Ett pågående samtal med Svenska kyrkan

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Med anledning av en avslöjande artikel av Mohamed Omar om det sällskap med vilket ärkebiskopen nyligen skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter kontaktade jag min församlingspräst Hans Rhodin i Oscars Församling med följande skrivelse:

Hans,

Läs den här artikeln av Mohamed Omar och förklara för mig vad Svenska kyrkan håller på med är du snäll. Jag betalar ändå åtskilliga tusenlappar om året till organisationen utan att besvära så särskilt mycket. Men det här vill jag inte betala för.

Vänliga hälsningar

Patrik

Hans Rhodin, en person jag känner och högaktar, svarade så här:

Hej Patrik!

Vi har just nu många utträder ur kyrkan pga Jackele’n och skandalerna i utlandskyrkan mm.

Här i Oscars har vi tack och lov inget att dölja. Din avgift går till oss och endast en bråkdel vidare till rikskyrkan. Jag kommer att se vad Uppsala har för kommentarer kring detta.

Med vänlig hälsning
Hans Rhodin
Kyrkoherde & Hovpredikant

Efter tio dagar fick jag ett nytt mail från Hans Rhodin där han tills vidare skickade med några tankar av sin kollega Rebecca Söderblom, även hon präst i Oscars församling. Hon anser att min förfrågan till Oscars församling ingår i ett ”onyanserat drev”:

Det vore enligt min mening mycket olyckligt om vi från församlingens sida drogs med i det onyanserade drev som pågår i sociala medier och på diverse bloggar gentemot ”Svenska kyrkans ledning”.

De som vill diskutera Svenska kyrkans roll i denna fråga antyds vara rasister:

De kategoriska misstänkliggörandena av islam och muslimer som kommer till uttryck mer eller mindre explicit i den pågående debatten är bl a ett uttryck för den främlingsfientlighet, islamofobi och rasism som är djupt rotad i Europa och i kristendomen, också i Sverige, och som normaliserats i och med Sverigedemokraternas inträde i riksdagen.

Sedan fick Hans Rhodin en skrivelse från ärkebiskopen som han vidarebefordrade till mig. Ärkebiskopens poäng, vad jag kan förstå, är att om hennes muslimska medskribenter varit oärliga är det deras problem, inte hennes, ärkebiskopen själv har bara varit naiv:

Om Mahmoud Khalfi eller Nadia Marhri-Lodin skulle agera tvärt emot detta i andra sammanhang, vore det ett svek som de i så fall skulle behöva förklara själva. Vi andra undertecknare skulle då kunna kallas för naiva.

Ärkebiskopen understryker dialogens betydelse:

Om man verkligen vill ha fred måste man också tala med människor som det kan uppfattas som riskfyllt att tala med.

Detta betyder, i klartext, visar det sig, att Svenska kyrkan inte kan diskutera saken med sina oroliga medlemmar. Det är antagligen ännu mer riskfyllt än att tala med eventuellt extremistiskt belastade muslimer. Hans Rhodin avslutar:

Hej Patrik!

… Jag har bland mina medarbetare tagit upp frågan om vi skall göra något. Vi kom fram till att en debattkväll eller liknande inte är det bästa utan att citera ÄB i församlingsbladet samt utgå från några av de tankar Rebecca Söderblom framför nedan. 

Med vänlig hälsning
Hans Rhodin
Kyrkoherde & Hovpredikant