juden Jesus är centrum i kyrkan. En muslim har stor respekt för Jesus som en av de viktigaste profeterna – en respekt som också kommer till uttryck i Koranen. Men att Jesus är Guds Son och världens frälsare, det är det bara vi kristna som tror. Tron på Jesus Kristus kan jag vara tydlig med och samtidigt respektera andras tro.

I samband med ärkebiskopsvalet 2013 hände något. Plötsligt förändrades samtalet om Gud är större. Det förflyttades ur sin bibliska och kristna kontext in i en polemisk kontext där udden riktas mot islam i allmänhet och missbruket av den muslimska bekännelsen i samband med vålds- och terrordåd i synnerhet. I sociala medier och på tidningars ledarplats diskuterades mitt valspråk kritiskt och ofta med förbryllande okunskap. Många visste inte att de bibliska texterna är minst sexhundra år äldre än Koranens.

Missbruk av ord och symboler har även drabbat kristendomen. Brott i Guds namn är ett mörkt stråk i världsreligionernas historia. Men om missbruk tillåts förstöra bruket av goda ord, symboler och riter, då har det onda vunnit.

Valspråket Gud är större är djupt förankrat både i Bibeln och i den kristna traditionen. Uttrycket finns i sin latinska översättning Deus (semper) maior till exempel hos Augustinus (354–430), Anselm av Canterbury (1033–1109) och Ignatius av Loyola (1491–1556). ”Fadern är större än jag”, säger Jesus själv i Johannes 14:28. I Jobs bok läser vi att Gud är större än människor (33:12) och att Gud är större än vi kan förstå: Guds år kan ingen räkna (36:26).

Med om möjligt ännu starkare övertygelse rekommenderar jag nya upptäckter i livet med tanken att Gud är större som sällskap. Å ena sidan skapar vetskapen om att Gud är större än våra bästa prestationer och våra värsta misslyckanden utrymme för avspänning och humor. Å andra sidan skyddar samma vetskap mot tvärsäkerhet och skapar en hälsosam ödmjukhet: Gud är större än alla föreställningar om Gud och dagens svar kommer att prövas av morgondagens frågor.”

Med önskan om en välsignad dag och vänliga hälsningar

+Antje Jackelén