När onda krafter angriper

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Det var som om fan själv kommit på bal. Nunnorna var som bindgalna. En del vittnade om hemska mardrömmar, andra ville svälta sig själva till Herrens martyrer, andra åter talade om att i stället bli mormoner. Abedissan visste varken in eller ut. Hon ringde till kardinalen som genast förstod att klostret blivit besatt av onda andar och att det behövdes en noggrann etiskt rensning, typ regelrätt djävulsutdrivning.

Efter morgonbönen laudes talade abedissan till nunnorna. Hon framförde kardinalens budskap och sitt eget beslut att föranstalta om professionell exorcism.

– Vadå djävulsutdrivning, sa syster Jessica, fattaru ingenting? Vad vi behöver är genuscertifiering. Hela klostret måste genuskontrolleras. Hela huset andas patriarkalism. Hystes inte ett munkkloster tidigare här, kanske? Typiskt att vi nunnor ska hålla till i begagnade munkkloster.

Stor förvirring utbröt. En del nunnor tyckte att kardinalens förslag skulle följas, andra att syster Jessicas synpunkter hade fog för sig och borde vara vägledande. Efter timmars diskussion beslöt abedissan, i viss mån för att skjuta på beslutet och den potentiella konflikten, att offert skulle inhämtas både från professionell exorcist och från genuscertifieringsinstitut.

Från en professionell, kristen exorcist kom ett anbud som baserade sitt arbetssätt på Bibelns redogörelse för Jesu metod, närmare bestämt Matteus 12.:22 (”Då förde man till honom en besatt, som var blind och dövstum. Och han botade honom, så att den dövstumme talade och såg”) samt Lukas 11:20 (”Om det åter är med Guds finger som jag driver ut de onda andarna, så har ju Guds rike kommit till eder”). I offerten ingick även behandling av alla nunnorna med johannisört samt gemensam läsning av tio Ave Maria i alla klostrets rum och avslutningsvis gemensamt Te Deum i klostrets kapell.

Genuscertifieringsofferten kom från Lunds universitet och innehöll bland annat följande punkter (, dock modifierat):

Litteratur

– Är författarna av Bibelns texter såväl kvinnor som män?

– Används litteratur som explicit analyserar ämnet ur genusperspektiv? Finns till exempel lesbiska böner?

– När litteratur används som saknar ett genusperspektiv, problematiseras den då i kyrklig praxis? Har man ansträngt sig för att välja en queer påve?

– Är litteraturen fri från uttryck för sexism, homofobi och rasism? Hade Jesu moder ett heltidsarbete med genuscertifierad lön? Gick Jesus på dagis?

Ledande personals kompetens

– Har präster genomgått utbildning avseende genusperspektiv i genusmedveten predikan? Förekommer begreppet ”Herren”? Avses i så fall man eller kvinna? Om den tilltalade guden har osäker könstillhörighet, hur tilltalas vederbörande? Finns tillräckliga tekniska förutsättningar för att snabbt ändra alla referenser i alla skrifter och urkunder ifall den tilltalade guden omdefinierar sin könstillhörighet?

– Har präster kunskap om genus som begrepp, perspektiv och forskningsområde? Om celibat tillämpas, hur meddelas kunskap om intimare genusfrågor?

Abedissan tyckte att det fanns mycket förnuft i båda offerterna och kunde inte bestämma sig. I sitt beråd ringde hon påven för att be om ledning. Franciskus sa att han förstod hennes problem och att hon lika gärna kunde låta nunnorna rösta vilken offert de ville ha, men en sak var viktig, nämligen att kardinalen efteråt fick förrätta gudstjänst och välsigna klostret för att välkomna det tillbaka till den heliga gemenskapen.

Efter vesper-bönen talade abedissan till nunnorna och framförde hans helighet påvens rimliga synpunkter. Hon uppmanade nunnorna att saktmodigt eftertänka saken och avge sina bedömningar.

– Det här är ju inte klokt, sa syster Jessica. Vadå kardinalen? Han är ju man. Om han ska välsigna oss efter en genusrening är vi ju tillbaka i samma sörja. Ska det vara på det här sättet så byter jag kön.