Livets skål!

mohamed omar

Mohamed Omar

Idag är det Gustaf Frödings födelsedag. För vissa är han främst det gamla bergtrollet, för andra den galne profeten med det långa skägget på hospitalet, men för mig är han studenten med pincenén, den osäkra blicken och de veka läpparna. Han som kände sig ”utäck” och klagade att ingen flicka blev kär i honom. ”Jag kan inte begripa varför ingen flicka blir kär i mig. Jag är säkert för utäck te kropp och själ”, skrev han i ett brev. Han fick köpa kärlek på bordell.

Det gick inte så bra för Fröding i Uppsala. Han ägnade sig hellre åt roliga saker än studier. Han kom hit hösten 1880 och skrev in sig som tjugoåring. Han hade ärvt stora pengar efter sin pappa, pengarna låg i ett skrin i hans studentrum och kompisarna tog mer än gärna för sig. Hur det gick till under hans studenttid kan man läsa om i dikterna ”En uppsalaflicka” och ”Studentkårens dotter”. De berättar om glädjeflickan Fina som studenterna har ”bröllop med var natt”.

I dikteFröding som ungn ”Anita” möter vi Fröding som fullblodig livsdyrkare. Det där är med dygd, ”stel och överskruvad”, ska bort. Det står i vägen för lycka och njutning. Han ville utbringa ”livets skål” och känna ”varma, vita jungfrulemmars tryck”. Man skulle inte behöva skämmas för sin ”sinnlighet”, och smyga med sin kärlekskamrat, utan ”Sinnligheten skall sin panna, bära stolt och hög.”

Hans radikalism på detta område uttryckte han inte bara på vers, utan även på prosa. Han tillhörde Verdandikretsen där han propagerade för moderna idéer om yttrandefrihet, religionsfrihet och mindre moralism i relationen mellan tjejer och killar.

Man kan som Fröding i skrift vända sig emot den moralism som hindrade ogifta från att umgås fritt och kräva att få leva ut sin hunger efter närhet och kärlek, eller så kan man som vissa unga, muslimska män rikta sin erotiska längtan mot himlen.

Det man inte kan få på jorden kan man få i himlen! Profeten Muhammed lovade ju sina trogna, särskilt de som dog för honom i det heliga kriget, orörda jungfrur, så kallade ”hourier”. De var deras att ta för sig och njuta av!

För vad ska unga män göra som lever i en kultur och religion där man inte får umgås med det motsatta könet och där det är syndigt att bara titta på varandra? Vad ska de göra när det kostar dyrt att gifta sig och de inga pengar har? Bordell? Tänk om någon ser dem? De flesta dörrar är stängda. Då kan paradiset med dess sköna jungfrur och vin i överflöd verka lockande. Man får sitt eget harem.

Detta är inte bara spekulation, en av de mest populära predikanterna bland unga, jihadistiska män är den vältalige Anwar al-Awlaki, och han skildrar gärna paradisets fröjder i sina predikningar. Och det är mer än bara andlig lycka vill jag lova! Lyssna på honom här

USA har kallat Anwar al-Awlaki för ”en av al-Qaidas farligaste terrorister”. Och det beror inte på att han själv smäller bomber utan på de ”mentala bomber” han stoppar i unga människors huvud. De som lyssnar på honom börjar hata världen och älska paradiset. Och de vill dit! Hans predikningar inspirerar fortfarande unga män som ansluter till Islamiska staten.

Numera befinner sig al-Awlaki själv i Muhammeds paradis. Amerikanerna dödade honom med en missil som avfyrades från en drönare där han terrorrekryterade i sitt ursprungsland Jemen. Men hans predikningar sprids fortfarande på nätet och övertygar en och annan att gå ut på jihad och därigenom befrias från den värld som Muhammed benämnde ”fängelse”.

Frödings grav 2Där Fröding dyrkade livet, dyrkar jihadisterna döden. Livet i världen må vara besvärligt och få av oss får alla sina önskningar uppfyllda, men, och för mig är det avgörande, vi vet att det finns. Varför offra det vi vet är riktigt mot det vi bara kan fantisera om? Ja, det låter så förnuftigt. Men när en ung man redan är omtöcknad av otillfredsställd köttslig lust, och, utöver detta, låtit sig hypnotiseras av näst intill pornografiska bilder av paradiset, kanske han inte förmår tänka helt förnuftigt.

Ikväll på skaldens födelsedag kommer jag, om jag lever vill säga (en sak jag lärt mig av muslimer är att aldrig ta livet för givet), att besöka Frödings grav i Uppsala och utbringa ”Livets skål”. Han ligger ju begravd här då Ungdomens skald, enligt dåvarande ärkebiskop Nathan Söderblom, borde vila i Ungdomens stad.

Nu är det höst, terminen börjar snart, och jag ser nya, unga ansikten som kommit för att skriva in sig vid universitet. De har osäkra blickar, sökande och fyllda av längtan. En och annan ung man påminner om Fröding som student. Men någon pincené har de inte. Modet skiftar, ungdom och lust består!

8 reaktioner på ”Livets skål!

 1. per åke skriver:

  Jo, och vad dyrkar de muslimer som går på We are Sthlm? Blandningen av barbari och religion är så uppenbart ett hot. Något måste göras, massutvisningar nu!

  Gillad av 2 personer

 2. Erling skriver:

  Under Uppsalatiden lär han ibland kallat sig ”Carlson”. Till hans mindre kända alster finns följande:

  Hopp och himmel molnen stänga,
  Carlson känner lust att hänga,
  sig och hela mänskligheten,
  ledsen vid den myckna dreten.

  Gilla

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Tack Omar för detta. Vi känner alla sympati för Fröding och har säkert någon gång också träffat sådana människor som trots all begåvning och mänsklig värme inte kan finna sig tillrätta i livets hårda vardagar. Det är förskräckligt att se dem gå under.

  Gillad av 1 person

 4. Avon Barksdale skriver:

  Har alltid undrat vad som hägrar i paradiset för rättrogna muslimska kvinnor. Någon som vet? Vad får de i belöning för att ha gått klädda i ett svart tält hela livet, varit kyska och lydiga.
  3 hypoteser kommer jag på, varav ingen känns speciellt plausibel (med plausibel menar jag förstås teologiskt plausibel inget annat).

  (a) De blir en houri eller vad det nu heter, alltså de blir en av de 72 jungfruarna som skall tillfredställa någon martyrgubbe.
  (b) De får ett eget harem av 72 unga manliga hunkar.
  (c) En rättrogen muslimsk kvinna förvandlas efter sin död en heterosexuell man så att hon kan njuta av sitt harem av unga ”hourier”.

  Någon som vet vad som är rätt svar? What’s in it for the muslimahs?

  Gilla

 5. Lars skriver:

  Dr Bergsten. på akutmottagningen för alkoholister påpekar stillsamt att Fröding nog skulle ha blivit en lyckligare människa helt utan alkohol.Regelbunden motion,alpvistelser och vettiga matvanor hade nog också hjälpt.Meditation kring ljusa temata också.Avslutar hänsynsfullt Dr Bergsten.

  Gilla

 6. Lars skriver:

  Dr Bergsten driver även en sk socitetsklinik med internationellt patientklientel.Där är det mycket att stå i s a s.Jean Claude Junckers är där nästan jämt.Och titta där en gammal bekanting:Fredrik R faktiskt.Med ”kompisen” Majestätet själv:G 16.Nästan som riddarhuset fast faktiskt bättre upp än det rätt proletära och provinsiella riddarhuset.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.