Sveriges Unga Muslimer och jihadismen

mohamed omar

Mohamed Omar

Den USA-stödda kurdisk-arabiska koalitionen Syrian Democratic Forces (SDF) befriade nyligen staden Manbij i norra Syrien från Islamiska staten (IS). Många invånare firade segern genom att bränna niqaber, ansiktsslöjor, röka cigaretter och klippa av skägget. Islamiska staten tvingade nämligen kalifens kvinnliga undersåtar att täcka sina ansikten, så som man också gör i Saudiarabien.

Sannolikt fanns det även ett visst folkligt stöd för IS bland sunnimuslimerna i Manbij, annars hade det varit svårt för terrorgruppen att erövra staden 2014 och kontrollera den i två år. IS-sympatisörerna har nog flytt, kanske för att söka asyl i Europa, eller till kvarvarande delar av det krympande kalifatet i Syrien och Irak.

En som inte gläds åt befrielsen, ja, som inte ens vill kalla den befrielse, är den tidigare ordföranden för Sveriges Unga Muslimer (SUM), Mustafa Al-Sayed Issa. I ett inlägg på Facebook den 14 augusti uttrycker Al-Sayed Issa skepsis inför glädjescenerna. ”Bilderna som några västerländska medier har valt att publicera från Minbej är nästintill en kopia av de som publicerades när USA invaderade Afghanistan”, skriver han.

”Män som klipper sina skägg, kvinnor som bränner sina slöjor, människor som äntligen fått röka och glädje.. Det är utan tvekan riktiga bilder…men speglar inte hela sanningen…det är utvalda bilder för att befästa en viss föreställning om den sk västerländska ’befrielsen’”.

Märkvärdigast i inlägget är väl att han sätter ordet befrielse inom citationstecken. Menar han att folket i Manbij egentligen föredrog IS? Eller menar han att han själv föredrar IS framför den USA-stödda koalitionen? I ett svar på en fråga från en bekymrad icke-muslimsk Facebookvän skriver han att inte vill kalla IS kontroll av ett område för ”ockupation”. Han menar också att bilderna av befrielsen är selektivt utvalda för att ”rimma fint med narrativen om IS. Och narrativen om IS är många ggr islamofobisk.”

Al-Sayed Issa har själv ursprung i Syrien och han tror att sunnimuslimerna i Syrien är mer konservativt islamiska än vad glädjescenerna i media vill påskina. ”Utifrån min kännedom om Syrien, folket och hur det är att leva under IS”, skriver han, ”har jag mycket svårt att se hur det första folk gör är att bränna ner sin Hijab eller klipper sina skägg”.

När man ser hur många sunnimuslimer som faktiskt anslutit till det islamistiska uppropet i Syrien och hur populär visionen och slagorden om en islamisk stat är kan man undra om han inte har rätt.

Men Mustafa Al-Sayed Issas förhållande till jihadismen går djupare än bara förtäckta sympatier. Hans släkt kommer från staden Idlib där den är känd för sitt jihadistiska engagemang för att störta regimen i Syrien och upprätta en islamisk stat. Mustafas far, Tarif al-Sayed Issa, är en aktivist i den syriska delen av Muslimska brödraskapet. Bilder utlagda på Brödraskapets officiella Facebooksida visar också att Tarif stridit i den islamistiska gruppen Faylaq ash-Sham sida vid sida med Jabhat al-Nusra, den syriska grenen av al-Qaida. Han håller stolt upp flaggan med de korsade svärden.

Andra medlemmar i den tidigare SUM-ordförandens släkt är anslutna till än mer radikala grupper. Sommaren 2013 besökte Yasir sin släkting Mohamed al-Sayed Issa i Syrien tillsammans med sin bror Fidaldin och sin far Tarif. Mohammed har hyllat Islamiska staten på sin Facebooksida och som profilbild har han valt Abu Omar al-Shishani, en tjetjensk IS-ledare.

En annan släkting, Husam Ahmad al-Sayed Issa, även känd under sitt nom de guerre Abu Ahmad al-Jarah, var högt uppsatt i Jabhat an-Nusra i Idlib-området. Han dog i strid i januari 2013 och hyllades då av Mustafas bror Yasir Al-Sayed Issa, som också är bosatt i Sverige. Yasir kallar sig själv ”människorättsaktivist” och får ibland kommentera det syriska inbördeskriget i svenska medier.

Den äldre brodern till den tidigare SUM-ordföranden, Fidaaldin Al-Sayed Issa, har varit aktiv i SUM som talare på olika evenemang, till exempel på temahelgen ”De 7 under Allahs skugga på domedagen – är du en av dem?” Enligt organisationens egen utsago var han SUM-konferensens mest omtyckta föreläsare 2009! Fidaaldin har också varit verksam som predikant vid en moské i hemstaden Eskilstuna.

Fidaaldin försöker inte ens dölja sina kopplingar till Muslimska brödraskapet. På Facebook publicerar han hyllningar till Brödraskapets grundare Hassan al-Banna och poserar på bild tillsammans med dess nuvarande, andlige ledare Yusuf Al-Qaradawi. I väst är denne Al-Qaradawi mest känd för sina hyllningar till Hitler och sitt stöd för självmordsbombningar mot Israel.

Mustafa Al-Sayed Issa publicerade i januari 2015 en debattartikel i Aftonbladet där han argumenterade mot strängare lagstiftning mot terrorresor. Föga förvånande med tanke på hans egna kopplingar till jihadistisk terrorism. Tendensen att ömsom förminska, ömsom ursäkta terrorism, går igen hos flera företrädare för Sveriges Unga Muslimer. Den före detta bostadsministern, Mehmet Kaplan, som också har varit ordförande i SUM, satt i flera år i styrelsen för Charta 2008, en organisation som ogenerat försvarar terrorister. Dess samarbetsorganisation i Storbritannien, Cage UK, är inte bättre. Grundaren Asim Qureshi kallade monstret ”Jihadi John” – den engelske jihadisten som slaktade bakbundna människor med kniv – för ”en fin ung man”. Asim har också själv uppmanat till jihad mot väst.

Mehmet Kaplans sympatier för jihad i Syrien kom fram när han vid ett seminarium i Almedalen jämförde frivilliga i finska vinterkriget och svenska Syrien-jihadister. Kaplan har talat på möten med den turkiska islamistorganisationen Milli Görüs som aktivt stödjer jihad i Syrien.

Den nuvarande ordföranden, Rashid Musa, har en historia av att försöka motarbeta varje försök att effektivisera kampen mot terrorismen. Han har samarbetat med Cage UK och vill varken ha hårdare lagar eller mer övervakning. Vi ska inte göra någonting, tycks han mena, bara sitta med armarna i kors och vänta på att jihadisterna genomför sin nästa attack.

Musa vägrar dessutom att ta avstånd från terrorgruppen Islamiska staten under förevändningen att frågan är islamofobisk samtidigt som han i andra sammanhang påstår att det är en moralisk skyldighet att ta avstånd från ”förtryck”. Menar han att IS inte förtrycker? Han anser att så kallade ”Syrienresenärer” till stor del består av idealister som vill ”hjälpa till”. På Twitter har jag försökt få både honom och bröderna Al Sayed Issa att ta avstånd från Muslimska Brödraskapet. De vägrar.

Nyligen dödades en 21-årig jihadist i Aleppo i Syrien. Han var kanske en så kallad ”Syrienresenär” som med Musas ord ville ”hjälpa till”. Den unge mannen kom från Eskilstuna där han innehade styrelseuppdrag för Eskilstuna Unga Muslimer, en medlemsförening i SUM. Han var också son till imamen vid Rahmanmoskén i staden. Som om detta inte var nog, en Ibrahim Ly, som sitter i styrelsen för Eskilstuna Unga Muslimer, och också undervisar i moskén, har gjort reklam för Islamiska staten på sociala medier.

Musa har alltså trots upprepade uppmaningar vägrat ta avstånd från Muslimska brödraskapet. Han har tvärtom visat stöd genom att göra det så kallade ”rabiatecknet”, ett tecken som innebär att man håller upp fyra fingrar. Det är en sympatiyttring för Brödraskapets kamp i Egypten. I en konversation om Egypten på Twitter den 25 januari 2015 med Mathias Wåg, känd för sitt engagemang i Researchgruppen, skriver Musa: ”Revolutionen har bara börjat”. Wåg undrar vilka Musa anser kan föra revolutionen vidare, varpå Musa svarar: ”Muslimska Brödraskapet och deras anhängare”.

Sammantaget tecknar detta en bild av SUM:s problematiska förhållande till jihadismen. Islamiska staten är bara toppen av ett isberg, jihadismen är större än så. Vi har Muslimska brödraskapet och Al-Qaida och flera andra grupper som ägnar sig åt väpnad kamp för att upprätta en islamisk stat. Den tidigare ordföranden Mustafa Al-Sayed Issas kommentarer efter befrielsen av Manbij påminner om att ungdomsorganisationen bör granskas av både journalister och myndigheter. Är det verkligen lämpligt att SUM får skattepengar för att påverka unga muslimer i Sverige?

Inom SUM är dock förnekelsen total, man har inte sagt ett ord om den 21-åringe jihadisten ur de egna leden som dödades i Aleppo. Den 1 augusti fick Rashid Musa en förfrågan om att delta i Gomorron Sverige för att tala om terrorism. Han svarade: ”Tack för att ni återigen bjuder in oss för att delta i något som inte har med mig som person eller oss som organisation att göra.” Man kan undra varför Musa ständigt rycker ut i medierna för att kritisera terrorbekämpningen när terrorism inte har något med honom att göra. Ibland passar det visst att tiga.